Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со нарачки од Amazon?

CHukio

hello world
7 март 2013
202
141
Прилеп
churlinoski.mk
CHukio's setup  
Processor & Cooler
AMD Rayzen 5 2600x
Storage
Kingston A2000 500GB, Kingston A400 240GB
RAM
2 X Kingston HyperX FURY 8GB 2600MHz
Video card
AMD Radeon RX 550X 4G
Се изначитав на форумов... Не ми јасно само да ли Amazon US и DE се различмни ентитети?
Конкретно колку што пресметував поевтино ми да го го порачам од DE. Дали агоннијата на шипингот е исти?
1742896910139.png 1742896929047.png

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Се изначитав на форумов... Не ми јасно само да ли Amazon US и DE се различмни ентитети?
Различни се.

Конкретно колку што пресметував поевтино ми да го го порачам од DE. Дали агоннијата на шипингот е исти?

Процедурате не зависи од тоа кој е испраќачот туку од поштата преку која е испратена.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Погледнете го атачментот 148499Погледнете го атачментот 148500
на DE имаш мкд адреса кога го гледаш ова? делот дека VAT е вклучен ме буни малце.
Инаку проблемот како што пишаа зависи која пошта ќе пратат .. ако е UPS си поштуваат и немаш екстра трошкови, само ги чекаш да "обработат" па да ти испорачаат и потпишуваш домукенти.
Ама како што имаат пишано други по темава ако е ДХЛ ил сл. не признаваат тоа и си наплаќаат нивното повторно па треба да се бркаш со амазон за тие трошкови и сл.

spec

read-only
14 ноември 2021
6
10
Кога ги прашав во врска со пратката зошто е означена дека е доставена ми вратија со наредното :

IMG_1243.jpeg

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Во ниту еден дел од реченицата нема доказ дека постои Proof of Delivery. По некоја логика е кога ти би се потпишал, а не да се чека уште месец дена на царина. @spec Колку време веќе чекаш за достава од царина до дома?

• ми се допаѓа
Реакции: spec

spec

read-only
14 ноември 2021
6
10
Во ниту еден дел од реченицата нема доказ дека постои Proof of Delivery. По некоја логика е кога ти би се потпишал, а не да се чека уште месец дена на царина. @spec Колку време веќе чекаш за достава од царина до дома?
5.5.2025 ми стигна пратката, покажуваше “Out for Delivery” и ја чекав, после неколку часа ми стига статус дека ми е заглавена на царина. Јас пробав да ги контактирам но не можев да ги добијам. Ми пратија мејл и ми се јавија дека треба да пополнам документи. Ги пополнив документите и им ги пратив меѓутоа ја чекам пратката веќе два дена. Имам другар што нарачува од Амазон и него брзо му стигаат, ми кажа дека ќе ми се јават за три дена.
Ги прашав дали побрзо ќе заврши царинската постапка но не ми вратија.
Мислењето е автоматски споено:

1746618078257.jpeg

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Јасно, по некоја логика доколку нарачката е со поголема вредност вака прават бидејќи другар што нарача тастатура од 100 долари му дојде за неполна недела ипол. Во слична каша сум и јас каде што само останува да чекам. Доколку до петок нема статус, планирам да отидам до Илинден

• ми се допаѓа
Реакции: spec

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Јасно, по некоја логика доколку нарачката е со поголема вредност вака прават бидејќи другар што нарача тастатура од 100 долари му дојде за неполна недела ипол. Во слична каша сум и јас каде што само останува да чекам. Доколку до петок нема статус, планирам да отидам до Илинден
веќе ги овласти да бркаат царина во твое име? прашај си дал можеш да земеш за сам да цариниш пред да тепаш пат (најверојатно можеш ама да не искочи дека неможе).

5.5.2025 ми стигна пратката, покажуваше “Out for Delivery” и ја чекав, после неколку часа ми стига статус дека ми е заглавена на царина. Јас пробав да ги контактирам но не можев да ги добијам. Ми пратија мејл и ми се јавија дека треба да пополнам документи. Ги пополнив документите и им ги пратив меѓутоа ја чекам пратката веќе два дена. Имам другар што нарачува од Амазон и него брзо му стигаат, ми кажа дека ќе ми се јават за три дена.
Ги прашав дали побрзо ќе заврши царинската постапка но не ми вратија.

Погледнете го атачментот 150119
просек е недела дена ко ништо со УПС кога ќе дадеш документите :) не ми се десило побрзо до сега мене лично .. сем ја кога сум си отишол до илинден/аеродром-царина .. тогаш може да си ја земеш истиот ден одма

Vlad944

lurker
3 март 2015
783
1.754
Некој да сподели искуство со Amazon.de дали има нарачувано компјутерски делови и истите дaли ги царинат и шлепкаат астрономски цени тука во МКД?
Прашувам зошто ми изгледа како добра алтернатива во споредба со Computer Universe, продавница каде сме блокирани а има многу кои пазареле од таму до сума од 800 евра без царини.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Некој да сподели искуство со Amazon.de дали има нарачувано компјутерски делови и истите дaли ги царинат и шлепкаат астрономски цени тука во МКД?
Прашувам зошто ми изгледа како добра алтернатива во споредба со Computer Universe, продавница каде сме блокирани а има многу кои пазареле од таму до сума од 800 евра без царини.
нешто да не мешаш за делот без царини? ја имам неколку нарачки од таму и сите поминаа низ царина. Да не те меша дека за компјутерски делови и сл има олеснување и намалено ддв/царина (тоа важи за од било каде инаку) и се плаќа 5%.
За амазон.де малце не е баш сигурно, ако нешто не се сменило тазе .. има луѓе што им стигнале пратки од амазон преку DHL каде DHL си ги процесирало се како секад (1600 дхл + царина + данок) па си бараа рефунди од Амазон (имаше неколку што пишаа на темата).

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.612
1.772
Нарачки од Амазон се добри само на поголема сума од 800€ и слично, каде што полесно може да се вклучи таа фиксна фамозна тарифа од 1600денари за ДХЛ. За помали суми до 300-400€ Не би рекол дека е исплатливо.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Не сме блокирани. CU веќе не работи надвор од ЕУ

Surreal

hello world
30 септември 2014
203
211
Скопје
Не би нарачувал од германскиот заради ДХЛ. Некој член пиша дека се исплати за поголеми нарачки, ама за мали воопшто не се замарај.

Josifosky

hello world
24 октомври 2011
110
60
Не би нарачувал од германскиот заради ДХЛ. Некој член пиша дека се исплати за поголеми нарачки, ама за мали воопшто не се замарај.
И ја би ги избегнал јас за некоја пратка платив многу такс што не вреди

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Прашање до дечките кои/ако нарачувате по 2-3 книги во ист пакет од американскиот амазон:

Која пошта ви ги испорачува? Дали обична или некоја од брзиве? Дали поради тоа ви ги запираат и наплаќаат дополнителни давачки и го прави нарачувањето книги неисплатливо?

Или да нарачувам по една книга, ама така е неисплатливо поради 16 долари поштарина за секоја книга поединечно.

Ако не, препорачајте некои сајтови кои испорачуваат книги до MK со вклучен shipping, како што тоа маестрално функционираше на времето со www.bookdepository.com.

Фала најмногу.

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
897
Книги немат данок како што знам јас - нарачав сет пред 2-3 години од A Song of Ice and Fire - сите 5 книги, на страната пишуваше дека нема handling, само shipping fees - и не платив ништо за лежарини и такви работи.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Која пошта ви ги испорачува? Дали обична или некоја од брзиве? Дали поради тоа ви ги запираат и наплаќаат дополнителни давачки и го прави нарачувањето книги неисплатливо?
По обична пошта стигаат, освен ако сега брзо нешто не се сменило. На книги данокот е 5% и најчесто не го наплаќаат. Ако си баксуз да ти ја прегледаат пратката ќе те репнат двеста и нешто денари царинска евиденција и тоа е тоа.

Или да нарачувам по една книга, ама така е неисплатливо поради 16 долари поштарина за секоја книга поединечно.
Ако нарачаш повеќе книги односно потежок пакет можно е да ги пратат во м вреќа, тие не ги ни погледнуваат на царина.

Ако не, препорачајте некои сајтови кои испорачуваат книги до MK со вклучен shipping, како што тоа маестрално функционираше на времето со www.bookdepository.com.
Провери awesomebooks, гледам повторно почнале да испорачуваат кај нас, поштарината им е 4 фунти по книга. Порано беше 2 за првата и 1 за секоја следна, ама многу им пишуваа дека не им стигнале книгите и овие веднаш враќаа пари дур не се свестија.

Biblio исто испорачува, таму поштарината зависи од продавачот.

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Update:

1. Awesomebooks повеќе не испорачуваат кај нас. После долго чекање за статусот на нарачката, ми пишаа дека не се во можност да ми испорачаат. Штета.

(...unable to ship orders to your region due to ongoing challenges with customs clearance, which may result in delays.)

2. Biblio e прескап заради поштарината.

3. Останува, значи, амазон, но таму истиве работи се некои 40-тина долари поскапи (6 книги вкупно). Ќе видам што ќе направам па ќе пишам впечатоци, ако нарачам.

Во меѓувреме, ако ви текне некој друг добар сајт кој испорачува книги, ве молам пишете. Ах бре, bookdepository, бре...

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Update:

1. Awesomebooks повеќе не испорачуваат кај нас. После долго чекање за статусот на нарачката, ми пишаа дека не се во можност да ми испорачаат. Штета.

(...unable to ship orders to your region due to ongoing challenges with customs clearance, which may result in delays.)

2. Biblio e прескап заради поштарината.

3. Останува, значи, амазон, но таму истиве работи се некои 40-тина долари поскапи (6 книги вкупно). Ќе видам што ќе направам па ќе пишам впечатоци, ако нарачам.

Во меѓувреме, ако ви текне некој друг добар сајт кој испорачува книги, ве молам пишете. Ах бре, bookdepository, бре...
малце касниш со bookdepository веќе скоро две години (ако не и повеќе) од кога престанаа испорака навака

инаку https://www.awesomebooks.com/

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
малце касниш со bookdepository веќе скоро две години (ако не и повеќе) од кога престанаа испорака навака

инаку https://www.awesomebooks.com/
Погоре @corpz кажува Awesomebooks повеќе не испорачуваат кај нас.

Сакаше нешто друго да кажеш со постот, бидејќи и јас сакав да (пробам) порачам нешто од кај нив.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Погоре @corpz кажува Awesomebooks повеќе не испорачуваат кај нас.

Сакаше нешто друго да кажеш со постот, бидејќи и јас сакав да (пробам) порачам нешто од кај нив.
немам нарачано брзо, ама кога пишав постот пробав за тест и ми даде 3.99 цена за испорака на адреса тука мкд на рандом книга што кликнав за тест само.

1762437024287.png

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
521
Битола
Прашање до дечките кои/ако нарачувате по 2-3 книги во ист пакет од американскиот амазон:

Фала најмногу.
Можеш да нарачаш по повеќе книги, ќе се крени мала работа Shipping & Handling делот, ама не страшно, инаку стигаат како засебни пакети, јас имав 2 Comicbooks, едната прилично поголема, па можеби и затоа, инаку за делот околу поштарина, ми беа пратени преку UPS, ама цената на ниедна не надминваше поедичено 22 евра, без shipping ова значи, инаку порано знаеле да ми побараат документи од UPS (In Time кај нас) за царинење кога била повисока сума книгата, ама не платив ништо, оти се вклучени од испраќачот давачките за данокот за книгите, нема царина.

Amazon праќа по UPS во последно, особено ако си Prime корисник тоа по default оди опцијата.

yoyoyo

hello world
17 јуни 2022
51
17
Здраво,

Нарачката што сакам да ја направам го има Amazon GlobalShipping за испорака и има Import fees 2$. Како да знам дали ќе биде испратена со ДХЛ и дали има ризик да платам 1500 денари?

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
453
626
Да споделам искуство со amazon us.
Порачано FiiO K11 на 21 Март. Стоеше дека нема дополнителни давачки на царина, само шипинг.
Го испратија од таму на 25 март.
На 31 вторникот веќе беше во македонија, ме контактираа од интиме пошта да им испратам потребни податоци за да можат да ме застапуваат на царина. Ги испратив истиот ден и денес петок 3 април ми ја доставија пратката.

Overall 10/10

Последни теми

ит маркет

На врв Дно