Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
848
932
Дали доколку пратката се испрати преку DHL Paket International од Германија ќе мора да се плати царина?
Пратката со се трошоци за испорака е 23 евра.
Колку би била царина во најлош случај доколку треба да се плати заради тие DHL глупостите?

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
За 23 евра нема царина. Иди преку германската пошта, преку националните пошти нема лежарина и остали такси кои љубат да ги наплаќаат крадците од типот на FedEx и остала багра.

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
848
932
Преку eBay е нарачката - само таа опција е излистана, ама изгледа е некоја грешка, нема логика да е 3 евра испорака - малку е.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Со оглед на цената и едно искуство со пратка од Германија преку DHL мислам дека се работи за Deutsche Post DHL така да би требало да стигне преку нашата пошта и без додатни давачки али сепак контактирај го продавачот и распрашај се.

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Преку eBay е нарачката - само таа опција е излистана, ама изгледа е некоја грешка, нема логика да е 3 евра испорака - малку е.

Кажи му на продавачот да ти го прати по Luftpost/Air Mail. 3.7 евра чини меѓународно писмо до 500 грама и вкупни димензии (должина+ширина+висина) од 90 цм.

Има разлика дали го праќа преку Дојче Пост или ДеХаЕл.

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
dhl експрес е курисрска служба и доколку с е царини е скапа услугата а се над 20 еур го царинат, дхл пост е обична пошта и доѓа во пошта се царини ретко и тоа со брза постапка и доста поевтино излегува

Luki Junior

hello world
28 декември 2015
151
268
Ако е иста компанијата (Дојче Пост ДеХаЕл) не значи дека по иста постапка се праќаат и обработуваат писмата/пакетите/пратките.

Ако ти го пратат со ДеХаЕл и меѓународна пратка, самиот испраќач мора да пополни декларација за царина. Ако не го направи тоа, ДеХаЕл Македонија ќе го направи, без разлика колку чини пратката. Многу често продавачите не се занимаваат со тоа и едноставно праќаат со ДеХаЕл, па после во МК те бричат на суво.

Ако ти го пратат по пошта (Дојче Пост) на налепницата сам си пополнуваш декларација, што има внатре и колку чини.

Најлесно да провериш која е разликата е отвори ја веб страната на ДП и на ДХЛ. Избери иста пратка до Македонија со ДП и со ДХЛ и ќе ја видиш разликата во цена на услугата.

Да речеме до 2кг со ДП до Македонија ти е 17 евра. Со ДХЛ ти е 28.

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Имал ли некој искуство со тракинг бројче ама без букви напред. На пример ова 71318165175 (од некоја пошта FLYT е) ако се стави во 17трак дава дека на 20.08 е стигнато во МКД. Прашав во пошта кај нас и ми викат дека за тие бројчиња неможат да прават тракинг, т.е. биле обични а не препорачани.

risto traktoristo

hello world
21 август 2016
210
168
Имал ли некој искуство со тракинг бројче ама без букви напред. На пример ова 71318165175 (од некоја пошта FLYT е) ако се стави во 17трак дава дека на 20.08 е стигнато во МКД. Прашав во пошта кај нас и ми викат дека за тие бројчиња неможат да прават тракинг, т.е. биле обични а не препорачани.
ако е мал производ може и во плик или во ќесенце е пратен, а не пакет. таквите штом излезат од кина и немаат повеќе тракинг.
според тракингот излегува дека дури на 18ти или 20ти 8ми бил пратен надвор од кина пакетот.
чекај го, би требало да стигне. ако не стигне до 10 дена до истекот на заштитата отвори dispute.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Тоа е од некој кинез, нема тракинг на нив, фејк броеви се.

corpz

hello world
12 април 2007
67
117
Од искуство, да се избегнува ДХЛ по секоја цена и ЗАДОЛЖИТЕЛНО да се користи обична пошта. Ако не е можно да се испрати по обична пошта, не нарачувај за да ги избегнеш сите главоболки. ДХЛ кај нас не функционира, освен за документи. Гуглај малку Сашка од ДХЛ и ќе видиш на шо мислам. Никогаш повеќе со нив.

creator

hello world
26 јануари 2009
89
67
Јас чекам иста таква пратка пратена преку истата компанија. Не е тоа тракинг број туку само број на пратка, а да се чудиш колку детално е се опишано. Има преку 10 ставки од кои последната на 23 август е End of travking, estimated delivery 5 to 8 days. И еве се уште ја чекам

alek99

hello world
28 јануари 2008
476
398
Ок, значи ќе си почекаме. Мене ми беше да не стигнала стварно пратката па да се затурила накаде низ пошта.

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-4690 CPU 3.50Ghz Cooler Master Hyper 103 Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
KINGSTON V300 SSD 240 Gig plus WD WD5000abys Storage
PSU
Cooler Master RS-500-PCAP-I3
RAM
Kingston 8GB 1333 Mhz DDR Non-ECC CL9 DIMM
Video card
ASUS GTX750TI-OC-2GD5 Engine Clock(Base) 1072MHz
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
Имам прашање. Брат ми е во Америка и ми купи Графичка од Амазон таму, графичката чини 280 долари. Ми интересира дали ке му прават проблем по терминаливе на аеродромите кога ке се враќа ??

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
Мислиш ако е во кутија нема да му прават проблеми, а не разбирам кој папири кога е од амазон нарачката ??

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
ако ја носи во купената кутија со драјвери гаранции ќеси и сл ќе си плати царина, ако ја завитка во весник нема.
sakas da kazes da ja izvadi skroz od kutijata i da ja zavitka vo nesto drugo ?

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Не треба да ја вади од ништо. Може само да му ја скенираат но тоа не е ништо страшно чисто за нивна сигурност. Не знам зошто кажувате ако не сте добро упатени во тоа. Чим патува во Македонија важат Македонските закони а тоа е дека со него смее да носи роба до 300евра и таа нема да биде царинета доколку ја внесува физичко лице и е за домашна употреба. Иако може воопшто да не му побараат нека си носи едно испринтано документче со трансакцијата од банка или амазон

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
sakas da kazes da ja izvadi skroz od kutijata i da ja zavitka vo nesto drugo ?
Сака да каже да го нема фабричкото пакување и картата да ја стави во кутија било каква за да изгледа како користена.

Не треба да ја вади од ништо. Може само да му ја скенираат но тоа не е ништо страшно чисто за нивна сигурност. Не знам зошто кажувате ако не сте добро упатени во тоа. Чим патува во Македонија важат Македонските закони а тоа е дека со него смее да носи роба до 300евра и таа нема да биде царинета доколку ја внесува физичко лице и е за домашна употреба. Иако може воопшто да не му побараат нека си носи едно испринтано документче со трансакцијата од банка или амазон
Македонски закони викаш а?

Filip988

read-only
4 октомври 2015
23
35
Filip988's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS B85-PRO GAMER
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Cooler Master Elite K400
Mouse
ASUS ROG Gaming Mouse
Monitor
LG E2241 FULLHD
OS
Windows 8.1 Pro
da mu kazav da napravi Invoice na kupenata roba i da ja isprinta, grafickata e kupena od amazon i e 280 dolari

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Ако не сте упатени не пишувајте, тие 300 еур е роба за лично користење на патување, графичка, аспиратор, декла за пунто, лустер не се такви предмети, доколку се внесуваат во мкд цариникот може да наплати царина.
Направи инвоис копија, извод од банка и така спакована нека му ја покаже на цариникот.

kirev

senior
31 мај 2010
9.081
7.769
@Filip988 не се сеќирај нема ништо да плати.
Не го мантрај. Отвори тука по темите. Отвори на сајтот на царина - може до 350 евра роба ШТО МУ БИЛА ПОТРЕБНА на патувањето. Не нова графичка.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Не мантрам јас никој. Имам во фамилија доста цариници, барем за тоа можам да кажам со сигурност како одат работите. За разлика од тоа што вие така ви текнало сте прочитале не сте дочитале од тоа си патиме. Од извор од прва рака нема да платиш царина. Еве пред сите кажувам дека ако брат ти треба да плати јас ќе ја платам таа царина.

Во државата смееш да внесеш роба до 300евра и нема да се царини ако е за домашна употреба. Вие најдовте да кажете дека ќе се царини што сте секое лето у грчка и ги полните багажите од икеа а вискито од фришоп го пикате под седиште пошо ви фуфка да си кажете што имате..

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно