Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
„Очекувањата се дека ќе биде усвоен во средината на ноември, а ќе стапи на сила осмиот ден по објавувањето во „Службен весник“.“

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.060
3.505
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
RR..HU пакет (2 type-c кабли) стигна за помалце од месец.

Нарачката направена 22ри септември, 25ти септември подигната од кинеската пошта на 16ти октомври ми ја донесоа ВиаПост дома.

1761055395312.png

пс. ми стигна и СМС со код за потврда. доставувачот не ме праша за кодот :)

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
RR..HU пакет (2 type-c кабли) стигна за помалце од месец.

Нарачката направена 22ри септември, 25ти септември подигната од кинеската пошта на 16ти октомври ми ја донесоа ВиаПост дома.

Погледнете го атачментот 154801

пс. ми стигна и СМС со код за потврда. доставувачот не ме праша за кодот :)
Не бараат код за АлиЕкспрес, само Тему им бара потврда дека ја доставиле.
Мислењето е автоматски споено:

Dajte predlog dobra kamera za nadvor na terasa, nesto sto gledav
ako ima nekoj iskustvo IMOU Bullet 2E 5MP 3K Eingebauter Scheinwerfer Vollfarb-WLAN-Kamera für den Außenbereich, IP67, wasserdicht, Heimsicherheit, menschliche Erkennung, IP-Kamera - AliExpress 30

Za kolku vreme stigat pratkite i dokolku bea bez odanocuvanje?
Зависи од поштата, рачунај некој просек за овие поскапите работи 3 недели, можеби 4.
Законот е најавено дека ќе се гласа одма после завршување на изборите, и ќе стапи во сила после недела дена од објавување во службен весник (не сум 100% сигурен), така да рачунај за некои 3 недели ако го изгласаат ќе почне да се применува, не ги ставаат овие закони во фиока, кога е за зимање пари по итна постапка со европско знаменце се гласаат.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.624
1.790
Dajte predlog dobra kamera za nadvor na terasa, nesto sto gledav
ako ima nekoj iskustvo IMOU Bullet 2E 5MP 3K Eingebauter Scheinwerfer Vollfarb-WLAN-Kamera für den Außenbereich, IP67, wasserdicht, Heimsicherheit, menschliche Erkennung, IP-Kamera - AliExpress 30

Za kolku vreme stigat pratkite i dokolku bea bez odanocuvanje?
Земи си Шаоми, ок камери се со екстра квалитет, не се како тие евтините но наме Кинески камери со 480п резолуција.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Преку која пошта одат овие LKXXXSK ? Првпат гледам ваков код, СК можно е да е Словачка.
Бидејќи никој нема споделено искуства за овие бројчиња, да споделам јас.
Две нарачки ми ги пратија со вакво бројче, едната пратена на 5-ти Октомври, другата 30-ти Септември, денес ми стигнаа во пошта и си ги подигнав.

Пратка со број REXXXXXNL пратена на 4 ти Октомври, денес стигната во пошта.

Засега од регистрираните пратки, оние кои одат преку Унгарија и ги доставува Виа Пост имаат најголемо каснење и кај мене стигнуваат за месец дена, преку Македонска Пошта убедливо најбрзо ми пристигнуваат.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Мк пошта е најбрза, стига у локална идеш и си ја земаш.
Да, и за разлика од приватниве брзи пошти каде чекам и по недела дена од прием во магацин до достава, од МК пошти ми ја препраќаат во локална пошта следниот ден откако ќе пристигне кај нив.

Ќе видиме како ќе оди со воведувањето на ДДВ.
П.С. Не сум сигурен дали има врска со доаѓањето на Блек Фрајдеј, ама цените на АлиЕкспрес за некои продукти кои ги нарачав скокнаа дупло, Анкер полнач од 60 долари на 120 долари.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.264
2.699
Многу го тупат од царина некако. Сите NL идат преку нив и задње време некако ги заглавија. А ги пуштаа за ден два одма у локална пошта.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Имам пратка со тракинг RE...NL, стигната во пошта и препратена на царина на 30 октомври. Истиот ден им имам пратено мејл со фактура, пробав и да се јавам како што правам секогаш, ама телефоните (02 2 401 876, 02 2 401 877 и 02 401 878) им се недостапни. Не знам на кој телефон да ги барам, ова досега не се случило. Ако некој знае друг број, нека пише. Инаку, пратката останува на статусот од 30 октомври. Со среќа нека ни е ако се воведе ова сите пратки да одат на царинење. Ако воопшто ги добиеме, ќе ги добиеме после една година од стигнување во Македонија.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.264
2.699
Имам пратка со тракинг RE...NL, стигната во пошта и препратена на царина на 30 октомври. Истиот ден им имам пратено мејл со фактура, пробав и да се јавам како што правам секогаш, ама телефоните (02 2 401 876, 02 2 401 877 и 02 401 878) им се недостапни. Не знам на кој телефон да ги барам, ова досега не се случило. Ако некој знае друг број, нека пише. Инаку, пратката останува на статусот од 30 октомври. Со среќа нека ни е ако се воведе ова сите пратки да одат на царинење. Ако воопшто ги добиеме, ќе ги добиеме после една година од стигнување во Македонија.

и јас имам едно 3-4, без обнова од 30ти навака.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.944
8.438
Секоја нова година прават пумпа од вест дека до 150 евра нема царина и данок.
Можеби и оваа година истото ќе го направат. :D
Малце тешко тоа годинава, посебно тоа што смалија данок за мали пратки до 22 евра.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.304
11.858
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_20251109_103715_Chrome.jpg

Јаки се овие од ВиаПост нема што.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Над колку пари се плајќаше царина?
Сите поштенски пратки кои содржат стока, а кои се испратени од странство од страна на правни лица, како и сите пратки кои се предмет на купопродажба, подлежат на пресметка на царински давачки и ДДВ, независно дали служат за лична употреба на примачот. При тоа од плаќање на царински давачки се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 90 ЕУР, а од плаќање ДДВ се ослободуваат пратките чија што вредност не надминува 22 ЕУР, што значи дека за пратките со вредност до 90 ЕУР се плаќа само ДДВ.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.944
8.438
Не знам дали е ова пуштено, ама еве мене ми стигнаа пратки, ништо не доплатив.
Абе си добил пратки сега, пошо изгледа не е ставено во функција сеуште, али прашање на време е само од кога ке почнат да лепат давачки на пратките. Верувај им треба кеш и по секоја цена ке гледаат да го наплатат од народот.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно