Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mеханички тастатури

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
Cherry MX свичови а воедно и најголем дел од сите механички свичови имаат 50 милиони кликови по свич, не знам што им праите на тастатуриве што ви се расипуваат

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Мојава механичка тера 8+ години без никакви проблеми, иам сменето дузина мембрански у меѓу време шо праиме сеа? Дај доста со глупиве анекдоти, немало механизам кој може да се расипе јеботе..

Како што реков мојата е мембранска па тера 13 години, што прајме сеа?
Не се анегдоти него реална шанса за дефект. Проста логика е дека кај обична мембрана нема ама баш ништо што може да се расипе освен нели, самиот квалитет на мембраната да деградира од употреба. Додека кај механичките има многу поголема можност да настане дефект, поготово кај noname свичовите кои што немаат никаква или имаат многу слаба контрола на квалитет. Ако не беше така немаше да постои цел subreddit и Wiki полн со водичи за поправање и чистење на механички тастатури.

@dangthe тоа е несомнено, збориме за потенцијални дефекти кои може да се јават кај механичките, далеку пред да го достигнат нивниот теоретски лимит на регистрирани кликови. Ова особено важи за свичови кои не се Chery MX. Chery MX имаат ненормална контрола на квалитет и сигурно си свесен дека се во тотално друга класа далеку пред останатите производители на свичови. Всушност они ги тестираат своите свичови и до 100 милиони кликови.

Overdrive

hello world
23 јуни 2010
498
532
Имам другар со механичка со Kailh, од пред два дена, после 2 и кусур години можеби користење почнаа некои копчиња да му doubleкликаат, ако не и повеќе пати, на најобичен допир. Има некое решение ова или отиден е свичот?
Отвори ја тастатурата, одлеми го свичот и исчисти го или замени го со друг. Решен проблем. Клоновите на Cherry се пола долар или нешто слично.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Такви сабредити, форуми и цело комјунити постојат ради ентузијазмот за механички тастатури, не ради тоа што често се расипуваат. Зашто не постојат толку за мембрански, не се расипуваат тие? Луѓе не купуваат механички тастатури дека подолго траат, иако тоа е факт безразлика на вашиов circlejerk тука.

PS. IBM и Cherry прават тастатури од седумдесетите што возат и ден денес..

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
тоа е несомнено, збориме за потенцијални дефекти кои може да се јават кај механичките, далеку пред да го достигнат нивниот теоретски лимит на регистрирани кликови. Ова особено важи за свичови кои не се Chery MX. Chery MX имаат ненормална контрола на квалитет и сигурно си свесен дека се во тотално друга класа далеку пред останатите производители на свичови. Всушност они ги тестираат своите свичови и до 100 милиони кликови.

Се сложувам со тебе до некаде, ама пак ќе кажам, што треба да и правиш на една тастатура за механички да го оштетиш свичот?!

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.645
1.807
Мислам дека секој ентузијаст кој сака вистински да користи механичка тестатура, мора да издвои бар 150€+ за да добие квалитет, ова зборам за професионалци кои поминуваат голем дел од денот пред тестатура, не за гејминг. Една од најдобрите и најквалитетните тестатури е секако das keyboard 4 pro, која кошта едно добри 200€. Се останато со кинезаријата е ѓубре за сиромашни.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Се сложувам со тебе до некаде, ама пак ќе кажам, што треба да и правиш на една тастатура за механички да го оштетиш свичот?!

Па не знам, еве, нека каже другарот на Steam. што ѝ правел за да му регистрира еден клик 2 или повеќе пати. Всушност оваа појава кај механичките тастатури има и име - key или switch chatter, a има и специјална алатка за нејзино дијагностицирање. Веројатно не мора да ѝ правиш ништо посебно, може само да не ја чистиш или сама од себе да рикне. Таква е природата на механизмот.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Мислам дека секој ентузијаст кој сака вистински да користи механичка тестатура, мора да издвои бар 150€+ за да добие квалитет, ова зборам за професионалци кои поминуваат голем дел од денот пред тестатура, не за гејминг. Една од најдобрите и најквалитетните тестатури е секако das keyboard 4 pro, која кошта едно добри 200€. Се останато со кинезаријата е ѓубре за сиромашни.
Сакаш да кажеш дека мојата CM QuickFire Ultimate е кинезарија затоа што чини само 100€? :confused:

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје

Знаеш дека сите тастатури со Cherry свичови ги користат ИСТИТЕ свичови така? Немој вакви глупости да тропаш.

Das одлучиле за позадина на копчињата да ставаат брусен алуминиум наместо пластика и често нудат USB порт(и). Ова во комбинација со брендот ја дава цената. Сум имал Das тастатура, можеш да го побараш огласот за продажба на форумов, и по ништо не отскокнувала по квалитет од било која што сум ја користел, дури ми била за нијанса по-тапа.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
не ради тоа што често се расипуваат.

Не вади од контекст само за да одиш контра, кој рече дека механичките често се расипуваат? Мојата поента беше дека има поголем потенцијал за дефект поради тоа што има механизам, тоа е проста физика и нема тука дискусија. Кај мембраната има само една гума што оди горе-доле и освен ако таа гума е со слаб квалитет нема друго што да рикне. Редитот го спомнав само како илустрација на широкиот спектар на можни дефекти, кои кај мембранските не постојат.

Key switch "chattering" aka "contact bouncing" is a natural occurrence in mechanical switches that can cause one switch press to be detected as multiple presses.
...меѓу другото.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Не вади од контекст само за да одиш контра, кој рече дека механичките често се расипуваат? Мојата поента беше дека има поголем потенцијал за дефект поради тоа што има механизам, тоа е проста физика и нема тука дискусија. Кај мембраната има само една гума што оди горе-доле и освен ако таа гума е со слаб квалитет нема друго што да рикне. Редитот го спомнав само како илустрација на широкиот спектар на можни дефекти, кои кај мембранските не постојат.

...меѓу другото.

Не вадам ништо од контекст. Погоре спомна нешто у стилот као купи мембранска трае 10 години купи механичка трае 3 или слично, небитно. Подоле се надоврзаа со ред глупости и морав да искоментирам. Тотално субјективно и невистинито па затоа се надоврзав со моето субјективно искуство со механички и мембрански да ви го воочам circlejerk-от. Ајде пак ќе се повторам, никој не купуе механичка тастатура ради трајност иако тоа коинцидентно е така!

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Подоле се надоврзаа со ред глупости
Тотално субјективно и невистинито

Интереснa изјава, со оглед на тоа што јас постирав доста објаснувања, примери и цитат од објективни извори, а ти освен твоето субјективно искуство не постираше друго ништо :)

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Такви сабредити, форуми и цело комјунити постојат ради ентузијазмот за механички тастатури, не ради тоа што често се расипуваат. Зашто не постојат толку за мембрански, не се расипуваат тие? Луѓе не купуваат механички тастатури дека подолго траат, иако тоа е факт безразлика на вашиов circlejerk тука.

PS. IBM и Cherry прават тастатури од седумдесетите што возат и ден денес..
Имав колега, до пензија користеше IBM тастатура од 1992 година, редовно си ја одржуваше, редовно си ја читеше. А switch-овите беа на спирала, како оние за пенкало.

Steam.

user
31 мај 2011
1.098
1.025
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
Па не знам, еве, нека каже другарот на Steam. што ѝ правел за да му регистрира еден клик 2 или повеќе пати. Всушност оваа појава кај механичките тастатури има и име - key или switch chatter, a има и специјална алатка за нејзино дијагностицирање. Веројатно не мора да ѝ правиш ништо посебно, може само да не ја чистиш или сама од себе да рикне. Таква е природата на механизмот.

WOW е играно на нејзе во тој период, нити е удирана ни ништо, одеднаш реши да заебаваат рандом копчиња..

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.594
6.872
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Имав колега, до пензија користеше IBM тастатура од 1992 година, редовно си ја одржуваше, редовно си ја читеше. А switch-овите беа на спирала, како оние за пенкало.

Buckling Spring switch, old school.

WOW е играно на нејзе во тој период, нити е удирана ни ништо, одеднаш реши да заебаваат рандом копчиња..

Oд reddit-от што го постирав претходно, нека проба со тоа:

Switch Chatter? HHHaaavvvveee rrreeepppeeeaaatttiiinnnggg keys? You MAY have key chatter. Diagnose it with this tool. To repair it see the Cherry MX Repair guide., If the MX tips don't work try a software tool like this one

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Нема разлика дали Cherry MX се ставени во тататура од 300 еур или во тастатура од 50 еур, на двете ќе имаат исто кликови.

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје

Ајде сега, не лажи, ти паднал некој best-in-slot и некој ти го зел со рол 100ка па си и удрил една заушка на тастатурата ;)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Имам пробано повеќе програмчиња за Debounce и ниеден не работел добро како вградениот во Windows (сите верзии). Со најмалку 4 механички тастатури (Cherry) се развиваа проблеми со тек на време, ги користам за куцање и лесно се чувствува. Мислам дека е поради оксидација на контактите и/или влезено ѓубре/прашина. Најдобар лек би било да се исчистат и подмачкаат, но кој ќе отвора еден по еден прекинувач...

Bouncing (отскокнување) е физичка појава кога една или две еластични површини ќе се допрат и се појавува во СИТЕ прекинувачи, какви сака нека бидат (контактите се од метали, кои се еластични). Кога едната површина ќе дојде во допир со другата, добива контакт, па се одбива (губи контакт), па добива и така натаму додека не се смири. Кај компјутерите кои работат со голема брзина тоа е многу видливо. Затоа сите тастатури имаат електроника за debouncing (а и за мапирање на редовите/колоните и други функции), не постои тастатура без електроника.

Е сега, многу производители ставаат премногу оптимистично време за debouncing, или го темпираат за кога е нова и чиста тастатурата, што е и разбирливо (на што би личело ако нова тастатура не ти работи како што треба).

Сега за лекот. Контролите во Control Panel се премногу груби (со недоволна гранулација) и не се баш наменети за тоа. Но попрецизна контрола може да се оствари со Accessibility Options, и тоа преку Registry (ги нема сите работи во аплетот во Control Panel). Да не должам повеќе, еве го она што ми го реши проблемот:

Код:
REGEDIT4

[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Accessibility\Keyboard Response]
"AutoRepeatDelay"="250"
"AutoRepeatRate"="22"
"BounceTime"="42"
"DelayBeforeAcceptance"="0"
"Flags"="3"

Но, потребно е многу штелување. По секоја промена на бројка треба најмалку Log Off на моменталниот корисник или рестарт за да „фати“. Овие бројки важат само за мене и за оваа тастатура во овој момент, за друга тастатура ми беа други (но релативно блиску, па мислам дека е добар почеток). За друг корисник треба да се едитираат (внесат) и кај него, инаку си работи со подразбираните (default). Гарантирам дека работи на сите верзии на Windows до седмица, а не гледам зошто не би работел и на повисоките верзии.

Првите две вредности и не се толку важни за овој проблем, но мене лично ми користат за да ми ја зголемат брзината на куцање. Мислам дека се истите од Control Panel, но со поголема гранулација и опсег. ВНИМАНИЕ, ако се премали доведуваат до дуплирани карактери. Тоа не е исто со погоре опишаниот проблем, но многу личи на него и може да се помеша со него, а некои и го решаваа тој проблем со зголемување на нивните вредности. Во секој случај, би било добро да се пробуваат и тие за општо штелување на тастатурата. Колку што се сеќавам, овие вредности ми се доста намалени од default-от, за побрза работа.

BounceTime е тоа што ни треба, во милисекунди е и дојдов до оваа бројка со макотрпни пробувања/ресетирања. Повторувам, важи само за мене. Некои викаат дека не работи, но еве сега го пробав за да се потсетам (700) и не можеше да се работи на тастатурата. Различни тастери еден по друг нормално си работат, но ист тастер како да е заглавен, мора да чекаш 700 милисекунди за да го повториш (на пример, движење со стрелки, бришење и слично).

DelayBeforeAcceptance заборавив што беше, читам дека по default е 1000. Барам и не можам да најдам. Мислам дека нема врска со ова (иако така личи), но не сум сигурен. А сигурен сум дека имам пробувано и други вредности и оваа е таа што ми треба.

Flags не е таа бројка што најмногу ја препорачуват, затоа што со неа се појавува иконка во tray (кај саатот). Ги најдов сите вредности за Flags и сигурен сум дека оваа е најминимално што може за да работи и да не пречи со звучни сигнали и други глупости.

И то...

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.678
13.735
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Требаше да објаснам што е разликата, и јас на почеток се чудев и мислев дека има две вредности за иста работа. Најлесно ќе биде ако ги објаснам вредностите, па од тоа ќе се види што е што, а и ќе му олесни на некој ако сака да пробува.

AutoRepeatDelay е одложувањето (периодот пред) да почне да се повторува притиснатиот тастер кога го држиш. Значи, притискаш тастер и држиш, времето од првиот контакт (занемаруваме bounce :hay:) се` додека видиш да почне да се повторува на екран, тоа е AutoRepeatDelay. Мислам дека и тој е во милисекунди. Се гледа како може да се помеша со bounce кога е многу мал, многу брзо почнува да повторува тастер, а понекогаш тоа и е проблемот кај некои тастатури (електрониката?).

AutoRepeatRate е, во истиот случај кога притискаш и држиш тастер и изминал AutoRepeatDelay и почнал да се повторува тастерот, колку брзо се повторува буквата на екран (што тој го регистрира/прикажува како нов притисок на тастер). При мали вредности лета, можеш да наполниш ред за една секунда, а при големи да се скинеш од чекање. На пример, со мали вредности при Autofire би давал поголема брзина на пукање (истрели во секунда) (ако уште постојат такви игри :hay:).

BounceTime е периодот што треба да го исчекаш за да регистрира повторно притискање на ист тастер, значи притискање, па отпуштање, па притискање. Не држиш, туку... чукаш, тапкаш. Токму како што е описот за debouncing. Нема влијание за притискање на различни тастери, сосема нормално можев да куцам кога екстремно го зголемив.

За DelayBeforeAcceptance сега најдов дека е пауза пред да прифати комбинација на тастери (два или повеќе истовремено), демек типот зголемил на 6 и не му фаќало Ctrl+буква. Можеби е така, не сум сигурен.

И ќе завршам со програмче што овозможува удобно тестирање на овие работи, во живо, без одлогирање (и нема да смени ништо во Windows ако не му кажеш). Не го бев пишал затоа што мислев дека го снема, но сега го најдов и живо и здраво е, а и онака јас повеќе сакам да си ги решавам (или создавам :hay:) проблемите во Registry. Се вика FilterKeysSetter (за пребарување случај да го снема) и домот му е овде. Може да се симне без регистрација на тој форум, последна верзија е 1.02. Тоа ме потсети дека оваа функција се вика FilterKeys во Windows.

Од програмот гледам (се потсетувам) дека дава два режими на работа, што се исклучуваат еден со друг (како DelayBeforeAcceptance и BounceTime да се исклучуваат), но мене дефинитивно со едитирање на регистарот ми работат сите. Треба да се пробува. И од програмчето исто така се гледа кои се вредностите за Flags.

Иако не ми беше тешко да куцам толку многу со штелувана тастатура, сега е доста и стварно е крај. :hay:

Последна промена:

Steam.

user
31 мај 2011
1.098
1.025
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
Ајде сега, не лажи, ти паднал некој best-in-slot и некој ти го зел со рол 100ка па си и удрил една заушка на тастатурата ;)

Па 95% вистина.. не беше заушка, 2 бокса беа.

Шала на страна, @NecrotoX chatter fix програмот го среди проблемот воглавно, толку брзо ги брише не се ни познава, фала ептен.

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64
А спас има ли од комбото брат ми го изгубил усб-то и сеа така дреме дома не дека е некоја марка или нешто ама ми треба пошто на едниот лаптоп не ми работи тастатурата, не е блутут тоа сум сигурен, моделот е a4tech GL-100 combo mouse & keyboard

dangthe

user
5 септември 2008
1.223
1.641
Скопје
А спас има ли од комбото брат ми го изгубил усб-то и сеа така дреме дома не дека е некоја марка или нешто ама ми треба пошто на едниот лаптоп не ми работи тастатурата, не е блутут тоа сум сигурен, моделот е a4tech GL-100 combo mouse & keyboard
1h8cqc.jpg

xristijanGTI

hello world
7 март 2011
328
374
Ќупурли
xristijanGTI's setup  
Processor & Cooler
R5 1600 AF
Motherboard
MSi Tomahawk B450 max
Storage
Samsung EVO 250GB SSD
PSU
550W EVGA SuperNOVA 550 G3
RAM
G.SKILL RipjawsV F4 DDR4 16GB
Video card
RTX 2060s
Case
Thermaltake Versa J21
Mouse
Logitech MX master 3
Keyboard
HyperX Alloy FPS Pro Cherry MX Red
Audio
Logitech G430
Monitor
DELL p2418d
OS
Windows 10 x64

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Комбо, се работи за обична тастатура и маус со усб донгл што идат, може не ми е на право место ама не ми се отвараше нова тема, извинете
Отвори нова тема, како тоа не ти се отварало? Два клика повеќе се. Овде се збори за механички тастатури и ти се убацуеш со некое прашање кое не е ни напишано читко и точно.

Гледам одлетале натек-от од залиха, штета баш мислев да ја купам. Не ми се даваат многу пари зошто ги запоставувам.

Следна ефтина на список е ред драгон или има нешто измеѓу?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.964
6.061
Skopje
Гледам одлетале натек-от од залиха, штета баш мислев да ја купам. Не ми се даваат многу пари зошто ги запоставувам.

Следна ефтина на список е ред драгон или има нешто измеѓу?

MS THUNDER PRO во DDStore, (2.779 денари, испорака за 48 часа):)

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно