Не. Го врти внатрешниот воздух.Дали климата зема воздух од надвор и го внесува во просторијата?
Да.Во цевките меѓу внатрешната и надворешната единица има само фреон?
99,9% не земаат.Малку (многу) глупо прашање: Дали климата зема воздух од надвор и го внесува во просторијата?
Не е само Даикин со внесување на свеж воздух.99,9% не земаат.
Оној 0,1% е задржан за Daikin Ururu Sarara. Страшно добра клима со уште пострашна цена
Погледнете го атачментот 127657
Погледнете го атачментот 127658
Всушност се работи за додатен вентилатор монтиран во надворешната единица кој спроведува свеж воздух до внатрешната единица, Со посебна цевка
Нормално, има филтри и такви ствари.
Може да се појават и комбинации со рекуператори ама тие претежно се комерцијални климатизери.
trgovina.kontax.ba
Ако ти е само за ладење, земи ја најефтината.
Daikin-от е со вграден рекуператор така што за 2000 евра сепак би зел DaikinНе е само Даикин со внесување на свеж воздух.
И оваа клима внесува свеж воздух,а е 4 пати поевтина од Даикин.
Hisense Fresh Master HiNano 12K – QF35XW0E
![]()
Hisense Fresh Master HiNano 12K inverter -22
Otkrijte pouzdane i efikasne Hisense klima uređaje s modernim dizajnom i naprednim funkcijama poput Wi-Fi upravljanja i naprednih filtera za kvalitetan zrak.trgovina.kontax.ba
View: https://www.youtube.com/watch?v=VegTCKyNhLo
И јас сум повеќе за Vivax ,за греење нема да има проблем , пвц и стиропор има. Оваа ја планирам за во претходната куќа.Ако ти е само за ладење, земи ја најефтината.
Ако сакаш и за греење да ти биди, земи ја Виваксот.
Ама...тука лежи големо ама, кое што зависи од изолацијата на просторот (стиропор на ѕидови, ПВЦ дограма и сл.), позициониранос (север-југ?), греат ли под, над, до?
Со други зборови, толкав простор со тој буџет тешко да го загрејш.
Ама за ладење, ќе го изладиш.
Daikin-от е со вграден рекуператор така што за 2000 евра сепак би зел Daikin
Апсолутно не може да се изедначи со WiFi модул на самата клима, впрочем зборев за ова неколку страни поназад и баш таму ги спомнав предностите на WiFi модул-от за „двонасочна комуникација“.Алтернатива да... ама не може да се поедначи со интеграцијата на Мицубиши со нивниот MelCloud.
10-25-30 еур за кинески уред што е далеку од реалибилен...
Ќе си кликнеш ти од мобилниот ама ако не си во истата соба да видиш дека климата реагира појма ќе немаш дал сецнал интернетот и дал фатил сигналот дома и дал се сменило нешто на климата, појма немаш дал сменила да дува топло или ладно... појма немаш дал е воошто уклучена... колку е температурата во собата или пак колку потрошила климата пошо со интеграцијата на MelCloud веќе имаш и таков податок што иако е естимација и не е прецизен како специјален мерач ама сепак...
Да не ја спомињам можноста за поставување на тајмери во колку часот да се вклучи на одреден мод со избрана температура и со кој фан.... повеќекратно во денот.... што е "сајнс-фикшн" споредено со било кој друг конкурент на пазаров... бар беше пред 3 години кога споредував кој бренд штоп опции нуди во софтверот.
Епа се наплаќа и софтверот...
И баш ради луѓе што се сигурни дека не им е потребен wifi адаптерот е ставен како дополнителна опрема.
Луѓе здраво,
Newbie у клими светов.
После минимум due dillegence гледам дека моделот го нема во темава. Мајсторов ми предложи VIVAX ACP-12CH35AEQIS R32 за буџетот што го имам.
Гледам дека има генерално позитивни мислења за сличен модел кој е разговаран овде, односно VIVAX ACP-12CH35AEMIS R32.
Во споредбава, колку што можам да видам разликата е филтерот и не знам дали менува нешто тоа.
Се работи за простор од грубо ~30м2, не би рекол дека е добро изолиран, посебно прозорите, а потребата е само за ладење во летна сезона.
Ми препорачаа да проверам на Eurovent, околу параметри но VIVAX ги нема како бренд. Не најдов ни нешто слично во темата за мерење.
Доколку некој има искуство со овие модели околу потрошувачка и слично, или едноставно има повеќе познавање, ве молам споделете дали ова е good enough choice.
Фала на одговор!Разликата помеѓу Vivax АEMIs и AEQIs е тоа што AEMIs имаа Wi-Fi и има друг тип на филтер во внатрешната единица ( но тоа не менува ништо главата разлика е Wi-Fi ) додека AEQIs нема Wi-Fi и има друг филтер Ако ти е потребна Wi-Fi опција тогаш земи ја AEMIs ако не тогаш AEQIs
Случајно видов на страната добиле залиха од 2.5 и ја сменив (монтажата ми е закажана за 1 недела). Ми испадна да платам 2000 денари повеќе отколку за 3.5, ама тоа е што е.Голема утка според мене е да ставиш 3.5 во 13м2. Јас ја имам истата 2.5ка во добро изолиран 20м2 простор и мислам дека можев да одам и со помала. И мене ми нудеа 3.5 за помалку пари ама не сакав. Ќе вклучува и искчучува постојано.
Имаме споделено и за кериер (тие се под палката на тошиба, но сепак си постојат како линија за продажба под своето име).Ме чуди зошто скоро да не се споменуваат климите Carrier, на пр. нивната серија Extreme 2 е со умерени цени, не многу поскапа од кинеските со слични карактеристики. Сепак ова е еден од најстарите американски брендови. Некој да пренесе лични искуства, лади, грее ?
Само би сакал да кажам во врска со алергиите - со било која клима, од најефтина до најскапа што некогаш сум ги купил сум немал проблем со филтрите и алергиите. Инаку од март до јуни екстремно реагирам на алергии и + на куќна прашина. Веројатно најнормалниот филтер што си го имаат си брка работа.Здраво, некој да не има искуство со HISENSE ENERGY SE KA35XR0EG-KA35XR0EW по супер цена од 32.990 ден.
Ќе се користи за ладење, се работи за дневна соба ~30m2 во стан со одлична изолација. Моделов е земен во предвид поради филтрите, се работи за лице со алергии на полен и прашина
Буџетот е до 35000 така да препораки би биле добредојдени
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 3x male, White, ZUAD-1632
300,00 ден
PSU 750W CORSAIR RM750E 80 PLUS GOLD ATX 3.1& PCIe5.1 FULL MODULAR, WHITE, CP-9020292-EU
8.210,00 ден
RAM DDR5 8GB 5200MHz CL42 Innovation IT, 1.10V, 4251538819961
7.990,00 ден
MONITOR STAND GEMBIRD, 2 MONITOR, 17"-32", VESA 100/75mm, Vertical, Tilt, 2x8kg, MA-DA2-02
3.230,00 ден
GAMING WHEEL STAND LITE 2.0 NEXT LEVEL RACING, NLR-S040
11.970,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, Black, CC-9011344-WW
6.130,00 ден