Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Искуства со робот правосмукалка

Seekey

read-only
11 август 2016
36
59
Огромна препорака за Xiaomi X20 Pro робот правосмукалката. Ја имам веќе некое време и сакав да оформам комплетно мислење пред да пишам препорака.

Погледнете го атачментот 152777

Правосмукалката прави се сама и јас имам обврска само мали таскови за одржување (допуна на чиста вода, празнење на садот со валкана вода, периодично чистење на четката од влакна итн.).

Сите овие maintenance таскови ми одзимаат максимум неколку минути во денот а правосмукалката смука и џогира СЕКОЈ ДЕН. Никогаш не ми било волку чисто. Кога чистев со обична правосмукалка тоа ми одзимаше саати.

Вреди секој денар за заштедата на време а работата си ја врши перфектно. Има силна вшмукувачка моќ, одлични џогери, одлична базна станица итн.

Заменски вреќички за прав за базната станица има на ТЕМУ за фракција од цената на оригинални, како и сите други заменски ситници (четки, џогери итн).

Што друго да додадам? Повеќето ствари ко играчки и препреки ги препознава одлично, алгоритмот на чистење и е супер, сензорите за мапирање си вршат работа перфектно, детектира килими како што треба, појачува вшмукувачка моќ на килими (прво џогира/смука тврди подови па потоа се враќа на килимот), нема проблем со дебели килими (се качува без проблем)...

Значи 10/10 се што сакав од робот правосмукалка и за кое зборев дека чекам да биде достапно го има во моделов и е достапен кај нас за океј цена.
Фала на препораката.

Како си задоволен со џогирањето и дали имаш искуство со влакна од миленици? Иако претпоставувам би требало да е солидна...

Од каде може да се купи? Краток search направив и не можам да го најдам на залиха производов никаде...

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Разликите помеѓу X20 Pro и X20+ се во моќноста (малце ми е збунувачко). Ама јас бев решен да ја земам + верзијата од Ананас од септември кога и ќе се преселам во новиот дом.

Screenshot 2025-08-08 at 17.41.16.png

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Фала на препораката.

Како си задоволен со џогирањето и дали имаш искуство со влакна од миленици? Иако претпоставувам би требало да е солидна...

Од каде може да се купи? Краток search направив и не можам да го најдам на залиха производов никаде...

Имам 2 мачиња дома едното од кое има долги влакна и прави многу влакна - откоа чисти секој ден роботов не сум видел на земја влакно. Е сеа на четкава шо доаѓа со роботов се заплеткуваат малку влакна (искрено не е лошо ама треба да се чисти еднаш неделно четката би рекол, а истата лесно се вади и чисти) - а има на ТЕМУ се продаваат четки со ножеви шо демек ги сечат влакната и не доаѓало до заплеткување:

1754668075312.png

Значи сума сумарум презадоволен од како чисти и џогира. Нормално џогирањето е само со вода, но има одлични резултати и се гледа по водата која ја собираи и остатоците на чистачот за џогери - првите неколку пати беше доста темно прљава а и секој ден коа чисти има као млечно/матно у водата.

Инаку за од каде - јас ја нарачав преку НЕКСИО. Слободно контактирај ги верувам ќе се договорите.
Мислењето е автоматски споено:

Разликите помеѓу X20 Pro и X20+ се во моќноста (малце ми е збунувачко). Ама јас бев решен да ја земам + верзијата од Ананас од септември кога и ќе се преселам во новиот дом.

Погледнете го атачментот 152782

Ова со чат ЏПТ е hit and miss резултатите ко шо гледаш и од самиот скрин - вика појака усисна моќ а пишува 5000 за про а 6000 за плус. Секогаш проверете детални спецификации на официјалните страни кога ви е битно.

Иначе разликите се следни:

• Про има 7000 Pa усисна моќ (наспроти 6000 Pa).
  • Про има автоматска детекција на теписи (со АИ машинско учење кое ко шо кажав одлично работи) и ги крева џогерите на теписите да не остава влага и усисава појако кај шо има тепих.
  • Про има опција да ги суши џогерите со топол воздух откако ќе ги измие после чистење (за да не собираат бактерии и не се усмрдат).
  • Про има вградено резервоар за вода и во робот правосмукалката (200 милилитри) додека Плус моделот најверојатно нема вградено резервоар за вода туку само водата шо ќе остане на џогерите при миење во базната станица.
  • Про има повеќе сензори за детекција на препреки/објекти отколку Плус моделот. Се гледа на сликава пример дека ПРО има edge detection сензор (црното прозорче) кое плус моделот го нема:

1754668798698.png

1754668824251.png

Последна промена:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ова со чат ЏПТ е hit and miss резултатите ко шо гледаш и од самиот скрин - вика појака усисна моќ а пишува 5000 за про а 6000 за плус. Секогаш проверете детални спецификации на официјалните страни кога ви е битно.

• Про има автоматска детекција на теписи (со АИ машинско учење кое ко шо кажав одлично работи) и ги крева џогерите на теписите да не остава влага и усисава појако кај шо има тепих.
  • Про има опција да ги суши џогерите со топол воздух откако ќе ги измие после чистење (за да не собираат бактерии и не се усмрдат).
  • Про има вградено резервоар за вода и во робот правосмукалката (200 милилитри) додека Плус моделот најверојатно нема вградено резервоар за вода туку само водата шо ќе остане на џогерите при миење во базната станица.
  • Про има повеќе сензори за детекција на препреки/објекти отколку Плус моделот. Се гледа на сликава пример дека ПРО има edge detection сензор (црното прозорче) кое плус моделот го нема:
Благодарам за инофрмациите, секако нема да се купи нешто што нема претходно детално да се види. Ова не го знаев баш ќе поиграм со AI да ми даде податоци кои се точни, и да го измалтретирам за неточните информации :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Благодарам за инофрмациите, секако нема да се купи нешто што нема претходно детално да се види. Ова не го знаев баш ќе поиграм со AI да ми даде податоци кои се точни, и да го измалтретирам за неточните информации :)
Да не ти "исхалуцинира" нешто ама....
(Јас уште сум скептичен према вештачко интелогентниве)

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Имам 2 мачиња дома едното од кое има долги влакна и прави многу влакна - откоа чисти секој ден роботов не сум видел на земја влакно. Е сеа на четкава шо доаѓа со роботов се заплеткуваат малку влакна (искрено не е лошо ама треба да се чисти еднаш неделно четката би рекол, а истата лесно се вади и чисти) - а има на ТЕМУ се продаваат четки со ножеви шо демек ги сечат влакната и не доаѓало до заплеткување:

Погледнете го атачментот 152783

Значи сума сумарум презадоволен од како чисти и џогира. Нормално џогирањето е само со вода, но има одлични резултати и се гледа по водата која ја собираи и остатоците на чистачот за џогери - првите неколку пати беше доста темно прљава а и секој ден коа чисти има као млечно/матно у водата.

Инаку за од каде - јас ја нарачав преку НЕКСИО. Слободно контактирај ги верувам ќе се договорите.

Погледнете го атачментот 152784

Погледнете го атачментот 152785
Сите роботи што мопираат носат со нив вода, не може да се квасат крпите само од базната станица. Тој резервоар е или во основниот за прашина (најчесто) или како одвоен дел во главниот резервоар или како посебен кој се става кога се мопира.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Сите роботи што мопираат носат со нив вода, не може да се квасат крпите само од базната станица. Тој резервоар е или во основниот за прашина (најчесто) или како одвоен дел во главниот резервоар или како посебен кој се става кога се мопира.

Епа немаат сите. Баш викаат дека плус моделов само со квасење на џогерите од базна станица работи. Не можам да гарантирам пошо тешко се наоѓа детално инфо ама битно има сомнежи дека нема резервоар вградено во самиот робот уопште.

Имаш гугл, провери. Или најди конкретно инфо кое потврдува дека има и Плус моделот вградено резервоар па сподели тука и ние да видиме.

kostatkb

read-only
6 јануари 2018
42
19
Не се нагласува посебно ниту за едниот модел ниту за другиот кој е капацитетот на резервоарчето на самиот робот со оглед да се дополнуваат во станицата, а кај модели без станица најчесто пишува кој е капацитетот на вода. Но затоа пишува дека количеството на вода се регулира во 3 степени, за двата модела. И смешно би било да крпите/ротационите четки се квасат само во станицата, па тие би биле суви после 2-3 метри.
Кој има намера да купи некој од овие модели, сигурно сам ќе си провери на Гугл кои се разликите, има и тестови и директни споредби.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.279
2.708
Права машинерија е таа Х20 со џогерите. Ја гледав доста ривјуа пред пар месеци, една од најдобрите.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Не се нагласува посебно ниту за едниот модел ниту за другиот кој е капацитетот на резервоарчето на самиот робот со оглед да се дополнуваат во станицата, а кај модели без станица најчесто пишува кој е капацитетот на вода. Но затоа пишува дека количеството на вода се регулира во 3 степени, за двата модела. И смешно би било да крпите/ротационите четки се квасат само во станицата, па тие би биле суви после 2-3 метри.
Кој има намера да купи некој од овие модели, сигурно сам ќе си провери на Гугл кои се разликите, има и тестови и директни споредби.

Ти се водиш од претпоставки а ја го истражував ова пред да пишам. И мене не ми беше логично ама тоа е.

Ја најдов пост од тип шо ја расклопил правосмукалката.

Затоа велам најди конкретно инфо па и ја да имам после ете подобро разбирање за моделот.

Еве пак изгуглав за да ти помогнам дека ти неќеш сам:

IMG_7655.jpeg IMG_7656.jpeg IMG_7657.jpeg IMG_7658.jpeg

Значи тон инфо има дека уствари нема во роботот резервоарче за вода само во базната станица што е.

Доволно за да се сомнева човек.

Дополнително другар ми ја купи Х20+ пред некој ден, прва прилика ќе идам и ќе сликам со макро и неговата и мојата па ќе провериме за дупчиња за вода над џогерите.

Последна промена:

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Дали ова е реална цена:

Ги гледав од тука:

Инаку има и Max верзија на Xiaomi.

aleksandarmio

hello world
1 ноември 2023
68
66
Фала на препораката.

ја имаш во сетек и кај митра на двете места дава дека ја има на залиха

NikolovskiM

hello world
20 април 2019
161
279
Narwal Freo Z Ultra нема резервоар за вода и ги пере и мокри крпите во самата базна станица. Функционира беспрекорно.

За мене пологично е да нема диспанзер за вода на самата правосмукалка. Што ќе ми е само да прскаш вода и да ми проаѓаш со прљави крпи.

Проверете инфо пред да напишете нешто на форум.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.581
8.230
Мелмак
Еве прв „посериозен“ проблем со правосмукалкава па да споделам што се случи и како го решив.

Вчера и денес правосмукалката ми вади еррор "Could not return to station to charge". Ова се случуваше на сред чистење во дневната соба кога требаше да се врати да ги пере џогерите и потоа да продолжи.

На мапа ја покажуваше на една локација а во пракса ја наоѓав на друга рандом локација. Тоа шо приметив на крај е дека на мапата во дневната „магично“ се појавиле ко ghost ѕидови у косо некако, и правосмукалката изгледа беше збунета од расипаната мапа.

Го решив проблемот со тоа што ја избришав мапата и ја пуштив правосмукалката да си скенира/чисти од ново.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Што би било препорачано решение за 80+ квадрати главно паркет (малце плочки)? И за 60+ со паркет, ама и теписончиња? Не само правосмукалка, ако може и да џогира? Достапно да е тука и во ЕУ/Хрватска?

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Што би било препорачано решение за 80+ квадрати главно паркет (малце плочки)? И за 60+ со паркет, ама и теписончиња? Не само правосмукалка, ако може и да џогира? Достапно да е тука и во ЕУ/Хрватска?
Јас неколку пати имам пишано, дома имам 3 ровенти и сите си ја бркаат работата. Еден спрат ми е 80 м2 имам го чисти цел на најјак мод плус останува батерија.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Мислам X20 Pro може да се најде и грција за 400евра, со тоа што можеш да повратиш нешто од ДДВ. Јас во Хрватска ја гледав за 400 исто, ама после се испостави дека и Грција е толку, а и сигурно полесно е за враќање на ДДВ.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
399
299
Мислам X20 Pro може да се најде и грција за 400евра, со тоа што можеш да повратиш нешто од ДДВ. Јас во Хрватска ја гледав за 400 исто, ама после се испостави дека и Грција е толку, а и сигурно полесно е за враќање на ДДВ.
А дали знаеш важи ли гаранција или сервис овде во Ми сторе, доколку има потреба?

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Roomba no more :(

Узми Нео брате...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.182
18.822
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Не го собира под кревет... а и малку е језивко, се наведнуваш под кревет и овој ти светнува со очињата и ти вика, хелоу газда, треба ли нешто.
Во ќош, со суратот кон ѕид :)

Не да е језивко.... сум се изнагледала филмови и серии со вакви направии и ниеден не завршува добро :D

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.522
2.978
Не го собира под кревет... а и малку е језивко, се наведнуваш под кревет и овој ти светнува со очињата и ти вика, хелоу газда, треба ли нешто.

Во ќош, со суратот кон ѕид :)

Не да е језивко.... сум се изнагледала филмови и серии со вакви направии и ниеден не завршува добро :D
Megan 2.0

...или кај нас, локално: Митра :)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно