Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Temu

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Тие 18% како сума, нема нешто многу да сменат, но треба да се припремиме за новата реалност: доколку помине законот, сите пратки ќе мора да се проверат и даночат. До сега, пратки и со поголема вредност проаѓале без проблем, (благодареќи на незинтересираноста на поштенските служби).
Долгите периоди на испорака ќе бидат уште подолги, ќе има лупање паушални суми за наплата, покрај ДДВ-то, ќе има и манипулативни трошоци и слични глупости

kloki

hello world
24 јули 2015
330
74
Државата нема од каде да го полни буџетот и пак ќе удри врз грбот на народот. З“ш му е гајле што јас носам чајна руба оти тука не ми дават за пократко туку на 12 месеци.+ ддв и+ ми крати она што ми следува.

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
254
184
Гледам и некој нови се појавиле:
Milšped
e33c37f9-ee6a-4f26-b1c0-3e5d4453465a.png.slim.png

Transfera ги предаваа на ELS пошта, овие ви излегле? На која пошта ги предаваат, ви се имат појавено? :D

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.245
2.682
Гледам и некој нови се појавиле:
Milšped
e33c37f9-ee6a-4f26-b1c0-3e5d4453465a.png.slim.png

Transfera ги предаваа на ELS пошта, овие ви излегле? На која пошта ги предаваат, ви се имат појавено? :D

не се нови, Вип пошта се овие. Знаат да заебаваат па да мора кај нив да одиш да го земаш пакетот

DaniDaniel

hello world
5 јуни 2020
104
181
Transfera ги предаваа на ELS пошта, овие ви излегле?
Моментално имам една преку Transfera. Вчера им стигна во дистрибутивен центар, денес предадена на курир за достава.
До сега со ELS најдобро искуство имам, колку и да се мрчеше против нив.

Lokomotiva

hello world
10 јуни 2018
212
117
Моментално имам една преку Transfera. Вчера им стигна во дистрибутивен центар, денес предадена на курир за достава.
До сега со ELS најдобро искуство имам, колку и да се мрчеше против нив.
Се зависи каков доставувач ќе ти се погоди. Кај мене, со ЕЛС, беше топ пред да го сменат Бојан Ат.., сеа откако го ставија Илија Са.. е катастрофа невидена. Многу мрзлив и дрзок дечко. Се прашувам како не го избркаа до сега.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
Се зависи каков доставувач ќе ти се погоди. Кај мене, со ЕЛС, беше топ пред да го сменат Бојан Ат.., сеа откако го ставија Илија Са.. е катастрофа невидена. Многу мрзлив и дрзок дечко. Се прашувам како не го избркаа до сега.
Се имаш пожалено?

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
254
184
ELS беа добри, но во Струмица сега направија некоја глупости. Не ги носат веднаш пратките како порано, туку почнаа прво да ги распоредуват по магазини и реони да дремат па тек да ги носат. Последниве често одам сам си ги земам.

Овие VIP Пошта ми изгледаат ептен лошо според сајтот: Вип Пошта - Немат никакви информации освен за Скопје, ќе видиме дали на Tracking кодот има нешто дополнително кога ќе се појави кај нив.

Мене најдобро искуство со VIA Post иако доста поплаки имаше овде, многу брзо стигаат праките во Струмица и веднаш ги доставуваат. Дури и куририте креваат на телефон за разлика од другиве.

Titanium

hello world
1 март 2024
360
196
Овие VIP Пошта ми изгледаат ептен лошо според сајтот: Вип Пошта - Немат никакви информации освен за Скопје, ќе видиме дали на Tracking кодот има нешто дополнително кога ќе се појави кај нив.
Ужас, нема никогаш да се појави кај нив. Немаат тракинг за пратки од Тему. Ќе добиеш само "Shipment Out for delivery" на 17 Track и моли бога да си на реон каде што имаат ок курир, само тешко тоа.

roliver

hello world
7 јануари 2018
103
50
VIP posta во Прилеп немаат курир, кај фурна плетварец се, испраќаат пораки на вибер ретко преку смс, а за 2-3 дена ако не си ја подигнеш, и се јавуваат да појдеш да си ја подигнеш.

Chiller

user
8 март 2012
1.556
1.164
Скопје Аеродром
VIP posta во Прилеп немаат курир, кај фурна плетварец се, испраќаат пораки на вибер ретко преку смс, а за 2-3 дена ако не си ја подигнеш, и се јавуваат да појдеш да си ја подигнеш.
Чекај да истече рокот за достава, ќе добијат негативен поен кај тему а ти ќе добиеш кредит, па ќе стават курир.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.612
Скопје
Тие 18% како сума, нема нешто многу да сменат, но треба да се припремиме за новата реалност: доколку помине законот, сите пратки ќе мора да се проверат и даночат. До сега, пратки и со поголема вредност проаѓале без проблем, (благодареќи на незинтересираноста на поштенските служби).
Долгите периоди на испорака ќе бидат уште подолги, ќе има лупање паушални суми за наплата, покрај ДДВ-то, ќе има и манипулативни трошоци и слични глупости
Би било лудост доколку така функционира, и без тоа неможат да постигнат со тие 10% или помалку пратки што ги прегледуваат, не па да почнат 100% :). Доколку помине предлогот, веројатно ќе направат како што е за ЕУ земјите, ддв-то да се наплаќа при самата нарачка.

Chiller

user
8 март 2012
1.556
1.164
Скопје Аеродром
Со укинувањето на ослободувањето од ДДВ, на удар ќе бидат најмногу малите пратки од платформи како Temu, Shein, AliExpress и слични онлајн продавници, преку кои македонските потрошувачи најчесто нарачуваат евтини производи под 20 евра. Овие пратки досега пристигнуваа без дополнителни давачки, но со новите измени ќе мора да минат царинска постапка и да се пресмета ДДВ, што ќе ја зголеми конечната цена за купувачите и може да го намали интересот за вакви нарачки.

Ананас меша прсти во ова пошто таа Нина Ангеловска е и претседател на ecommerce.mk
Слабо и иде продажба па дај да ги усложниме работите да им биде мрско на потрошувачите да нарачуваат од Тему, Алиекспрес и други.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.840
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Европски пракси со Македонски плати. Ма секоја чест!

DaniDaniel

hello world
5 јуни 2020
104
181
ќе мора да минат царинска постапка и да се пресмета ДДВ, што ќе ја зголеми конечната цена за купувачите и може да го намали интересот за вакви нарачки.

Никој нема да се откаже поради 18%.
И ДДВ да платиш пак поефтино ќе ти излезе отколку од нашиве препродавачи да купиш што знаат и по 300-400% поскапо да го продаваат производот.
Нема да ги спасат бизнисите вака. Поголем проблем ќе е ако глават пратките подолго време на царина.

Chiller

user
8 март 2012
1.556
1.164
Скопје Аеродром
Никој нема да се откаже поради 18%.
И ДДВ да платиш пак поефтино ќе ти излезе отколку од нашиве препродавачи да купиш што знаат и по 300-400% поскапо да го продаваат производот.
Нема да ги спасат бизнисите вака. Поголем проблем ќе е ако глават пратките подолго време на царина.
Точно, никој нема да се откаже од нарачките зошто ете пример јас нарачувам работи кои не можат да се најдат во МК, а па посебно и работи кои се далеку поефтини и да платиш преглед 150-200 ден и ДДВ пак ќе бидат поефтини од овдешниве продавници.
Нема да имаат некаков огромен прилив од давачкиве, ама ќе го усложнат работењето најверојатно за да се намали изливот на пари кон Кина.

mak

hello world
15 април 2009
126
62
Најверојатно и Тему и Алиекспрес ќе направат да се плаќа ддв-то кога купуваш, и потоа они ќе го исплаќат на државата. Така е во ЕУ.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно