Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Home automation (Домашна автоматизација)

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
И, всушност, @despotovikj најубаво земи си едно вакво и сè ова што ние млатиме слама и се правиме паметни фрли во вода и мирна глава! И наздравје бањање со вода загреана на евтина. ;)

7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO
И, всушност, @despotovikj најубаво земи си едно вакво и сè ова што ние млатиме слама и се правиме паметни фрли во вода и мирна глава! И наздравје бањање со вода загреана на евтина. ;)

Не можам ова нигде да го поврзам за да го контролирам бојлерот.

Ме ставивте во мисла, дали има потреба да ја комплицирам работава до толку или едноставно да се откажам од овој план.

Во право сте сите и секоја чест на вашите познавања. Јас не се разбирам и се ова ми и делува некако комплицирано и доста ризично.

Можно е да се одлучам со некој shelly switch па да повикам мајстор се тоа да го намести.

Жалам што не се одлучив во моментот кога купував нов бојлер да биде смарт кој што беше 3-4 илјади поскап. Сега ќе треба да додадам речиси истата сума за да го постигнам тоа .

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Нема зошто да се откажеш и да даваш толку пари. Ете нарачај го тоа што ти го испратив и ако не знаеш сам, повикај мајстор да ти постави утикач и готово. Ем за мајсторот 5 мин работа, ем ете ќе го елиминираш оној спој од кој на сите им се стресоа гаќите, ем ти ќе си го решиш проблемот наједноставно и најевтино.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514

Овој го нарачав. Немаше залиха кај овие, не знаат кога ќе добијат.
Ова не е осигурач, значи прво ќе има осигурач, па жица од осигурачот ќе влага во ова до него поставено, а прекидачот на ѕид ќе е always on.
Ова е демек и осигурач и смарт прекидач, така пишува. Е сега дека реално ова би држело 60+А нешто не баш верувам. Значи би требало 16мм2 жица да влегува во терминалите. Баш ме интересира кога ќе го добиеш да кажеш импресии и ако можеш да го истестираш барем до кај 70~80% оптеретување дали би држел.

Sent by ME using Tapatalk

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Ова е демек и осигурач и смарт прекидач, така пишува. Е сега дека реално ова би држело 60+А нешто не баш верувам. Значи би требало 16мм2 жица да влегува во терминалите. Баш ме интересира кога ќе го добиеш да кажеш импресии и ако можеш да го истестираш барем до кај 70~80% оптеретување дали би држел.

Both models have NO overcurrent protection.
Според ова мислам дека не е осигурач. Ќе пишам искуство секако, бољерот ми е 3000W, не верувам да оди над 15А. Ама горе доле беа иста цена сите модели, затоа отидов со 63А.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Both models have NO overcurrent protection.
Според ова мислам дека не е осигурач. Ќе пишам искуство секако, бољерот ми е 3000W, не верувам да оди над 15А. Ама горе доле беа иста цена сите модели, затоа отидов со 63А.
Може, може. Јас на сајт кај тие гледав и беа у подкатегорија smart circuit breakers и гледаш претпоставка направив.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Може подетално малку. Кое шели, што тестиравте, како тестиравте?

Искрено не се сеќавам. Најобично вифи реле, на него приклучени 100-200 Вати. За жал, не беше изолиран случај.

Како и да е, не викам се држиш на страна, туку малку претпазливо само :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013
Пазете со Шели, на работа на при тест се запалија неколку на мал потрошувач
Сосема очекувано. Како што и напоменав претходно. Преголеми се шансите за проблем, особено ако се земе екстремен потрошувач кој работи многу долго - како бојлер.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Искрено не се сеќавам. Најобично вифи реле, на него приклучени 100-200 Вати. За жал, не беше изолиран случај.

Како и да е, не викам се држиш на страна, туку малку претпазливо само :)

Нормално претпазливост со струја секогаш. Ама мислев ќе дадеш нешто поконкретно, бидејќи јас па имам напротив баш спротивно искуство. Од преку 50тина различни Шели инсталирани во последниве 2.5-3 години дали 2~3 рикнале досега. И тоа знам точно кои, за кои и се знае веќе дека како серија рикнуваат од несоодветни кондензатори, уствари почкарт и издржуваат пократко.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Сосема очекувано. Како што и напоменав претходно. Преголеми се шансите за проблем, особено ако се земе екстремен потрошувач кој работи многу долго - како бојлер.
Зошто Бојлер е за тебе екстремен потрошувач и што ти значи тоа кој работи многу долго ? 1 саат, 2, 10 континуирано?
На пример 3ка конвектор по цел ден на штекер со смарт свич вграден во него, еве 2ра година, бојлер 2ка, 3та година. Значи не за џабе си имаат одредени брендови сертификати CE/VDE/UL/AU-NZ...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.197
1.206
Скопје
И тоа знам точно кои, за кои и се знае веќе дека како серија рикнуваат од несоодветни кондензатори, уствари почкарт и издржуваат пократко.
Ако не ти е проблем може да ни кажеш кои се тие модели, дека заинтерсиран сум да земам шели баш за бојлер

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Зошто Бојлер е за тебе екстремен потрошувач и што ти значи тоа кој работи многу долго ? 1 саат, 2, 10 континуирано?
На пример 3ка конвектор по цел ден на штекер со смарт свич вграден во него, еве 2ра година, бојлер 2ка, 3та година. Значи не за џабе си имаат одредени брендови сертификати CE/VDE/UL/AU-NZ...

И јас навистина не разбирам по кој основ е бојлер екстремен потрошувач! Што е тука екстремно!? Најмногу 2 kW е, работи најмногу 45-60 мин во денот! Прашање е и во колкав процент домаќинства работи и толку.

Клими фрчат 24/7 во лето, конвектори 24/7 во зима, ама бојлер бил и тоа екстремен. Па, модерниот сеприсутен еирфраер е поекстремен од бојлер!

Исто, не знам што толку по тоа Шели. Не знам зошто бугарска направа ви е со предност пред оние од АлиЕкспрес!? Патем, сите се прават на исто место и сите се кинески, само се брендираат поинаку.

Исто така, кога купувате утичница, утикач, штекер, прекинувач, продолжен кабел, „лопов“, што и да е, влегувате во Хубо/Електрометал/пазар и воопшто не се ни „тупите“ како со овие, а истата улога/функција ја имаат, истата струја поминува, истиот уред е поврзан...

:unsure:

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
И јас навистина не разбирам по кој основ е бојлер екстремен потрошувач! Што е тука екстремно!? Најмногу 2 kW е, работи најмногу 45-60 мин во денот! Прашање е и во колкав процент домаќинства работи и толку.

Клими фрчат 24/7 во лето, конвектори 24/7 во зима, ама бојлер бил и тоа екстремен. Па, модерниот сеприсутен еирфраер е поекстремен од бојлер!

Исто, не знам што толку по тоа Шели. Не знам зошто бугарска направа ви е со предност пред оние од АлиЕкспрес!? Патем, сите се прават на исто место и сите се кинески, само се брендираат поинаку.

Исто така, кога купувате утичница, утикач, штекер, прекинувач, продолжен кабел, „лопов“, што и да е, влегувате во Хубо/Електрометал/пазар и воопшто не се ни „тупите“ како со овие, а истата улога/функција ја имаат, истата струја поминува, истиот уред е поврзан...

Дека се прават сите во Кина тоа да. Дали се сите исти, тоа не. Има гоолема разлика, во шема, делови, дизајн, поддршка, сертификација од некојси таму но нејм кинески бренд со Туја апликација, и брендови (еве не мора да е Шели) кои имаат своја развојна програма и се друго, единствено масовното производство е во Кина поради пониска цена.
Инаку, да, ја тупам и во Хубо/Електрометал/пазар и за не смарт, обичен уред, кабел и не купувам било што, и повторно не е се исто.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Ма каква голема разлика! Јас барем во тоа не верувам... особено во голема.
И Aubess и Elivco воопшто не се „некојси таму но нејм кинески бренд со Туја апликација“.

А за не-смарт, можеби го тупиш ти, ама тоа е исклучок од „правилото“.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Не бе првокласни мултинационални компании се што котираат на берза. Гарант имаат и RnD тим, и поддршка и сѐ. Малку со софтвер не им иде па мора да користат Tuya ама па не може сѐ нели. И да малку дизајните и уредите им се како украдени, ама нејсе топ се.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.077
6.013

Кој рече дека тие не се екстремни потрошувачи? Сите тие имаат греачи што тегнат големи количини на струја. Освен клими се разбира, тие немаат.
Сите тие треба да се со одредено внимание приклучени. Имаме многу случаи со проблеми со такви тела, преку топење на штекетор, лепење на релето, палење и слично.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Ако може помош за приклучување на свичоф.

Повразна нула најлево во N.
Розевите линии ги приклучив во К1 и К2, тоа се сијалици кои сакам да ги контролирам со свичоф (сина и зелена боја). Средната сијалица (означена со портокалова боја) не ми треба да ја контролирам.
Светло сините линии се приклучени во L1 и L2, тоа е фаза (сите тие три врзани меѓу себе и ги означив со црвена боја).
Што иде во L?

Ќе прикачам и една празна слика за некој ако сака да нацрта :)

Благодарам.

1715640383332.png

1715640641987.png

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
N=Neutral (нула)
L=Live (фаза)

А ти имаш и заземјување (жолтата), таа не оди никаде

(едит)
Заборави. Си премостувал, не видов

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
N=Neutral (нула)
L=Live (фаза)

А ти имаш и заземјување (жолтата), таа не оди никаде

(едит)
Заборави. Си премостувал, не видов
Не сум правел јас, некој електричар така врзал :)

Нема заземјување, само се тие жици искористени.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.794
5.514
Ако може помош за приклучување на свичоф.

Повразна нула најлево во N.
Розевите линии ги приклучив во К1 и К2, тоа се сијалици кои сакам да ги контролирам со свичоф (сина и зелена боја). Средната сијалица (означена со портокалова боја) не ми треба да ја контролирам.
Светло сините линии се приклучени во L1 и L2, тоа е фаза (сите тие три врзани меѓу себе и ги означив со црвена боја).
Што иде во L?

Ќе прикачам и една празна слика за некој ако сака да нацрта :)

Благодарам.

Погледнете го атачментот 137388

Погледнете го атачментот 137389
Карма каша си напраил, не вака. Не можеш овде да го уклучиш овој свич. Колку што гледам ова сакаш да го уклучиш на самото место на прекидачот каде што веќе имаш физички прекинувач за три светла. Ако сум во право а најчесто така се поврзува кај нас прекинувач за светло сите овие жици немаш нула. Црната најверојатно е фаза сите други се таканаречени прекинати фази што искачаат од прекинувачите. За да го приклучиш свичот гледај вертикално нагоре над овој прекинувач дали имаш дозна каде ќе најдеш и нула.

Инаку
N nula
L faza
L1 i L2 izlezi kon sijalicite za faza
K1 i k2 vlezovi od fizicki prekunuvac za faza (moze a i ne mora da se prikluceni)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Карма каша си напраил, не вака.
Ако мислиш на поврзаното од претходно, така било, не сум правел јас ништо.
Колку што гледам ова сакаш да го уклучиш на самото место на прекидачот каде што веќе имаш физички прекинувач за три светла. Ако сум во право а најчесто така се поврзува кај нас прекинувач за светло сите овие жици немаш нула. Црната најверојатно е фаза сите други се таканаречени прекинати фази што искачаат од прекинувачите.
Така е, три светла се, двете што се надворешни сакам да ги контролирам далечински.
Црната е фазата, и се гледа дека со жолта жица е премостена два пати за трите светла (долниот ред, означени со црвена боја кај шрафовите).
Другите жици одат до светлата, тие прекинуваат (означени со сина, портокалова и зелена боја кај шрафовите).

Нула има, на сликата е приклучена во смарт свичот, инаку беше во „дозната“ оставена така, плавата жица со малку изолација плус на неа.

Инаку
N nula
L faza
L1 i L2 izlezi kon sijalicite za faza
K1 i k2 vlezovi od fizicki prekunuvac za faza (moze a i ne mora da se prikluceni)
Нулата е приклучена. Дали е доволно само L1 и L2 од фазата да ги земам (со црвено означени кај шрафовите), или од прекинувачите (тие со трите бои)?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв