Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

MaxTV - Генерална дискусија

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Wifi-to е проблем ако не работи (би требало да з е изолиран случај) пример кај мене рутерот е во друга соба, подалеку од ТВ-то затоа прашав за wifi дали има. Ама ќе се мислам потака ако се префрлам на магентаТВ (сега имам нет од телеком и тв од А1 ДВБ)
Мене MaxTV едниот ресивер ми е во дневна и е поврзан со лан кабел носен од рутерот до ресиверот во дневна а за другиот ресивер бидејќи е блиску до рутерот немало потреба да се влече лан кабел низ други подалеку места во станот и си е нормално приклучено пократок лан кабел од рутер на ресивер.

Е сега за тој во дневна лан кабелот како е носен од рутерот во соба до ресивер во дневна не знам точно. Не се разбирам но знам иде од рутер преку ѕид и се до ресиверот во дневна. Можеби преку таван некако да влечеле бидејќи ми е доградба станот последен спрат.

Рутерот ми е во моја соба и wi fi во дневна на некој места знае да биде слаб сигнал.

Последна промена:
18 септември 2020
926
865
Македонија
Мене MaxTV едниот ресивер ми е во дневна и е поврзан со лан кабел носен од рутерот до ресиверот во дневна а за другиот ресивер бидејќи е блиску до рутерот немало потреба да се влече лан кабел низ други подалеку места во станот и си е нормално приклучено пократок лан кабел од рутер на ресивер.

Е сега за тој во дневна лан кабелот како е носен од рутерот во соба до ресивер во дневна не знам точно. Не се разбирам но знам иде од рутер преку ѕид и се до ресиверот во дневна. Можеби преку таван некако да влечеле бидејќи ми е доградба станот последен спрат.

Рутерот ми е во моја соба и wi fi во дневна на некој места знае да биде слаб сигнал.
За вифи земи си вифи рутер и нема да имаш мака со сигналот после. Исклучи го видеото на рутерот и пушти преку вифи рутерот вифи да имаш низ станот. Моја препорака е рутер од 1000 денари нагоре ако имаш можност или побарај во Телеком засилувач на сигнал, ќе му кажиш дека имаш слаб сигнал и интернет и ќе ти дадат репетитор.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
За вифи земи си вифи рутер и нема да имаш мака со сигналот после. Исклучи го видеото на рутерот и пушти преку вифи рутерот вифи да имаш низ станот. Моја препорака е рутер од 1000 денари нагоре ако имаш можност или побарај во Телеком засилувач на сигнал, ќе му кажиш дека имаш слаб сигнал и интернет и ќе ти дадат репетитор.
Имам вакво ама не помогна многу
1711831341039.png

Го уклучив ова во дневна ама одвај успеав да вклучам да работи и некако пак сигналот не беше многу многу нешто појак додека во близина на рутерот од прва си работеше супер.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Имам вакво ама не помогна многу
Погледнете го атачментот 136281

Го уклучив ова во дневна ама одвај успеав да вклучам да работи и некако пак сигналот не беше многу многу нешто појак додека во близина на рутерот од прва си работеше супер.
https://www.anhoch.com/product/5998...ss-ac-dual-band-gigabit-router-1200mbps-ac12g
https://www.anhoch.com/product/599876093/mercusys-wireless-ac-dual-band-router-1200mbps-ac12

Од овие два кој и да го земиш нема да зажалиш, многу ги фалат за вифи овие рутери доста и за околу 100м2 ко прашував ми го препорачуваат Mercusys. Нека е и ADSL нема врска, важно е да имаш сегде вифи.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
https://www.anhoch.com/product/5998...ss-ac-dual-band-gigabit-router-1200mbps-ac12g
https://www.anhoch.com/product/599876093/mercusys-wireless-ac-dual-band-router-1200mbps-ac12

Од овие два кој и да го земиш нема да зажалиш, многу ги фалат за вифи овие рутери доста и за околу 100м2 ко прашував ми го препорачуваат Mercusys. Нека е и ADSL нема врска, важно е да имаш сегде вифи.
И како се поврзува овој рутер да работи на интернетот кој го имам? Треба да го поврзам со рутерот од Телеком што ми го дале?

18 септември 2020
926
865
Македонија
И како се поврзува овој рутер да работи на интернетот кој го имам? Треба да го поврзам со рутерот од Телеком што ми го дале?
LAN 1/ WAN од телеком рутерот - WAN портата од вифи рутерот. Земаш со кабел ги поврзуваш двата рутери, поставуваш постапки на вифи рутерот, исклучуваш вифи на телеком рутерот и то е то. Бидејќи си во стан ова е најпрепорачливо да се исклучи вифи - то на телеком рутерот за да немаат после соседите проблеми со вифи -то.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
LAN 1/ WAN од телеком рутерот - WAN портата од вифи рутерот. Земаш со кабел ги поврзуваш двата рутери, поставуваш постапки на вифи рутерот, исклучуваш вифи на телеком рутерот и то е то. Бидејќи си во стан ова е најпрепорачливо да се исклучи вифи - то на телеком рутерот за да немаат после соседите проблеми со вифи -то.
Значи пак мора да влечам кабел од соба кај што ми е од Телеком рутерот до днева? Може ли со некој адаптер нешто за да напраам раздвојник да не носам уште еден кабел од рутер во соба до рутер во дневна?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Значи пак мора да влечам кабел од соба кај што ми е од Телеком рутерот до днева? Може ли со некој адаптер нешто за да напраам раздвојник да не носам уште еден кабел од рутер во соба до рутер во дневна?

Не се разбирам од рипитери. Но според постот подоле нема потреба да носиш уште еден кабел. Е сега кај мене е техниколор рутерот. На последен фирмвер преку еден кабел има интернет и макс ТВ заедно па може да си ставиш рутер. А од него да донесеш кабел до Макс ТВ.

18 септември 2020
926
865
Македонија
Можиш и со лан кабелот од Телеком што го добиваш за в компјутер да го поврзиш блиску да ти биди до рутерот на Телеком.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Мене ми е рутерот од оние белите Speedport plus. Ставен е во соба. Собата и дневната го дели ѕид на кој има вграден плакар.

1711968849651.png

Значи како што пишав на него е поврзано Lan жолт кабел кој е приклучен на ресивер во соба, уште еден доста метри Lan сив кабел кој иде преку ѕид најверојатно на таван или како е носено не знам и се до дневна во другиот ресивер, на рутерот е приклучен и фиксниот телефон.

MaxTV во дневна си работи добро но Wi Fi сигналот е ужас на некој места во станот. а и интернетот не е нешто предобар.

Последна промена:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.604
1.764
Мене ми е рутерот од оние белите Speedport plus. Ставен е во соба. Собата и дневната го дели ѕид на кој има вграден плакар.

Погледнете го атачментот 136301

Значи како што пишав на него е поврзано Lan жолт кабел кој е приклучен на ресивер во соба, уште еден доста метри Lan сив кабел кој иде преку ѕид најверојатно на таван или како е носено не знам и се до дневна во другиот ресивер, на рутерот е приклучен и фиксниот телефон.

MaxTV во дневна си работи добро но Wi Fi сигналот е ужас на некој места во станот. а и интернетот не е нешто предобар.
Стави уште еден плус репитер во соба/ходник што е измеѓу дневна и таму каде што ти е рутерот.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Добро ова е VDSL модем а не оптика.

Пробај како што ти пиша @Enquito

Или ако има слободна порта за интернет на Speedport, тогаш може да си купиш друг рутер или Ubiquti тањир. Ќе го врзеш тој рутер / тањир на слободна порта да ти зрачи вифи во собата кај што е спидпорт рутерот сега. Но ќе гледаш да е со подобар вајфај па така ќе си решиш проблем. Се разбира ќе го исклучиш вифито на спидпорт за да зрачи само новиот рутер. Само еден рутер ќе ја брка работата на рутирање. Јас кај мене имав Ubiquti тањир врзан на спидпортот и имав одличен интернет.

Ако сакаш рутер баш во дневна, тогаш мора уште еден лан кабел. Или пак да го продолжиш телефонското кабле од ѕид то дневна па таму да го ставиш спидпортот.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Фала ви за помошта ќе размислам или ќе барам некое чаре ако има можност оптички па да се стави рутерот на место кај што колку толку ќе има Wi Fi подобар сигнал секаде.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
На друг форум прочитав дека новата магентатв не троши од нетот и дека треба 3-5мбита по ресивер т.е исто било како и на макств досега. Ова беше одговор од телеком

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
На друг форум прочитав дека новата магентатв не троши од нетот и дека треба 3-5мбита по ресивер т.е исто било како и на макств досега. Ова беше одговор од телеком
Неможе да не троши кога е вклучен ресиверот на мрежен Lan кабел и е зависен од интернетот но не се разбирам веројатно не го бројат како потрошен интернет.

Е сега ова важи за гледање само тв и таму во видеотека, тв тека а апликации сигурно го сметаат како потрошен интернет.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Неможе да не троши кога е вклучен ресиверот на мрежен Lan кабел и е зависен од интернетот но не се разбирам веројатно не го бројат како потрошен интернет.

Е сега ова важи за гледање само тв и таму во видеотека, тв тека а апликации сигурно го сметаат како потрошен интернет.
Па незнам еве најдов што пишеше: а дали се троши од нетот вака одговорија: Здраво, за да се користи услугата преку Magenta TV box потребно е поврзувањето да биде со Lan кабел, не се троши количината на интернет.
Дали има разлика од лан до wifi ме интересира...
Ај може некој има повеќе информации па ќе пише

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
Некој ако го интересира за снимање

Атачменти

• Screenshot_20240404-231224.png
    Screenshot_20240404-231224.png
    532,1 KB · Прегледи: 115
  • ми се допаѓа
Реакции: thrw

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ова го најдов на кајгана за макств, незнам дали работи:
Мени-> Подесувања-> Информации за системот-> Искуцај 2834247-> Почекај да се појави-> Изгаси го менито и менувај канали најнормално ќе се ажурираат бројките
За да ја исклучиш само рестартирај го после

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Ова го најдов на кајгана за макств, незнам дали работи:
Мени-> Подесувања-> Информации за системот-> Искуцај 2834247-> Почекај да се појави-> Изгаси го менито и менувај канали најнормално ќе се ажурираат бројките
За да ја исклучиш само рестартирај го после
Зависно од канал до канал. Најслабите околу 2.5Мбпс, па 3-3.5Мбпс, преку 4.1Мбпс некој од странскиве и само едно, две ми покажа 5Мбпс. Кодирањето е H264/AAC на сите

Sent by ME using Tapatalk

Последна промена:

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.285
1.316
Зависно од канал до канал. Најслабите околу 2.5Мбпс, па 3-3.5Мбпс, преку 4.1Мбпс некој од странскиве и само едо, две ми покажа 5Мбпс. Кодирањето е H264/AAC на сите

ЛОШО!

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Зависно од канал до канал. Најслабите околу 2.5Мбпс, па 3-3.5Мбпс, преку 4.1Мбпс некој од странскиве и само едно, две ми покажа 5Мбпс. Кодирањето е H264/AAC на сите

Значи во опсег на муабетот дека за битрејетот e 3-4мб. Било СД било ХД

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.685
3.779
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
После неколку дена малтретирање со телеком (чат, маил и што све не) добив вакво инфо за магентатв-то..Не е нешто посебно ама може да се најде

Атачменти

• magenta boks.jpg
    magenta boks.jpg
    40,1 KB · Прегледи: 86

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.188
1.190
Скопје
Дали со промена на Магента ТВ ќе добијам два андроид бокса? Дека моментално имам два ресивера за телевизија

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.483
554
Дали со промена на Магента ТВ ќе добијам два андроид бокса? Дека моментално имам два ресивера за телевизија
А зошто да не добиеш ако сакаш на два телевизора?

Лошо е ако на нивниот сајт нарачуваш претплата Маgenta 1 пакети нема опција да наведеш колку MagentaTV Box сакаш.

А имаат напишано дека може да се користи на до 5 уреди МаgentaTV Box на 5 телевизори.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно