Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.288
1.317
За брзината немаш баш основ да се буниш, барем не во телекабел. Они рачунаат фер користење и зависи со колку души делиш.

За packet loss мора да реагираат. Само утврди дека и на кабел губиш пакети зошто на WiFi влијаат многу работи. Ако и на кабел губиш пакети ќе запнеш тим да пратат и да го мерат сигналот.

Отвори Command prompt и напиши
ping google.com -t
и остави го. Види дали после некое време ќе има загуба на пакети. Прекини го со CTRL+C кога ќе завршиш и ќе каже колку пакети изгубило.
Па и имаш... Плаќаш за таа брзина. Зошто тогаш би нуделе оптички пакети кога не може да испорачаат. Ова со загубава на пакети ми мириса на проблеми со оптичката линија во некоја точка. Дали лошо спајслување кабли или некој сплитер заебава господ знае. Ај види од модемот ако може да извадиш basic информации за јачината на оптичкиот сигнал. Ако е тој надвор од границите очигледно ќе биде каде е проблемот.

Можеби па е и до модемот никад не знаеш со електроникава.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Па и имаш... Плаќаш за таа брзина. Зошто тогаш би нуделе оптички пакети кога не може да испорачаат. Ова со загубава на пакети ми мириса на проблеми со оптичката линија во некоја точка. Дали лошо спајслување кабли или некој сплитер заебава господ знае. Ај види од модемот ако може да извадиш basic информации за јачината на оптичкиот сигнал. Ако е тој надвор од границите очигледно ќе биде каде е проблемот.

Можеби па е и до модемот никад не знаеш со електроникава.

Па незнам, немам потшано со телекабел ама сигурно ви пишува брзини до хх мегабита. Да не се навраќаме сега ова е стар муабет. Само телеком „до“ го држи на максимум и неотел.

Jovan.T

read-only
17 јуни 2016
20
18
www.a2hosting.com
Па незнам, немам потшано со телекабел ама сигурно ви пишува брзини до хх мегабита. Да не се навраќаме сега ова е стар муабет. Само телеком „до“ го држи на максимум и неотел.
Мене на вип стално ми е макс, само бед е што немаат добaр upload.

Perelovski

read-only
6 август 2018
7
5
Јас имам месец дена Телекабел оптика 20/20 најефтиниoт пакет и сум задоволен, во просек ги имам овие брзини DL: 18-20 Mbps / UL: 10-15 MBps.

Атачменти

• Speedtest by Ookla.jpg
    Speedtest by Ookla.jpg
    23,2 KB · Прегледи: 70

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Добро неколку мегабита не е страшно. Затоа е и поефтин. И телеком на 100/100 пакетите вади 95, мада торенти си влечат до 100 без проблем.

Speedtest by Ookla - The Global Broadband Speed Test

8113008588.png

Perelovski

read-only
6 август 2018
7
5
Не сум многу упатен во тие работи, не знам да ти одговорам точно... На пример Google search или www.whatismyip.com вели дека имам јавна IP адреса, не знам како се проверува дали е позади NAT.

Perelovski

read-only
6 август 2018
7
5
Проверив, во рутерот како WAN IP стои истата IP адреса што ја покажуваат алатките од типот на whatsmyip.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
Во новата населба Хиподром 2 , телекабел ставаат оптика нова мрежа , па прашањето ми е кај мене до куќа носат кабел , е сега куќата ми е со два влеза па ќе има двајца корисници (два посебни пакети) , па потребно ли е 2 кабли до куќата или со 1 кабел ќе може двата влеза да се поделат .

S

Sukhoi

Гостин
Во новата населба Хиподром 2 , телекабел ставаат оптика нова мрежа , па прашањето ми е кај мене до куќа носат кабел , е сега куќата ми е со два влеза па ќе има двајца корисници (два посебни пакети) , па потребно ли е 2 кабли до куќата или со 1 кабел ќе може двата влеза да се поделат .
Fiber-optic-PLC сплитерите обично се ставаат во ормарче на улица или на улаз во зграда и од таму се влече оптички кабел за секој корисник одделно.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Има некој искуство со 1 GBPS пакетот? Стварно е неограничен?

Читам по форумиве дека имало packet loss, колку е точно ова?

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
877
633
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64
S

Sukhoi

Гостин
Нивната Телевизијата преку друг кабел оди или ?
Епа телевизија е кабловска значи оди преку коаксијален кабел. Два кабли ќе доаѓаат кај тебе, оптичкиот и коаксијалниот. Глупо е знам, ама се додека операторите пополека не понудат и IPTV така ке одат работите.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Краток update на ситуацијата со телекабел и фамозниот packet loss. Завчера, вчера и денес - ѓон.

Long read ahead.

Вака одеше приказната завчера.
Од 3 саат негде почна да снемува интернет и/или кочеше многу. Накај 7-8 вечер веќе привршив со учење и седнав за јутуб/apex, стандард разонода - крц. Пуштив да пинга до google.com - 50% packet loss.

Ајт ќе се јавам, минатиот пат ми рекоа кога ќе има проблем јавете се одма. Пееше тоа музичето едно 20 минути, со "сите оператори се моментално зафатени, ве молиме почекајте" измеѓу. Во меѓувреме имаше тиња нет, ама бар имаше.

Чекав што чекав, се јави типката, викам вака и вака, packet loss има, што да правам. Вика - оди изгаси го рутерот, ама не модемот. Добро, гасам. Куца она нешто таму прави. Во меѓувреме од друга операторка во позадина се слуша "ај бе нека си ебе матер се". Очигледно имаат некој голем проблем. Anyhow, си куца оваа и едно време вика океј упали го рутерот. Палам, се враќам назад на PC.

Guess what.

Немам интернет. Ич. Пробувам од лаптоп, исто ништо.

И и викам - абе сега нема интернет. Одма, буквално одма, молскавично ми вика - "само што ми стигна информација дека имало проблем, екипите се веќе на терен"....а до прееска немаше и не беа, мамето ваше?

"Добро чекај, па пред да се јавам имав, сега немам нет, што да правам?"
-"има проблем, екипите се на терен"
Пааа да, тоа веќе ми го кажа. Чао.

Поминаа незнам, 30 минути, се среди едвај работата. Од 50 на 20% packet loss. И дојде интернет, нели.

Арно ама, кој гејмал знае дека FPS не се игра во таква состојба. Едвај јутуб што работеше.

Вчера едвај вечерта седнав да пуцнам малце, исто се осеќаше packet loss. Ама немав време да тестирам и да се замарам.

Денес - иста приказна. Огромен, прецизен packet loss. Зборам - точно 70%, преку 3 ping тестови. Нивните сервери најверојатно се преоптоварени и примаат само дел од податоците. Конкретни бројки - received packets се со icmp_seq бројчиња 1, 2, 9, 10, 11, 12, 19, 20, 21, 22, 26, 29, 30, 31, 32, 40. Notice the pattern? Мање више 3-4 поминуваат, па 7-8 фалат. Вака до 100. И едвај работи интернетот.

Speedtest не ни се пали ради огромен latency, fast.com дава unloaded latency - 3-4ms, ама loaded 1,5 СЕКУНДИ.

Нека си одлучи секој што и како ќе прави со информацииве, ама за мене ќе речам дека во најбрзо можно време ќе летаат. Само еден совет би дал - не се фаќајте на орото, расипано е тука.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Јас па овие 2-3 месеца немам никаков проблем. А не ги разбирам тоа децата шо гејмаат и сурфаат по цел ден на мобилен. Битно ми е да имам интернет коа сум надвор и коа иам слободно време на работа, и брзината ама ич не ми е битна.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Значи ништо од сериозна конкуренција на монополот на телеком.

Ова се детски болести, не би смеело да се случуваат во добра инфраструктура.

Се сомневам дека работат со многу малце стручен персонал.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Значи ништо од сериозна конкуренција на монополот на телеком.

Ова се детски болести, не би смеело да се случуваат во добра инфраструктура.

Се сомневам дека работат со многу малце стручен персонал.
Двајца ке се пожалат и одма со заклучок! Барем до сега шо читам и слушам 90 % се задоволни.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.327
Скопје
androgaming.com
Двајца ке се пожалат и одма со заклучок! Барем до сега шо читам и слушам 90 % се задоволни.
Направи пинг на гугл од 24 саати и да донесеме заклучок?

Не се двајца.

Тебе ако не ти требаат големи брзини и ниски латенции, мене ми требаат.

Телекабел не може да испорача како што гледам до се стабилна брзина 24/7.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Значи со телеком не може никој да се рамни и затоа цените им се тие и тие ќе останат, затоа што ако ги спуштат другите ќе почнат да плачат како пичина и ќе се жалат на вести другите оператори.За да телекабел го стигне телеком има едно 50 години да јаде бурек со месо,пица,спањак,зелка и ред други видови.Неотел се труди нешто да направи но грешката им е што штедат на ситници, а кој се тие ситници не смеам да навлагам во муабет.
Иначе на неотел сум скоро 2 години и сум презадоволен има ситници да кои се дешаваат но спрема телекабел и вип неотел за 15 години ќе го стигне телеком :)

Едит : Останува да видиме вип сега со нивната оптичка мрежа како ќе ја изведат.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
Јас па овие 2-3 месеца немам никаков проблем. А не ги разбирам тоа децата шо гејмаат и сурфаат по цел ден на мобилен. Битно ми е да имам интернет коа сум надвор и коа иам слободно време на работа, и брзината ама ич не ми е битна.
Во темава се збори за оптички интернет, не за мобилен интернет...

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно