Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Nvidia - Генерална дискусија

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.065
3.518
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
До кој момент дојдовме, Half Life 2 RTX mode да се клава на RTX 5080-ката и да паѓаме во несвест, по очај од маркетинг Nvidia неможат да најдат, мислам секоја чест за дечките шо ја модоваја, изглеа предобро, али пак спореди ја пример најновата Half Life: Alyx VR шо изгледа едно 200x појако во графика (мислам нормално развиена од Valve на најновиот Source Engine 2.0 и оптимизирана пред се) а ќе спие на 3080-ка.

View: https://www.youtube.com/watch?v=EOcciKhyV8M&ab_channel=Technologydude117

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.590
6.029
Битола
До кој момент дојдовме, Half Life 2 RTX mode да се клава на RTX 5080-ката и да паѓаме во несвест, по очај од маркетинг Nvidia неможат да најдат, мислам секоја чест за дечките шо ја модоваја, изглеа предобро, али пак спореди ја пример најновата Half Life: Alyx VR шо изгледа едно 200x појако во графика (мислам нормално развиена од Valve на најновиот Source Engine 2.0 и оптимизирана пред се) а ќе спие на 3080-ка.

View: https://www.youtube.com/watch?v=EOcciKhyV8M&ab_channel=Technologydude117
bro.... :oops:

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола

Ми иди да ја свртам пак кога ќе ја завршат целата. Half Life 2 не доби џабе од тогашен PC Gamer: The best game ever made ! Посебно Ravenholm делот е iconic classic of gaming levels. Ама ни треба нешто ново за да му се види силата на 5090-ката. За такво ќе треба да почекаме ...

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
Half-от ми се омилените игри мене шо некогаш сум ги играл. Half-Life 1 remake-от ја манав пред 2-3 години ми врати убај спомени.
Half Life 1 е причината шо станав gamer. Првиот пат светот ко дозна шо се вика имерсија во игра беше opening scene со возот. Од тој момент натаму ништо поќе не беше исто. Remake-от мислиш на Black Messa ?

View: https://www.youtube.com/watch?v=qUDNiyOf92o

Музиката во background само слушни ја и се ежиш целиот. Masterpiece !!!

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Вреди да се изгледаат овие видеа па може ќе се развие некоја дискусија.

View: https://www.youtube.com/watch?v=62aqQEsuPSQ

View: https://www.youtube.com/watch?v=pE8D9E9MeV8
Си го сакам многу Dawid и видеата му се одлични.
Иначе колку и да е мрсул UE5, не би рекол дека е инхерентно крив за перформансите на овие две игри.
Stalker 2 е направено од украинско студио во тек на војна, Silent Hill 2 е направено од Bloober .... познати во генерала по тоа колку се технички инкомпетентни.

Иначе HL2 RTX моментално е само реклама за 50ка серијал, можеби за година дена ќе наликува на нешо поише од тоа.

Земете го за пример Portal RTX, сега со новиот Remix изгледа и тера феноменално дури и со послаб хардвер.
Кога испадна беше матно ѓубре кое тераше салам само на 4090ка.
Мислењето е автоматски споено:

Microsoft has announced its updated DirectX Raytracing (DXR) 1.2 alongside next-gen Neural Rendering support across NVIDIA, Intel & AMD hardware.

Е ова баш ме интересира шо е уствари и каков ефект би имало на постоечките графички.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
Silent Hill 2 е направено од Bloober .... познати во генерала по тоа колку се технички инкомпетентни.
Незнам како заклучи дека SIlent Hill 2 е лошо направена или неоптимизирана, напротив ги зацементира Bloober како сериозно студио, технички е marvel.
Microsoft has announced its updated DirectX Raytracing (DXR) 1.2 alongside next-gen Neural Rendering support across NVIDIA, Intel & AMD hardware.

Е ова баш ме интересира шо е уствари и каков ефект би имало на постоечките графички.
Е ова веќе е нешто интересно, баш да видиме шо ќе испадни.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Незнам како заклучи дека SIlent Hill 2 е лошо направена или неоптимизирана
Заклучив со тоа што 4 часа ја тестирав и дали 1 саат поиграв. 1742682338483.png

Технички е како ботоксирана старлета со остеопороза, без штаки во 100м шпринт на специјалната олимпијада.

напротив ги зацементира Bloober како сериозно студио
Неизбежен traversal stutter, проблеми со рендерирање, memory leaks, ghosting...
Додај на ова 30fps cut-scenes , недовршени features како RR (на launch немаше ни FG) и многу други работи кои шо едноставно не функционираат како што треба.

И најбедното од се е што ако играта ја тераш преку неколку слоја на конверзија т.е. DX11-->Vulkan (без Nanite, софтверски lumen веројатно не се гаси) изгледа мање више исто а тера драстично подобро.
Зборуваме 0 stutters vs скоро секој пат кога се лоадира некој asset.

Последна промена:

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
Заклучив со тоа што 4 часа ја тестирав и дали 1 саат поиграв.Погледнете го атачментот 148359

Технички е како ботоксирана старлета со остеопороза, без штаки во 100м шпринт на специјалната олимпијада.

Неизбежен traversal stutter, проблеми со рендерирање, memory leaks, ghosting...
Додај на ова 30fps cut-scenes , недовршени features како RR (на launch немаше ни FG) и многу други работи кои шо едноставно не функционираат како што треба.

И најбедното од се е што ако играта ја тераш преку неколку слоја на конверзија т.е. DX11-->Vulkan (без Nanite, софтверски lumen веројатно не се гаси) изгледа мање више исто а тера драстично подобро.
Зборуваме 0 stutters vs скоро секој пат кога се лоадира некој asset.
Глеам дека некои се жалат на bugs, али дотолку ме чуди. Steam знај да распали јако ако е shit port, само погледни се накај Jedi Survivor. Освен ако сјебале нешто со последниот patch.
На шо конфигурација ја играш ?

Има еден од редит исто се жали, ама ко видов на шо ја игра, ми иди со ќерамида да го зеам по гла. https://www.reddit.com/r/silenthill/comments/1g1vpzb View: https://www.reddit.com/r/silenthill/comments/1g1vpzb/silent_hill_2_remake_pc_is_poorly_optimized_or/

Хммм ја чекам на Sale, немие изиграна само малку ја пробав pirated version уште ко излезе, немав проблеми тогаш, али баш да видам ај, можда има проблем кај одредени системи не велам не.
Како било ќе ја видам баш, фала ти на инфото, дај Боже да ја средат ако е нешто broken.

jocoklavulanski

hello world
25 јануари 2025
136
190
Глеам дека некои се жалат на bugs, али дотолку ме чуди. Steam знај да распали јако ако е shit port, само погледни се накај Jedi Survivor. Освен ако сјебале нешто со последниот patch.
На шо конфигурација ја играш ?

Има еден од редит исто се жали, ама ко видов на шо ја игра, ми иди со ќерамида да го зеам по гла. https://www.reddit.com/r/silenthill/comments/1g1vpzb View: https://www.reddit.com/r/silenthill/comments/1g1vpzb/silent_hill_2_remake_pc_is_poorly_optimized_or/

Хммм ја чекам на Sale, немие изиграна само малку ја пробав pirated version уште ко излезе, немав проблеми тогаш, али баш да видам ај, можда има проблем кај одредени системи не велам не.
Како било ќе ја видам баш, фала ти на инфото, дај Боже да ја средат ако е нешто broken.
3070Ti
5800X3D
32GB 3600Mhz

Јас првично мислев дека е класичен Vram leak или дека на играва и требаат барем 12GB.
Али не е до мојата конфигурација,ги потврдивме истите проблеми и со 4090 и 7800XT.

Јас би ти рекол да не чекаш од Bloober, тие више почнаа да работат на новиот проект и го прогласија како успех ова чудовиште.
Ова е полошо од Jedi Survivor ситуацијата, таму бар беше очигледен проблемот и речиси го средија уште во првиот пач.

Овде има многу подиверзни и покомплицирани проблеми, од преагресивно самплирање на TAA до неправилни анимации..

Најголемиот проблем со UE5 е што им дозволува на технички инкомпетентни студија брзо да серат игри кои изгледаат добро на трејлер.
Тоа до сега ја засенува секоја позитивна страна.

Единствена игра кај шо немав проблем со UE5 е Senua, али тоа испадна повеќе tech demo него игра.

aleks989

hello world
19 ноември 2016
272
530
Битола
3070Ti
5800X3D
32GB 3600Mhz

Јас првично мислев дека е класичен Vram leak или дека на играва и требаат барем 12GB.
Али не е до мојата конфигурација,ги потврдивме истите проблеми и со 4090 и 7800XT.
Значи имаат сјебано нешто дефинитивно или има проблеми натака ши не ги сретнав.

Јас би ти рекол да не чекаш од Bloober, тие више почнаа да работат на новиот проект и го прогласија како успех ова чудовиште.
Ова е полошо од Jedi Survivor ситуацијата, таму бар беше очигледен проблемот и речиси го средија уште во првиот пач.
Да, моментално работат на новото IP, Cronos: The New Dawn, баш и постирав developer diary во друга тема (најочекувани игри), инаку дека е полоша од Jedi Survivor, не вервам, таја дури со Patch 9 едвај се среди, земена мие на Sale, ама ја неам почнато уште, имав проблеми на старт-от, shaders compilation и на мени-то знаеше да заглави, ама на рестарт се среди. А за Silent Hill 2 ќе ја чекам на Sale, ама да падни повеќе, прескапа е иницијалната цена 70 евра, имаше Spring Sale околу 45 евра беше (пак многу), недај Боже па и уште овие проблемите шо ги кажваш, ќе се пиратира тое то.

Овде има многу подиверзни и покомплицирани проблеми, од преагресивно самплирање на TAA до неправилни анимации..

Најголемиот проблем со UE5 е што им дозволува на технички инкомпетентни студија брзо да серат игри кои изгледаат добро на трејлер.
Тоа до сега ја засенува секоја позитивна страна.

Единствена игра кај шо немав проблем со UE5 е Senua, али тоа испадна повеќе tech demo него игра.
Инаку која мајка изгубила сина од game development ќе го најди во UE5. Hellblade II е најдобрата Unreal Engine игра досега, seamless blend меѓу cut-scene/gameplay, фактички како низ филм да играв се осеќав цело време, и комбатот и атмосферата беа перфекција, единствено беше многу кратка и баш он-поинт е делот шо велиш повеќе како tech-demo, ама имаше и силна приказна.

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.104
2.343
Патувам неам време да гледам. Можи да резимираш во една реченица плис?
Сениор проект менаџер од нвидиа на германски подкаст дава грешни и лажни изјави за најновата генерација графички.

Од достапност до перформанси и проблеми.

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно