Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Не ми помогна многу со одговорот или не го разбра добро прашањето. Барам модел на ТВ кој има опција да се гледаат заедно All type channels и dvb-t i dvb-c заедно во исто време во една листа на канали, а не цело време да пребацувам од кабловска на антена.Оваа опција ја имаат постари смарт телевизори, но не сум ја сретнал на поновите андроид модели.

18 септември 2020
942
881
Македонија
Не ми помогна многу со одговорот или не го разбра добро прашањето. Барам модел на ТВ кој има опција да се гледаат заедно All type channels и dvb-t i dvb-c заедно во исто време во една листа на канали, а не цело време да пребацувам од кабловска на антена.Оваа опција ја имаат постари смарт телевизори, но не сум ја сретнал на поновите андроид модели.
Philips земи, мислам дека ќе ти ги дава сите канали на една листа

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
234
126
На телевизорот ми се оштети coaxial portot за кабловска телевизија. Мислам дека тешко ќе се поправи тоа, видов на интернет опција конвертор од hdmi во coax port. Дали и каде може да де најде такво кај нас?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.792
4.509
Неготино
На телевизорот ми се оштети coaxial portot за кабловска телевизија. Мислам дека тешко ќе се поправи тоа, видов на интернет опција конвертор од hdmi во coax port. Дали и каде може да де најде такво кај нас?
Се поправа. Кај мене човек во Неготино со години што работи со телевизори го поправи за 40 минути. Ова беше пред 2 години.
До ден денес си работи телевизорот и ми зема 1000 денари.

Најди некој што се занимава со тоа, 100% има и ќе ти го среди.

Martin Arsov

hello world
17 октомври 2016
234
126
Која е разлика и кој е подобар од овие Самсунг телевизори
Или

Или пак не вреди да се дава плус 5к и да се оди со

Битна ми е сликата, ОС ако е крш ќе се користи со firestick.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.067
3.526
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
тоа 7092 vs 7172 разликата обично е некоја ситница како различни ногарки, UE55CU7 треба да е истиот телевизор.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.317
5.313
Скопје
hackitfree.github.io
цената на ТЦЛ-то е ептен добра, 21к за 55ка, тоа ретко се начекува. А и кристал UHD на самсунг не се лоши. Земав 50ка скоро таков пошто на татко ми му се свиде многу. Многу квалитетна слика вадат.
Хаха исто татко ми зема SAMSUNG UE55CU7172UXXH - супер е - мана не можев да му најдам (y)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да не отворам нова тема: Дали има апликација за googleTV како што е Data Usage Manager & Monitor (ја користам на мобилен) која ќе води статистика која апликација колку потрошила?
Ја инсталирав рачно на тв ама ја нема никаде од каде би ја пуштил (ако одам пак на инсталација кажува дека е инсталирана)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.067
3.526
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ја инсталирав рачно на тв ама ја нема никаде од каде би ја пуштил (ако одам пак на инсталација кажува дека е инсталирана)
не знам директен одговор, ама обично хакот е ако отидеш во сите инсталирани апликации, таму кај што има uninstall има и open.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.790
3.970
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
не знам директен одговор, ама обично хакот е ако отидеш во сите инсталирани апликации, таму кај што има uninstall има и open.
Да, го најдов ова уште вчера ама не пишав да не тролам. Само така се стартова апликацијата, ја нема во инсталирани програми башка за мобилен е не е за тв ама врши работа за тоа што ми требаше.
btw ако го интересира некој се работи за мерење сообраќај за моветв апликацијата

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Во план сум да се подновам со еден телевизор за црниов петок, и највеќе око ми фаќа TCL C805. Го немам видено у живо, ама спрема рецензииве гледам дека е баш bang for the buck. Генерално ќе се користи за спортски канали, bluray rips и гејминг повремено.

Искрено не знаев дека ТЦЛ имаат волку добар квалитет, hdmi 2.1, доволно local dimming zones, google tv и бааги поддршка за кодеци и стандарди.

Прочитав дека е VA панел, ама ќе се гледа примарно централно, така што не би било проблем.

Е сеа, прашањето ми е дали ова е океј избор за таа големина за буџет од околу 1000 еур за моите потреби?

Голема предност е што имаат 2+3 години гаранција овие модели, зашто не планирам да мењам за скоро.

Отворен сум за секакви предлози и баш би сакал да слушнам искуства за tlc/google tv.

mviktors

user
25 октомври 2012
1.143
1.717
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Во план сум да се подновам со еден телевизор за црниов петок, и највеќе око ми фаќа TCL C805. Го немам видено у живо, ама спрема рецензииве гледам дека е баш bang for the buck. Генерално ќе се користи за спортски канали, bluray rips и гејминг повремено.

Искрено не знаев дека ТЦЛ имаат волку добар квалитет, hdmi 2.1, доволно local dimming zones, google tv и бааги поддршка за кодеци и стандарди.

Прочитав дека е VA панел, ама ќе се гледа примарно централно, така што не би било проблем.

Е сеа, прашањето ми е дали ова е океј избор за таа големина за буџет од околу 1000 еур за моите потреби?

Голема предност е што имаат 2+3 години гаранција овие модели, зашто не планирам да мењам за скоро.

Отворен сум за секакви предлози и баш би сакал да слушнам искуства за tlc/google tv.
И јас разгледувам изминатиов период телевизори во тој ценовен ранг, изборот се сведува на моделот што го пиша и на следниве два од Hisense:
Hisense 65U7NQ 2024 модел
Hisense 65U8KQ 2023 модел

Предноста на TCL според мене е што има Google TV, за разлика што моделите на Hisense за Европа доаѓаат со нивниот VIDAA софтвер што е прилично ограничен. Во живо не сум ги видел, но по рецензиите на интернет гледам дека овие три модели се препорачуваат до 1000 евра. Самсунг, ЛГ, Сони нудат далеку полоша слика а OLED моделите се за 40-50% поскапи.
Немам искуство ни со TCL ни со Hisense, но 5 години гаранција треба да ти дадат некоја сигурност дека нема да рикнат во првите неколку години.
Јас лично би почекал до крај на месецов, за да се фатат некои потенцијални попусти за Black Friday.

skydavidoff

read-only
9 јуни 2021
17
4
Skopje
Препорачајте добар 55" QLED/MiniLED TV? Колкав буџет ми треба за нешто саглам а со нормална цена?

Предност ако има Google TV за Стремио да може се стави полесно. (За Hisense читав можело ама со многу, многу маки.)

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Препорачајте добар 55" QLED/MiniLED TV? Колкав буџет ми треба за нешто саглам а со нормална цена?

Предност ако има Google TV за Стремио да може се стави полесно. (За Hisense читав можело ама со многу, многу маки.)
Баш последните два поста се за тоа.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.781
12.763
Skopje
www.wemaxa.com
TCL имаат одлични телевизори по многу поконкурентни цени од корејските брендови. На хартија, моделот што го одбрал @Cika изгледа супер за парите, со мала забелешка за панелот дека е 8битен. Во Mi&Hi store, го има постариот модел (од 2022, овој на Чика е 2023-та), C805 кој е со 10битен панел но за нијанса послаба осветленост, 500нитс вс 600нитс, 1000нитс вс 1300нитс на макс. (компарација тука).

skydavidoff

read-only
9 јуни 2021
17
4
Skopje
TCL имаат одлични телевизори по многу поконкурентни цени од корејските брендови. На хартија, моделот што го одбрал @Cika изгледа супер за парите, со мала забелешка за панелот дека е 8битен. Во Mi&Hi store, го има постариот модел (од 2022, овој на Чика е 2023-та), C805 кој е со 10битен панел но за нијанса послаба осветленост, 500нитс вс 600нитс, 1000нитс вс 1300нитс на макс. (компарација тука).
Интересно вака на вага дека може да се стават.

За TCL поевтините читав дека многу е бавен софтверот. Затоа ме интересираше дали воопшто вреди да се земаат QLED моделите под 30к. Или да се заштеди за нешто 40-60к. Дали ситничарат рецензииве? Сепак телевизор е не е компјутер.

Офтопик ама гледам во Plaisio доста поевтини soundbars има него ли кај нас.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Намерно не го одбрав тој 835 затоа што е со постариот процесор, c805 е со пентоник. Вреди да се јавам во сетек да прашам дали c845 е всушност c845X2 - со новиот процесор исто како c805 или пак со стариот.

Ако е со пентоник 700, мислам дека во регионов нема подобра зделка од 55/65 инча TCL C845(x2).

Процесирањето на сигнал со ниска резолуција фрејмрејт и правење upscale na 4K им е мака на TCL, а бидејќи ќе се гледа 24/50 фпс содржина у главно спорт, ми е битно.

Бев детално да го разгледам c805 во живо, одлична репродукција на бои, па и црна (колку што може на лед панел нели). Малку тиња софтвер, двапати закочи скроз, еднаш го средивме со хард ресет, ова при иницијален сетап на гоогле тв. После тоа, направивме update и немаше гајле.

За мене лично c845 не вреди 250 еур повеќе од c805, без разлика на скоро 100+ local dimming zones за 55 инча и поголем peak brightness, бидејќи скоро за цената има Sony a80J во сетек, што ако нема oled burn in и image retention од што е стоен на излог, е no brainer. Иако A80J е од 2021, има супериорно процесирање на слика, а има и олед панел што го брише подот у контраст со било кој MiniLed, а ги има истите features како TCL.

M@RKO

user
3 јуни 2009
1.494
565
Еден телевизор ми е Philips а другиот Grundig и далинското од Grundig работи на Philips телевизорот. Како е можно ова?
Вчера случајно го заприметив ова.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Еден телевизор ми е Philips а другиот Grundig и далинското од Grundig работи на Philips телевизорот. Како е можно ова?
Вчера случајно го заприметив ова.
Се прават во иста фабрика ама во друга смена.

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.771
1.641
Да се надоврзам на претходниот мој пост, бев во Сетек ГТЦ, сите C845 TCL им се уствари новата верзија, ако го интересира некој. Само уште да си ја корегираат цената за Black Friday, да биде во 10-15% со C805 и е best bang for buck.

Bizra

hello world
15 јуни 2024
156
81
Ако може да ми дадете некои препораки за телевизори 32 инчи (толку ми е просторот) да биде смарт или андроид да има вградено wifi

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Ако може да ми дадете некои препораки за телевизори 32 инчи (толку ми е просторот) да биде смарт или андроид да има вградено wifi
Немаш толку многу избор во таа категорија, барем 43 да можеш да земеш

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно