Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Царинска тарифа

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Дали ќе може некој да ми помогне, пратка преку Fedex, 3.000денари, тешка 10кг, колку би требало да платам царина?

Не се царини на кило, се царини и даночи содржината.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.742
12.678
Skopje
www.wemaxa.com
Дали ќе може некој да ми помогне, пратка преку Fedex, 3.000денари, тешка 10кг, колку би требало да платам царина?

Зависи што е, има различни царински стапки за различни производи, од 5% па до 65%, на тоа оди 18% ддв плус шпедиторски услуги на федекс. Така да околу 3-4000ден трошоци ќе имаш. Ако одстои подолго време се плаќа и лежарина на федекс.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.787
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Зависи што е, има различни царински стапки за различни производи, од 5% па до 65%, на тоа оди 18% ддв плус шпедиторски услуги на федекс. Така да околу 3-4000ден трошоци ќе имаш. Ако одстои подолго време се плаќа и лежарина на федекс.

А може и да е акцизна роба па да има уште давчки.

maki01

hello world
2 август 2017
118
83
Дали ќе може некој што нарачувал од amazon ( било кој us de it ), да ми разјасни една недоумица. Производот кошта 80 евра, import tax ( така некако гласи ) кошта 30 евра. Дали производот до кај мене дома ќе ме кошта 110 евра или има плус некои давачки. Се работи за смартвоч амазфит.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Дали ќе може некој што нарачувал од amazon ( било кој us de it ), да ми разјасни една недоумица. Производот кошта 80 евра, import tax ( така некако гласи ) кошта 30 евра. Дали производот до кај мене дома ќе ме кошта 110 евра или има плус некои давачки. Се работи за смартвоч амазфит.

Sent from my SM-A155F using Tapatalk
за другите амазон локали незнам, ама за главниот us/com најчесто испраќаат со UPS, во тој случај немаш ништо додатно трошоци и UPS ти испорачуваат (може да ти дадаат да пополниш документи за вредност и сл и да ги почекаш да испроцесираат со царина).
Со другите локали имаат пишано луѓе, ако се деси да испорачаат со дрга пошта место UPS .. може да ти се деси да ти наплатат повторно тука (за ДХЛ имаа пишано луѓе) .. па ќе треба да се објаснуваш со Амазон и да си бараш рефундации и сл.

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
Дечки, имам неколку прашања околу царинење и како оди тој процес. Ми се јавија од UPS (имав нарачано со шипинг метод UPS Express Saver) да ме известат дека пратката треба да се царини.
Пратката - ако ве интересира и ако има влијание на одговорите на прашањата е тастатура, пратка во вредност од 200EUR.

Ми објаснија дека имам 2 опции (поскапа и поефтина):
  1. Да ми ја царинат тие пратката
    1. Јас им праќам документи
    2. Пратката се царини
    3. За услугата се плаќа 2362ден.
    4. Па може да си ја подигнам пратката
  2. Да си ја царинам пратката сам
    1. Јас одам до Аеродром - испостава 1050
    2. Си плаќам таму
    3. Документите после царинење ги носам во UPS
Нормално, ќе ја одберам втората опција, е сега - прашањата ми се:
  • Која е царината на компјутерска периферија? (Имам слушнато дека е 0%, па сакам да потврдам)
  • Кој е данокот што се плаќа на компјутерска периферија? (Слушнав дека е 5%, но сакам да се осигурам)
  • Дали сето ова морам да го направам така што ќе појдам во Петровец да си платам и средам документи сам (или некој во мое име) или па може да се направи сето тоа како да живеам во 21ви век (онлајн)?
  • Опционално прашање (ако нема начин претходниот чекор да се изврши онлајн) - Каде се наоѓа испостава 1050 точно, како можам да ја лоцирам?
  • Дали добивам документ веднаш после плаќање во испостава 1050 со кој што веднаш можам од UPS да си ја подгнам пратката или тоа трае со денови?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Дечки, имам неколку прашања околу царинење и како оди тој процес.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Дечки, имам неколку прашања околу царинење и како оди тој процес. Ми се јавија од UPS (имав нарачано со шипинг метод UPS Express Saver) да ме известат дека пратката треба да се царини.
Пратката - ако ве интересира и ако има влијание на одговорите на прашањата е тастатура, пратка во вредност од 200EUR.

2. Пратката се царини
    2. Си плаќам таму
  • Која е царината на компјутерска периферија? (Имам слушнато дека е 0%, па сакам да потврдам)
  • Кој е данокот што се плаќа на компјутерска периферија? (Слушнав дека е 5%, но сакам да се осигурам)
  • Дали сето ова морам да го направам така што ќе појдам во Петровец да си платам и средам документи сам (или некој во мое име) или па може да се направи сето тоа како да живеам во 21ви век (онлајн)?
  • Опционално прашање (ако нема начин претходниот чекор да се изврши онлајн) - Каде се наоѓа испостава 1050 точно, како можам да ја лоцирам?
  • Дали добивам документ веднаш после плаќање во испостава 1050 со кој што веднаш можам од UPS да си ја подгнам пратката или тоа трае со денови?
Нема онлајн опција, мора со усна декларација таму.
Чисто да знаеш, и сам да си бркаш работа, пак ќе треба да платиш на UPS минимум 1000ка, размисли си колку ти вреди времето и памет за друг пат за нарачување со брзиве пратки.

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Чисто да знаеш, и сам да си бркаш работа, пак ќе треба да платиш на UPS минимум 1000ка, размисли си колку ти вреди времето и памет за друг пат за нарачување со брзиве пратки.
минимум 1700 лежарина така да секако не се исплати освен за поприлична сума

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје

2. Пратката се царини
    2. Си плаќам таму
како што ти кажаа и другите во 2 то сценарио ти фали усуга од УПС повротно за лежарина/царинско складирање .. 1000 и нешто е не памтам точно.
инаку идеш на Аеродром на стариот терминал, пред стариот терминал има објект од царина канцеларии. Ова само во работно време 08 - 16 мислам.
Со тебе треба да носиш копирани документи од УПС иначе ќе те караат (иако од УПС ќе ти кажат дека може само со електроските да идеш) како и документ за плаќањето, од банка или смс колку си платил потврда (што и да имаш релевантно каде јасно се гледа).

partaloskip

read-only
9 август 2023
36
58
Да да, свесен сум за лежарината, во меил ми ја наведоа дека е фиксна 1055 денари па тоа е тоа...
19ти век :cry:
размисли си колку ти вреди времето и памет за друг пат за нарачување со брзиве пратки.
Инаку за ова - секогаш бирам достава преку наша пошта зошто знам дека е каде-каде подобро од UPS/DHL/FedEx ама немаше друг шипинг метод, мислев дека под „Saver“ се мисли на нешто како „Economy“ што обично значи пратката се носи брзо до граница па презема „last mile carrier“ (т.е МК Пошти).
Мислењето е автоматски споено:

како што ти кажаа и другите во 2 то сценарио ти фали усуга од УПС повротно за лежарина/царинско складирање .. 1000 и нешто е не памтам точно.
инаку идеш на Аеродром на стариот терминал, пред стариот терминал има објект од царина канцеларии. Ова само во работно време 08 - 16 мислам.
Со тебе треба да носиш копирани документи од УПС иначе ќе те караат (иако од УПС ќе ти кажат дека може само со електроските да идеш) како и документ за плаќањето, од банка или смс колку си платил потврда (што и да имаш релевантно каде јасно се гледа).
Под „документ за плаќањето“ дали се мисли на плаќањето за нарачката? И дали СМС пораката може да е скриншот или и него треба да го испечатам?

А документ од UPS е претпоставувам ова што го добив на мејл, дали сум во право?
1747748590267.png

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Да да, свесен сум за лежарината, во меил ми ја наведоа дека е фиксна 1055 денари па тоа е тоа...

19ти век :cry:

Инаку за ова - секогаш бирам достава преку наша пошта зошто знам дека е каде-каде подобро од UPS/DHL/FedEx ама немаше друг шипинг метод, мислев дека под „Saver“ се мисли на нешто како „Economy“ што обично значи пратката се носи брзо до граница па презема „last mile carrier“ (т.е МК Пошти).
Мислењето е автоматски споено:

Под „документ за плаќањето“ дали се мисли на плаќањето за нарачката? И дали СМС пораката може да е скриншот или и него треба да го испечатам?

А документ од UPS е претпоставувам ова што го добив на мејл, дали сум во право?
Погледнете го атачментот 150484
Од УПС неколку документи не ти пратија нашиве? ваљда ќе ти пратат ако се одлучиш со кој чекор ќе продолжиш. Усна декларација инаку е олесната постапка каде физичко лице за суми под 800 евра може да постапи без да мора да се ангажира шпедитер.

Customs / Cargo - International Airport Skopje · XJ4H+79V, Rzanicani, Nordmazedonien царина локација.

доказ може да биде СМС ако е од банката пример НЛБ .. плаќате 200 еура на тој и тој продавач што стига известувањето, може и од банката/картицата скриншот каде ја има трансакцијата. I invoice от каде што си купил (или мејл потврдата за нарачката) .. и да се носи си принтано макар и да е слика за да не ти мрчат :D

25 ноември 2014
1.538
1.968
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Уште се оштрам за 3д принтер а ќе шетам до грчка наскоро, знае некој колку ќе ме одерат царина/ддв за 3д принтер од 530 евра?
Кај нас истиот 70.000 денари не се нормални....

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Уште се оштрам за 3д принтер а ќе шетам до грчка наскоро, знае некој колку ќе ме одерат царина/ддв за 3д принтер од 530 евра?
Кај нас истиот 70.000 денари не се нормални....
Најдобар случај нема ни да погледнат, најлош 38% со највисоката стапка на ддв и царина. Мислам дека помалце е за 3д принтери. Ама и така и така си ќар доста.

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Доколку порачам нешто што е 3.700 $ + шипинг уште 900 $ преку UPS Worldwide SaverSM, што дополнителни давачки би имал, документи за пополнување како иде тоа дали само принташ пополнуваш и праќаш назад преку мејл или треба да се малтретираш до кај нив да идеш, и дали ќе треба сам да идеш до кај нив да си го земеш пакетот или ќе ти го достават они до дома, пошто пакетов е негде 25 кила...???

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Доколку порачам нешто што е 3.700 $ + шипинг уште 900 $ преку UPS Worldwide SaverSM, што дополнителни давачки би имал, документи за пополнување како иде тоа дали само принташ пополнуваш и праќаш назад преку мејл или треба да се малтретираш до кај нив да идеш, и дали ќе треба сам да идеш до кај нив да си го земеш пакетот или ќе ти го достават они до дома, пошто пакетов е негде 25 кила...???

Зависи од нештото. Генерално е 19% царина + 19% данок на цела цена (вклучувајќи и испорака) плус давачки за царинење 2000 - 3000 денари.
Меѓутоа, УПС во мк мислам дека баталија они да вршат шпедиција, па сега мора сам да одиш да си бркаш тоа.

stanko

hello world
20 октомври 2013
74
20
Зависи од нештото. Генерално е 19% царина + 19% данок на цела цена (вклучувајќи и испорака) плус давачки за царинење 2000 - 3000 денари.
Меѓутоа, УПС во мк мислам дека баталија они да вршат шпедиција, па сега мора сам да одиш да си бркаш тоа.
Фала.

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58
Ако може и знае некој да ми кажи колку давачки би имал тука за принтер епсон кој кошта околу 600-650 е?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Бидејќи нема тема што се занимава стрикно со FedEx (барем јас не успеав да ја нјадам) да прашам тука:
дали некој знае што значи ова

Clearance delay - Import,
Clearance instructions from the importer are required.

SKOPJE, MK 1000

Се работи за користени аудио CD-а.

sickjcoe28

hello world
26 декември 2018
120
92
Бидејќи нема тема што се занимава стрикно со FedEx (барем јас не успеав да ја нјадам) да прашам тука:
дали некој знае што значи ова

Clearance delay - Import,
Clearance instructions from the importer are required.

SKOPJE, MK 1000

Се работи за користени аудио CD-а.
ЦД-инјата ти се на царина, ке те контактираат од Fedex преку емаил и телефон наскоро за доболнителни информации/документација. Најдобро и најбрзо е ти да им се јавиш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Oд Амазон нарачкиве, цените се со вклучена царина/даноци? Гледам Shipping & Import Charges to Macedonia. Но дали и поштарината е вклучена, и тие арач давачките кој DHL/UPS? Или тоа одделно колат?

1761393380192.png

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Oд Амазон нарачкиве, цените се со вклучена царина/даноци? Гледам Shipping & Import Charges to Macedonia. Но дали и поштарината е вклучена, и тие арач давачките кој DHL/UPS? Или тоа одделно колат?

Погледнете го атачментот 154891

Лани беше вака. Ми ги вратија по 6 месеци.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
баш оној ден гледав дека додале import charges, нешто што немаше претходно, чекаме јунак да провери дали ги покрива локалните мрши :rolleyes:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно