Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Поентата на зелениот бран е вкупниот капацитет на сообраќај во сите правци и насоки да тече. Ама маќедончето коа ќе влезе во кола мора за 5 минути да стигне од ѓорче до центар и да се паркира на булевар пред продавница за да не го поти г'зот многу, и се друго му е непријател, вклучително сите други учесници во сообраќајот, и сите му се криви. Генерално осет за цивилизација имаме 0.
Мислењето е автоматски споено:

Вчера нашлакав копиљ, ваљда 13~14 години.
На плоштад, без гужва без ништо од зад мене помина буквално на милиметар од моја десна страна.
Се што успеав е да видам нешто црно и брзо со "100" на саат.

Продолжи да вози и почна да им го прави на други.
Тргнав по него, лагано. Пешки.

Успеав да го најдам. "Момак дојди да те прашам нешто, не сум одавде"

Што му пцуев не е за повторување. Шамарот го доби без "зошто" "дали знаеш" итн.
а инаку, искуствово на Флега е 99% од искуството на пешаците кога поминуваат пешачки.

Колите улетани накај пешачкиот и кочат тек во последен момент на 3 метра од пешачкиот. Дал буткаш детска количка не е битно.

Се надевам Флегма ќе продолжи со вигилантизмот и ќе тргне по булевари да го шлака целиот сообраќај во Скопје.

Последна промена:

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Дали падна првата казна за зјапање во мобилен на пешачки? Се знае ли нешто?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Се надевам Флегма ќе продолжи со вигилантизмот и ќе тргне по булевари да го шлака целиот сообраќај во Скопје.
Не сум од Скопје

Сега брзо во Прилеп со пцуење му објаснував на еден арогантен дека онаа дебелата линија е пред неа да застане.

Сељакот се нервираше дека врвам на пешачки. На булевар!

Не сум за камери и знам дека и јас ќе бидам нивна жртва пошто не сум непогрешлив ама ова е неиздржливо.

Особено жестоко и драконски за мобилните

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.721
3.855
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не сум од Скопје

Сега брзо во Прилеп со пцуење му објаснував на еден арогантен дека онаа дебелата линија е пред неа да застане.

Сељакот се нервираше дека врвам на пешачки. На булевар!

Не сум за камери и знам дека и јас ќе бидам нивна жртва пошто не сум непогрешлив ама ова е неиздржливо.

Особено жестоко и драконски за мобилните
Последен пат кога бев во Прилеп еден не сакаше да ги пушти на пешачки две батиња и во последен момент се укопа пред нив во место. Му ја отворија вратата од колата го ишлакаа и си отидоа. Така изгледа ги решавате работите таму :)

18 август 2019
1.219
1.194
Последен пат кога бев во Прилеп еден не сакаше да ги пушти на пешачки две батиња и во последен момент се укопа пред нив во место. Му ја отворија вратата од колата го ишлакаа и си отидоа. Така изгледа ги решавате работите таму :)
Тоа е најдобар час по сообраќајна култура. Уште и бесплатен.

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.163
Скопје Аеродром
Јас последен пат кога можев да возам кола (последна вожња) на пешачки ми улета една госпоѓа со телефон во рака без да се сврти лево-десно и без застанување си продолжи. Неможев да ја сопрам колата па со гасење се изгаси и застана. После тоа ја отерав у све убави п** мајчини зошто за малце ќе ја згазев.

Таа пак се осеќаше дека е во право а трауматологија не и гинеше ако ја потфатев.

Истотот важи и доколку поминува брза помош, полиција, пожарна... владина поворка. Ќе нае*бе некој што миси дека е во право и носи слушалки/телефон на пешачки.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.772
4.497
Неготино
Пешачки е, јас воопшто не ја обвинувам госпоѓата.
Тоа што не си можел да ја сопреш колата е твој проблем. Има пешачки пред тебе = автоматски треба да намалиш.

Chiller

user
8 март 2012
1.555
1.163
Скопје Аеродром
Пешачки е, јас воопшто не ја обвинувам госпоѓата.
Тоа што не си можел да ја сопреш колата е твој проблем. Има пешачки пред тебе = автоматски треба да намалиш.
Ако не пратиш ситуација и на зелено може некој да те лупне од спротивна улица...

Битно е да се прати што се случува во сообраќајот што ако на некој му откажале кочници, добил инфаркт додека возел...

Што ако биде во право пешакот кога не обрнал внимание и добил трајни последици што засекогаш ќе остане инвалид?

А скоро секогаш секунди се во прашање.

Со слушалки и зазборен на телфон ќе се осеќаш дека одиш по пешачка патека наместо пешачки премин.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
Во Прилеп апсолутно нема култура на пропуштање на пешаци на, замисли, пешачки.

Трагикомично е што постарите ги пропуштаат возилата на... пешачки.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

И пред Капитол сопираа.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.721
3.855
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

И пред Капитол сопираа.
Ама и денес само со опомена било, како кажаа на вести...

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ќе гракаат по медиуми неколку дена и то је то.
Во државичево имаме закони и за фрлање ѓубре и за забрането зборување на телефон додека се вози а богами и за нелегално градење, па никому ништо.
Вакви глупи закони ќе траат 3 дена.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.721
3.855
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Треба да биде само со опомени. Не може да донесат закон и веднаш да казнуваат. 90% не слушнале за тој закон.
Во право си ама мислам доволно време се трубеше на ТВ и на интернет преку портали. Умот ќе им дојдее ако ги кззнат тие што го пркршуваат законот.
Ако се оди така опомни опемени...не треба ич закон да има. Ама законот да важи за сите не за поединци само, само така може да функционира.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.238
2.677
ако полиција мора да ги опоменува пиши пропало. Мислев дека е автоматски систем што препознава фаци и праќа казни.

389mk

hello world
16 јануари 2020
281
306
Нешто толку наивно како преминување на улица регуларно на пешачки премин, на зелено светло, го направија да биде прекршочно дело.
Цело време слушам музика кога пешачам, не сум помислил дека секој ден, во два сати, додека буквално одам, сега ќе правам по 30 прекршоци.
Ајде за точак, разбирам, управуваш со некоја направа која носи ризик кон некој друг, но овде и обичното одење и погледнување на часовник, или зборување на телефон сега е прекршок. Големо одземање на слободи, само за да се рече, без никаква сврха, без никаква идеја, без никаков ефект во намалување на ризици, од чист инает, само да се потиснува рајата.

18 август 2019
1.219
1.194
Во право си ама мислам доволно време се трубеше на ТВ и на интернет преку портали. Умот ќе им дојдее ако ги кззнат тие што го пркршуваат законот.
Ако се оди така опомни опемени...не треба ич закон да има. Ама законот да важи за сите не за поединци само, само така може да функционира.
ТВ, интернет и портали не се меродавни. Да се направи една анкета ќе се види дека барем 60% од народот не слушнал за измените на законот. Ако не е овој форум и јас нема да знам дека важат нови закони.
Сега со интернетот и поврзаноста на институциите би требало прв пат да опоменуваат, потоа да изрекуваат казни. Тоа требало да се внесе и во законот.

Знам за одамнешен случај каде дури на врховен суд човек успеа да ја поништи казната за возење без светла. Кога тој полагал, таков закон немало. Образложение на основниот и апелациониот суд било дека непознавањето на прописите не го ослободува од одговорност. Негова одбрана беше дека никој не го известил за промената на законот и дека тој се придржува до законот по кој полагал.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Знам за одамнешен случај каде дури на врховен суд човек успеа да ја поништи казната за возење без светла. Кога тој полагал, таков закон немало. Образложение на основниот и апелациониот суд било дека непознавањето на прописите не го ослободува од одговорност. Негова одбрана беше дека никој не го известил за промената на законот и дека тој се придржува до законот по кој полагал.
Не се десило

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Нешто толку наивно како преминување на улица регуларно на пешачки премин, на зелено светло, го направија да биде прекршочно дело.
Цело време слушам музика кога пешачам, не сум помислил дека секој ден, во два сати, додека буквално одам, сега ќе правам по 30 прекршоци.
Ајде за точак, разбирам, управуваш со некоја направа која носи ризик кон некој друг, но овде и обичното одење и погледнување на часовник, или зборување на телефон сега е прекршок. Големо одземање на слободи, само за да се рече, без никаква сврха, без никаква идеја, без никаков ефект во намалување на ризици, од чист инает, само да се потиснува рајата.
Не е лошо ова во концепт (во замисла). Но проблемот е што надлежниве куп многу поважни закони не ги спроведуваат, па сега до ова се дојде како приоритет.

Инаку јас редовно сум со слушалки по улици, некогаш мали некбенд некогаш со фул сајз слушалки. Ама кога поминувам раскрсница долго пред законот да се донесе ги вадам слушалките. Помеѓу другото и за да сум посвесен (посебно кога преминувам пешачки на црвено) ама и пошто дури и да сакам од сообраќајот не можам да слушам (аудиокниги, не музика).

За општа безбедност ова со камериве ќе биде добро ако проработи, а од помалку важни работи мене повеќе ме засега поминувањето семафор на црвено како пешак. Пошто има периоди кога нема сообраќај и навистина не секаде ама има раскрсници со добра прегледност каде може безбедно да се помине пешачки и на црвено. Ако знаеш што правиш. Не зборувам за ретардирано поминување кога треба да застануваат за да те пропуштат, туку буквално никој нема и поминуваш.

Ама изгледа ќе станат пак популарни маските за лице. :)

389mk

hello world
16 јануари 2020
281
306
Не е лошо ова во концепт (во замисла). Но проблемот е што надлежниве куп многу поважни закони не ги спроведуваат, па сега до ова се дојде како приоритет.

Инаку јас редовно сум со слушалки по улици, некогаш мали некбенд некогаш со фул сајз слушалки. Ама кога поминувам раскрсница долго пред законот да се донесе ги вадам слушалките. Помеѓу другото и за да сум посвесен (посебно кога преминувам пешачки на црвено) ама и пошто дури и да сакам од сообраќајот не можам да слушам (аудиокниги, не музика).

За општа безбедност ова со камериве ќе биде добро ако проработи, а од помалку важни работи мене повеќе ме засега поминувањето семафор на црвено како пешак. Пошто има периоди кога нема сообраќај и навистина не секаде ама има раскрсници со добра прегледност каде може безбедно да се помине пешачки и на црвено. Ако знаеш што правиш. Не зборувам за ретардирано поминување кога треба да застануваат за да те пропуштат, туку буквално никој нема и поминуваш.

Ама изгледа ќе станат пак популарни маските за лице. :)
Најопасно е такво минување на црвено, иако мислиш дека е безбедно, секој момент може некој да наиде. Напротив, некои големи сообрачајници, треба да имаат сензори или копчиња за пешаци, како во странство, и ако нема пријавени пешаци да не светнува црвено за колите.
Како и да е, ти прекршуваш воспоставен закон, прифатен секаде, и логичен, преминување на црвено, а за овој велиш дека не е лош во концепт :)))

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно