Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Како го чистите вашиот OLED монитор?

InSides

Practice makes perfect
21 февруари 2009
584
1.372
Влажни марамици за наочари. Thank me later.

Немојте ова да го правите. Microscratches galore.

Влажни марамици за наочари не треба да се користат ни за наочари, особено не за стакла кои се произведени во последниве 15 години.
Мислењето е автоматски споено:

Проблемот е за исопропил алкохол

Не е проблем. Интерхем. Се плаќа на сметка. Се подигнува кај нив или по карго.

Еден куп микроиндустрии низ македонија користат изопропил.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.559
5.236
Исопропил прави штета, немој некој да си игра со тоа да не треба да купува нов панел. Среќа што го нема да се купи во слободна продажба.

Убаво ви кажа веќе човекот. Не изопропил на екрани. И дефинитивно не појак од 50%.

Ако морате веќе за некоја мрснотија или така нешто тврдоглаво, напрајте си малку раствор 40-50% и со него на кратко и веднаш потоа пребришете со друго со вода навлажнето. Алкохол и стакло на времето беше топ солуција и се трпат, алкохол на пластика (сите нови екрани на било кој уред) катастрофа (сега ја прашав и ќерка ми студира биохемиско инженерство и ми објасни и со формули дури :D).

Или купете средство наменето за тоа и ќе ви трае со години. Исто припазете и со средствана за прозори. Исто генерално се наменети за стакло не за екрани и слично.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.957
5.856
Немам ОЛЕД на лаптопите и мониторот од десктопо, ама за чистење прашина од нив со години наназад користам вакви марамици, за наочари (тие од КАМ што се во кутивче од 100 или 200 парчиња).
Да, да тие. Идеално чистат и стакло и за монитор врвни.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.957
5.856
дали ги имаш пробано лично на олед монитор?
Секако! А и зошто ОЛЕД би бил различен од друг монитор. Монитори има само сјајни и мат. Јас ги имам користено и ги користам и на сјајни и на мат и на ИПС и на ОЛЕД (ако е тоа важно). Секогаш резултатот бил беспрекорен. Дури и кога некој ќе го избрише со крпа и ќе го направи лом, со марамчиањта се оправа и тоа убаво - секако прво да е исушен.

partaloskip

Intern
9 август 2023
25
28
Сум читал на интернет дека доволно е дестилирана вода и микрофибер крпчиња (2).

Чекори:
  1. Едно навлажнето крпче со кое што првично го поминувате екранот,
  2. Па со второто (суво) крпче го поминувате уште еднаш по што екранот треба да остане целосно сув.
Читам дека сте спомнале дека исто и може да е потребно раствор од изопропил алкохол, но да внимавате да истиот не е >50% алкохол.
За микрофибер крпчиња, порачав од алиекспрес 20 за доста ефтино, па можете од таму и вие, не знам кај нас каде се наоѓаат за разумна сума :D!

Vlad944

Practice makes perfect
3 март 2015
614
1.514
Битола
По нетов читам од MSi препорачуваат со исопропил 70 постотен,Леново вика никаков алкохол,LG кажва со исопропил прво турање на марамчина па потоа на екран или насуво без никакви течности.

Јас како што кажав,пред скоро 2 месеци го избришав со ракија 2-3 капки на парче скинато од маица,денес поминав со чисто бело марамче за бебе повторно со ракија за да проверам дали ќе излези црнило како што пиша Daniel86 но немаше ништо.
Ме стави Даниел во мисла,домашните порано со ракија телевизорите ги поминуваа каде цели жолтила излегуваа,особено каде што се пушеше цигари па реков да пробам пак.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.559
5.236
Ме стави Даниел во мисла,домашните порано со ракија телевизорите ги поминуваа каде цели жолтила излегуваа,особено каде што се пушеше цигари па реков да пробам пак.
Да ама порано напред на екраните, мониторите, телевизорите беше стакло не пластика.

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.534
9.590

partaloskip

Intern
9 август 2023
25
28
Не знам зашто воопшто има тема кога постојат вакви средства и се достапни во сите релеватни IT продавници.
Малку се поразлични QD-OLED панелите ради тоа што coating-от (односно заштитната површина на панелот) е мазна (рефлективна/glossy) а не мат (рапава) при што ако би применувале традиционални методи би добиле гребнатинки што е многу лесно... не си свесен колку лесно се гребат панелите, мојот успеав да го гребнам со кабелот од тастатурата...

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs)
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
За исопропил алкохол во аптека ми кажаа дека е категоризиран како прекурсор и не се продава веќе, а за ракијава искрено не знам, не сум сигурен, дестилирана вода со микрофибер како шо опишав во моментов кај мене дава одлични резултати. Дали остануват некакви траги после ракијата?

Другар, ракија или било кој високопроцентен алкохол испарува брзо и може да ти исчисти траги, а не да ти остави.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.886
3.106
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
ракија е само 40-50% алкохол, сѐ останато ќе остане како флека на екранот, а посебно разно-разни шеќери и боја.

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs)
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Онаа комерцијалната во маркет за луѓе што не пијат ракија е под 50.
Обично производителите и тоа што си оставаат "опашина" - не знам како е литературниот збор, во Кавадарци така се вика, уште повисоко процентна што не е за пиење туку чистење, а и обичната од 50+ степени чисти флеки.
Значи, не правиме муабет за рандом алкохол со шеќер и боја купен во маркет, туку "вистинска" ракија.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.559
5.236
Онаа комерцијалната во маркет за луѓе што не пијат ракија е под 50.
Обично производителите и тоа што си оставаат "опашина" - не знам како е литературниот збор, во Кавадарци така се вика, уште повисоко процентна што не е за пиење туку чистење, а и обичната од 50+ степени чисти флеки.
Значи, не правиме муабет за рандом алкохол со шеќер и боја купен во маркет, туку "вистинска" ракија.
Да бе збориме баш за таа вистинската варена у казан у Тиквешијата . Пуна е со шекери, служи за пиење, не за чистење на осетлива електроника и екрани. Купи си алкохол од аптека разреди го со дестилирана вода до кај 50-60⁰ и терај, ако веќе не ти се купува соодветно средство.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.190
Мислења
1.007.722
Членови
36.674
Најнов член