Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Страв од AI или страв од сопственото незнаење?

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Не навлагам до тој степен да се контрирам дека се совршени и дека човекот не е битен, ама...

Реклама на интернет > чет систем > систем за нарачка > календар

Ова го правеше човек до пред некоја година. Сам одговараше на пораки, сам ги потврдуваше нарачките, сам ги внесуваше во календар... Сега има за задача само да провери календар/планер и да се јави на потенцијалниот клиент. Ова ти крати 80% од работата. Твоја работа е контрола и доколку треба, модификација.

Имаш фирми што работат со продажба кои имаат комплетна автоматизација. Да, имаат луѓе/вработени али луѓето се тука да држат се под контрола и на крај да финализираат продажба.
Ова звучи супер во теорија како маркетинг, но за жал никој не кажува како иде тоа позадински и колку е успешен целиот автоматизиран процес.

Мене ме интересираат деталите колку халуцинира на поголем број нарачки и што се случува кога има грешки?

Сето ова што го кажа можеше да се автоматизира и со SaaS апликација или можеби со Zapier и слични no code алатки претходно.

Чат обично се избегнува што е можно повеќе со статии за поддршка и се користи само во специфични ситуации.

Се додека мора човек да проверува, не е целосно автоматизирано како што го кажа целиот процес.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Според ова што читам на темава наскоро нема да има потреба од луѓе како работници во грото од економијата. Која е поентата на цивилизацијата потоа?

Дури и нема да има потреба да се образоваат децава, кога АИ се ќе им кажува. Не гледам зошто некој би учел за инженер кога нема да има работа, или зошто некој би учел уметност кога АИ црта слики.

Ние веќе нема да мораме да постоиме, ќе не замени АИ и ќе останат 50 до 100 милиони да си го ладат на планетата, другите може да испарат.

Делува дека оваа технологија ќе биди the great filter за човештвото.

1766491278367.png

Точно, има експлозија на популација после пронаоѓање и масовно користење на антибиотици, средства за хигиена, пристап до вода за пиење, дистрибуција на храна итн. после 1950-та година. Менаџирање на истата станува проблем. Користење на модерни алатки за масовна манипулација/контрола во форма на новата религија (ТВ/Мултимедиа/Стриминг/модулирани вести-факти-статистики) има свој лимит. Растот е енормен. На сите елитистички конференции ова се има спомнато и јавно дискутирано макар по еднаш, слободно провери.

Активно се работи на забавување на овој раст на тон полиња, тука %, таму %, ако ништо друго да се доведе барем до стапка на стагнација. На западот методиката се покажа успешна, хеј-хај-хој шеткање по свет, кежуал кежуал, грлс џаст уана хев фан итн.

Ова со АИ-маи, ќе биде најуспешен обид, дај на рајата хедонизам, да не оди на работа или да оди по 3-0 -3 дена месечно, да јаде-пие-да се журка и да прави куплерај, нит деца ќе сака да има нит бутур - многу смарање е тоа, ќе си "ужива". Ќе шета лево десно да го "спознава светот", добро вино, џим-тајм, лепи фасади со шминки, филери, ботокси и его трипови до месечината и назад.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Погледнете го атачментот 157061

Точно, има експлозија на популација после пронаоѓање и масовно користење на антибиотици, средства за хигиена, пристап до вода за пиење, дистрибуција на храна итн. после 1950-та година. Менаџирање на истата станува проблем. Користење на модерни алатки за масовна манипулација/контрола во форма на новата религија (ТВ/Мултимедиа/Стриминг/модулирани вести-факти-статистики) има свој лимит. Растот е енормен. На сите елитистички конференции ова се има спомнато и јавно дискутирано макар по еднаш, слободно провери.

Активно се работи на забавување на овој раст на тон полиња, тука %, таму %, ако ништо друго да се доведе барем до стапка на стагнација. На западот методиката се покажа успешна, хеј-хај-хој шеткање по свет, кежуал кежуал, грлс џаст уана хев фан итн.

Ова со АИ-маи, ќе биде најуспешен обид, дај на рајата хедонизам, да не оди на работа или да оди по 3-0 -3 дена месечно, да јаде-пие-да се журка и да прави куплерај, нит деца ќе сака да има нит бутур - многу смарање е тоа, ќе си "ужива". Ќе шета лево десно да го "спознава светот", добро вино, џим-тајм, лепи фасади со шминки, филери, ботокси и его трипови до месечината и назад.
  • ако некој добива UBI и не му одзема работа поголемиот дел од денот поголема е шансата дека ќе има деца
  • не знам зошто сите ги замислуваш како пијаници
  • не е толку лесно да се шета светот
  • премногу претпоставки базирани на социјални медиуми

GoranMak

hello world
13 февруари 2020
252
242
Погледнете го атачментот 157061

Сите развиени а и тие што се средно развиени држави во моментов се демографски во ужасна состојба. Ако не се донесат некои радикални мерки за да има повеќе деца за само две три генерации ќе следи колапс на популацијата на тие држави.

Ако АИ доведе до уште поголеми економски не сигурности за популацијата тоа би значело уште помалку деца.

Така да ние веќе одиме кон the great filter. Со ова само ќе си ја забрзаме судбината.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
  • ако некој добива UBI и не му одзема работа поголемиот дел од денот поголема е шансата дека ќе има деца
Toa нeкад ако го има ќе го има само за овците да седат мирно во трлото. Ама само додека не дојде редот за... Мислам сериозно, зошто некој би те плаќал за да не правиш ништо? Зошто? Пошто така ќе изгласаат „граѓаните“?
Пошто живееме во демократија нели? :)
Мислењето е автоматски споено:

Философски теми, а на крај реалноста секогаш е сурова. AI засега е алатка (не standalone решение), и корисна алатка е уште во оваа првична форма. До каде ќе одат работите којзнае, ама веќе сега се гледа дека најдобри корисници се тие кои прво работата ја работеле и „пешки“.
Понатаму, секако дека ќе има вишоци кадар а посебно во некои дејности. Но секогаш ќе има потреба и од луѓе е сега јбг, вогледно за физички работи не канцелариски. На пример една работа што би ја дочекал со кеиф - е замена на државна администрација со ВИ. ;)

Никад нема да се деси ама сепак.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Toa нeкад ако го има ќе го има само за овците да седат мирно во трлото. Ама само додека не дојде редот за... Мислам сериозно, зошто некој би те плаќал за да не правиш ништо? Зошто? Пошто така ќе изгласаат „граѓаните“?
Пошто живееме во демократија нели? :)

Философски теми, а на крај реалноста секогаш е сурова. AI засега е алатка (не standalone решение), и корисна алатка е уште во оваа првична форма. До каде ќе одат работите којзнае, ама веќе сега се гледа дека најдобри корисници се тие кои прво работата ја работеле и „пешки“.
Понатаму, секако дека ќе има вишоци кадар а посебно во некои дејности. Но секогаш ќе има потреба и од луѓе е сега јбг, вогледно за физички работи не канцелариски. На пример една работа што би ја дочекал со кеиф - е замена на државна администрација со ВИ. ;)

Никад нема да се деси ама сепак.

ВИ може слободно да дојде, го чекаме, ќе ги извадиме чизмите од таван...и ќе се вратиме на нива. 114,000 советници, вработени по министерства, агенции, мевереа, консултанти, фино лепо угоени, полни сила, спремни да сеат жнеат и пакуваат храна за Џин Минг Пинг и Хуанг Жо. Од тука па се до Гибралтар, земјоделие и сточарство, мејк Еуропа грејт аген.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Јуропа отиде капут, новите еуропејци не им се работи на нива. Они мислеа дека ќе дојдат преку морето и ќе бидат господа. Носи жени и деца и лапај социјално. Ќе биде интересно (кинеското „интересно“) кога економски и секако ќе испукаат работите (а веќе пука по шавовите).

Хаха... Јако!

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.030
7.699
Пред индустриската револуција човекот речиси целото време го користел за производство на храна, а денес комбајните со ГПС функционираат автономно. И немал речиси ич вештачко светло (логорски огани, газиени ламби, ...). А денес има светло 24/7? Сакале или не, технолошкиот развој на сите нѝ носи големи придобивки

Значи и AI ќе донесе за сите. Кај и да е.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Кај нас веќе активно се користат аудио промотивни пораки генерирани со AI, а најинтересното е што луѓето мислат дека им зборува вистинска личност од продавницата. :ROFLMAO:

Конверзијата е неверојатно висока, и најинтересно е што дел од корисниците дури и одговараат на аудио пораките, па потоа разговорот без проблем го презема вистински човек.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.693
12.533
Skopje
www.wemaxa.com
Еве ви занимација, ископирајте си ги сите пораки што сте ги пратиле на форумов и ставете ги во 1 фајл, дајте му го фајлот на некој џипити да го анализира и потоа на случајна тема да креира одговор според вашиот начин на комуникација.

Потоа, направете екстраполација на употребна вредност на тој феномен. Еве банален пример, пензионери - кои моментално се лесна мета на секаква измама (ќерка ти направи сообраќајка - дај 10,000Е да не оди во затвор - се случува по 1 случај на ден). Овие луѓе се лесна мета затоа што сами и напуштени нема со кој муабет да си направат. За многу брзо време ќе има во продажба разно разни гаџети кои ќе конверзираат со нив а ќе бидат тренирани на луѓе од нивното блиско опкружување: деца, внуци, пријатели, живи или не, итн.

Некој пишува погоре правело грешки при генерирање и тоа е тоа, ма дај, тоа ќе се среди до крај на 2027-ма, па и со ова веќе на големо се употребува, полирање и финеси чим сме дошле лесно е. Да не правиме муабет колку уште ќе се зголеми хардверскиот капацитет наредните 4 години, тоа што го гледаме сега е ништо.

Башка, баш е супер ИТ сектор да се врати на нива наместо да биде обременет со Docker, Kubernetes, Kafka, Redis, MongoDB, Cassandra, Hadoop, Spark, Flink, Airflow, Jenkins, Ansible, Terraform, Helm, Grafana, Prometheus, Elastic, Kibana, Logstash, Flutter, React, Angular, Vue, Svelte, Node.js, Deno, Bun, Laravel, Rails, Django, Flask, FastAPI, Spring, Hibernate, MyBatis, Webpack, Vite, Babel, Yarn, npm, pnpm, Tailwind, Bootstrap, Next.js, Nuxt, Astro, Supabase, Firebase, CockroachDB, Snowflake, BigQuery, DynamoDB, Aurora...
Ќе си менаџира сеење, жнеење со користење на модерни техники, дронови, VR FPV... наместо очајно да бара валидација преку горенаведениот хаос.

Последна промена:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Ова звучи супер во теорија како маркетинг, но за жал никој не кажува како иде тоа позадински и колку е успешен целиот автоматизиран процес.

Мене ме интересираат деталите колку халуцинира на поголем број нарачки и што се случува кога има грешки?

Сето ова што го кажа можеше да се автоматизира и со SaaS апликација или можеби со Zapier и слични no code алатки претходно.

Чат обично се избегнува што е можно повеќе со статии за поддршка и се користи само во специфични ситуации.

Се додека мора човек да проверува, не е целосно автоматизирано како што го кажа целиот процес.

Успешен е и доста едноставен и глуп процес (за таква технологија) за кој не гледам причина зошто да се расипе. Обична комуникација прави, цел веб е скрејпнат и знае што продава, комуникацијата најчесто е доста кратка бидејќи тој што сака да нарача завршува доста кратко.

А и тоа викам, дека човек на крај го финализира.

Поентата не ми е дека Аи ќе го замени цел процес, туку дека огромен дел од работата ја завршува каде не треба, еве пример јас, да седам да читам пораки, да враќам на пораки, да давам инфо за производот, да куцам спецификација, па потоа тие што имата интерес или направиле нарачка да ги запишам па потоа пак да ги барам... или све да предадам друг да ги бара. Ова го прави АИ комплет, од почеток до крај.

Но нормално, човек има во позадина на крај или на почеток на денот да регулира/администрира и комплетира телефонски нарачка/продажба или што и да е.

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Успешен е и доста едноставен и глуп процес (за таква технологија) за кој не гледам причина зошто да се расипе. Обична комуникација прави, цел веб е скрејпнат и знае што продава, комуникацијата најчесто е доста кратка бидејќи тој што сака да нарача завршува доста кратко.

А и тоа викам, дека човек на крај го финализира.

Поентата не ми е дека Аи ќе го замени цел процес, туку дека огромен дел од работата ја завршува каде не треба, еве пример јас, да седам да читам пораки, да враќам на пораки, да давам инфо за производот, да куцам спецификација, па потоа тие што имата интерес или направиле нарачка да ги запишам па потоа пак да ги барам... или све да предадам друг да ги бара. Ова го прави АИ комплет, од почеток до крај.

Но нормално, човек има во позадина на крај или на почеток на денот да регулира/администрира и комплетира телефонски нарачка/продажба или што и да е.
Тоа е супер, но баш ми текна да побарам некако некаде да видам успешни сценарија каде што AI е интегрирано на некаков начин во некој SaaS продукт и ме интересираше колку е успешна таа функционалност во реалност. (Исто така брзина и колку чини)

Јас имам една идеја за продукт каде што би ми помогнало тоа да читам текст од слики од настани за журки и да ги запишувам во база за после тоа да ги прикажам на екран за корисници.

Еднаш кога пробав да земам текст од слика да ја прочита, вадеше погрешни имиња во 3 обиди. Е сега, ова ако го пуштам во употреба и е целосно имплементирано како што треба, ме интересира колкав би бил процентот на успешно прочитани податоци од слика и колку ќе треба сите овие податоци да бидат проверени од човек во позадина.

Скептичен сум затоа што ако пуштам 100тици настани што се случуваат во Македонија од слики од инстаграм да ги читам со AI на дневно ниво, би очекувал да има еден тон грешки во податоците при проверка.

Ако знае некој успешни приказни за ваков тип на интеграции или приказни за успех / неуспех со AI, нека прати линк.

Знам дека има еден тон конференции и настани за AI кај нас ама некако ми делува како да се зборува за потенцијалот што све може а не дека некој има успешна интеграција.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Тоа е супер, но баш ми текна да побарам некако некаде да видам успешни сценарија каде што AI е интегрирано на некаков начин во некој SaaS продукт и ме интересираше колку е успешна таа функционалност во реалност. (Исто така брзина и колку чини)

Јас имам една идеја за продукт каде што би ми помогнало тоа да читам текст од слики од настани за журки и да ги запишувам во база за после тоа да ги прикажам на екран за корисници.

Еднаш кога пробав да земам текст од слика да ја прочита, вадеше погрешни имиња во 3 обиди. Е сега, ова ако го пуштам во употреба и е целосно имплементирано како што треба, ме интересира колкав би бил процентот на успешно прочитани податоци од слика и колку ќе треба сите овие податоци да бидат проверени од човек во позадина.

Скептичен сум затоа што ако пуштам 100тици настани што се случуваат во Македонија од слики од инстаграм да ги читам со AI на дневно ниво, би очекувал да има еден тон грешки во податоците при проверка.

Ако знае некој успешни приказни за ваков тип на интеграции или приказни за успех / неуспех со AI, нека прати линк.

Знам дека има еден тон конференции и настани за AI кај нас ама некако ми делува како да се зборува за потенцијалот што све може а не дека некој има успешна интеграција.

Какви флаери се? Стандар настани или? Не сум истражувал дали постојат стрикно за текст да експортира (сигурно има), а еве пример Гемини што вади.
Ова е само од една реченица, извади ми го текстот од сликата.
Флаерот е овој (на гугл го најдов рандом). Прати ми пример фајл па ќе го пробаме. Мислам дека текст експортирање е доста лесно...

fan-zona.jpg gemini.jpg

Rufflesaurus

hello world
16 јуни 2018
238
520
Скопје
davorminchorov.com
Какви флаери се? Стандар настани или? Не сум истражувал дали постојат стрикно за текст да експортира (сигурно има), а еве пример Гемини што вади.
Ова е само од една реченица, извади ми го текстот од сликата.
Флаерот е овој (на гугл го најдов рандом). Прати ми пример фајл па ќе го пробаме. Мислам дека текст експортирање е доста лесно...

Погледнете го атачментот 157144Погледнете го атачментот 157145
Рачно работи, тестирав ама прашањето е дали ќе работи за секаков тип на флаери / слики кога би имало 100тици различни слики на ден.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Рачно работи, тестирав ама прашањето е дали ќе работи за секаков тип на флаери / слики кога би имало 100тици различни слики на ден.
Мислам дека нема да имаш проблеми, ова е доста лесен таск... бар мое мислење.

Креирај сопствен агент на веб на твој хостинг и пуни го со информации, усовршувај го. Како што чет ботот станува попаметен со тек на време така и ова.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.761
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Зарем нема и сега АИ ноутпад?

Атачменти

• Screenshot 2025-12-29 181639.jpg
    Screenshot 2025-12-29 181639.jpg
    7 KB · Прегледи: 47
  • Screenshot 2025-12-29 181704.jpg
    Screenshot 2025-12-29 181704.jpg
    53,3 KB · Прегледи: 48

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.307
1.546
Skopje
Туристичка агенција (сигурно не е единствена но за оваа пробував) имаат разни понуди, работи самостојно со нејзини програми, не е врзана со стандарните понуди од разни агенции кој имаат iframe од ETC за цел систем (како лето Грција, Анталија, Египет итн итн итн).

Објавувале смештаи/хотели класика во табела со тип на соба, линкуван до галерија... доста едноставно.

Со Гемини креирав локал хтмл фајл кој има опциија да зачувува податоците како json, што значи никогаш нема да ги изгубиш во иднина или пак ако ти треба промена ги едитираш (можеш да ги вметнеш назад).
Во позадина, локално си генерираш смештај, се на еден прозорец: наслов, текст, слика, линк, достапност ... и од кога ќе завршиш, можеш да го копираш и вметнеш на веб. Они до сега правеле страна/пејџ за смештајот со галерија, па пејџ за турата (пример Солун), па тука опис и текст, па подоле табела со достапните смештаи... шараат на 2-3 страни а и ако сме реални некако на око тоа табелата не изглеа убаво. Како обична ворд табела и само текст гледаш.

Како го работиш смештајот/хотелот, доле имаш Live Preview. Додадов букинг т.е емаил резервација за секој тип на соба, која оди преку FormSubmit (ќе сменам во иднина). На самиот фајл го ставаш меилот за од кога завршиш до него да се испраќа формата.
Чим ти е готов, само копираш и ставаш на веб. Но замислата беше да генерира некој добар „дизајн“, да не биде класична табела. И финалното решение до сега бар ми се свиѓа.
Ова е локално:

ф1.jpg

И ова е резултатот (на погледни детали има поп ап прозор со детали за смештајот (текст) и галерија, а на резеривај мала форма со име презиме и телефон).

ф2.jpg

Ова за програмери можеби е лесно, но мене ми требаа вкупно 40 минути со куцање текст и тестирање, да стигнам до тука. И решениево е небо земја промена за пријателов... на едно место креира се, и само копира/пастира. Место да бара теми и плагини на Вордпрес, со малку замарање додека пиеш кафе и да се објасниш со Гемини, ќе добиеш доста прифатливо и едноставно решение (и функционално пред се).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Oва не знаев каде да го ставам ама изгледа овде е најсоодветно.

„Паметнава“ кола не дозволила вртење десно додека е пуштен жмигавец на лево. Буквално воланот не дозволува вртење на една страна ако жмигавецот е вклучен за другата страна. Резулат? Директен судар со камион. Најлошото е што ова било познат проблем, со регистирани поплаки.

Никогаш ама баш никогаш не би сакал да возам ауто со вакви „аутопилот“ срања. Но ни така не сум безбеден од ВИ срања кај што не им е местото - пошто од другата страна може вака да налета некој со аутопилот "features".

Се гледа лев жмигавец. Има и коментари од повеќемина што имале вакви искуства (во помалку критични ситуации)

Alex3

hello world
20 декември 2018
212
251

може да си направите профил и АИ агент да ве изнајми за да завршите работа која он не може. какви времиња доаѓаат...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.759
6.463
SK
Резултат на ова е уништено училиште со ~150 убиени девојчиња.

This was made possible by Palantir’s Maven Smart System and Anthropic’s Claude AI.

How it worked:
  • Maven processed satellite, drone, and database data.
  • Claude turned it into ready target packages with coordinates, recommended weapons, and legal justifications.
  • A human officer only did final review.

The Washington Post notes some Anthropic employees opposed military use.

The Pentagon and Palantir used a legal loophole: the AI only “proposes” targets, while a human presses the button.

In practice, no human can meaningfully check 1,000 targets in a day.

AI-guided targeting has become standard. It’s faster and deeper — but it also blurs moral and legal responsibility.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно