Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Совет за бела техника-очајни домаќинки

CBB_6

BBC
9 декември 2016
349
1.069
Дали кондензациска значи со топлотна пумпа? Не го разбирам поимот
Кондезациска БЕЗ топлотна пумпа, (евтинарија рековме, од 14-15 илјади) дали има зијан надвор на зимско време, то ми е дилемата.
Кај да ја гнетам, простор само по балкуни.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Домаќини,

Дали ако земам најевтина кондензациска машина за сушење алишта, и ја клам на обичен отворен балкон, ќе има проблеми во функционирањето во зимскиот период на минусни и темератури околу нулата?

Најдобро прашај таму каде што ќе ја купиш прашај ги дали може на отворен балкон јас мислам не но сепак прашај

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Препорака за машина за перење. Од форумов прочитав дека за ценовна класа околу 500 евра најдобри се BOSH или LG. Пораката гадешто го прочитав тоа е од поодамна, да не има промени во меѓувреме? Значи што би препорачале за буџет од околу 500 евра.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.480
2.926
Препорака за машина за перење. Од форумов прочитав дека за ценовна класа околу 500 евра најдобри се BOSH или LG. Пораката гадешто го прочитав тоа е од поодамна, да не има промени во меѓувреме? Значи што би препорачале за буџет од околу 500 евра.
Оваа: LG F2WR508S0W Машина за перење | Машини за перење алишта | Бела техника | Апарати за домаќинство | eKupi.mk - Вашата интернет-продавница

Еве ја истата во Нептун (само поскапа е): Машина за перење LG F2WR508S0W, 8kg, 1200vrt/min., A

Го препорачвам баш тој модел, бидејќи само тој ја има TurboWash можноста, другите што ја имаат таа опција се барем 100 до 150 евра поскапи.
Иначе тоа се всушност 4 млазеви за вода, кои динамички ја рециркулираат и впрскуваат водата во алиштата додека се врти барабанот, за разлика од стандардниот начин, каде водата само стои само во долниот дел од барабанот.
Можеби кај другите брендови поинаку ја викаат оваа опција, но кај LG е наречена TurboWash.
Не е гимик, ја користиме машинава дома, и задоволни сме со овие опции.

И уште една работа за овој модел: потенка е од другите (47 cm длабочина, версус 55-60 кај другите модели), што е од корист ако ти фали простор во купатилото, па секој сантим е значаен.

Последна промена:

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Само разлистај, некоја серија на Lg со директ драјв мотор, имала лагери залиени во пластиката, и не се менувале. А не биле квалитетни.
Не сите модели, туку одредени серии.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.278
11.752
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Само разлистај, некоја серија на Lg со директ драјв мотор, имала лагери залиени во пластиката, и не се менувале. А не биле квалитетни.
Колку што сум запознаен, и на лиените им менуваат лагери кај нас, нормално, самостојни мајстори, или не е случајот кај овие таков?

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Не знам, искрен да бидам.
Мене ми рекоа да пазам, ама не истражував, бидејќи една беко издржа 14години, па земавме пак беко.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340

Овој модел

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Нова кујна па и нова техника ќе се вградува. Дајте препорака за индукциска плотна, фрижидер (барам со димензии 200х70 заради просторот) и машина за миење садови

Машина за садови читав доста позитивни ривјуа за бош серија 6 - па за ова сум до некаде одлучен. Ама фрижидер и плотна не можам да најдам констатно добри ривјуа за модели

Буџетот би бил највеќе 3200еу вкупно

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Дино отвори benchmark форум, спреми чипс и читај неколку дена. Таму се "разглобени" моделите до последно шрафче.

barney

hello world
9 јуни 2017
131
25
Како да проверам дали машината што ја препорача petkotrajko има лагери залиени во пластика?

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Само Горење заеби све друго.

Тој модел на Горење што го препрачав не е произведен во Кина туку во Словенија маде ин еу пишува во карактеристики

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.214
2.643
Тој модел на Горење што го препрачав не е произведен во Кина туку во Словенија маде ин еу пишува во карактеристики

машините и шпоретите се маде ин Словенија. Земав скоро и машина и шпорет словенски се. Иначе не се плашете од Хајсенс, квалитетни ствари прави. Имам клима таква, права ламја е.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
машините и шпоретите се маде ин Словенија. Земав скоро и машина и шпорет словенски се. Иначе не се плашете од Хајсенс, квалитетни ствари прави. Имам клима таква, права ламја е.

Не се сите маде ин Словенија има и Горење машини произведени во Кина оваа е во Кина не е во Словенија отвори карактеристики

Инаку за Хајсенс не се квалитетни имаат проблем со електрониката и гаранцијата од 5 ја намалија на 2 години така да Хајсенс клими не подобро Мидеа Вивакс Аукс Хаиер

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
Лиени барабани во пластика не се поправат фабрички ама знам случај за успешна DIY покомплицирана поправка со сечење на пластиката, замена, лепење и фиксирање со штрафови.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Се размислува машина за садови за моите. И ние сме во иста куќа, така да од време на време би требале 4 сета. Треба да е од ниските, а да не е вградна и ништо fancy да не е бидејќи нема да се користи баш секој ден.
Ги разгледувам Беко во Нептун (мада ја снемува веќе) и Мидеа во Сетек (ако морам).

Препорака за нешто друго до кај 16000 - 18000 МКД?

Edit: Како се покажани Vox? Користи некој?

Последна промена:

klima fan

lurker
14 јуни 2021
602
340
Се размислува машина за садови за моите. И ние сме во иста куќа, така да од време на време би требале 4 сета. Треба да е од ниските, а да не е вградна и ништо fancy да не е бидејќи нема да се користи баш секој ден.
Ги разгледувам Беко во Нептун (мада ја снемува веќе) и Мидеа во Сетек (ако морам).

67632.jpg

Јас имам VOX како на сликата супер е мој предлог земи си VOX

18 септември 2020
926
865
Македонија

Моја препорака имаш за Midea.

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Само Горење заеби све друо
Горење ама словенско,немој Горење кинеско.
Мислењето е автоматски споено:

Лиени барабани во пластика не се поправат фабрички ама знам случај за успешна DIY покомплицирана поправка со сечење на пластиката, замена, лепење и фиксирање со штрафови.
така има многу работа,ретки се тие мајстори што прават така.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.724
4.295
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Мој предлог, купи ја онаа со најниска цена. После пар години купи нова и така натака. Квалитетот кој порано го имале пример машините за перење бил да истите траат и 20 години без проблем (со мали интервенции). За денешната техника не важи тоа, после 5та година секоја наредна ти е гратис.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв