Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Купување на Macbook

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Јас како некој кој си купи macbook pro 13ка, ги имав истите размислувања, како 8гига?, дали ќе може да работи.. До ден денес се уште го користам како примарен компјутер, кој ми е повеќе од доволен за моите работи. Тешко дека би се вратил на windows. За батерија да не зборам, ете од тогаш до денес, значи буквално одам на работа, приклучувам на монитор и батеријата држи цел ден, веќе дома кога ќе си дојдам го вклучувам на полнење.

Не сум heavey user така да она што ми е вклучено и она што го работам е се преку прелистувач.

Активни апликации:
Slack, Dia, Whatsapp, Viber, Chatgpt, Mailbird, Sublime, Enpass, Spotify

Од време на време:
FastestVPN, Affinity, Anydesk, Transmission (кога сум дома активен).

Тоа е се што имам.
Си купил мбп за да отвораш табови во браусер. Да ти дадам неколку мои псд или аи фајлови, нема да можеш да ги отвориш воопшто. Мбп со 8гб рам беше најголемата превара на јабуките. Аир-ов им е супер. Понуда кон луѓе што сакаат фенси грзината јабука за малку пари а секако нема да користат 95% од можностите на напреден систем за работа. Јутјуб, нетфликс, браусери, офис... и ниту едно од тие во исто време. Ем не многу табови...
Пред да ме нападнеш, имав мбп м2 со 8гб рам. Супер работеше, се дур не му фрлам некој голем фајл.

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
Ајде уште едно лично искуство.
Од пред 6 месеци MacBook Air M4, 16gb RAM, 15inch.
Од работа користам Dell Latitude 7000 серија, Ultra 7, 32GB RAM.
Меков отвара 2пати повеќе алатки истовремено, додека делот пука под притисок, кочи, лагува, ќешира, преполнува рам и врти подолго по таск кога е полн оптоварен.
За работа зборам многу табови, вс код, докери, ремоте сесии плус еден куп стандардни офис алатки отворени.
Се менаџира со Делот, гасиш, средуваш, држиш рам хигена, со мекот тоа го нема.

( се разбира, со мекот можам и да работам 8 часа, без полнач, многу е полесен, многу е поубав )

Топла препорака до сите.
Имам само една мана, замерка, тоа што морам да инвестирам во Thunderbolt 4 dock, за да можам со еден кабел да поврзам се, сега морам два да штекнам за двата монитори, монитор по тајп ц порта.
Кај мене лаптопов Lenovo 12та генерација i7, подесувани оптимизации за батерија, ама и покрај тоа релативно брзо се празни батеријава (1-2 часа). На mac-oв потполно иста конфигурација (М4/16GB/256GB) со исто сценарио покривам цела смена без полнач. Ретко го користам и генерално преферирам да работам на setup-ов кој го имам дома, ама ако не работам од дома искуството со претходниов laptop е неспоредливо.

P.S. Немам купено dock (генерално и не ми треба) но доколку имаш препорака за додатоци сподели.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Кај мене лаптопов Lenovo 12та генерација i7, подесувани оптимизации за батерија, ама и покрај тоа релативно брзо се празни батеријава (1-2 часа). На mac-oв потполно иста конфигурација (М4/16GB/256GB) со исто сценарио покривам цела смена без полнач. Ретко го користам и генерално преферирам да работам на setup-ов кој го имам дома, ама ако не работам од дома искуството со претходниов laptop е неспоредливо.

P.S. Немам купено dock (генерално и не ми треба) но доколку имаш препорака за додатоци сподели.
што работиш? Добри се мековите се дур не уклучиш процеси што се постојано процесорски интензивни. Ако пробаш да рендерираш, имаат батерија што држи долго, ама ја снемува драстично побрзо.
View: https://www.youtube.com/watch?v=9U_vaCsd6VE

1% на минута рендеринг.
тоа се 100 минути работа.
Оптимизацијата на процесорот е фантастична, но штом почнеш да го користиш, се покажува дека нема магија.

shifty

Модератор
5 септември 2009
1.071
1.422
shifty's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X3D & Arctic Liquid Freezer II 420 A-RGB
Motherboard
ASUS ROG Strix B550-F GAMING
Storage
Gigabyte Aorus 2TB & Gigabyte 1TB
PSU
XFX 1000W Platinum
RAM
4x32GB DDR4 3200C16
Video card
Asus ROG Astral RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
Cooler Master HAF700
Mouse
Razer Lancehead TE
Keyboard
ASUS ROG Strix Scope RX
Audio
Creative X-Fi Titanium HD, Adam A7x
Monitor
HP Z38c & HP Omen 32q
OS
Windows 11 Professional x64
што работиш? Добри се мековите се дур не уклучиш процеси што се постојано процесорски интензивни. Ако пробаш да рендерираш, имаат батерија што држи долго, ама ја снемува драстично побрзо.

1% на минута рендеринг.
Оптимизацијата на процесорот е фантастична, но штом почнеш да го користиш, се покажува дека нема магија.
Генерално се што работам е на remote сесии, она што го користам локално е поголем број на browser tab-ви, а нешто што најмногу ја троши батеријата се zoom повициве.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk

1% на минута рендеринг.
Добро, ја троши брзо батеријата на нешто што скоро никој нема да го прави на батерија.
Него што ќе се деси ако истото сценарио го употребиме на Windows лаптоп?

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
447
Прага, Чешка
Одлични се новиве МБП па и МБА, само што не можам да гејмам тоа што сакам...
Инаку уште сум на МБА М1 и да чукнам во дрво, добро се држи и во 2026та

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.689
3.325
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Си купил мбп за да отвораш табови во браусер. Да ти дадам неколку мои псд или аи фајлови, нема да можеш да ги отвориш воопшто. Мбп со 8гб рам беше најголемата превара на јабуките. Аир-ов им е супер. Понуда кон луѓе што сакаат фенси грзината јабука за малку пари а секако нема да користат 95% од можностите на напреден систем за работа. Јутјуб, нетфликс, браусери, офис... и ниту едно од тие во исто време. Ем не многу табови...
Пред да ме нападнеш, имав мбп м2 со 8гб рам. Супер работеше, се дур не му фрлам некој голем фајл.
Па тоа ми е работата :( не можам (а и не сакам) да си зголемам работа :LOL:. Тестирам некои работи на LM Studio ако тоа се важи, мада тука се користи GPU повеќе. Користам јутуб инаку додека работам и не ми правело проблем, пак исто на прелистувач :) Имам еднаш LoL играно исто без проблем.

Она што го имам забележано е дека не ми сецка компјутер на олку мал рам, значи нема лаг, се е мазно во мојов случај.

Единствено имам слушнато да бучи лаптоп е кога рендерирам видеа преку HandBrake апликација, тогаш му треба повеќе време и после некоја минутка се слуша перка како работи. Тоа е се што сум направил да “оптеретам“ лаптопот :)

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.622
3.169
Добро, ја троши брзо батеријата на нешто што скоро никој нема да го прави на батерија.
Него што ќе се деси ако истото сценарио го употребиме на Windows лаптоп?
Не сум пробал, ама еве на мојов ако чувам батерија, работи 5 саати.
Ако пуштам рендер во истиот стил како на видеото, веројатно ќе трае 1 саат, можеби и нешто повеќе? Помалку од јабуката, но ова не е лаптоп во иста ценовна рамка.
Инаку некој лаптоп со соодветна батерија мислам дека нема многу да се разликувa.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Абе кој 5 саати, 8 саати истерувам со MacBook M2 Pro, се дешавало без полнач на работа да идам, со отворени по 3-4 инстанци од PyCharm IDE, со Cursor IDE инстанца и плус ред друго Docker кренат, Beekeeper Studio, Postman, Sublime и еден куп неизгасени табови во Chrome меѓу кои ќе пуштам музика повремено на слушалки или ќе се уклучам на состанок…
Macbook M1 кога купив пред неколку години се мислев за Dell XPS ама се сомневам дека ќе издржи волку.
Имам по дома и M4 32gb и еден постар со Intel, шо приватни, шо службени… пред некој ден прв пат забележав да заглави M2 Pro со 16gb со тоа што симнав комплексен LM модел од 6.5gb на Meta AI, искуцав кратка скрипта у Python и при извршување спор беше и почна да кочи лаптопот. Веројатно ми фали некоја оптимизација, немам искуство со ова.
На М1 имам и CS:GO играно и не е лошо, ок се носи… иако не се споредува со Windows прописен десктоп мада мојов десктоп има прилично скромна графичка RX6400 колку за CS2 повремено да играм.
Видео со DaVinci Resolve и аудио со Logic Pro уште ги терам на M1 и нема никаква мака.
Латенција, број на VST инстанци, брзина на export/bounce, и на крај се тоа на батерија без полнач со максимум компатибилност без никакви маки со драјвери… не знам еве, има ли некој што тврди дека Dell XPS ќе може подобро ?

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.405
1.639
...
тоа што морам да инвестирам во Thunderbolt 4 dock, за да можам со еден кабел да поврзам се, сега морам два да штекнам за двата монитори, монитор по тајп ц порта.
ако ти заврши ова работа - пиши ми порака ќе се договориме..
Имам дома 1-2 некористени така стојат у фиока..

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Сега го изгледав видеово и мислам дека доста фер споредба направил.
Си ги победи Windows своите категории, а Mac своите па нека си избере секој купувач према негови потреби.
View: https://youtu.be/aJSK3HZlvnU?si=K-QOkiLjhAY0m7g2

П.С. Се согласувам со него за Apple Inteligence… лимитиран, малце приглуп у споредба со други интелигенции и среќа што се здружија со Gemini, пошто нигде иначе нема да стигнат…

Dinamit

hello world
25 мај 2013
434
607
Ќе имаме Macbook M4 Air со 16Gb. Со не повеќе од 10 циклуси. Со сеуште активна гаранција.
Комплетно пакување, Убедливо најпродаван модел ни се од Macbook.
Цена 800 еу.

Insanious

hello world
18 јануари 2025
279
361
Росоман
linktr.ee
Јас земав macbook pro 2018 so i9, 32gb ram,512gb, 15 incen. Ali posto koristam ableton za audio produkcija baterija se trosi za saat vreme dali e ova normalno pisuva deka ima 190 ciklusi samo ako ne e vo red pisete da go vratam...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.164
18.759
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас земав macbook pro 2018 so i9, 32gb ram,512gb, 15 incen. Ali posto koristam ableton za audio produkcija baterija se trosi za saat vreme dali e ova normalno pisuva deka ima 190 ciklusi samo ako ne e vo red pisete da go vratam...

8 години стар, интел, би рекол дека тоа е тоа.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
добро е и 1 час штом тера за 8+ години стара батерија + тој гладен процесор

не најде со М цпу?

xGenius

read-only
7 ноември 2014
34
14
Еве ме и мене, Sky Blue 13-inch MacBook Air M4 16/512 купен пред недела дена.

img-1.png

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно