Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
@FLEGMA Гледав со EasyBCD, ми спомнуваше нешто Vista/7 boot sector, па мислев дека е застарен (знам дека од тогаш имаше ситни промени во BCD форматот/ставките). Фала за линковите, денеска ќе му седнам пак и мислам дека ќе го решам. Мислев да ги бришам директно фолдерите на root-от од C:\, како низ магла се сеќавам дека сум правел така, ама не сум сигурен дека нема некоја референца во C:\Windows или во реџистри, па да не ми го пресоздаде пак во EFI.

Во BIOS-от/UEFI-то има засебна ставка Secure Boot, како што реков таа 99% од времето е исклучена, а CSM мислам дека е тоа UEFI+Legacy, како што рече @Nikola100 . Трето во врска со тоа не можам да најдам. Моја грешка што апдејтував BIOS среде операцијава (уствари пред да почнам, ама не обрнав внимание).

-----------------------------

@Nikola100 Нивното Security е да се заштитат они од тебе (да не чепкаш многу, туку да бидеш овца и да правиш што ќе ти кажат и да им истураш пари). Јас многу полесно дишам кога имам независен ОС на една партиција кој можам да го клонирам и да му правам што сакам. Замисли да бев во оваа ситуација со UEFI-то (на пример корумпирана системска партиција и да треба да ја оправам; а ја корумпирал на пример Windows Update). Единствена потенцијална предност на UEFI-то ќе ми беше побрзо бутирање, ама не гледам голема разлика со NVME Gen4.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
денеска ќе му седнам пак и мислам дека ќе го решам.
Пробај. Чисто for science
Секако имаш имиџ

Сега, независно од твојот проблем, и јас сум пишман што го инсталирав во UEFI. Као да бидам спремен за оној шит Windows 11

Во UEFI имам проблем да бутам од USB кое има UEFI алати (како начин)
На пример имам Acronis во UEFI и MBR на мултибут и кога сакам да чачкам треба да исклучувам CSM пошто биосот се буни дека имало неавторизиран диск.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Целта е подготовка за dual или triple boot во иднина, секој оперативен систем да си биде на своја партиција, а тоа се прави со MBR
не сум сигурен зашто мислиш дека мора MBR за тоа. баш MBR е поограничен од GPT (4 примарни партиции vs бесконечно кај GPT)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Не се дава копилето, најдов во UEFI-то CSM, нема разлика. :cautious: Мислам дека тоа е затоа што при креирањето на нов BCD го влече од постоечката инсталација, а таа е EFI. А при креирањето морам да му ја покажам инсталацијата. Или затоа што WinPE-то од кое го правам тоа е исто EFI, а немам друго. Останав со хибрид, баш интересно, ама нема долго да трае, и така крајната цел ми беше да преинсталирам.

Пробано со BootIce, EasyBCD, VisualBCD и наредбите од Command Prompt. Бришено или бланкирано и со нив и рачно со помош на attrib и пермисии и слично. Можеби пробува да ме заштити од мене (да не го направам небутабилен). :)

Мора MBR затоа што: 1. е чиста работа (за да смениш boot партиција флипаш еден бајт и секоја си е самодоволна) 2. UEFI-то сè повеќе го затегнуваат (KB5012170 што го спомнувам пред два поста и што направи толку проблеми баш забранува три Bootloaderi што можат да заобиколат Secure Boot) и затоа ќе се држам до CSM додека можам.

Последна промена:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.301
5.285
Скопје
hackitfree.github.io
Не се дава копилето, најдов во UEFI-то CSM, нема разлика. :cautious: Мислам дека тоа е затоа што при креирањето на нов BCD го влече од постоечката инсталација, а таа е EFI. А при креирањето морам да му ја покажам инсталацијата. Или затоа што WinPE-то од кое го правам тоа е исто EFI, а немам друго. Останав со хибрид, баш интересно, ама нема долго да трае, и така крајната цел ми беше да преинсталирам.

Пробано со BootIce, EasyBCD, VisualBCD и наредбите од Command Prompt. Бришено или бланкирано и со нив и рачно со помош на attrib и пермисии и слично. Можеби пробува да ме заштити од мене (да не го направам небутабилен). :)

Мора MBR затоа што: 1. е чиста работа (за да смениш boot партиција флипаш еден бајт и секоја си е самодоволна) 2. UEFI-то сè повеќе го затегнуваат (KB5012170 што го спомнувам пред два поста и што направи толку проблеми баш забранува три Bootloaderi што можат да заобиколат Secure Boot) и затоа ќе се држам до CSM додека можам.
Затоа веднаш ти реков - новиве верзии на Виндоус не дозволуваат плеткање со бут-лоадери и слично. Не прави проблем Secure Boot-от само - не знам ни дали воопшто работи со МБР макар и фреш инстал да е.. Прво тоа да пробаш дали сака - ако сака - би требало да може со бут-лоадер.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Го едитираше/модираше биосот? :)
Не е конфата од потписот. :)

Инаку ако ништо друго не упали, преинсталација на 10-ката во MBR секако ќе заврши работа. ;)

Тоа ќе мора да се направи и ќе биде главната инсталација на тој компјутер, а оваа ќе ја оставам за поправање на неа - штом си работи од една партиција, мојата цел е исполнета. :cool:

The-spiki

hello world
26 април 2008
140
183
www.spiki.mk
The-spiki's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-5820k x99, DEEPCOOL Captain 24
Motherboard
MSI SLI X99S Krait Edition
Storage
Samsung Evo 850 250gb
PSU
Thermaltake Toughpower DPS G 850W
RAM
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2666MHz
Video card
GIGABYTE GV-N970G1 GAMING-4GD GeForce GTX 970 4GB
Case
NZXT H440 Razer
Mouse
SteelSeries Rival
Keyboard
SteelSeries Merc
Audio
SteelSeries Siberia v2
Monitor
LG 34UM67
OS
Slackware Linux

И кај мене беше така нешто (скоро сум сигурен дека е баш ова), на нов лаптоп штом го уклучив

Тоа ти е доле во таскбар блиску до саатот што прикажува температура, а со "hover" на глушецот ти отвара некое мени кое што не е вистински прозорче туку само така се прикажува... е па кај мене се префрлаше од икона за дожд, во температура со броеви и мислам дури и беше неколку пати со букви опишано времето... и го успори у пм... најверојатно затоа што ја преместив целосно лента со задачи од доле на лев раб и се испозаебува нешто... А пред тоа и кога беше доле ленатта, како што е подразбирано, исто нешто се ажурира премногу често (на пример 10 пати во минута или почесто) и иконата прави така flicker од две три сликички...
Го исклучив со десно копче на лента, како и бар за претражување, кортана итн
Мислењето е автоматски споено:

Целта е подготовка за dual или triple boot во иднина, секој оперативен систем да си биде на своја партиција, а тоа се прави со MBR, нема тука што да ми никнува EFI кога не ни има погодна почва (фајлсистем) за растење. Сум го правел тоа, треба само да поделам партицијата, да шлапнам независен boot loader и чао.

Доколку си уште во таа замисла, од било кој УСБ/LiveCD Линукс можеш лесно да го направиш тао

Веројатно команда ти е ова, можеби дискот само да ти е друго име (доколку не е ссд тогаш е hda, втор ссд ќе биде sdb)

lilo -M /dev/sda mbr

За поише lilo(8): install boot loader - Linux man page

Исто така со Lilo или grub можеш да си направиш мени за одбирање на кој ОС да се подигне, може најобично мени WinXP, Win10, Linux а може да биде и убаво со сликичка итн

Значи симни било кој Linux дистро, или точно овој Slax Linux - your pocket operating system
Доколку го ставаш на ЦД/ДВД одбери опција да го направи бутабилен
Исто ќе мора некаде да се одбере доколку го ставаш на УСБ. Не може само го симнеш/копираш на флеш како исо. За ова со УСБ можеби паметам треба алатка доколку го правиш од Виндовс, еве оваа ја најдов на брзинка https://rufus.ie/mk

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.166
16.256
Абе знам што е тоа.... туку what the 12Gb RAM occupancy и 100mb/s I/O?

Ови из Мајкрософта опет нешто ометају
5b61ec3f-93b4-4b70-aed9-074a0a0a0a66-milan-tarot2-preview.jpg

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.306
1.329
Гасете го тоа срање одма. Не знам зошто се замараат воопшто толку многу да трупаат глупости. А за секундите кога ќе кликнеш на часовникот доле десно рекоа штетело на перформансите :poop::poop::poop:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Машала, се стегаат пак M$, и Дефендерот е баеги престегнат. Edge и Defender се сосема доволни за заштита, со оглед на тоа што Norton ги купи сите и останаа само BitDefender и Kaspersky асални бесплатни антивируси.

Го инсталирав ова iso на компјутер во офисот и одлично е. Препорака.
en-us_windows_10_enterprise_ltsc_2021_x64_dvd_d289cf96

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro

Ilija Milcinoski

hello world
14 декември 2014
148
48
Ilija Milcinoski's setup  
OS
Windows 10 Pro
тебе за 10 ти треба
Мислењето е автоматски споено:

Не, ова е за Windows 11 :D

Последна промена:
И

Избришан член 42370

Гостин
Не успеав да најдам датум, некој да не знае 22H2 Win 10 кога излегува? Не ја можам 11кава, озбилно.

Излезен е 19045, само што како претходните 4 апдејти, и ова е мал апдејт, со minor bump на верзијата. 1904x се сите исти под хаубата.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.713
3.377
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Го чекам моментот кога ќе може вака да се уреди таскбарот за да не треба да се користат „Ескплорерпачери“ и други алатки.
Ова за сега ми е најсовршениот таскбар на кој се имам навикнато да работам.
1665665692840.png

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Жими се го имаат турено старт копчето во средина колку за луѓе од навика да стискаат на тоа news нивното да добиваат кликови.

Тераш старт на едно исто место скоро 30 години и одеднаш му го преместуваш а на негово место буташ бескорисни глупости со реклами лол.

И тоа спотифај аман веќе колку пати го блокнав од стартап.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Го чекам моментот кога ќе може вака да се уреди таскбарот за да не треба да се користат „Ескплорерпачери“ и други алатки.
Ова за сега ми е најсовршениот таскбар на кој се имам навикнато да работам.
Погледнете го атачментот 117770
Ова е катастрофа, по иконки да пропознавам треба? Или ако имам 2 фајл експлорера да неможам да драг-енд-дропнам како што можев порано?

Среќа има пач за таскбарот да може да изгледа налик 7ца со посебна иконка со име за секоја апликација. ExplorerPatcher среќа што постои.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Јас ни 10-ка не можам да користам, ако не е модифицирана со хируршка ампутација на блоутот. Ви се чудам со каков ентузијазам на 11-ка рипнавте повеќето. Реклами во таскбар? Абе пари да ми плаќаат не го трпам тоа.

Деновиве скоро постојано сум на линукс, со дуал бут на 10ка ако ми затреба нешто. Модифицирана средена 10ка, прилагодена на мои потреби - па сепак линуксов повеќе ми паше (иако и тами си има свои заврзлами). После ХР виндовсот почна да засмрдува, ај 7мица некако се јадеше ама потоа повеќето моменти се ужас.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.713
3.377
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Ова е катастрофа, по иконки да пропознавам треба? Или ако имам 2 фајл експлорера да неможам да драг-енд-дропнам како што можев порано?

Среќа има пач за таскбарот да може да изгледа налик 7ца со посебна иконка со име за секоја апликација. ExplorerPatcher среќа што постои.
Индивидуално е се :) Ете тоа се моите максимум икони +1 (фотошоп) и тоа е тоа, едни исти програми користам веќе сум навикнат, ова дури и ми е подобро од она долгите што ги имаше на 7ца.
Во случајот на сликата имам: Brave кај што работам на веб, слек од фирма, вацап со клиенти фриленс, sublime кога изменувам нешто за клиентот (ова сум го заборавил да го исклучам) и Screaming Frog за SEO и тоа е тоа, користам 2 монитори така да тоа со drag & drop не ми е проблем.

Искрено обожавам чист компјутер и таскбар, ретко кога дошол до средина со икони, мислам и не се сеќавам дека воопошто дошол.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно