Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

DSL кабел

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.546
2.992
Имам потреба од кабел со должина од 10 метри. (тоа е кратката верзија)

Станува збор за кабел кој влегува во уред за пренесување/конвертирање на сигналот, кој доаѓа преку ТТ-83 штекер (со адаптер). Од тој уред - со друг RJ-45 кабел (синиот на сликите) се поврзува со рутер, кој понатаму го зрачи сигналот за wi-fi корисниците.
Постоечкиот кабел што го имам е 4 метри, но сакам да ги преместам уредите на друго место, па, одтука и потребата за подолг кабел (да, измерив, 10 метри ќе ме оправат).
Иначе, имам стабилен download од околу 450Mbps, и сакам истиот да го задржам (линијата што ја плаќам е оптика со 2,5Gbps, но во зградата толку е лимитот, па, ок, сум го прифатил тоа, немаше друго).
Заради илустрација, прикачувам слики.
Само да напоменам: кабелот што ми треба не е класичен RJ-45, туку е некој друг стандард, што и се забележува од сликите: малку е потенок, не се сите парици поврзани, џекчињата се помалечки....всушност вештачкава интелигенција тврди дека е RJ 11 (или 12), ама не знам.
Во секој случај, низ каблето имам проток од 450 Mbps; па не е најобично телефонско.

Прашањето ми е следното:
Каде по Скопје би можел да најдам кабел каков што барам, или каде би ми изработиле ваков?

Атачменти

• DSL kabel.jpg
    1,3 MB · Прегледи: 12
  • IMG_20260720_113956.jpg
    IMG_20260720_113956.jpg
    78,3 KB · Прегледи: 22
  • RJ 45 vs RJ11(12).jpg
    RJ 45 vs RJ11(12).jpg
    123,2 KB · Прегледи: 22
  • TT-83 штекер.jpg
    TT-83 штекер.jpg
    41,9 KB · Прегледи: 20
  • споредба.jpg
    споредба.jpg
    882,7 KB · Прегледи: 20
  • ТТ-83 адаптер (RJ11 или 12).jpg
    ТТ-83 адаптер (RJ11 или 12).jpg
    45,6 KB · Прегледи: 22
Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.338
11.925
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
@HardCorec гејчо дај му совет на момаков, ногу фин член е.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.546
2.992
Исконтактирав со Логинг Елекроникс, видов на сајтот имаа мобилни со назнака дека е и за вибер комуникација.
Им пратив сликчиња и објаснување шо ми треба, но...
Само ми дадоја фиксен број, да сум се јавел, па да прашам во сервис....
Ѕвонев, прашав, ама, сеуште чекам одговор - немам ништо конкретно.

Туку, да не има некој од тука идеја, да ме поучи, за DYI проект, шо би се рекло: уради сам?
Секоја идеја и насока е добредојдена.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Имам потреба од кабел со должина од 10 метри. (тоа е кратката верзија)

Станува збор за кабел кој влегува во уред за пренесување/конвертирање на сигналот, кој доаѓа преку ТТ-83 штекер (со адаптер). Од тој уред - со друг RJ-45 кабел (синиот на сликите) се поврзува со рутер, кој понатаму го зрачи сигналот за wi-fi корисниците.
Постоечкиот кабел што го имам е 4 метри, но сакам да ги преместам уредите на друго место, па, одтука и потребата за подолг кабел (да, измерив, 10 метри ќе ме оправат).
Иначе, имам стабилен download од околу 450Mbps, и сакам истиот да го задржам (линијата што ја плаќам е оптика со 2,5Gbps, но во зградата толку е лимитот, па, ок, сум го прифатил тоа, немаше друго).
Заради илустрација, прикачувам слики.
Само да напоменам: кабелот што ми треба не е класичен RJ-45, туку е некој друг стандард, што и се забележува од сликите: малку е потенок, не се сите парици поврзани, џекчињата се помалечки....всушност вештачкава интелигенција тврди дека е RJ 11 (или 12), ама не знам.
Во секој случај, низ каблето имам проток од 450 Mbps; па не е најобично телефонско.

Прашањето ми е следното:
Каде по Скопје би можел да најдам кабел каков што барам, или каде би ми изработиле ваков?
2xRJ11 i kabel CAT5. Оди во Логинг Беверли со старото и одма ќе ти направат ново. Само пошто ова кај тебе е најверојатно G.Fast имплементација на ДСЛ интернет, се е многу осетливо на сметњи. Земи подобар кабел, и пази кај ќе го пушташ да не е во близина ма некои кабли кои влечат струја константно, и да прават ЕМ полиња и слични глупости.
А не можеш ли само рутерот да го однесеш подалеку со мрежен кабел, а не и ДСЛ модемот?

Сега те читам, ако имаш клешта и желба за DIY пробај и сам.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.083
3.548
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Само да напоменам: кабелот што ми треба не е класичен RJ-45, туку е некој друг стандард, што и се забележува од сликите: малку е потенок, не се сите парици поврзани, џекчињата се помалечки....всушност вештачкава интелигенција тврди дека е RJ 11
да де. RJ11 телефонски џек обичен. Многу текст изнапиша, а толку нејасно :)

уред за пренесување/конвертирање на сигналот

збориш за DSL модем??

значи само земи добар twisted pair кабел од 10 метри со rj11 на двете страни.
пообично не може да биде.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.546
2.992
2xRJ11 i kabel CAT5. Оди во Логинг Беверли со старото и одма ќе ти направат ново. Само пошто ова кај тебе е најверојатно G.Fast имплементација на ДСЛ интернет, се е многу осетливо на сметњи. Земи подобар кабел, и пази кај ќе го пушташ да не е во близина ма некои кабли кои влечат струја константно, и да прават ЕМ полиња и слични глупости.
А не можеш ли само рутерот да го однесеш подалеку со мрежен кабел, а не и ДСЛ модемот?

Сега те читам, ако имаш клешта и желба за DIY пробај и сам.
Да, најверојатно е нешто такво: G.Fast имплементација - пошто е зграда со постари инсталации, па операториве неќат да се замараат (или негде не смеат) да копаат/бушат и поставуваат нови кабли, па мораат преку бакаро.

Абе да земам и кабел, ете и клешти да купам, и RJ11 конектори - ама ќе ги добијам ли пак тие 450 Mbps?
да де. RJ11 телефонски џек обичен. Многу текст изнапиша, а толку нејасно :)
Абе, мислев за да пообјаснам де :)
збориш за DSL модем??
Да. Во него влегва ова dsl-кабле. А после од него, со синиот RJ45 се поврзува со рутерот.
значи само земи добар twisted pair кабел од 10 метри со rj11 на двете страни.
пообично не може да биде.
Ок, да не се повторувам, ама: ќе ги добијам ли пак тие 450 Mbps (кои што сега ги имам)?
:)

ЕДИТ:
Од Логинг ми нудат да ми направат со телефонски кабел https://www.loging.mk/-1/178806/0/ShowProduct/loging

Држи вода (односно, ќе носи ли брзина ова, или DIAl-UP?)

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Да, најверојатно е нешто такво: G.Fast имплементација - пошто е зграда со постари инсталации, па операториве неќат да се замараат (или негде не смеат) да копаат/бушат и поставуваат нови кабли, па мораат преку бакаро.

Абе да земам и кабел, ете и клешти да купам, и RJ11 конектори - ама ќе ги добијам ли пак тие 450 Mbps?

Абе, мислев за да пообјаснам де :)

Да. Во него влегва ова dsl-кабле. А после од него, со синиот RJ45 се поврзува со рутерот.

Ок, да не се повторувам, ама: ќе ги добијам ли пак тие 450 Mbps (кои што сега ги имам)?
:)

ЕДИТ:
Од Логинг ми нудат да ми направат со телефонски кабел https://www.loging.mk/-1/178806/0/ShowProduct/loging

Држи вода (односно, ќе носи ли брзина ова, или DIAl-UP?)
Брзината никој не може да ти ја гарантира. Така да пробај, ема да е скап кабелот. И сепак место обичен флет телефонски кабел ја би идел со барем CAT3 а најарно со CAT5 twisted pair кабел потенок пошто подебелите не влагаат во RJ11 jack.
А да пробаш само со подолг ЛАН кабел рутерот да го оддалечиш а модемот да си стои кај што е? Или не брка тоа работа?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.546
2.992
Брзината никој не може да ти ја гарантира.
Ќе падни ептен брзината со плоснат телефонски кабел, така ми делува.
Така да пробај, ема да е скап кабелот. И сепак место обичен флет телефонски кабел ја би идел со барем CAT3 а најарно со CAT5 twisted pair кабел потенок пошто подебелите не влагаат во RJ11 jack.
На иста мисла сум и јас, twisted pair со RJ11 на краевите.
И да, добра забелешка, потенок ќе треба, ради самите конектори.
А да пробаш само со подолг ЛАН кабел рутерот да го оддалечиш а модемот да си стои кај што е? Или не брка тоа работа?

Абе еве шо е работата: штекерот за интернет е во ходникот. И тука се уредиве за интернет. DSLМодем и уште еден рутер.

Арно ама, низ цел ходник нема штекер за струја!
Од дневната ми се поврзани на струја.
И глупо личи, едни кабли од ваму, други од таму ....
Се сопнувам од уредиве во ходник (ставени ми се на мало масиче - ама не му е таму местото).
Зато сметав дека со кабел ќе го решам проблемов: ќе ги "скријам" во дневната кај што има штекери за струја, а кабелов дискретно ќе го провнев над врата, покрај ѕид, до уредите кај што ќе се "скриени".
Кој да знаел дека е толку тешко да се најди некое си кабле од 10тина метри?
Ама, ете ме...
А не дека не побарав од операторот, од големите хипермаркети (на пр.Mediamarkt и сл....ама нема ваков со долж.од 10 метри).

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.836
5.536
Ќе падни ептен брзината со плоснат телефонски кабел, така ми делува.

На иста мисла сум и јас, twisted pair со RJ11 на краевите.
И да, добра забелешка, потенок ќе треба, ради самите конектори.

Абе еве шо е работата: штекерот за интернет е во ходникот. И тука се уредиве за интернет. DSLМодем и уште еден рутер.

Арно ама, низ цел ходник нема штекер за струја!
Од дневната ми се поврзани на струја.
И глупо личи, едни кабли од ваму, други од таму ....
Се сопнувам од уредиве во ходник (ставени ми се на мало масиче - ама не му е таму местото).
Зато сметав дека со кабел ќе го решам проблемов: ќе ги "скријам" во дневната кај што има штекери за струја, а кабелов дискретно ќе го провнев над врата, покрај ѕид, до уредите кај што ќе се "скриени".
Кој да знаел дека е толку тешко да се најди некое си кабле од 10тина метри?
Ама, ете ме...
А не дека не побарав од операторот, од големите хипермаркети (на пр.Mediamarkt и сл....ама нема ваков со долж.од 10 метри).
Протни кабел за струја тенок до таму. Некој 2*0.5 ништо повеќе не ти треба за тој модем и рутер.
Или играј со мрежен кабел и конектори.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно