Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
817
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Да не го имаш ставено емајлот на друга страна пред тоа или пак некоја екстензија да не ти го има собрано ?
Али како и да е не се плаши никој нема да ти го плати данокот :ROFLMAO:
Хаха, не мејлот не ми е ставен подолго време на друга страна. А и тој нивниот мејл со пин кодот значи нити нешто брендирано нити бутур, плеин текст со една реченица еве ти го кодот и ајт мрш.

Не верувам да беше коинциденција.

Darsey

read-only
30 јуни 2021
3
3
Здраво, не знам дали е вистинската тема за да го прашам ова, но се надевам некој ќе помогне. Читам дека со приход над 2 000 000 денари стануваш ДДВ обврзник, но доколку приходот е од странство тогаш не се зема во предвид приходот во пресметката за ДДВ. Во кратки црти, имам договор со фирма од странство, во МК си плаќам 10% данок на доход, се е тоа регулирано. Прашањето ми е доколку стигнам до над 2 000 000, дали ќе станам ДДВ обврзник или не?

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Здраво, не знам дали е вистинската тема за да го прашам ова, но се надевам некој ќе помогне. Читам дека со приход над 2 000 000 денари стануваш ДДВ обврзник, но доколку приходот е од странство тогаш не се зема во предвид приходот во пресметката за ДДВ. Во кратки црти, имам договор со фирма од странство, во МК си плаќам 10% данок на доход, се е тоа регулирано. Прашањето ми е доколку стигнам до над 2 000 000, дали ќе станам ДДВ обврзник или не?

Не. Не се плаќа ддв на странски приходи, не се ни сметаат за обврзник. Пред 3-4 години ми дојде (мене а и на неколку други познаиции) покана за ддв обврзник, само требаше да им однесам документи/договори дека приливите се од странство и толку, се заборави целата работа.
Ако треба нешто, сами ќе те побараат. Ти само плаќај си ддв и проверувај разлики во годишната и тоа е тоа.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Не. Не се плаќа ддв на странски приходи, не се ни сметаат за обврзник. Пред 3-4 години ми дојде (мене а и на неколку други познаиции) покана за ддв обврзник, само требаше да им однесам документи/договори дека приливите се од странство и толку, се заборави целата работа.
Ако треба нешто, сами ќе те побараат. Ти само плаќај си ддв и проверувај разлики во годишната и тоа е тоа.
Зависи од видот на прометот кој што го остваруваш, не секој промет на услуги кон странство е ослободен од ДДВ.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Зависи од видот на прометот кој што го остваруваш, не секој промет на услуги кон странство е ослободен од ДДВ.

Моја грешка, претпоставив дека работи програматор/дизајнер :)

Darsey

read-only
30 јуни 2021
3
3
Програмирање, консултантски услуги ги пријавувам на УЈП.
Мислењето е автоматски споено:

Моја грешка, претпоставив дека работи програматор/дизајнер :)
Во право си :D

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.402
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Се изначитав сите страни наназад и уште толку паника ме фати o_O Па ќе морам директно прашање да поставам:

Доколку како фриленсер продавам SEO услуги на сајтови стриктно од типот на Fiverr, каде потоа парите кога ќе се соберат доволно ќе бидет префрлени на мој Payoneer акаунт, од каде ќе бидат префрлени на моја трансакциска во домашна банка... бидете љубезни во неколку чекори објаснете ја процедурата за плаќање данок онлајн, колкав процент на данок, кои шифри/точки/категории/итн, рокови и фрекфенција на плаќања, има ли можност за одбитоци, и сл.

Благодарам однапред, кажете ми ако испуштив да дадам некој важен податок како би можеле да ми одговорите на прашањето.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Се изначитав сите страни наназад и уште толку паника ме фати o_O Па ќе морам директно прашање да поставам:

Доколку како фриленсер продавам SEO услуги на сајтови стриктно од типот на Fiverr, каде потоа парите кога ќе се соберат доволно ќе бидет префрлени на мој Payoneer акаунт, од каде ќе бидат префрлени на моја трансакциска во домашна банка... бидете љубезни во неколку чекори објаснете ја процедурата за плаќање данок онлајн, колкав процент на данок, кои шифри/точки/категории/итн, рокови и фрекфенција на плаќања, има ли можност за одбитоци, и сл.

Благодарам однапред, кажете ми ако испуштив да дадам некој важен податок како би можеле да ми одговорите на прашањето.
1. Се регистрираш на е-PDD (ако досега не си регистриран), пријавуваш електронски.
2. Вид на доход T1.Доход од работа/ S.15 Други лични примања остварени во странство.
3. Стапката ти е 10% од бруто или 11.11% од нето.
4. Даночна основица ти е вкупниот износ кој ќе го префрлиш од Payoneer на твоја трансакциска во домашна банка.
5. Сите приходи (префрлања од Payoneer на твоја трансакциска ) во текот на еден месец (збирно) треба да се пријават до 10-ти наредниот месец а треба да се плати данокот до 15-ти.
6. Немаш одбитоци.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
1. Се регистрираш на е-PDD (ако досега не си регистриран), пријавуваш електронски.
2. Вид на доход T1.Доход од работа/ S.15 Други лични примања остварени во странство.
3. Стапката ти е 10% од бруто или 11.11% од нето.
4. Даночна основица ти е вкупниот износ кој ќе го префрлиш од Payoneer на твоја трансакциска во домашна банка.
5. Сите приходи (префрлања од Payoneer на твоја трансакциска ) во текот на еден месец (збирно) треба да се пријават до 10-ти наредниот месец а треба да се плати данокот до 15-ти.
6. Немаш одбитоци.
Благодарам за одвоеното време Гоце, следно го прочитав ова - Управа за Јавни Приходи на Република Северна Македонија - и не сфаќам како мојава активност е поврзана со "Доход од работа претставува секој доход што го остварува обврзникот по основ на работен однос, вклучувајќи го и доходот по договор за повремено или привремено вршење услуги..." . Тука нема работен однос ниту било каков договор.

Ова мислење е едно од неколкуте кои даваат поинакви упатства, слободно дади потврда или забелешка на истото:
Едноставно е за плаќање данок.

1.) Повлекуваш од Payoneer во банка
2.) Пријавуваш на е-пдд , ако е од онлајн дејност најчесто се избира Приход од работа > Консултантски услуги
3.) Плаќаш со фолио број кој може да се најде на PDF документот генериран од е-пдд. Скоро сите банки имаат онлајн плаќање на ПП-53 уплатница, го внесуваш само фолио бројот и ти повлекува од сметка, ги праќа во Трезор на РМ, со тоа данокот ти е платен.

Доколку немаш сметка на e-pdd тогаш најдобро е да отидеш до UJP и да потполниш формулари и ќе ти направат.

Туку... колку би ме чинеле консултантски услуги по ова прашање во 'Рафајловски консалтинг' ? :LOL:

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Благодарам за одвоеното време Гоце, следно го прочитав ова - Управа за Јавни Приходи на Република Северна Македонија - и не сфаќам како мојава активност е поврзана со "Доход од работа претставува секој доход што го остварува обврзникот по основ на работен однос, вклучувајќи го и доходот по договор за повремено или привремено вршење услуги..." . Тука нема работен однос ниту било каков договор.

Ова мислење е едно од неколкуте кои даваат поинакви упатства, слободно дади потврда или забелешка на истото:
Туку... колку би ме чинеле консултантски услуги по ова прашање во 'Рафајловски консалтинг' ? :LOL:

Убаво си пишува се, особено во делот ,,доходот по договор за повремено или привремено вршење услуги..."
Не мора да имаш писмен договор или електронски или било каков, за да имаш доход од повремено или привремено вршење услуги од странство.
Не гледам ништо спротивно во мислењето кое го посочи.
Туку, најдобро плати си за услугата, дали Рафајловски или некој други помали консулатнски куќи, цената за консулатции е некаде 50 евра.
Ако платиш за услугата, веројатно повеќе ќе и веруваш на информацијата.
Не си ти за по форуми совети да примаш, и не те обвинувам за истото, напротив во право си.

biljana_mk

read-only
21 ноември 2021
6
5
Здраво на сите

Каков документ докажува потекло на пари?

Од поодамна немам работено на интернет, и сега се вратив. На три сајтови сум upwork, pph и redbubble. Пробно пуштив нешто ситно од pph на payoneer а имам редовен клиент на upwork и продажби на redbubble и имам за земање.
Е сега картичката payoneer истечена, ги симнав во НЛБ на доларска тие пробните стигнаа $35, треба да однесам документ договор во банка. Дали знае некој што да им однесам?
А јас би сакала да ги симнувам на банка и да плаќам данок, ама ајде upwork се проекти со клиенти. Redbubble e print on demand, нема ни клиент.

Јас збунета, :) помагајте

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Здраво на сите

Каков документ докажува потекло на пари?

Од поодамна немам работено на интернет, и сега се вратив. На три сајтови сум upwork, pph и redbubble. Пробно пуштив нешто ситно од pph на payoneer а имам редовен клиент на upwork и продажби на redbubble и имам за земање.
Е сега картичката payoneer истечена, ги симнав во НЛБ на доларска тие пробните стигнаа $35, треба да однесам документ договор во банка. Дали знае некој што да им однесам?
А јас би сакала да ги симнувам на банка и да плаќам данок, ама ајде upwork се проекти со клиенти. Redbubble e print on demand, нема ни клиент.

Јас збунета, :) помагајте
Какво потекло на банкарски трансфер, потеклото е Payoneer... мислев тоа само за кеш може да бараат и тоа само за поголеми суми (над 2,500 ЕУР како што ми кажаа во НЛБ). Да резимирам, некој од НЛБ ти побарал "документ договор" ??

biljana_mk

read-only
21 ноември 2021
6
5
Парите се стигнати ама не се легнати на сметка, на нлб клик пишува распредели сретства кога ќе кликнам на тоа ома формулар и бара да прикачам документ

Атачменти

• Screenshot_20211121-160415_Chrome.jpg
    Screenshot_20211121-160415_Chrome.jpg
    153,2 KB · Прегледи: 63
  • Screenshot_20211121-160339_Chrome.jpg
    Screenshot_20211121-160339_Chrome.jpg
    178,1 KB · Прегледи: 64

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.031
1.842
Скопје
Парите се стигнати ама не се легнати на сметка, на нлб клик пишува распредели сретства кога ќе кликнам на тоа ома формулар и бара да прикачам документ
invoice од продажба на redbubble, било која форма извештај за што се продало и сл. Трансакции што и да имаш од каде се парите, и не мора да носиш во банка, на формата за распределба само си ги прикачуваш документите.

biljana_mk

read-only
21 ноември 2021
6
5
А ова што на пр е платено од клиентот повеќе пари, размена на валути, активација на пајонир, такса за префрлање од едно место на друго

И сега ми останува фактурата од клиентот со дупло повеќе пари вклучено и процентот за peopleperhour, нема да е проблем да ја прикачам?

Фала ви во секој случај, мислев сите се на payoneer картичка и ме фати малку паника, вака гледам дека ве имало :) хух :)

Последна промена:

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
А ова што на пр е платено од клиентот повеќе пари, размена на валути, активација на пајонир, такса за префрлање од едно место на друго
И сега ми останува фактурата од клиентот со дупло повеќе пари вклучено и процентот за peopleperhour, нема да е проблем да ја прикачам?
Ова ми остана дилема на мене, не можам да разберам зошто се форсира бирократија од минатиот век. Нажалост мислењето на VerGer мислам нема да ти биде од корист, конкретно на платформа каде почнав јас да работам како фриленсер продавач - не постои такво нешто како invoice од моја страна што јас би можел да го генерирам... единствено како купувач можам да си генерирам фактура од моја нарачка на која ќе стои името на фирмата која ја води платформата.

Од зорт можеш да генерираш PDF извештај од твојот dashboard на Payoneer, ама па тоа не е официјален документ (нема параф или сл), само за преглед служи. Како што самата посочи, поентата е дека треба да платиш данок на парите што си ги повлекла т.е. добила на твојата банкарска сметка. Порано во темава прашав кој е моментот кога се создава обврска за плаќање данок ( ТУКА ), ама ништо од тоа па остана да се консултирам со професионалец... (неделава имам закажано зависи од господинот, ако можеш почекај ме). Мојата мака е што правам outsource и зошто да плаќам данок на доход за целата сума кога тој дел е трошок а не приход. Али нејсе, што ќе каже господинов, така ќе направам во месец декември.

Туку, според твојот скриншот - "Број на документот" не е мандаторно поле, како што гледам и прикачувањето на документ исто така. Ме интересира зошто не ти е достапно за внес мандаторното поле "Опис на плаќањето"... па види со што можеш да поминеш, потеклото на парите е јасно бидејќи е банка>банка а не кеш на шалтер, не гледам потреба од било каква фактура која и не може да биде основ за плаќање данок, просто бидејќи не си ти која ја издала фактурата, во случајов redbubble ја издал односно како и да е називот на правниот ентитет.

Пред неколку години имав трансфер од фирма од Австралија, никаков документ не ми беше побаран, што потпишав не ни памтам и правец во УЈП отидов, повели детали што можеби ти значат:

Основ
СТАНАТИ ПРИВАТНИ ТРАНСФЕРИ ВО КОРИСТ НА РЕЗИДЕНТИ
440

Забелешка:
Прилив за домашно физичко лице (302) USD25

Ред. Бр. | Шифра на основ | Број на документот | Опис на трансакција | Износ во валутата
[сите полиња се празни, значи ништо од ова не ми побарале да поднесам]

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.569
3.207
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Фала ви во секој случај, мислев сите се на payoneer картичка и ме фати малку паника, вака гледам дека ве имало :) хух :)
УЈП ти дозволува да закачиш повеќе документи. Данок се плаќа на парите што си ги примил. Пример, фактура на 1000 евра имаш пратено, клиентот платил илјада меѓутоа неговата банка земала 25 евра провизија (ти во нашата банка си примил 975 евра). Во прилог за УЈП ќе закачиш фактура
+ изводот од трансферот од нашата банка и ќе ја ставиш сумата која си ја примил тука - 975 евра - за оданочување.

biljana_mk

read-only
21 ноември 2021
6
5
Фала ви дечки, тогаш ќе прикачам фактурата и ќе помине

Прикачи документ мораше, пробав без него
А redbubble праќа документ за секој продаден производ :) за 500 долари ќе ги затрупам со фактури како левица собранието, па пак нека бараат :) шала, ќе најдам некој месечен извештај

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
Пример, фактура на 1000 евра имаш пратено...
Што правиме со популарните платформи за фриленсери каде не постои можност да се генерира фактура просто бидејќи таму одамна не е 2003та ? Мора да постои друг начин што не вклучува фактури.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.569
3.207
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Што правиме со популарните платформи за фриленсери каде не постои можност да се генерира фактура просто бидејќи таму одамна не е 2003та ? Мора да постои друг начин што не вклучува фактури.
На Апворк има колку што знам. Би требало и на другитр, нешто како потврда при секоја трансакција. Не е до 2003-та, секаде треба потврди/фактури и во 2021.

NENO19

hello world
30 јануари 2011
163
131
На Апворк има колку што знам. Би требало и на другитр, нешто како потврда при секоја трансакција. Не е до 2003-та, секаде треба потврди/фактури и во 2021.
Таму каде што работам нема, објаснив претходно, фактура може да добие купувачот, нема поента компанијата мене да ми издава фактура, ниту е возможно. Таков е системот, компанијата е од САД и работи долги години.
Инаку, замисли работам со приватно лице за приватна услуга, ми плаќа преку Payoneer. Каква фактура или друг документ да биде приложен тука ? :) А сосема е легитимно да се добијат финансиски средства од физичко лице преку Payoneer. Истото важи и за обичен трансфер банка-банка, не постојат фактури или било што слично во таков случај. Единствено човек може опис да даде и ќе биде на 'жими мајка', нема формални документи кои можат да бидат прикачени, ниту можам да поверувам дека е тоа задолжително. Исто како и со примерот со фирмата од Австралија, никаков документ не ми беше побаран од НЛБ.

П.С.
Не се карам, само дискутирам :)

Убаво што Билјана се појави пред да појдам кај професионалецов на дотичната тема, бидејќи ова никој претходно не го споменал (referring to this - Е-Данок? ), а гледам е сопка од самата банка. Кај нас како да не постои термин фриленсер, се мора да е со договор за дело, за авторски права, за хонорар... не работат така глобалниве платформи, нема договори, нема фактури (освен таму каде што има), примаш пари и плаќаш данок и тоа е тоа, не разбирам по кој основ НЛБ бара документ со податоци кои можат да бидат и трговска тајна.

Последна промена:

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.816
5.521
... Не разбирам по кој основ НЛБ бара документ со податоци кои можат да бидат и трговска тајна.

По основ на закон за банки, девизни работење и упатство од НБРСМ за девизно работење и распоред на девизни дознаки (приливи/одливи).

Sent from Телефон using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно