Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Отварање трансакциска или штедна сметка за дете

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Здраво дечки.

Пред 12тина дена ми се роди девојче, па сакам паричките што ги собравме за неа да ги ставам на сметка и да си стојат тие until further notice.
Имам некаде читнато за некаква сметка каде што ја отвараш и детето дури на 18 години смее да ја користи, но сметам дека е малку overkill.

Оттука прашањето: Која е процедурата за отварање штедна сметка или трансакциска за твое дете? На чие име би гласела сметката?

Tnx.

Последна промена:

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
576
941
Денес ја затворив.
Извод и твоја лична карта, пополнуваш барање на шалтер и тоа е тоа. После ти си ополномошен и само со твоја лична карта ја маневрираш.
Ова во НЛБ.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Штедна книшка ќе сакаш те депозит. Само на трансакциска ако ги оставиш ќе губат на вредност.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Ја појма немам за сметка, само сакам да честитам. Нека е жива и здрава.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.488
2.936
Здраво дечки.

Пред 12тина дена ми се роди девојче, па сакам паричките што ги собравме за неа да ги ставам на сметка и да си стојат тие until further notice.
Имам некаде читнато за некаква сметка каде што ја отвараш и детето дури на 18 години смее да ја користи, но сметам дека е малку overkill.

Оттука прашањето: Која е процедурата за отварање штедна сметка или трансакциска за твое дете? На чие име би гласела сметката?

Tnx.
Нека е живо и здраво, големо да порасти, радост да ви носи!

НЛБ детско штедење (јас лично користам, односно за ќерка ми е).
На 5 години се прај договорот (после наново ќе треба да го обновиш), ти треба извод од матична книга на родените за детето, твоја ЛК и трпение на шалтер.
Ќе си одбериш месечна сума (и на кој датум во месецот) да се врши префрлањето од твојата сметка кон детското штедење, и наредните 60 месеци - толку е.
Еднаш годишно (односно после секои 12 месеци од првото орочување), се врши префрлање на каматата од претходните средства, се друго си продолжува редовно.
Кон детско штедење можи да се приклучи и друг да префрла пари (на пример кај мене е и мајката на детето), исто треба посебна посета на шалтер со документите, или пак можите и заедно....
И то...

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
нека е жива и здрава, голема да расте.

како што кажа членот погоре, банкарските камати се ниски во споредба со инфлацијата, не се исплати да стојат таму. стави ги во акции или некој инвестициски фонд и заборави на нив, само додавај ако имаш фазла пари. парите нема да бидат на име на детето туку на родителот, но тоа не ти менува ништо. во банката се на име на детето а сепак само родителот може да управува со нив

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.513
3.118
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
нека е жива и здрава, голема да расте.

како што кажа членот погоре, банкарските камати се ниски во споредба со инфлацијата, не се исплати да стојат таму. стави ги во акции или некој инвестициски фонд и заборави на нив, само додавај ако имаш фазла пари. парите нема да бидат на име на детето туку на родителот, но тоа не ти менува ништо. во банката се на име на детето а сепак само родителот може да управува со нив
Дали може да гарантираш за некоја акција дека барем ќе ја покрие инфлацијата за 18 години?

Alex3

hello world
20 декември 2018
214
261
Дали може да гарантираш за некоја акција дека барем ќе ја покрие инфлацијата за 18 години?
не, не верувам дека некој може. сметам дека ОР е доволно паметен да сфати како функционира инвестирање во разни хартии од вредност

dashbog

lurker
24 јуни 2008
566
808
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Јас направив за децата пред 3 години постепено штедење и секој месец ми префрлат од мојата сметка на нивните штедни.
Сега поради темава ги отворив договорите и гледам имаат 0.37% камата. Почнало со 0.07% и секоја година по 0.10% има зголемување што е смешно. Но целта ми беше да се префрла по некоја пара за децата, а не да имам некој си голем ќар од тоа, па и не е некоја голема сума.

Инаку во НЛБ ми е "штедната". Прашував и во УНИ Банка, но не ми се допадна тоа што јас како родител немам право на средствата, ами само децата кога ќе наполнат 18год. Си викам ај ќе си направам во НЛБ за секој случај да имам можност и да ги извадам јас. Сепак таму ми е и платата.

П.С нека е жива и здрава.

olt96

hello world
18 јуни 2015
229
259
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Јас направив за децата пред 3 години постепено штедење и секој месец ми префрлат од мојата сметка на нивните штедни.
Сега поради темава ги отворив договорите и гледам имаат 0.37% камата. Почнало со 0.07% и секоја година по 0.10% има зголемување што е смешно. Но целта ми беше да се префрла по некоја пара за децата, а не да имам некој си голем ќар од тоа, па и не е некоја голема сума.

Инаку во НЛБ ми е "штедната". Прашував и во УНИ Банка, но не ми се допадна тоа што јас како родител немам право на средствата, ами само децата кога ќе наполнат 18год. Си викам ај ќе си направам во НЛБ за секој случај да имам можност и да ги извадам јас. Сепак таму ми е и платата.

П.С нека е жива и здрава.
Па да али муабетот е што не само што немаш ќар, загуба имаш.
Буквално им правиме услуга на банките со вакви усрани камати.
Они си работат со парите, даваат кредити зимаат камати, а тебе ти даваат мизерни 0.37%.
Гарантиран ќар на долгорочно ниво нема.
Е сега вложување во акции било најдобро, бар историски гледано. Секогаш се поцекјам на анегдотата дека дури и да сте инвестирале во СП500 во 2007 пред тој историски пад во 2008, сега пак ќе сте биле во профит.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.229
2.658
баш ме заинтересира ова, на запад 4.5 до 5% е камата, овде мизерија од 0.нешто%. Тек ако ги орочиш на години добиваш 3%.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Ние имаме некој пчеличка план во стопанска банка. Можам да потврдам она што го кажаа повеќето дека не вреди. На секој внес има некаква провизија. На крај мислам дека ќе останат помалку од тоа што си внесол. Немам поим зошто а и не знам дали во други банки е истото.

Така што само емотивната страна останува да се тешиш дека ги тргаш парите на страна за детето. Ништо друго.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.698
3.340
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Жива и здрава да е! Честитки! Нема да споделувам никакви линкови да не бидам погрешно сфатен дека промовирам фирми, но доколку имаш план да одвојуваш некоја мала сума (еве 2000 ден месечно) разгледај ги опциите на инвестициски фондови, некои се со поголем профит, други се со помал (државни обврзници пример) така да мислам дека е подобра оваа идеја отколку штедење.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Да е жива и здрава, голема да расте, па да има и братче и сестриче.

Како што рекоа и другите разгледај некој инвестициски фонд, батали штедни сметки. Не само што нема камата во банка, можат и основицата да ти ја грицкаат на име разно разни провизии и одржувања на сметки.

Magical

hello world
15 август 2008
434
453
Разгледај ги фондовите на КБ ИВЕСТ, јас лично ги користам и сум задоволен.

btw Јас работам во банка и штедни влогови не би ти препорачал.

Последна промена:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.768
4.486
Неготино
Фала ви дечки на сите за честитките и одговорите.

Муабетот беше да не се префрлаат месечно пари, туку како некој му дава парички на детето, да одат на сметка, ко на трансакциска да префрлаш.
Меѓутоа, читајќи ве овде, сфаќам дека нема поента, па најарно ќе биде да и ги ставам паричките во плик и да ги чувам дома.

Секако, со договор на мајката.

Ви благодарам на сите. Нека си стои темава ако не отворена за понатамошна дискусија и мислења.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Најголем скам се тие штедни книшки. Уште банките пуштаат агенти да им бараат клиенти.

Ако чуваш пари 20 години, нај безбедно е индекс на акции.

Viko

hello world
28 јуни 2022
305
283
Здраво дечки.

Tnx.
Да е жива и здрава, еве и јас да се вклучам, како дечко на 17 години ќе ти кажам едно штедна книшка НИКАКО.
Кога сум се родил претпоставувам моите ми имаат отворено пчелка штедење во СТБ. Пред да наполнам 16 ми отворија трансакциска и картичка, и онлајн банкарство си активирав сам. Лани т.е. 1.1.2025 на моите х,ххх € добив е*ени 50 центи и помалку камата… Замарање и чуда за што?
Не сум некој што се разбира во инвестирање, инвестициски фондови, акции и крипто па да те советувам во таа област ама мислам дека ти е попаметно (за Халкбанк е примеров, бидејќи имам сметка и таму) да си отвориш орочен депозит на 13 месеци со 3.5% камата (за денари) и на секои 13 месеци ќе додаваш на сумата што си „заштедил” во меѓувреме и ќе го реорочуваш депозитот. Кога ќерка ти ќе наполни одредена возраст и ќе сметате дека може рационално да управува со парите ќе и отворите сметка и ќе и ги ставите.

Се надевам бев од корист :) Се најдобро!

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Честитки и да е жива и здрава!

Не знам како е со штедна книшка, но можеш да погледнеш во осигурителниве имаат штедење и инвестирање процентуално, зависи како сакаш. Пример 70% ти оди на штедна, 30% во инвестициски фонд па имаш некоја потенцијална поголема добивка.
Разликата од штеден влог е што имаш некое покритие за не дај боже операција на нивна сметка, или во случај на (не дај боже) смрт, они покриваат до крај на договорот (пример до 18 години на детето).

Можеш секако месечно да уплаќаш, или цела сума ако ете си присобрал нешто во зависност од сумата која си ја договорил.

Има опции, само не ги чувај дома во плико, најтапа варијанта ти е.

Патем немам врска со осигурителни, само спомнувам опција.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв