Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Лимитирање на карактери на наслов во Joomla

ssimovski

read-only
21 јануари 2008
21
0
Здраво, ми треба помош. Како што пишува во насловот сакам да го лимитирам бројот на карактери на насловот во Joomla, но само во категориите не и внатре кога ќе се отвори постот. Целта ми е да ги израмнам насловите. Еден наслов да биде максимум два реда, бидејќи користам две колони внатре во категорија.

Jovan.74

hello world
6 јуни 2010
209
6
Skopje
Користи ја функција substr, пример:
PHP:
$naslov = "Ова е долг наслов со повеќе карактери";
if(strlen($naslov) > 15){      // ако има повеќе од 15 карактери
     $naslov = substr($naslov, 0, 15);    // скрати го насловот на 15иот карактери
}

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Ако користиш кирилична поддршка со UTF-8 енкодинг наместо substr користи ја mb_substr само на крај да додадеш кој енкодинг го користиш. Ова за да не добиваш ?? на крај бидејќи substr освен латинични стрингови не знае да крати друго.. пример:

PHP:
     $naslov = mb_substr($naslov, 0, 15,'UTF-8');    // скрати го насловот на 15иот карактери 
}

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Pogornovo reshenie najverojatno chesto kje ti iseche zborovi na polovina. Kako podobro reshenie, isechi ja rechenicata do maximalniot broj bukvi, potoa najdi go prethodniot zbor i povtorno isechi go ostatokot.

mihajlo

read-only
2 март 2010
10
6
Скопје
siljanoski.com
Ако користиш кирилична поддршка со UTF-8 енкодинг наместо substr користи ја mb_substr само на крај да додадеш кој енкодинг го користиш. Ова за да не добиваш ?? на крај бидејќи substr освен латинични стрингови не знае да крати друго.. пример:

PHP:
    $naslov = mb_substr($naslov, 0, 15,'UTF-8');    // скрати го насловот на 15иот карактери
}

Не мора да правиш проверка во случајов. „If“ условот ти е вишок код. :)
Во право сум? :)

DekoRoker

lurker
12 септември 2009
625
53
Скопје
dejan.at.mk
Не мора да правиш проверка во случајов. „If“ условот ти е вишок код. :)
Во право сум? :)
Пуста навика на факултет во C кога имавме задачи со низи не тераа да проверуваме ако има помалку знаци да не враќаме вишок.. Ок ако низата има помалку од 15 ќе ја врати како што треба, ова е PHP не е С.. :)

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно