Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Проблем Често паѓање на интернет А1 Аеродром

KuzmanovskiStefan

read-only
18 февруари 2023
12
6
Користам А1 оптика веќе 2 години и се случува интернетот да паѓа повеќе од 10 пати на ден по 20-30 секундни интервали, ако не се лажам се случуваат во ист период од денот секој ден. Претходно користев Телеком оптика, а како што знам А1 ја користи истата оптика, но кога бев на Телеком не се случуваа вакви проблеми.

Некои предлог за причини/решавање на проблемов?

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Ги имаш контактирано? Ако да, што ти имаат кажано? Ако не се решава проблемот, обрати се кај АЕК или смени провајдер.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
Користам А1 оптика веќе 2 години и се случува интернетот да паѓа повеќе од 10 пати на ден по 20-30 секундни интервали, ако не се лажам се случуваат во ист период од денот секој ден. Претходно користев Телеком оптика, а како што знам А1 ја користи истата оптика, но кога бев на Телеком не се случуваа вакви проблеми.

Некои предлог за причини/решавање на проблемов?
Дали откако ќе снема интернет и ќе дојде повторно јавната IP адреса е сменета или е иста?
Во DHCP сервер на твојот рутер, колку време стои кај IP address lease time?

KuzmanovskiStefan

read-only
18 февруари 2023
12
6
Дали откако ќе снема интернет и ќе дојде повторно јавната IP адреса е сменета или е иста?
Во DHCP сервер на твојот рутер, колку време стои кај IP address lease time?
Lease time моментално е 3 дена (од 4ти до 7ми), а за јавна адреса не сум проверил, ќе проверам следен пад кога ќе снема интернет

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
ОК, ајде тогаш вака:
1. Додека имаш интернет, отвори промпт Run: CMD и пиши: tracert -d 4.2.2.3 па ентер и земи скриншот да ја видиме рутата до 4.2.2.3
2. Кога ќе снема интернет, направи го истото и земи скриншот да видиме дали од локалната мрежа немаш интернет или дали кај провајдерот застануваат пакетите.

KuzmanovskiStefan

read-only
18 февруари 2023
12
6
ОК, ајде тогаш вака:
1. Додека имаш интернет, отвори промпт Run: CMD и пиши: tracert -d 4.2.2.3 па ентер и земи скриншот да ја видиме рутата до 4.2.2.3
2. Кога ќе снема интернет, направи го истото и земи скриншот да видиме дали од локалната мрежа немаш интернет или дали кај провајдерот застануваат пакетите.

Прва:
Screenshot 2023-09-06 220159.jpg

Втора:
vtora.jpg

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
Втора ти е кога немаш интернет, така?
Па според ова ти имаш интернет и кога немаш, ама немаш по се изгледа DNS. 195.3.x.x рангот на IP адреси е во Телеком.
Ти немаш локален проблем. Рутерот ти е добар, gateway ти е добар, стигнуваш до 10.10.х.х тоа се регионалните рутери за дистрибуција, тоа се класа Ц адреси приватни.
Проблем постои во рутирањето на пакетите внатре во Телеком.
Прати им го истово на маилот за поддршка и ќе го решат.

KuzmanovskiStefan

read-only
18 февруари 2023
12
6
Бидејќи А1 на моја адреса користат оптика ставена од Телеком пред многу години која не е ни добро одржавана, мрежата била нестабилна и имала можност да снема интернет неколку пати во денот - Одговор од А1 подршка
Мислењето е автоматски споено:

Реално се полоши се операториве, со 2 фирми на пазарот кои прават монопол, а квалитетот им паѓа. Ги немаат тие стандарди како во другите земји

Последна промена:

olt96

hello world
18 јуни 2015
229
259
olt96's setup  
Processor & Cooler
r5 7600x
Motherboard
asrock b85m pro
Storage
1TB NVMe Samsung
PSU
deepcool 860w
RAM
32 gb corsair
Video card
7800xt
Case
Lancool 216
OS
windows 10
Кај мене се случува исто, али само одкога го сменив интернетот на побрз ( од 30 на 100 ) исто вака, цело време паѓа на кратко посебно на телефон. На ПЦ со кабел ми личи дека е по стабилно.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.148
16.234
Кај мене се случува исто, али само одкога го сменив интернетот на побрз ( од 30 на 100 ) исто вака, цело време паѓа на кратко посебно на телефон. На ПЦ со кабел ми личи дека е по стабилно.
Направи ја истата дијагностика како погоре што напишав и види дали ќе добиеш ист резултат.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно