Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Aliexpress

noc32

hello world
21 март 2016
356
313
Дечки дали на некој му се има случено Аљи да почне да комбинира повеќе производи во иста пратка? Или па само има некој проблем со тракинг бројчињата...

Сто години нарачувам од Аљи и секогаш една нарачка била во една пратка со еден тракинг но сега ми се деси да нарачам 2 различни работи од 2 различни продавачи и да добијам идентичен тракинг број за двете. Си викам ај нешто или е баг/грешка или ептен се погодило така ама еве втор пат истото ми се случува и тоа за пратки нарачани во размак од 3 дена...и двете да добијат идентичен тракинг број.

Дали некој знае што се случува или има слично искуство?
Мене ми се случи ова со три пратки од три различни продавници /продавачи. Добив идентичен број за следење на трите пратки.
Не знам зошто е тоа така, но ете. Истотака не ги добив сите три пратки во ист ден и беа доставени преку Македонска Пошта.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Крај за Али и брзите пошти, последните пратки и со големи и со мали суми, сите пратени преку SK и NL бројчиња преку Македонски Пошти, веројатно поради законот за царинење и глават во царина со недели, пратка од 15ти ноември уште си е на царина.

Дали законот е стапен на сила воопшто??

Кајмене денеска 8 отидоа царина, ќе им речам буквално се да вратат, па што ќе даде господ тоа! Незнам и Алиекспрес дали толку роба и пари оддеднаш би вратил!

Новиов закон е безсмислен бидејќи пратка со само 1 комад (ЛЦД екран iPhone 11 Pro Max) , нарачан 7 долари вкупно со се испорака, крајната цена ќе испадне повеќе од дупло поскапа отколку што е овде тој производ. Пример на бит пазар истиот би се набавил за 600 денари, дури некаде и 550 ден. И сега кога ќе ставиме само мизерен преглед кој им чини околу 400 денари , па ддвто и тоа знак питање дали на тие цени кој ги набавуваме ќе се царинат. Па потоа трошоци за уплатниците за ддвто , за прегледот.. И крајната цена ќе отиде
некаде околу 20 евра , а за 1.000ден во некој мобилари цената е со се монтажа.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.752
Имено тоа е и целта - да заработуваат легалните увозници а не Алиекспрес

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Дали законот е стапен на сила воопшто??

Кајмене денеска 8 отидоа царина, ќе им речам буквално се да вратат, па што ќе даде господ тоа! Незнам и Алиекспрес дали толку роба и пари оддеднаш би вратил!

Новиов закон е безсмислен бидејќи пратка со само 1 комад (ЛЦД екран iPhone 11 Pro Max) , нарачан 7 долари вкупно со се испорака, крајната цена ќе испадне повеќе од дупло поскапа отколку што е овде тој производ. Пример на бит пазар истиот би се набавил за 600 денари, дури некаде и 550 ден. И сега кога ќе ставиме само мизерен преглед кој им чини околу 400 денари , па ддвто и тоа знак питање дали на тие цени кој ги набавуваме ќе се царинат. Па потоа трошоци за уплатниците за ддвто , за прегледот.. И крајната цена ќе отиде
некаде околу 20 евра , а за 1.000ден во некој мобилари цената е со се монтажа.
Не знам дали се плаќа преглед, мислам тоа е само ако ја отвараат пратката, што во случајов не се случува. Плаќаш само ДДВ, царина ако е над нз која сума беше, и нормално банкарска провизија. Инаку да смешно е за вака мали пратки, ама тоа е.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Дечки дали на некој му се има случено Аљи да почне да комбинира повеќе производи во иста пратка? Или па само има некој проблем со тракинг бројчињата...

Сто години нарачувам од Аљи и секогаш една нарачка била во една пратка со еден тракинг но сега ми се деси да нарачам 2 различни работи од 2 различни продавачи и да добијам идентичен тракинг број за двете. Си викам ај нешто или е баг/грешка или ептен се погодило така ама еве втор пат истото ми се случува и тоа за пратки нарачани во размак од 3 дена...и двете да добијат идентичен тракинг број.

Дали некој знае што се случува или има слично искуство?

Кајмене уште од почетокот на годинава ми ги имаат комбинирано. Е сега се прашувам , во случај да враќате пратки , како продаваците ќе си ја земаат назад робата тој артикал чиј е вој чиј е...?
Мислењето е автоматски споено:

Не знам дали се плаќа преглед, мислам тоа е само ако ја отвараат пратката, што во случајов не се случува. Плаќаш само ДДВ, царина ако е над нз која сума беше, и нормално банкарска провизија. Инаку да смешно е за вака мали пратки, ама тоа е.

Се наплатува и преглед! Како не се наплатува! Беше ако не сум јалнаш 418ден и уште 30ден за провизија, вкупно 450ден само прегледот а артиклот е 350 ден! А ако завлечиш ајле време откако ќе те известат дека имаш пратка и пуштат повторно известие од царина со назнала "ОПОМЕНА за неизвршено царинење" , плаќаш и до 600денари само за преглед!!!! А инаку не ја ни отвараат пратката, а пак ти се наолатува преглед! Ти зборам пд искуство, во Јуни месец царинев 6 пратки.. Ама сега ич нема есап и ќе мора се да вратам!

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Вие што имате добиено пратки преку Холандија, после колку време од овој статус добивате нов статус Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Vlez)?

Атачменти

• Screenshot_2025-12-23-20-42-38-162_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-12-23-20-42-38-162_com.android.chrome.jpg
    509,9 KB · Прегледи: 38
  • Screenshot_2025-12-23-20-41-38-766_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-23-20-41-38-766_com.android.chrome-edit.jpg
    180,9 KB · Прегледи: 39
15 септември 2012
1.164
1.300
Вие што имате добиено пратки преку Холандија, после колку време од овој статус добивате нов статус Pristignata vo Naizmeni!na po{ta(Vlez)?
Тоа никој не знае. Следен статус ќе добие кога некој од мрзите од пошта ќе ја отвори вреќата што е дојдена од холандија и што стои во некое ќоше во поштата под железничка станица.
За твоја информација, од пораката за излез од некоја земја до физички влез во Македонија, не поминува повеќе од ден-два...

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Уште ја немам добиено, месец и нешто помина од испраќање.

CD903671415NL

Атачменти

• Screenshot_2025-12-24-01-54-55-634_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-24-01-54-55-634_com.android.chrome-edit.jpg
    146,7 KB · Прегледи: 33

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Луѓе, дајте бе со овие прашања кои ама буквално никој не го знае одговорот, особено самите вработени кои ги обработуваат пратките, а не па ние и плус кои се веќе стооооооопати преџвакани! Мислам амаааааан!

Ниту некој на планетава знае, ниту има некое правило, патерн, практика… толку ли бе не уклучувате мозок!

Ааааман!

15 септември 2012
1.164
1.300
Луѓе, дајте бе со овие прашања кои ама буквално никој не го знае одговорот, особено самите вработени кои ги обработуваат пратките, а не па ние и плус кои се веќе стооооооопати преџвакани! Мислам амаааааан!

Ниту некој на планетава знае, ниту има некое правило, патерн, практика… толку ли бе не уклучувате мозок!

Ааааман!
Нормалното, паметното и логичното одамна не живеат овде.
Овде е царството на идиотштината.
Сите, па и јас.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Не можам да верувам дека ќе го кажам ова, но подобро беше со Маџарска и Виа Пост, се си идеше одлично при доставата, сега поштата не работи со голем обем на пратки со недели се чека на прием, па сега ќе фатат празници и ќе се чека после празниците. Тему останува единствен избор за брза достава.

15 септември 2012
1.164
1.300
Не можам да верувам дека ќе го кажам ова, но подобро беше со Маџарска и Виа Пост, се си идеше одлично при доставата, сега поштата не работи со голем обем на пратки со недели се чека на прием, па сега ќе фатат празници и ќе се чека после празниците. Тему останува единствен избор за брза достава.
Ме интересира каде ги чува царината сите овие пратки што доаѓаат преку поштата... Оти просторот под железничка не е баш голем.
Мислам дека ќе си играат царина уште некое време додека не бидат затрпани со пратки, па ќе почнат по старо... само големите пакети и она што доаѓа од западот...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Интересно (и добро) е што Али не попушта под притисокот.

„Сакаш да цариниш неколку долари вредни пратки? Царини ги бе, ама јас не морам системски да ти плаќам данок - царини ги рачно штом инсистираш“. :)

И реално има пазар за вакви спори нарачки, еве слободно нека го зголемат за месец-два рокот за стигање. Ќе издржиме додека да легнат работите.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје

„Сакаш да цариниш неколку долари вредни пратки? Царини ги бе, ама јас не морам системски да ти плаќам данок - царини ги рачно штом инсистираш“. :)

И реално има пазар за вакви спори нарачки, еве слободно нека го зголемат за месец-два рокот за стигање. Ќе издржиме додека да легнат работите.
Мислам дека нема никаква врска со непопуштање под притисок, туку едноставно или немаат директна соработка со фирмиве за достава или никој нема иницирано барање за автоматски да се додава ДДВ на пратките. Тему од прв ден наведуваа вистинска вредност на пратките, бидејќи се испраќаат од нивни центри под нивна контрола, АлиЕкспрес во 90% од случаите целосната контрола е кај продавачот, он наведува цена, а АлиЕкспрес моментално не наплаќа никакво увозни трошоци.

Ако не се лажам ЕУ државите имаа автоматски пресметан ДДВ, колку тоа работи во пракса не знам.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60

Јас мислам дека Али нема врска со ситуацијава. Едноставно никој од овде не ни помислил дека треба да ги исконтактира и договори системска наплата на ДДВ како во земјите од ЕУ. Ќе им текне откако ќе бидат блокирани од пратки и ќе имаат еден куп вратени пратки зашто на луѓето не им се исплати да плаќаат за царински преглед на пратки вредни 100-200 денари. Само мислам додека да им текне, повеќето ќе се откажат од нарачување, па може никогаш и да не се случи. Ова ќе предизвика раст на локалните цени поради недостаток на конкуренција и на крај крајниот потрошувач (ние) ќе ја платиме цената.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
на али е да се усклади ако сака да продава, за нас нема интерес па кој не ебе, тему откако се изгласа во рок од 24 часа достави барање и софтвер за автоматска наплата, 1% пратки одат само на рандом царинска проверка, државата си лапа пари без мака...

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Кајмене останаа 4 пратки со бројче RR123456789HU заглавени без никаков тракинг од 11ти и 13ти декември кој ги доставуваше Виа пост од Алиекспрес, за некое чудо една пратка од 13ти (и тоа габаритна со вредност од 11 долари) некако ми ја доставија, ама изгледа таа е последната пратка од Алиекспрес што пристигна преку Виа пост. И сега како е планот ќе се враќат назад тие 4 што останаа или ќе ги пренасочат да стигат по пошта? Оти да стигнат по Виа пост веќе изгубив надеж.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Ајде да пишуваме претставки до народен правобранител. Не може да плаќаме царински преглед и провизии во износ од 200 ден затоа што пратките ни чинат многу помалку. Плус, не е царински преглед затоа што не плаќаме царина, немаат основа за наплата на „царински преглед“. Пратките што се под 22 евра нека ги пуштаат слободно додека да договорат систем за автоматска наплата на ДДВ. Пишете тука доколку сте добиле пратка под 22 евра која поминала низ царина. Дали ви наплаќаат царински преглед?

Последна промена:

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Кајмене уште од почетокот на годинава ми ги имаат комбинирано. Е сега се прашувам , во случај да враќате пратки , како продаваците ќе си ја земаат назад робата тој артикал чиј е вој чиј е...?
Мислењето е автоматски споено:

Се наплатува и преглед! Како не се наплатува! Беше ако не сум јалнаш 418ден и уште 30ден за провизија, вкупно 450ден само прегледот а артиклот е 350 ден! А ако завлечиш ајле време откако ќе те известат дека имаш пратка и пуштат повторно известие од царина со назнала "ОПОМЕНА за неизвршено царинење" , плаќаш и до 600денари само за преглед!!!! А инаку не ја ни отвараат пратката, а пак ти се наолатува преглед! Ти зборам пд искуство, во Јуни месец царинев 6 пратки.. Ама сега ич нема есап и ќе мора се да вратам!
Јас ќе враќам ако наплаќаат преглед. На пратка од 50-200 денари ќе платам ДДВ, ама не и преглед. Не сум прифатил да платам 3х за пратката, нека си ја поделат царинарите. Државава е катастрофа во секој поглед.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Што ако ти кажат дека можеш да ја вратиш пратката ама „работната рака“ мораш да ја платиш? :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Што ако ти кажат дека можеш да ја вратиш пратката ама „работната рака“ мораш да ја платиш? :)
Па со оглед на тоа дека немаат доказ кој ја нарачал, слободно можеш да пишеш дека не е твоја нарачката.

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Ајде да пишуваме претставки до народен правобранител. Не може да плаќаме царински преглед и провизии во износ од 200 ден затоа што пратките ни чинат многу помалку. Плус, не е царински преглед затоа што не плаќаме царина, немаат основа за наплата на „царински преглед“. Пратките што се под 22 евра нека ги пуштаат слободно додека да договорат систем за автоматска наплата на ДДВ. Пишете тука доколку сте добиле пратка под 22 евра која поминала низ царина. Дали ви наплаќаат царински преглед?

Не е 200ден, еве сега ги најдов уплатниците што сум плаќал.

373 ден "преглед" и 36 ден провизија. Што значи вкупно 409 денари за "прегледот"!!!!

Инаку враќај се живо, ич не а ... .......

Системот автоматски те рефундира штом детектира проблем со испораката и нарачката е веќе во Кина и на пат назад кон испраќачот. Но за ова да се случи треба да имате што е можно повеќе денови ("Purchase protection") , кое обично е 75 дена откако ќе се испрати пратката. Значи ајде буквално сите што имаме ситници до 30евра да ги бомбардираме со мејлови за дека се откажуваже од пратките и дека сакаме да се вратат назад пратките!

Атачменти

• 20251229_013728~2.jpg
    20251229_013728~2.jpg
    1,2 MB · Прегледи: 48
  • Screenshot_20251229_015631_AliExpress.jpg
    Screenshot_20251229_015631_AliExpress.jpg
    444,8 KB · Прегледи: 50

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ова е единствен логичен и правен одговор!

Навистина немам проблем да платам ДДВ, но навистина имам проблем да платам „царински преглед“! Во светот оваа баналност функционира децении, и се обидува секојдневно процесот да го направи што по едноставен и само да „тече“ продажбата и приходот од ДДВ за државата. Само нашата заостанатост сака да измисли топла вода повторно!

Особено важи сето ова за пратки кои не подлежат на царина!

Затоа - претставки! Омбудсман, Агенција за пошти, Царинска управа... секаде каде допира конкретнава тема!

И не се лажете со типичната македонска дефетистичка мантра - „абе брат, џабе, никој ништо нема да направи“! Не е така! Особено со масовност. Да видите како ми вратија пари една пошта како попчиња по претставка до Агенција за пошти. Со јавување по телефон, со извинување и од нив и од Агенцијата за пошти, со усилена финост во комуникација, whole nine yards... Еден, една пратка, не па со масовност и моментално чувствителна тема.

Последна промена:

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
народниот правобранител е од истите кои му направија притисок на мицко да го донесе законот, дуи/влен т.е увозниците од пластичарска кои не платиле ддв и царина никад! Значи не трошете време и нерви џабе, али експрес само ако мора и тоа скапо ќе биде

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно