Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Многу се интересни, најновиот Cumulative апдејт заглави на 69% и така стоеше 5-6 минути и рипна на 100%. Абе комедијанти се...

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Добро, пред 25 години сигурно веќе имало third party апликација скоро за сѐ, не само за експлорер. Ете сега и во Snipping Tool покрај скриншот воведоа можност и за снимање на видео, сигурно сега нема да кажам „Ее јас пред 100 години со Fraps кога снимав они кај беа“. Овде збориме за Windows 11 вградени функционалности.
Tогаш прозорите беа новитет, па со секој клик на фолдер се отвораше нов прозорец. Па додека стигнеш до некој фолдер малку повнатре, ќе завршиш со куп отворени прозори.

Работа со фајлови е една од основните операции на компјутер, не е некоја егзотична функционалност што еден во милион ја користи еднаш годишно. Треба да е решено како што треба на ниво на оперативен систем, не со надворешни алатки.

Од друга страна па уште немаат имплементирано always on top, а оперативниот Windows се вика :)
Дел е од Powertoys, што всушност се туѓи ребрендирани програми.

Околу табовите, ако има нешто сигурно ќе пријави некој во темава, ама од она што досега јас ги користев видов дека си функционираат најнормално.
Може ли да се заклучат и дали ги памти отворените при следното стартување?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.710
3.834
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Добро, пред 25 години сигурно веќе имало third party апликација скоро за сѐ, не само за експлорер. Ете сега и во Snipping Tool покрај скриншот воведоа можност и за снимање на видео, сигурно сега нема да кажам „Ее јас пред 100 години со Fraps кога снимав они кај беа“. Овде збориме за Windows 11 вградени функционалности.

Околу табовите, ако има нешто сигурно ќе пријави некој во темава, ама од она што досега јас ги користев видов дека си функционираат најнормално.
Ме подсети на norton commander for DOS и после Norton Wincommander од 90тите и почеток на 2000 :)))

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Работа со фајлови е една од основните операции на компјутер, не е некоја егзотична функционалност што еден во милион ја користи еднаш годишно. Треба да е решено како што треба на ниво на оперативен систем, не со надворешни алатки.
Табови во File Explorer не се ниту основна ниту критична функционалност за работа со фајлови. Сметале дека немало потреба од нив, сега се воведени и тоа е тоа, решено е.

Може ли да се заклучат и дали ги памти отворените при следното стартување?
Моментално не, можеби ќе го воведат во некој иден апдејт. Сега за сега само rearrange можеш да им правиш.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Јас во windows 11 не гледам никаков проблем со тоа што идам UUP dump си симнувам најнова верзија упдејтувана максимум си ставам на усб и терам со фреш инстал првин симињам најнови драјвери и чувам бакуп стари кои знам не правеле проблем тоа е тоа се друго кај некој што не работи можно е ако користи специфични работи и бара мачка во вреќа.
Се знае дека Win7 е најдобар и точка работата е да се среди Win11 да биде како него а тоа ќе треба време и години.
Си има програмичиња ако сакате да гасите се си има Office да инсталирате ако сакате само тие програми кои ги користите и ги кракува се си постои.
Лиценца за Win10 11 е смешна цена срамота е да се кракува.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Ако може некој да трпи обезтаскбарен виндоус може да трпи и мек. Со тоа што на мек имаш и тастатура и шорткати што треба да ги трпиш. А реално не се трпат. Јбг паталец.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247
Lol, se gleda koj nema oset od optimizirano rabotenje. Ova go ima na Mac OS (ne znam od koga iskreno) i preporoden bev koga pocnav da go koristam - ednostavno makes so much sense.
Не те прашав дали се гледа дал некој има осет за оптимизирано работење или не. Прашав зошто табови во Windows Explorer, каква потреба решава тоа кога веќе ги имаш на таскбар. Тоа дека се горе а не се доле?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Ќе ме испровоцирате да го сменам дискот и повторно малку да се нервирам со единаестката. :) :)
Ич не се малтретирај - што да си комплицираш навики и распоред нов да учиш ? Кои се придобивките ?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Windows Explorer, каква потреба решава тоа?
Мене, тебе и на други олд скул "дос" ера гикови ништо не ни решава.
Ние сме учени на ала Тотал Командер работа (кога ќе дојде потреба од тоа)

Сега ваљда полесно им е со табови отколку со два или повеќе "вертикални" прозори.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Не те прашав дали се гледа дал некој има осет за оптимизирано работење или не. Прашав зошто табови во Windows Explorer, каква потреба решава тоа кога веќе ги имаш на таскбар. Тоа дека се горе а не се доле?
Напротив. Напротив. Тоа што се доле ги прави достапни 24/7 особено ако не се беспотребно групирани.

Ама сега дека мора да се копира мек кој е инфериорен во десктоп инваермент и укинуваме таскбар, па затоа мора да се измислува топла вода. Инаку секако ден нема бенефит реален.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.097
Toчно, од usability аспект е попрактично. Во самиот прозорец што го користиш имаш табови, додека доле е фиксен дел каде што ги имаш иконите од апликациите и развиваш muscle memory кога ти треба да ги работиш. Попрактично, подобро и побрзо.

18 август 2019
1.219
1.193
Ич не се малтретирај - што да си комплицираш навики и распоред нов да учиш ? Кои се придобивките ?
Ма не ја сакав (не ја сакам) јас ни десетката, ни седмицата. За мене ХР е закон. Ама престанаа ажурирањата, морав да ги напуштам. И десетката после две години ќе остане без ажурирања. Сакал, не сакал, морам да се „модернизирам“. На време да тренирам.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Табови во File Explorer не се ниту основна ниту критична функционалност за работа со фајлови. Сметале дека немало потреба од нив, сега се воведени и тоа е тоа, решено е.
Табовите не се, но менаџирањето на фајлови е. А табовите ја олеснуваат работата со менаџирањето. Секако зависи од самиот начин на имплементација, ако не е добро осмислен или изведен, може и да е контрапродуктивно.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Ми треба време да се навикнам, сеуште си отварам нов прозорец и си менувам доле од таскбар или со алт+таб. Табовиве некако ги заборавам, сега за сега не ми се некој game changer.
Еден голем минус што го забележав е дека не може да одвлечеш таб и да ти го даде како посебен прозорец. Тоа мора да го воведат што е можно побрзо. Неколку пати се фатив во ситуација кога имам два таба, сакам едниот да го извлечам за во исто време да ги гледам прозорците еден до друг, не може.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.156
16.247

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Еден голем минус што го забележав е дека не може да одвлечеш таб и да ти го даде како посебен прозорец. Тоа мора да го воведат што е можно побрзо.
Епа тоа е, не е смислено или имплементирано како треба до крај. Табовите не се нешто револуционерно, но се прилично полезни при пообемна работа со фалјови.

Неколку пати се фатив во ситуација кога имам два таба, сакам едниот да го извлечам за во исто време да ги гледам прозорците еден до друг, не може.
Значи печен си за некој православен фајл менаџер како тотал командер или заи експлорер. Батали го овој од виндоусот кој што еднаш на десет години добива нова функционалност.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Кажав претходно дека не сме навикнати да менаџираме ако немаме две вертикални колони или два прозори еден покрај друг.

Ако не можат да се откачат табовите не можат да служат за ништо освен за зјапање.

Треба да овозможат Tile како во веб прегледниците. Како во Vivaldi на пример

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Значи печен си за некој православен фајл менаџер како тотал командер или заи експлорер. Батали го овој од виндоусот кој што еднаш на десет години добива нова функционалност.
Па не баш, тоа го заприметив кога пробував да работам со табови, инаку најобично како прозорци си ги отварам и немам проблем.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Епа тоа е, не е смислено или имплементирано како треба до крај. Табовите не се нешто револуционерно, но се прилично полезни при пообемна работа со фалјови.

Што е муабетов со тотал командер? Го имате купено?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно