Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Каков монитор користите? (колку херци)

60 hz или повеќе?

• Вкупно гласале
    152
  • Анкетата е затворена .

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Абре зимај го додека не го качиле, сите цени рипнаа на жирафава а и најверојатно така и ќе си останат цените, одамна немало некој попуст како што знаеа да имаат, за оваа цена не наоѓаш ваков монитор никаде.
Ма бем ти 1 година гаранција, ем ќе го трескаат во ЕЛС.
Си го нарачав овој од дилер по дилерска цена од 14000, исти спецификации со Самсунг Г5. Утре треба да го добијам.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Си го нарачав овој од дилер по дилерска цена од 14000, исти спецификации со Самсунг Г5. Утре треба да го добијам.
Ај со здравје да се користи, убаво мониторче, барем со овој имаш подесување по висина и 3 години гаранција.

Dinako

hello world
26 октомври 2016
128
58

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
616
1.505
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Имам користено монитор од AOC, неможам да се сетам на точниот модел, спец- 1440P 27' 165hz со 1ms рисонс тајм ,не сум фан на VA панели ради големиот screen tearing, претпоставувам дека и твојот ќе има, ако не ти пречи овој дел онда ќе го користиш со години

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Имам користено монитор од AOC, неможам да се сетам на точниот модел, спец- 1440P 27' 165hz со 1ms рисонс тајм ,не сум фан на VA панели ради големиот screen tearing, претпоставувам дека и твојот ќе има, ако не ти пречи овој дел онда ќе го користиш со години
Му реков - видеа му пратив со примери од „смиринг„ и пак ВА купи... Ај ќе го видиме во огласи како го мења за ИПС со доплата :ROFLMAO:

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија

Му реков - видеа му пратив со примери од „смиринг„ и пак ВА купи... Ај ќе го видиме во огласи како го мења за ИПС со доплата :ROFLMAO:
Абе какви црни смиринг и тиринг. Не играм тие шутерските игри, 100 пути кажувам. На Самсунг ТВ-то VA не сум приметил никакви ефекти.
Иначе поубаф контраст ќе има, подлабока црна.
Прво VA монитор сакам да имам 165 херц, па после тоа фаст АјПиЕс.
Да те потсетам дека градуелно сакам да си ги изуживам технологиите.
И така брзо ми минува мерако, немаше смисла да скокам одма на фаст ајпиес.

Bate Sase

Баниран/a
27 мај 2021
638
826
Недојдија
Само шо го пробав мониторот малце без калибрации. На гејминг форза хоријзон 4 и GTA V ни тиринг ни смиринг.
165 херца. Одчличен е за парите. Утре ке пробам да подесам поубава слика да го научан менито. И ке се пофалам у темата за подновување. А баш и ке симнам игра шутерска да видам дали ке има тиринг и смиринг. А чисто сумљам.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.702
3.823
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Малце да ја мрднам темава после една година:
Samsung 24" Essential Monitor LS24C310EAUXEN S3 S31C 75 Hz

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
AOC 27G2U 144Hz - само ми слабее панелот - пред две год на 140хц се намали - па лани на 135хц - сега на 120хц . И на други монитори ВА или ИПС им се дешава ова - на Редит читав - нема чаре - не е електроника дел нешто внатре - самиот панел е :cry:
Сепак добро е - по тоа колку го користам - добро е што не е умрено до сега :ROFLMAO:

И

Избришан член 42370

Гостин
AOC 27G2U 144Hz - само ми слабее панелот - пред две год на 140хц се намали - па лани на 135хц - сега на 120хц . И на други монитори ВА или ИПС им се дешава ова - на Редит читав - нема чаре - не е електроника дел нешто внатре - самиот панел е :cry:
Сепак добро е - по тоа колку го користам - добро е што не е умрено до сега :ROFLMAO:

Чекај чекај, како тоа слабее?
Прв пат читам за ваков проблем.
Значи да фукнам 1000 евра на 500 Hz панелот, за 3 години тој панел ќе вреди 100 евра (зависни до колку Hz ќе стигне, а панелот опшо не вреди многу поради што е TN).

On: Искуство некој со Gigabyte G24F 2?

На ревјуво нема некој пофални работи, се е по или под спецификација од официјална страна, побавен response rate од конкуренти, полош контраст итн...

Edit: Малку сум надвор од контекст во темава, ако е можно, може и мислењево да ми се премести во Дискусија за монитори.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Вака почнува
https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/10nddgv View: https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/10nddgv/horizontal_lines_on_monitor_help/

Па полошо
https://www.reddit.com/r/IndianGaming/comments/q8s7u8 View: https://www.reddit.com/r/IndianGaming/comments/q8s7u8/help_monitor_keeps_getting_horizontal_lines_every/

и на крај
https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/133n08j View: https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/133n08j/aoc_monitor_suddenly_23_black_and_13_pixelated/

и не можеш пповеќе да ја користиш највисоката резолуција - мораш кастм резолуција да направиш 5хц подоле од 144хц. Па и таму ќе се јават линии по 3 месеца итн.

А интересна работа - загреј го делот кај што се линиите со фен - проработува и додека е жежок (40-50Ц) си тера - а се олади - пак исто. Прво ко се појавија со рака беше доволно да се загрее - сега ни 60Ц не се оправа .. Изгледа некој ред од панелот - ќе се сј*бе нешто и тој ред ваљда не реагира и се збунува тоа техниката што ги црта линиите и пола екран црн !

ТН панели - не патат од ова 100%
Мислењето е автоматски споено:

Чекај чекај, како тоа слабее?
Прв пат читам за ваков проблем.
Значи да фукнам 1000 евра на 500 Hz панелот, за 3 години тој панел ќе вреди 100 евра (зависни до колку Hz ќе стигне, а панелот опшо не вреди многу поради што е TN).

On: Искуство некој со Gigabyte G24F 2?

На ревјуво нема некој пофални работи, се е по или под спецификација од официјална страна, побавен response rate од конкуренти, полош контраст итн...

Edit: Малку сум надвор од контекст во темава, ако е можно, може и мислењево да ми се премести во Дискусија за монитори.
Фукни малу поише (800) и земи ова и крај ! Си решил монитор за следните 15г

1697189752664.png

View: https://youtu.be/C0PS9yM-t6Y

Последна промена:

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Brightness - 260 cd/m2 е жална работа на монитор. Јас не би го купил
Слушај - брајтнес-мајтнес - убаво е да се пофалиш и да изгледаат игрите Вау некогаш - ама поиграј два саата - прво ќе те печат очи па глава ќе те заболи - и вид ќе оштетиш стопосто .. Добро зборам за над 300-350 нитса или недајбоже 400-450нитса.
За работа и скролање по форуми вака - од 150 поише - Не !
Онтопик - само што го заменив стариот АОЦ 27G2 за Самсунг Одисеј G50 . Аоцот е уште шампион - многу задоволен од него и за работа и гејмање (само што му падна рефреш рејтот на 110Хц - на тоа глича не работи).
А Самсунгов - рефлектор - цела соба ја осветлува на ХДР кога е пуштен (па и онака ако ставиш јака осветленост)
Иначе зборот ми беше - види препорачани сетинзи од РТИНГС за Самсунг Г50
1699711224054.png

Значи само 100 нитс - или кандели пер метар - шо и дае правиме споредба .. А еве фабрички

1699711357352.png

Према томе - тоа што викаш „Brightness - 260 cd/m2 е жална работа на монитор„ - не ти држи вода.

Последна промена:

Fearless

lurker
22 јули 2009
793
262
Скопје
Слушај - брајтнес-мајтнес - убаво е да се пофалиш и да изгледаат игрите Вау некогаш - ама поиграј два саата - прво ќе те печат очи па глава ќе те заболи - и вид ќе оштетиш стопосто .. Добро зборам за над 300-350 нитса или недајбоже 400-450нитса.
За работа и скролање по форуми вака - од 150 поише - Не !
Онтопик - само што го заменив стариот АОЦ 27G2 за Самсунг Одисеј G50 . Аоцот е уште шампион - многу задоволен од него и за работа и гејмање (само што му падна рефреш рејтот на 110Хц - на тоа глича не работи).
А Самсунгов - рефлектор - цела соба ја осветлува на ХДР кога е пуштен (па и онака ако ставиш јака осветленост)
Иначе зборот ми беше - види препорачани сетинзи од РТИНГС за Самсунг Г50
Погледнете го атачментот 131480

Значи само 100 нитс - или кандели пер метар - шо и дае правиме споредба .. А еве фабрички

Погледнете го атачментот 131481

Према томе - тоа што викаш „Brightness - 260 cd/m2 е жална работа на монитор„ - не ти држи вода.
Имам неколку монитори под 300 брајтнес вратено затоа што од баш таквите ме боли глава и очи. Моментално подобрите монитори се 300 па нагоре, а ХДР уште повеќе.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.062
14.154
Непишано правило е дека повеќе максимален брајтнес значи поквалитетен монитор. И јас дома гледам на 100 кандели. Ама мониторот мора да има барем 300 кандели макс. Повеќе уште подобро. Плус со тек на време ледот слабее па макималните вредности ќе доаѓаат пониско.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.290
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Имам неколку монитори под 300 брајтнес вратено затоа што од баш таквите ме боли глава и очи. Моментално подобрите монитори се 300 па нагоре, а ХДР уште повеќе.

Од многу осветлен екран - болат очи - со овој монитор убаво можам да приметам последниве 2 дена колку го имам - пред тоа ама баш никогаш не ме болеле очи . Само се лажам - ХДР ова она и тоа ти е.
Можно е на послабо осветлен монитор да те болат очи - ако има некое треперење . Само ретко такви од 2018 па навака ги прават посаглам барем .
Мислењето е автоматски споено:

Непишано правило е дека повеќе максимален брајтнес значи поквалитетен монитор. И јас дома гледам на 100 кандели. Ама мониторот мора да има барем 300 кандели макс. Повеќе уште подобро. Плус со тек на време ледот слабее па макималните вредности ќе доаѓаат пониско.
Како со звучници - споредба ...
Купуваш 200W појачало и 200W звучници и си ги слушаш на 5W . Звук фантазија ..
Ист звук ли ќе добие некој со 5W звучник ?
Секако - Не .

Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.235
2.670
не знам кој се замара со брајтнес, освен ако не планираш да ослепиш. Мене ми е на минимум ставено и не се замарам со тоа уопште.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
616
1.505
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
Сакате да кажете дека цело време ви е брајтнес фиксен ?
Правило број 1, ако користиш дарк модови и дарк скинови поголем брајтнес е подобро, ако користиш бели и светли модови и скинови болат очи од поголем брајтнес.
Правило број 2, Во многу осветлена соба болат очи од НИЗОК брајтнес, тестирајте слободно, 2 дена работете во светла просторија со низок брајтнес.
Правило број 3, во темна просторија без осветлување болат очи од голем брајтнес, затоа и постојат најт модови на сите понови лаптопи и монитори,
Не за џабе на сите лаптопи имате шорт-кат за адаптирање на брајтнес исто како што имате и за глас, бидејќи зависно од преференците како го користите лаптопот и во каква простории го користите ќе имате потреба почесто да адаптирате брајтнес за да не ве болат очи, нели.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв