Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Asrock X470 Taichi Ryzen 3800x проблем

dPUNISHERb

read-only
25 јули 2017
20
9
Здраво

Ми се појави проблем при промена на процесор од 2600 на 3800х. Се пушта се PC-то, и заглавува на Asrock логото.
Тестирав со повеќе биоси, 3.40, 3.90, 4.20 и исто е со секој. Исто тестирав и со различни XMP профили за рамот од 2180 до 3200 и со пронена на волтажа.
2600ката си го крева Windows-от а со 3800х не може

Конф:
Mb: Asrock X470 Taichi
RAM: G.Skill sniperX 3200mhz
Ssd: Samsung 970 EVO pro
PSU: EVGA G1 750w gold

П.С. Барав по нет, се што беше наведено како фикс не успеа да го реши проблемот...

Испратено од JSN-L21 преку IT.mk форум апликација

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Мислам дека имаш скокнато некој важен чекор од тие фуснотите (***) што се како инструкции/спрема пред инсталирање на одредена верзија. Сети се кој биос го имаше пред да го почниш сето ова па после оди чекор по чекор. Најчесто, за да ја инсталираш новата верзија треба да имаш исполнето сите наведени услови како backbone за следната.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.322
Мислам дека имаш скокнато некој важен чекор од тие фуснотите (***) што се како инструкции/спрема пред инсталирање на одредена верзија. Сети се кој биос го имаше пред да го почниш сето ова па после оди чекор по чекор. Најчесто, за да ја инсталираш новата верзија треба да имаш исполнето сите наведени услови како backbone за следната.
Точно, неможеш да рипнеш многу верзии.

dPUNISHERb

read-only
25 јули 2017
20
9
Beeps нешто, лед диоди за дијагностика?
Се се пушта како што треба, поминува bios screen ама заглавува на Asrock логото и кругот за Windows loading. Што е.

За windows друг нема да мени, пошто со 2600 ryzen си работи и оваа верзија...

dPUNISHERb

read-only
25 јули 2017
20
9
Ова веќе има смисла...
Имав 1.5 и скокнав дирелт на 4.2 па спуштив на 3.9 па на 3.6...
Имаше едно објаснување дека од 1.5 се препорачува да се крене на 2.0, па да се оди нагоре, ќе провам после да ставам 2.0 па да лренам на 3.9(пушува дека оваа верзија е најстабилна)

Се надевам нема да е проблем да го спуштам на 2.0 bios-от...?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.631
Скопје / Автокоманда
@dPUNISHERb истото го правеше кај мене на i9 9900k со тоа што немаше најнов биос на матичната и блокира windows install.
Земи направи најново усб од микросфот страната и стави најнов биос и пробај дека потполно истиот проблем го имав на интел.
Се работи крева во биос можеш да работиш и чим почнеш да инсталираш windows лодира се и на кругот со точките се закочуваше.
Го ставив последниот биос направив најново усб и одма си проработи

Едит : Знам дека се работи за АМД но и на мене не ми беше јасно зашто да кочи и да нејќе да инсталира windows т.е ич не ни подига туку болокира инсталација.Јас со тоа што ставив најнов биос последниот кој го има за матичната и најново усб од микрософт одма се помина без никаков проблем
Така да ако не си го пробал ова пробај.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.192
16.326
Ова веќе има смисла...
Имав 1.5 и скокнав дирелт на 4.2 па спуштив на 3.9 па на 3.6...
Имаше едно објаснување дека од 1.5 се препорачува да се крене на 2.0, па да се оди нагоре, ќе провам после да ставам 2.0 па да лренам на 3.9(пушува дека оваа верзија е најстабилна)

Се надевам нема да е проблем да го спуштам на 2.0 bios-от...?
Тоа мислам дека не е препорака туку мора да е така. Ако е назначено дека треба прво да имаш една верзија на БИОС па друга тогаш мора тоа да се направи.

Исто така направи бутабилно УСБ со Линукс на пример па пробај бутирај. Чим застанува кај Асрок логото и бутирањето на Windows, ти имаш проблем со UEFI.
UEFI е унија меѓу матичната плоча, процесорот, графичката БИОС-от и Windows-от. СО промена на процесорот ти се модифицираат UEFI параметрите.

Осигурај се дека BIOS-от ти е правилно дограден и евентуално реинсталирај Windows.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.346
1.587
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Пробај и со USB 2.0 поради подобра компатибилност...

dPUNISHERb

read-only
25 јули 2017
20
9
Тоа мислам дека не е препорака туку мора да е така. Ако е назначено дека треба прво да имаш една верзија на БИОС па друга тогаш мора тоа да се направи.

Исто така направи бутабилно УСБ со Линукс на пример па пробај бутирај. Чим застанува кај Асрок логото и бутирањето на Windows, ти имаш проблем со UEFI.
UEFI е унија меѓу матичната плоча, процесорот, графичката БИОС-от и Windows-от. СО промена на процесорот ти се модифицираат UEFI параметрите.

Осигурај се дека BIOS-от ти е правилно дограден и евентуално реинсталирај Windows.
Со Linux бутабилно USB си стартуваше се...
Значи ќе треба да му манам нова инсталација Windows...?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.192
16.326
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда