Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
@StalkeR многу убави резултати, само не знам кој му се фабричките, да не одиш ти над нив некако :D
кај мене за 6 месеци користење нема ни 1% опаѓање на перформансите од првиот ден кога го тестирав
сега проверив и ме остави без зборови, можеби голема улога има и тоа што имам запишано само околу 1 ТБ на него

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.482
5.588
Ако некој знае да појасне, таа формулата со wear leveling за тоа колку податоци си запишал е wear leveling * капацитетот на дискот. Пример ако wear leveling ти е 2 значи дека health на дискот ти е 98%, (100%-2%) и дека 2 пати си ги презапишал и преизбришал сите ќелии на дискот. Ако дискот ти е 120 гига и wear leveling ти е 2 по формулата значи дека си запишал 240 гига. Некако малку ми изгледа по таа формула, кај мене ќе му дојде нешто повеќе од 1% на година, а мислам дека повеќе запишувам

Boldozer

user
2 ноември 2012
1.182
605
Скопје
Имам проблем со добро познатите м.2 lite-on ссда на кое имам win-10ка, на сред работа целиот компјутер крашна и од тогаш на сата порта не ми го препознава на ниеден компјутер а немам можност дирекно на м.2 матична да го пробам па измерив напонот си е во ред на sata power портот на адаптерот и сега немам идеја што да правам па кажете некое решение или некој адаптер да ми позајми или сл.
Фала однапред :).

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Еве малку поопширно и децидно објаснета спецификацијата MTBF Hours кај SSD.... http://www.hardcoreware.net/mtbf-ssd-what-does-it-mean-for-you/

На многу интересно сајтче налетав, многу убаво децидно опишани спецификациите и поставени во интересни табели за моментално последни, најжешки модели на SSD производители. Практично, топ 3 производители на SSD дискови. (тазе е излеа тимчево, па немаат направено поголема датабаза)

За Samsung - http://www.custompcguide.net/compare-samsung-850-pro-versus-840-evo-and-840-ssd-series/
За Sandisk - http://www.custompcguide.net/the-differences-between-sandisk-ultra-plus-ultra-ii-and-extreme-pro/
За Crucial - http://www.custompcguide.net/the-differences-between-crucial-mx100-vs-m500-and-m550-ssd/

Значи, за деталните компарации (табелите) помеѓу Top Tier Моделите ќе скролнете подоле.

Lazarus

hello world
10 ноември 2009
123
71
Здраво,

Од скоро имам ставено SSD во мојот компјутер кој е малце постар, и би сакал да се информирам дали е добро подесен и оптимизиран новиот диск. Се работи за модел Sаmsung 850 EVO 120Gb, но при правење на бенчмарк во Samsung Magician резултатите ми делуваат некако слаби. Знам дека се работи за плоча која не поддржува SATA 3, но сепак не сум сигурен дали е добро подесено SSD- то.
Конфигурацијата ја има оваа плоча. Еве еден скрин од тестот:
Samsung%20850%20evo_P5Q-E_zpseqbwzcfp.jpg

Ја читав темата но не се придржував целосно кон правилата за подесување од првиот пост. Ме интересира кое од тие правила има значително влијание на брзината на дискот? Дали е инсталирање на модифицирани RST драјвери? Ако да, тогаш кои се соодветни за мојата плоча, и кој од драјверите треба да се апдејтува?(скрин во прилог).
koj%20drajver%202_zps0pvxv2xo.jpg
koj%20drajver_zpsgttea4of.jpg

Sata controller-от во BIOS е наместен на AHCI.

Второ прашање.
Сега оперативниот систем е на SSD-то. Стариот хард диск имаше две партиции(едната системска), и таа е форматирана и избришана при што остана како Unallocated space. После направив extend на другата, но при постапката имаше известување дека дискот е конвертиран во динамички. Сега во Disk management е DISK1 но повторно се две партиции но со ист Volume label. Додека Windows гледа една партиција. Прашањето ми е, дали има врска динамички диск ако се користи за чување на податоци? на него нема да се инсталираат програми или OS? дали треба да го конвертирам или да го оставам така?

Се извинувам за можеби почетничките прашања. Секој совет е добредојден.
Поздрав!

loc geek

hello world
21 јуни 2015
154
54
Radovis
loc geek's setup  
Processor & Cooler
i7 4770k Cooler Deepcool Gammaxx 400
Motherboard
GA-Z87-HD3
Storage
WD 2x500gb 7200 rmp
PSU
Matrix 700w
RAM
DIMM 2x8GB DDR3 1600MHz SEITEC
Mouse
Gembird WIFI
Keyboard
Gembird WIFI
Monitor
Samsung LCD 47cm
OS
Windows 7 64 bit
сакам да земам ссд 120 гб најдобра марка?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

loc geek

hello world
21 јуни 2015
154
54
Radovis
loc geek's setup  
Processor & Cooler
i7 4770k Cooler Deepcool Gammaxx 400
Motherboard
GA-Z87-HD3
Storage
WD 2x500gb 7200 rmp
PSU
Matrix 700w
RAM
DIMM 2x8GB DDR3 1600MHz SEITEC
Mouse
Gembird WIFI
Keyboard
Gembird WIFI
Monitor
Samsung LCD 47cm
OS
Windows 7 64 bit
по колку одат половни?

Lazarus

hello world
10 ноември 2009
123
71
@olikomerc, во ред да знам да не се замарам со дополнителни работи.
Некој друг мислење?Исто за второто прашање ако може одговор?
Фала!

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
@Lazarus
Треба да го апдејтираш Standard AHCI serial ATA Controller со драјвер кој, моја препорака, нема да ја има конзолата за RAID од Intel односно гол драјвер.

Дисковите треба да ги конвертираш повторно во „нормални“ додека не си наакал податоци. Избриши ги партициите и почни од почеток.
Креирај уште две примарни (ама не и активни) и дери.

Што се однесува до „правилата“ на подесување на SSD тука ич да не се секираш. Перформансите ти се супер (за таа конфигурација)
Ако можеш да се снабдиш со драјвери за Windows 8.1 стави 8.1. Иако Осумката (како и десетката е чисто говно) ама ова е друга тема.

th3wh0

read-only
26 јуни 2015
11
6
th3wh0's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X
Motherboard
GIGABYTE Aorus x470 ultra gaming
Storage
SAMSUNG 970evo+ 512GB + 2TB WD BLUE + 2TB WD GREEN
PSU
EVGA 700 B1, 80+ Bronze
RAM
Kingston 32GB 2400MHz DDR4 CL15 DIMM (Kit of 2) XMP HyperX Predator
Video card
Zotac RTX 2080SUPER AMP 8GB DDR6 samsung
Case
CM Storm Trooper - Gaming Full Tower
Mouse
Logitech G502 SE Hero
Keyboard
Natec Genesis Gaming RX85 Mechanical Backlit
Monitor
ASUS 27`` Wide ROG SWIFT PG279Q 2560x1440 IPS 165Hz G-SYNC
OS
WIN 10 Pro x64
@Lazarus
Треба да го апдејтираш Standard AHCI serial ATA Controller со драјвер кој, моја препорака, нема да ја има конзолата за RAID од Intel односно гол драјвер.

Дисковите треба да ги конвертираш повторно во „нормални“ додека не си наакал податоци. Избриши ги партициите и почни од почеток.

Што се однесува до „правилата“ на подесување на SSD тука ич да не се секираш. Перформансите ти се супер (за таа конфигурација)
Ако можеш да се снабдиш со драјвери за Windows 8.1 стави 8.1. Иако Осумката (како и десетката е чисто говно) ама ова е друга тема.
prvo treba vo biosot da uklicish achi mode mesto serialata/raid posle da go instaliras windowsot. IMA I tutorial na internet za na vejke i instaliran windows koj registrar da go menus pa da Odis vo bios I da uklucis achi I da raboti. dolklu portot na maticnata ti e data mesto sata2 me bidi limitirana na 3Gbps ili teoretski 384MB/s

Lazarus

hello world
10 ноември 2009
123
71
@Lazarus

@FLEGMA ,
SSD-то е нормален т.е. "basic MBR". HDD-то е "dynamic MBR", а е наменет за чување на податоци. Дали да го форматирам HDD-то во "basic"?
Две примарни партиции каде да креирам? на SSD-тo?и со која цел?
Фала за одговорот.
@th3wh0 , SATA portot е конфигуриран во BIOS како ACHI уште пред инсталација на Win7.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
@FLEGMA ,
SSD-то е нормален т.е. "basic MBR". HDD-то е "dynamic MBR", а е наменет за чување на податоци. Дали да го форматирам HDD-то во "basic"?
Две примарни партиции каде да креирам? на SSD-тo?и со која цел?
Фала за одговорот.
@th3wh0 , SATA portot е конфигуриран во BIOS како ACHI уште пред инсталација на Win7.
Извини
Мислев на HDD-то да го вратиш во basic
Тоа ќе го направиш во диск менаџер со бришење на партициите и креирање на нова(и) партиции (Primary)

SSD-то е добро, не го гибај.

Lazarus

hello world
10 ноември 2009
123
71
Ок, фала.
Ќе гледам да го конвертирам дискот со некоја "3rd party" алатка која не ги брише податоците. Имам бекап само немам нерви повторно да враќам и распакувам се назад :).
Поздрав!

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Момци водичот на прва страна е ако сакаш да извадиш максимум, истиот не е морален, но бидејќи форумов е за гикови - од гикови, јас топло го препорачувам. Но бидејќи ти имаш SATA II матична, секако неможеш нешто посебно да извлечеш...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Ок, фала.
Ќе гледам да го конвертирам дискот со некоја "3rd party" алатка која не ги брише податоците. Имам бекап само немам нерви повторно да враќам и распакувам се назад :).
Поздрав!
Не можеш да конвертираш од динамик во бејзик партиција без да ги изгубиш податоците ни со 3rd party софтвер. Прави бекап на податоците, бриши динамик па креирај бејзик.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв