Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.703
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Нормална инсталација кај мене со само драјвери инсталирани троши 6/15.9GB рам, што мислам дека е премногу. За CPU немам никаков проблем.
Така нешто стандард и кај мене е околу 6гб од 16гб зема горе долу. Ама сепак мислам дека премногу процеси се активни во позадина
Мислењето е автоматски споено:

Како уствари работи Ventoy, пример да сакаш 10ка и 11ка на едно USB?
Koпираш ISO на USB и тоа е тоа?
Ventoy закон е ако ти требаат повеќе ИСО инсталации на 1 УСБ

Последна промена:

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
Сега баш приметив, со новиот апдејт имам огромен лаг кога кликаш денес клик на икончињата на taskbar.
Го има некој истиов проблем?

Атачменти

• Recording 2023-11-07 194034.mp4
    1 MB

Optipro

lurker
5 мај 2021
618
465
Имаш 2 начина како да го решиш преоптеретеност од процеси, најмалку со руфус да направиш инсталација или iso да направиш со Build software better, together
За второво треба повеќе знаење и искуство ама ќе има помалце процеси дури и од 7-ца.
Тоа и го направив, ама трикот е ако исклучиш многу процеси, подобро ти е да инсталираш 7ка..
Иначе се среди сам по себе (плус исклучив некој небитни процеси, и гледам дека cpu usage, се смири.
Ама ram usage.. под 3.5 не паѓа во мирување.
После инсталацијата стигнаа некој 20/30 абдејти, и овај последниот абдејт што беше.. и мислам дека е топ!
Дури и побрз од 10ката..

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Јас како што имам навика refresh да правам на секои 30 секунди haha не би можел уште мислам дека постои опција да вратиш стар context menu али рано е уште :D

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.161
Скопје Аеродром
Јас како што имам навика refresh да правам на секои 30 секунди haha не би можел уште мислам дека постои опција да вратиш стар context menu али рано е уште :D
1699437756013.png

Незнам само зошто сум баниран од микрософт да симнувам ISO фајлови. Дали дека не користам акаунт на микрософт, дали по ип адреса, дали по регион што сум во МК.

Тоа и го направив, ама трикот е ако исклучиш многу процеси, подобро ти е да инсталираш 7ка..
Иначе се среди сам по себе (плус исклучив некој небитни процеси, и гледам дека cpu usage, се смири.
Ама ram usage.. под 3.5 не паѓа во мирување.
После инсталацијата стигнаа некој 20/30 абдејти, и овај последниот абдејт што беше.. и мислам дека е топ!
Дури и побрз од 10ката..
Секјурити апдејт е најбитен, други чуда што става микрософт го успоруваат комјутерот. Можеш сам да направиш исо со деблоатериве и ќе имаш топ брз компјутер.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Ова е Ram usage со дискорд во позадина:
1699834883258.png

Сега кога гасев процеси видов дека уствари Steam ми троши 900MB RAM. Од кога наваму го направија толку „гладен“ за само во позадина стоење?

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Ова е Ram usage со дискорд во позадина:
Погледнете го атачментот 131543

Сега кога гасев процеси видов дека уствари Steam ми троши 900MB RAM. Од кога наваму го направија толку „гладен“ за само во позадина стоење?
После таа надградбата од оваа година кога ја сменија рамката и интерфејсот додека играш и таа претходната надградба лани за библиотеката на твоите игри е кога апликацијата почна да црпи по "2 GB" меморија.

Испратено од ЈСП Автентикатор

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
Сега баш приметив, со новиот апдејт имам огромен лаг кога кликаш денес клик на икончињата на taskbar.
Го има некој истиов проблем?

Проблемов повторно се појави после денешниот Windows Update:
2023-11 Cumulative Update for Windows 11 Version 23H2 for x64-based Systems (KB5032190)

Го решив со uninstall на Samsung NVMе драјверот.

1699992857023.png

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас со последниот апдејт имам приметено побрз старт ап на Прозорскиот Оперативец.

Sent from my iPhone using Tapatalk

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Добро бе овие неспособниве...конечно направија интересна фора за wallpapers со Windows Spotlight и да се менуваат автоматски.

Две работи не ми се јасни:
  • Како може да бираат слики под 4K
  • Зашто мора на десктоп фикс да стои оваа глупост

1700458534414.png

Барем кога ќе отидеш на тој линк, да ти даде можност да зачуваш одреден wallpaper, ама ни тоа не може да го постигнат.

Не ми е јасно, ова се базични работи кои претпоставувам најобичен QA тестер ќе им ги каже, дали толку се неспособни или единставно не се замараат...

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
1701439102898.png

Не работи Spotlight веќе неколку дена. Пробани се powershell команди и све остало, џабе. Некој друг?
PS: користев Windows DeBloater спомнат погоре, но таму не најдов команда за тргање на Spotlight.

И

Избришан член 42370

Гостин
PS: користев Windows DeBloater спомнат погоре, но таму не најдов команда за тргање на Spotlight.

Мислам го имаш одговорот. За проба можеш да инсталираш во виртуелка тазе 11 и да е искористиш скриптата па да видиш дали тоа е причината за тоа што Spotlight не ти работи.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.770
4.489
Неготино
Хмм, фала ви. Во цела листа на тоа што се трга debloater-от, не видов ништо поврзано со Spotlight.
Ќе тестирам сепак деновиве, tnx.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Хмм, фала ви. Во цела листа на тоа што се трга debloater-от, не видов ништо поврзано со Spotlight.
Ќе тестирам сепак деновиве, tnx.
Може да е тргнат некој сервис што во позадина го користи спотлајтот. Тоа е зафрканцијата со овие „олеснувачи“, ќе исклучат некоја навидум неважна или непотребна компонента, таа всушност е користена од еден куп функционалности.
И после ова не работи, она дава грешка...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв