Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за монитор, замена или?

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.036
2.073
Скопје, Македонија
да се пробаш со замена доколку си вон рокот од 7 дена
Не беше 15 дена, или нешто е сменето во последно време?
мониторот го зедов во средата, поминати се само 3 дена, иам фора едно 3 дена за да барам замена.
Ако не сакаат да ти го заменат, со изговор дека се е во ред, слободно врати им го, нека ти ги вратат парите ;)

И

Избришан член 42370

Гостин

Искрено не знам, сигурен сум дека првата недела (7 работни денови) може да го вратиш производот дури без никакво образложение, едноставно дека не си задоволен или дека спецификациите не се совпаѓаат со твоите очекувања.

Богами превише е 75 %. 0д 40 % нема потреба повеќе. Кај мене е на 27 %.
Буразер @Exhumed , абе дај намали на 30 % и тогај кажи колку има блид.
Нормално дека ќе има, бапни го на 100 %.

Не, не е нормално. На 30 % ќе има помалку блид, но ипак ќе го има. На 0 % дури ќе го има. Ќе го нема ако е исклучен мониторот.

Ништо не му е :cautious: - IRL дур играш или пишуваш ништо нема да забележуваш....

Се до моментот кога ќе гледа филм, ќе дојди потемна сцена во игра и така натаму...

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Ips glow не ми смета али bleedot десно доле боде во очи и ме нервира, и како што напиша @Weeaboo со исклучена сијалица е многу повеќе истакнат.
А со исклучена сијалица ? Никогаш - дури ни кога се успивам со филм навечер не сум. Па болат очи така,,,

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 9800X3D - AIO LIAN LI GALAHAD II TRINITY SL-INF 360 ARGB
Motherboard
Gigabyte X670 AORUS ELITE AX AM5 DDR5 6666MHz OC
Storage
SAMSUNG 2TB SSD 980 Pro M.2
PSU
850W BE QUIET! STRAIGHT POWER 12 Platinum
RAM
32GB(2x16GB) 6000MHz CL30 G.SKILL Trident Z5 NEO RGB AMD EXPO
Video card
4070 Ti Asus Tuf Gaming Oc 12gb
Case
LIAN LI E-ATX O11 DYNAMIC EVO Mid-Tower
Mouse
G pro x Superlight
Audio
HyperX Cloud II Gaming Headset - 7.1
Monitor
Alienware AW2723DF 27" 1440p 280hz
Богами превише е 75 %. 0д 40 % нема потреба повеќе. Кај мене е на 27 %.
Буразер @Exhumed , абе дај намали на 30 % и тогај кажи колку има блид.
Нормално дека ќе има, бапни го на 100 %.
Еве две слики на 30% brightness една со светло друга без, Пак се забелезува доле десно блид, само не до толку. Али 30% е премногу малку за мој вкус ништо не гледам.

Атачменти

• 30%.jpg
    30%.jpg
    164,5 KB · Прегледи: 56
  • 30%nolight.jpg
    30%nolight.jpg
    124,3 KB · Прегледи: 57

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука

Ако не сакаат да ти го заменат, со изговор дека се е во ред, слободно врати им го, нека ти ги вратат парите ;)
Џабе е ако менува 100 монитори ако ставе на 100% брајтнес.
Ја незнам само како може да му е пријатно на 75%. Тоа е прееевише светло. Сликата не е убава тогаш. Конрасто е тај шо не треба да е испод 80%. Братјнесо не више од 35 %.
Али изгледа дечкото е од тие шо се навикнале со години на висок брајтнес и сега блид.
Еве јас баш сега го пробувам мониторот кој го имам едно 4-5 месеци и приметувам дека има на сите 4 ќошиња по малце блид у темни сцени. Ама не го користам гледање филмови и за заспивање. За тоа служе ТВ-то. Така да ама ич не ми смета.
Блид има оти кај сите монитори лед сијалиците се на ивица поставени - edge led.
Додуша у Тв-то Самсунг е edge led, ама со тестот доле гледам дека нема блид.
Пробај да го користеш мониторот ради намената за која си го земал, без орле зорле олите да ги добеш у блидо. Радо би рекол дека попрво очите ти бодат у блидо отколку бчлидо у очите.
Е ако гледаш филмови на монитор кај шо со темни сцени си се заебал.
View: https://www.youtube.com/watch?v=p0WY9pkW35M

Мислењето е автоматски споено:

Еве две слики на 30% brightness една со светло друга без, Пак се забелезува доле десно блид, само не до толку. Али 30% е премногу малку за мој вкус ништо не гледам.
Како шо кажав , си се навикнал ти на премногу осветленост. Нели гледш дека на толкава осветленост цел темен екран ти блида, свете? Како не ти боде у очи у темните сцени темното да е бар малце црно? На мене лично едино тоа ми смета кај ЛЕД ТВ-та. Затоа со душа го моментот кога ке си дозволам ОЛЕД ТВ.
Стави си на 60 %, па на 50 % па на 40 % полека навикни се на црната боја да ја гледаш како црна.
Така сликата е поубава.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Ајде бе сте збеснале :)
Поздрав од LG MP59G

Black.jpg Mando.jpg Strange.jpg

Мислам субјективна перцепција е во прашање... Тоа што е на слика, во живо не е ни пола од тоа, и кој по ѓаволите се кичми и гледа филмој на компјутер.

Да ми дојдеш в салон со тој мониторот горе и да ми речеш има lightbleed, ja ќе ти речам нема, и ќе се убедуваме така едно 20минути има нема има нема за на крај ти ќе ми речеш - Да си појш на очно.
Па ја ќе ти ја пукнам глата и ќе ме избркаат за да се спасам од секакви будали :cautious:

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Џабе е ако менува 100 монитори ако ставе на 100% брајтнес.
Ја незнам само како може да му е пријатно на 75%. Тоа е прееевише светло. Сликата не е убава тогаш. Конрасто е тај шо не треба да е испод 80%. Братјнесо не више од 35 %.
Али изгледа дечкото е од тие шо се навикнале со години на висок брајтнес и сега блид.
Еве јас баш сега го пробувам мониторот кој го имам едно 4-5 месеци и приметувам дека има на сите 4 ќошиња по малце блид у темни сцени. Ама не го користам гледање филмови и за заспивање. За тоа служе ТВ-то. Така да ама ич не ми смета.
Блид има оти кај сите монитори лед сијалиците се на ивица поставени - edge led.
Додуша у Тв-то Самсунг е edge led, ама со тестот доле гледам дека нема блид.
Пробај да го користеш мониторот ради намената за која си го земал, без орле зорле олите да ги добеш у блидо. Радо би рекол дека попрво очите ти бодат у блидо отколку бчлидо у очите.
Е ако гледаш филмови на монитор кај шо со темни сцени си се заебал.
View: https://www.youtube.com/watch?v=p0WY9pkW35M

Мислењето е автоматски споено:

Како шо кажав , си се навикнал ти на премногу осветленост. Нели гледш дека на толкава осветленост цел темен екран ти блида, свете? Како не ти боде у очи у темните сцени темното да е бар малце црно? На мене лично едино тоа ми смета кај ЛЕД ТВ-та. Затоа со душа го моментот кога ке си дозволам ОЛЕД ТВ.
Стави си на 60 %, па на 50 % па на 40 % полека навикни се на црната боја да ја гледаш како црна.
Така сликата е поубава.
Така е Буразерче ! Светло 50% ! Контрас 50% ! И тоа е тоа.
Ако почнеш тие да ги појачуваш - па боите - тоа на ништо не личи.
Е тоа тие - ИПС монитор таков е !

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Членот треба да бара замена на монитор кој има премногу лајт блид. На сликите е премногу изразено. Искрено мене исто би ми пречело. Треба да има бар некаква пристојна униформност панелот.

И

Избришан член 42370

Гостин
Ајде бе сте збеснале :)
Поздрав од LG MP59G

Погледнете го атачментот 123470Погледнете го атачментот 123471Погледнете го атачментот 123472

Мислам субјективна перцепција е во прашање... Тоа што е на слика, во живо не е ни пола од тоа, и кој по ѓаволите се кичми и гледа филмој на компјутер.

Да ми дојдеш в салон со тој мониторот горе и да ми речеш има lightbleed, ja ќе ти речам нема, и ќе се убедуваме така едно 20минути има нема има нема за на крај ти ќе ми речеш - Да си појш на очно.
Па ја ќе ти ја пукнам глата и ќе ме избркаат за да се спасам од секакви будали :cautious:

Ќе влеземе во дискусија како што кажа ама јас би рекол баш овај панел е океј, нема воопшто блид (или многу малце). Блид многу полошо замара, делува како со прст да го притискаш со голем притисок по ќошовите или рабовите.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
До ОП, ова не е воопшто прифатливо. Врати го и барај замена или да ти ги вратат парите, имаш законски рок 15 дена.

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Така е Буразерче ! Светло 50% ! Контрас 50% ! И тоа е тоа.
Ако почнеш тие да ги појачуваш - па боите - тоа на ништо не личи.
Е тоа тие - ИПС монитор таков е !
Брајтнес на 30 %, контраст бар на 85 %, топла (warm).
Затоа VA е подобар од IPS. И филмови можеш да гледаш и црната нема толку да свете како на ИПС.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Брајтнес на 30 %, контраст бар на 85 %, топла (warm).
Затоа VA е подобар од IPS. И филмови можеш да гледаш и црната нема толку да свете како на ИПС.
А ко ќе играш ? Ќе се влечат пиксели како снег - ќе замачкува
View: https://youtu.be/MwfMtfBB07w?t=156

View: https://youtu.be/T384eg0Prgg?t=292

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
А ко ќе играш ? Ќе се влечат пиксели како снег - ќе замачкува
View: https://youtu.be/MwfMtfBB07w?t=156

View: https://youtu.be/T384eg0Prgg?t=292
Ох мајн Гот! o_O Абе буразерче, видеа и реалност се две супротно различтити ствари.
Баш го најде и шпанецо Пепито за репер кој е AMD фанГејбој.
Колку пати ти кажувам дека барем на AOC мониторо шо го имам нема ништо од тие срања шо ги наведува. Сеа ако орлзе зорле се концетрираш веровартно и ке почнеш да приметуваш ствари и тоа не оти постојат, туку оти ке ги креираш у твојата психа.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Ох мајн Гот! o_O Абе буразерче, видеа и реалност се две супротно различтити ствари.
Баш го најде и шпанецо Пепито за репер кој е AMD фанГејбој.
Колку пати ти кажувам дека барем на AOC мониторо шо го имам нема ништо од тие срања шо ги наведува. Сеа ако орлзе зорле се концетрираш веровартно и ке почнеш да приметуваш ствари и тоа не оти постојат, туку оти ке ги креираш у твојата психа.
Е ај ако ти викаш ме лажат очите што гледам - и дека е битно кој го направил видеото - ќе ти поверувам... :sneaky:
Само напишав „ВА гоустинг и смиринг„ и излегоа видеава - ги видов - ги означив каде што е даден пример и многу убаво се гледа каде ужасно замачкува панелот - ти сега викаш типот лажел , истории негови ми кажуваш ИПС Фен-бој бил ова она..... Не зезај сеа... :)

Burazer

Баниран/a
29 јануари 2023
267
180
Тука
Е ај ако ти викаш ме лажат очите што гледам - и дека е битно кој го направил видеото - ќе ти поверувам... :sneaky:
Само напишав „ВА гоустинг и смиринг„ и излегоа видеава - ги видов - ги означив каде што е даден пример и многу убаво се гледа каде ужасно замачкува панелот - ти сега викаш типот лажел , истории негови ми кажуваш ИПС Фен-бој бил ова она..... Не зезај сеа... :)
Буразрче дај да не помислувам дека си 15 годишно дете. Шо прикажува? Само UFO!
На игра се покажува тоа. Гејмање. Те лаже умо, не очите. Ќе ме тераш сеа у ниедно време да снимам рејсинг сцени кои се со брзо движење...

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
@Nikola100 е управо, VA панелите се најлоши за игри заради преголем black smearing и ghosting, само самсунг одисеј g7 и уште некој од самсунг и еден мислам од aoc незнам како му беше името немаат смиринг.

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
Упдејт: Го вратив мониторот во анхоч, сето тоа помина без проблем. Порачав од нексио исти таков, стигна за еден ден. Мониторот е коска без капка блид. Фала многу за сите совети. Посебно фала до @Weeaboo, @gokica, @Daniel86 @Alucard...

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
врати го, овие горе викаат ипс не се добри :). Убаво шо си завршил работа, ич не е јако кога имаш мерак по ново да имаш проблеми, или пак да мора да го работиш полу исправно.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
не сакам да хејтам но елиенвер ми се монитори дизајнирани за џибери. Којзнае на која трава или печурки е тој што им ги дизајнира ствариве. Па кога ќе ги видиш внатре компјутерите, се враќаш у 1998ма.

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
не сакам да хејтам но елиенвер ми се монитори дизајнирани за џибери. Којзнае на која трава или печурки е тој што им ги дизајнира ствариве. Па кога ќе ги видиш внатре компјутерите, се враќаш у 1998ма.
Хаха, мене па баш напротив прејак ми е дизајно, зависи од вкус, а и плус сакам печурки и трава :D

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.289
5.265
Скопје
hackitfree.github.io
Хаха, мене па баш напротив прејак ми е дизајно, зависи од вкус, а и плус сакам печурки и трава :D
Шо си у хороскоп ?
Крава :ROFLMAO:
А у врска со темава - „Се е добро кога добро ќе сврши - нели (y)

Exhumed

hello world
23 август 2016
54
121
Ohrid
Exhumed's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
G pro x Superlight
Audio
Monitor
Шо си у хороскоп ?
Крава :ROFLMAO:
А у врска со темава - „Се е добро кога добро ќе сврши - нели (y)
Хахахаха можно е. Иначе да на крај се добро се заврши. Олесна ми, пошо можеше и полош да стигне. Сега може мирно да спијам.:alien:

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно