Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилари во Македонија - искуства и мислења

DrMTR

senior
27 март 2014
7.932
8.428

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
Не знам дали може да важи гаранција ако нема фискална сметка. Плус ако не издаваат фискални сметки зошто никој не ги пријавил во УЈП

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

krema

OG
24 јуни 2009
15.724
15.817
youtu.be
Ако ти издаде фискална сметка нема да има помала цена! Капиш?
Секако не го оправдувам недавањето на фискална сметка.

Последна промена:

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
Сфаќам како функционира ама ако бирам помала цена, без гаранција, подобро ќе купам од оглас или интернет. Како и да е, не треба да се оправдуваат. Не треба да постои тоа "помала цена ама без фискална".

DrMTR

senior
27 март 2014
7.932
8.428
Сфаќам како функционира ама ако бирам помала цена, без гаранција, подобро ќе купам од оглас или интернет. Како и да е, не треба да се оправдуваат. Не треба да постои тоа "помала цена ама без фискална".

Фискалната всушност е данокот. Ако тој го прикаже како продаден треба да плати данок. За да се избегнаќе данокот, не се издава сметка. Најверојатно УЈП ги штити или имаат човек што не им пушта инспекција. Знаеме како стојат работите на тоа поле во државава. ;)

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Искуство со дечкиве шо се рекламираат на Пазар3? @@@ - Македонски
Другарка ми си бара телефон, им ги видела огласите, ама мене малку сомнително ми изгледаат.
Или може само сум многу сомничава.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Искуство со дечкиве шо се рекламираат на Пазар3? @@@ - Македонски
Другарка ми си бара телефон, им ги видела огласите, ама мене малку сомнително ми изгледаат.
Или може само сум многу сомничава.
Ако имаат продавница и појдите на лице место, ваљда ќе е океј, а за нарачка, по карго или слично, ризик е. Барем ризик беше за едно другарче мое кое место нов мобилен доби видливо користен.

Ile bocev

hello world
15 ноември 2015
354
294
Јас последните 3-4 години телефони купувам само од Мобеликс и Ледиком.
И од двете мобилари секогаш ми давале нови телефони со сите најлончиња на нив и никогаш не сум имал никакви проблеми. Исто и саат имам земено од Ледиком.

Еве листа што сум купувал:
Nexus 4 (ледиком)
LG G3 (мобеликс)
LG G4 (мобеликс)
Samsung S8 (мобеликс)
Samsung S9+ (ледиком)
Gear S3 Frontier (ледиком)

и половни (експонати) како што спомнав:
S8 и iPhone 7

Со ниеден телефон не сум имал проблеми. G4 влезе во bootloop после скоро 2 години, што е познат проблем кај моделот.

Така да, не знам каква била политиката и процедурата пред 10-12 години, но јас лично сум презадоволен и од двете мобилари во последните неколку години, колку што купувам кај нив.

Во iButik влегов еднаш, сакав G3 да купам, знам беше во една барака и (претпоставувам) Крале ме убедуваше ајфон да купам, колку биле подобри и побрзи од било кој андроид. Од тогаш не сум влегол во iButik.

Од ледиком купивме телефон за девојчето некој си самсунг. Не ми дадоа фискална, а не ми ни треба. Телефонот тогаш беше поевтин за 5000 од оператор.

Мобеликс имам влезено неколку пати и еден млад дечко, веројатно газдата не ми се испонаша арогантно.
Од тогаш не сум влегол.

Од @крале @ibutik имам земено два телефони и една банка. Сосема коректен човек.
Значи мене ми е потребна гаранција со која ќе можам да им се обратам во случај на проблем. Ако си стојат на тоа не се замарам понатаму.

И мобико, видеодата, електро визија се преваранти. Сум имал искуство. Видео дата, сетек чисти преваранти.
А за суд никој нема да оди за телефон од 200евра.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Некој да не има искуство со fixit.mk? Гледам имаат нешто пониски цени од Ледиком за S10.

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Се мислам да земам S10+ од некоја од мобилариве. Се изначитав и позитивно и негативно, засега најефтини се Ледиком (~42 илјади), ама ми фаќа око муабетот од Мобико дека ги земаат од Грција, заради гаранцијата и слично, и би платил некој денар плус ако вреди (мислам околу ~46 илјади е кај нив).

Некој совет, од кај да земам, на што да пазам?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@fuzzjaw друже веќе гаранциите се мижи да ти баам е работава, значи ко прво ако ти падне искршиш екран гаранција автоматски не ти важи веќе освен да го однесеш да те заколат тамо па да ти продолжи...Така да според мене јас би го купил кај е најефтин и другите пари што мислиш да ги дадеш земи осигурај го ако има нешто фајте од тоа осигурување барем да знаеш дека ќе имаш некој ќар.Друго искрајно ќе ти кажам најубаво ти е да гледаш да не е паковката отвара туку пред тебе пломбите на кутијата да ти ги сече и тоа е тоа.Се друго ти е веќе виша сила.Јас би го купил 42 илјади на пример и би дал пари за добар скреен протектор од whitestonedome и некој дбранд за позади да не се гребе.Е сега ова ти е мое мислење но сепак јас гаранцијата еве мојот Ноте 8 сега полни 1 година точно денес, а го купив од мобеликс и беше со УК полнач, и врска немаше никаква телефонот си работи топ до ден денес без никаков проблем, а дека е паднат паднат е али си имав заштити и нема гајле.Така да јас искрајно повеќето е тоа како од старт ќе се погоди првите 5 6 дена дур му ја вадиш маста ако е во ред ќе биде во ред ако не одма ќе покаже мака.Тоа ти е од мене мислење немој одма да ме тепаш ти и другиве кучиња по форумов одма.

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
@fuzzjaw

Еве според мене добра цена и добра 2 год гаранција . Да не те боли глава утре ако случајно се појави зелена , љиљакова , бела итн линија на екран . Плус можеш да прашаш у телеком во рок од 30 дена од кога е купен тел да го осигураш каско .

Оглас SAMSUNG S10 PLUS NOV T MOBILE GARANCIJA Се продава, Скопjе, Скопје, ЕЛЕКТРОНИКА, Мобилни телефони, Samsung, Galaxy s10, SAMSUNG S10 PLUS NOV T MOBILE GARANCIJA

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Ова со линиите до кога ќе го фурате? Половина на 2019 сме веќе...

Можеби нема линии, но, кај Samsung има burn-in ефект кај Galaxy S моделите. Што е многу веројатнен да ти се јави. Не знам како е со Ледиком, дали воошто ќе ти го сменат дисплејот ако ти се јави burn-in. Ма да, сум слушал се позитивно за нив од другари и роднини.

dddragan

hello world
12 август 2014
435
596
Плус можеш да прашаш у телеком во рок од 30 дена од кога е купен тел да го осигураш каско .

Ако не ме излажал другаров кога земаше телефон пред 2 месеци од Телеком, освен ако не го осигураш одма на лице место кога ќе го купиш во салон, не можеш да го осигураш веќе телефонот кај нив.

ETXXX

read-only
2 јули 2012
15
1
Za Samsung S9 (exynos za eu pazar ne snapdragon i uk polnac blabla) iskustva od mobilari fake/orig? So fora e ledikom so eksponati demek nov ama bez kutija i se so spaga pod "nov" urgula negativni komentari paa taman nekoj pozitiven pak wrong turn, mobelix najaren ispadna nekako, ibutik za iphoni poveke, a mobiko bitola less info..? Thanks.

marick14

hello world
2 март 2011
185
75
Кривогаштани
Лејдиком и до Азербејџан стигнаа.
Ништо чудно и во Афганистан да отворат.

Еве од каде и од кој пазар ви се телефоните што ги купувате таму.

Btw, во позадина и на Македонски јазик табли ставиле во продавницата во Баку. :D
Screenshot_20190902-224028_Instagram.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.501
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
А божеби кутрите жители на Баку, Азербеџан добиваат телефони за македонски пазар и вака коментираат на форум.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно