Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за E-Book Reader

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.187
1.627
Скопје
Леле за што имаш време... Ти завидувам. :)
Браво за трудот и војлата.
Абе се мислев да си го потрошам слободното време пишвајќи вселенски вистини во сејф сити темата, али си викам вака попаметно ќе биде искористено :p :)

orxideya

read-only
16 март 2022
47
23
Каде можам да купам Kindle во Македонија по нормална пристапна цена?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.187
1.627
Скопје

Овие 2 ќе да ти се најлогичен избор. Па ти види си што ти одговара по цена/спецификации.
Покетбукот го има и во Анхоч за некои 500Ден. повеќе

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.173
16.258
Каков Kindle? Во боја или црнобел?
Башка имаш Кинд'л со реклами или без реклами, се движат од 120 со реклами докај 180 евра без реклами.

Мислиш баш на Кинд'л или општо на ебук ридер?

orxideya

read-only
16 март 2022
47
23
Скапичко, за Prime Day на запад се многу поевтини. Pocketbook не е добар како Kindle, тој не го ни размислувам.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.187
1.627
Скопје
Скапичко, за Prime Day на запад се многу поевтини. Pocketbook не е добар како Kindle, тој не го ни размислувам.
Можда не примат кај и дае во Соединети Амерички Држави, па ќе дојдат и кај нас тие цени, главно не очајувај :).

Од кој аспект е подобар Киндл споредено со Покетбук?

orxideya

read-only
16 март 2022
47
23
1. Острина на екран 212 ppi* на PocketBook vs 300 ppi* на Kindle
2. Меморија 8ГБ vs 16ГБ
3. Побрз софтвер
4. Блутут

*ppi = Pixels Per Inch

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.187
1.627
Скопје
1. Острина на екран 212 ppi* на PocketBook vs 300 ppi* на Kindle
2. Меморија 8ГБ vs 16ГБ
3. Побрз софтвер
4. Блутут

*ppi = Pixels Per Inch
Јасно, имаш предвид меѓу тие два модела, мислев генерално збориш.
Различна класа се, покетбукот ти го пишав пошто побара пристапна цена, а тој модел од покетбук е најпристапен.
Иначе покетбук конкуренција на Paperwhite се Verse Pro и Era моделите, што ги немам видено кај нас.

Сепак е ок варијанта и покетбукот Lux4 за некој со ограничен буџет. Реално и не ти менуваат којзнае колку голем дел од работите што ги наведе како плусови кај Paperwhite.
Имав со 265ппи на времето, па со 300ппи после него и нема буквално никаква разлика. Не сум користел со 212 како што е Lux4, али претпоставувам дека не е страшно и тоа за книги. 300ппи разликата можеби би се приметила и би била добредојдена ако читаш стрипови на помал екран(7 инчи) за појасни да се буквите пошто ќе бидат мали во одредни сценарија, на 6 инчи не се читаат стрипови(освен некои ретки со 2 реда панели).
Меморија 8 VS 16 исто не ти менува ако е за книги, а за стрипови и 8 и 16 се малку(мада се разбира 16 е подобро за нијанса).
Незнам за побрз софтвер, престанав да користам киндл пред 15+ години. Како и да е, и да е така, не е таблет па да е некој фактор што треба да му се придава голема тежина, 99% од време си во книга и вртиш страни.
Блутут на е-ридер според мене е тешка глупост(не дека сите не го фураат истиов тренд), освен евентуално ако се користи на држач во кревет па да се поврзе безжичен блутут вртач на страни(Page turner), кое колку што знам киндл не поддржува(може грешам). А за аудио книги да се користи блутут ми е малку апсурдно, пошто за аудио книги имаш многу побрз уред со многу понапредни функции кој е секогаш со тебе, по име телефон. Башка му осакатуваш еден од големите плусови на е-ридерот со користење на блутут, траење на батерија, со аудио книги и блутут, батерија ќе ти држи помалку него телефон пошто помали батерии користат.

По мене реални бенефити што ги има Paperwhite 12th gen наспроти Pocketbook Lux 4, се поголем екран(7" Брка работа и за стрипови ако е и за таа намена, мада 8" е перфектната големина) и светло со подесување на температура.

Битни маани на Киндл се што не поддржува EPUB, мораш да ги праќаш на уредот преку тој нивниот онлајн конвертер, исто и CBR/CBZ.
Плус и не престануваат да се трудат да оневозможат џеилбрејк, за да неможеш да си користиш алтернативен софтвер. А јас како мераклија и на стрипови(за греота со ридери само со 8ГБ и 16ГБ ), ептен зависам од алтернативен софтвер пошто често го празнам/полнам читачот. Алтернативниот софтвер(Koreader) ми овозможува ептен лесен трансфер на стрипови(а и книги) од ФТП сервер без да ми треба поврзување на пц.

Последна промена:

orxideya

read-only
16 март 2022
47
23
Си купив Amazon Basic Kindle 2024 11th generation. Знам дека Paperwhite е подобар читач бидејќи е водоотпорен и има жолто осветлување за ноќно читање ама и Basic опцијата не е лоша, неговата големина е скоро совршена за читање електронски книги и преносливост.

Дали да му направам jailbreak? Дали вреди да инсталирам KoReader? Моментално сум на софтверска верзија којашто ниту една jailbreak алатка не ја поддржува.

Последна промена:

zemakius

hello world
17 октомври 2020
286
291
Си купив Amazon Basic Kindle 2024 11th generation. Знам дека Paperwhite е подобар читач бидејќи е водоотпорен и има жолто осветлување за ноќно читање ама и Basic опцијата не е лоша, неговата големина е скоро совршена за читање електронски книги и преносливост.

Дали да му направам jailbreak? Дали вреди? Моментално сум на софтверска верзија којашто ниту една jailbreak алатка не ја поддржува.
Јас сум со jailbroken Kindle и си префрлувам книги wireless со Calibre.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.187
1.627
Скопје

Дали да му направам jailbreak? Дали вреди да инсталирам KoReader? Моментално сум на софтверска верзија којашто ниту една jailbreak алатка не ја поддржува.
Со здравје да си го користиш.

Претпоставувам дека е варијанта со реклами. Незнам дали се промениле работите, но јас кога имав киндл имаше варијанта да им доплатиш(мислам дека $20 беше) на Амазон да ти ги тргнат рекламите, но за Македонија ја немаше таа опција. Можеше да се пише порака на служба за поддршка со текст во стилот - " Како да ги тргнам рекламите, читачот ќе биде користен од малолетно дете кое не сакам да биде изложено на бог знае какви реклами " , и ги тргаа бесплатно.
Можеби сеуште функционира ова, ништо не те кошта да се обидеш, пошто ептен кварат филинг реклами на локскрин место корица од книга.

2 причини да се џеилбрејкне и да се инсталира коридер. Или има функционалност која знаеш дека ти е потребна, или си рчкало што сака да открива нови работи.
Само мислам дека не можеш да му направиш даунгрејд на софтверот на киндл(може грешам)? Доколку е така сеј си на тековниот дур не искочи џеилбрејк за него. Разгледај по нетов како им идат апгрејдите кај киндл, да не случајно е доволно само да е на вифи врзан и да не прашува чим излезе нов апдејт.

Јас сум со jailbroken Kindle и си префрлувам книги wireless со Calibre.
Згодна работа, али мислам дека уште позгодно е да немораш уопште да седнеш на ПЦ.
Немаше такво постоечко и максимално згодно решение, па морав да го измислам :). Имам пишано на претходната страна за FTP Download Manager, може си го промашил - GitHub - ReaLx3m/KOReader-AI-Slop-User-Patches
Од тогаш, кога е пишана таа порака, имам додадено едно чудо измени и функции, и е дотерано абе перфекција(сам ако не си го фалиш, кој :) )

To instal create a "ftpdownloadmanager.koplugin" folder in Koreader/Plugins/ and copy the _meta.lua and main.lua files to Koreader/Plugins/ftpdownloadmanager.koplugin/. To update just download the latest "main.lua" file(_meta.lua not requiered).

Adds a full fledged download management interface for FTP.

Features​

• Unified listing method - tries MLSD > LIST > NLST+SIZE automatically for maximum server compatibility. Plain NLST, which the ftp browser on KOReader uses by default has problems with dissplaying folders with a dot in the name and properly identify files with a dot in the name before the extension. This solves that and also maintains max listing speed, except in a rare occasion when youre connecting to an old server that supports NLST only. LIST fallback using a Lua port of D.J. Bernstein's ftpparse, covering 9 formats: EPLF, UNIX ls, Microsoft FTP Service, Windows NT FTP Server, VMS, WFTPD, NetPresenz, NetWare, MSDOS
  • Adds TLS(FTPS) support to the ftp client for max server compatibility. By default it first tries FTP, if server explicitly alows only TLS over FTP(FTPS) and FTP fails, then it retries the connection with FTPS. Setting available to prioritize FTPS and fallback to plain FTP if FTPS not supported by the server. Note: FTPS has some overhead compared to FTP, so if you want highest possible speed best to stick with FTP unless you have a legitimate reason for FTPS(Like a FTP server exposed to the internet that besides books/comics hosts other sensitive data).
  • Search function added that will index the whole server on first search, and then use that on-device index for future searches. You can manually reindex(checkbox option), or have it do an automatic re-index on your next search after given period has passed(configurable in settings, default 7 days). When Search dialog is opened(results displayed) tap the looking glas icon to get back to the folder view. Note: If youre using a public server, hammering it with requests while indexing its contents can/might get you temporarily or permanently banned. So when creating the server entry you can check the "Public Server" box, and at the end youll be presented with a spinner where you can set the listing rate limiting(per folder).
    FTP Browser FTP Browser
  • Folder prefix for visual distinction and file size display in the FTP browser
    FTP Browser
  • Tap any file in the FTP browser to select it for downloading, to select a folder with its sub-folders long tap(short tapping opens the folder for browsing). If folder is selected for downloading the folder structure within it is kept, if individual files are selected from multiple folders downloads the files to the set folder without keeping the folder structure. Setting available to "always keep folder structure", even with single files selected from a folder. Download folder for each FTP server is set at first run, changing the folder can be done via the "Save to /" button. If you want to change the download folder just for the folowing download, long tap the "Download Button" and select the folder, after the download has finished the folder is reset to the one you have set at first start or via the "Save to /" button.
  • Both top and the lower area with the folder name serve as back buttons, long tapping lands you in the home folder of the FTP server.
  • While in the home folder(root), long tapping those areas will change the download behavior on existing files, Skip or Overwrite visually represented by / [O]
    FTP Browser
  • Bulk selection - All/None buttons, tap checks/unchecks everything on the current page, long tap checks/unchecks everything in that folder.
  • Range selection is done by tapping at the far right of an item(where the sizes are), first item tapped marks the starting point and second tap the end point, selecting everything in between as a result.
    FTP Browser
  • Counter next to download button, showing selected file count and combined file size.
    FTP Selection
  • Download progress tracking
    FTP Progress 1 FTP Progress 2
  • Natural sort - sorts 1, 2, 10 instead of 1, 10, 2 (on by default)
  • Text display modes - names either truncate with ... or wrap(shrink) to fit, selectable in settings
    FTP Progress 2 FTP Progress 2
  • Configurable max items per page (10-25), how many will actually display depends on buttons/rows height.
  • Gesture shortcut for the FTP browser available in "General" section
    FTP Progress 2
  • Settings are available under Settings > AI Slop Settings > FTP Download Manager
    FTP Progress 2 FTP Progress 2

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно