hazard_mkd
hello world
Вчера сабајле им пишав на ciposta at customs.. Тракинг број во субјект и све шо бараат. Денес сабајле во Охрид ми стигна. Техничка роба 166 евра чинеше на али, ми наплатија ддв само . јеј 
Дали треба да го чекам писмото од царина или може така само со тракинг?^Скриншот од плаќање пејпал или од банка, и скриншот од плаќање кај продавачот.
Пиши им обавезно и тракинг број во сабџект.![]()
кога ќе видиш на тракинг дека ти е воДали треба да го чекам писмото од царина или може така само со тракинг?
Дали треба да го чекам писмото од царина или може така само со тракинг?
Уред од 400 долари на али со сите давачки ќе те чини 26к денари. Има убав попуст во сетек и mi store, плус гаранција за 50 евра поскапо од али у принцип. Поддржете го @the_maker.Дечки во план сум да земам телефонче од AliExpress некое Xiaomi или слично, по цена 300 / 400 $. Како иде со царина / ДДВ? Зимаат ли доста пари? Искуства?
MI8 оде за некаде 300-320€ за 64ГБ верзија, што е сосема ОК цена за таков уред, имаш и ПОКО за околу 50€ помалце.Дечки во план сум да земам телефонче од AliExpress некое Xiaomi или слично, по цена 300 / 400 $. Како иде со царина / ДДВ? Зимаат ли доста пари? Искуства?
Царина не се плаќа за телефони, само ДДВ. Има шанси да помине и така само, без дополнителни давачки ама тешко.Дечки во план сум да земам телефонче од AliExpress некое Xiaomi или слично, по цена 300 / 400 $. Како иде со царина / ДДВ? Зимаат ли доста пари? Искуства?
Јас купив МИ8 од Али на 30 Август. Стигна за еден месец, а на пакетот пишуваше дека е телефон од 45 долари. Не ме царинеа и телефонот ми испадна 320 евра, а заедно со слушалки во истиот пакет 350 евра. Според мене единствено што не се исплати е чекањето. Тогаш го немаше во МК, а сега сум го видел само во анхоч 29 илјади. Сепак мораш да си имаш испланирано 15% ддв и да видиш дали ти се исплати чекањето и нервирањето дали ќе те царинат или не.Дечки во план сум да земам телефонче од AliExpress некое Xiaomi или слично, по цена 300 / 400 $. Како иде со царина / ДДВ? Зимаат ли доста пари? Искуства?
Муабетов е со заработени пари преку интернет, затоа.Уред од 400 долари на али со сите давачки ќе те чини 26к денари. Има убав попуст во сетек и mi store, плус гаранција за 50 евра поскапо од али у принцип. Поддржете го @the_maker.
Ааааааа океј. Скроз глупо и непотребно ова ама тоа е. Фала многу.Парите прво се резервираат а после некој ден се книжат. Денот кога се прокнижиле, курсот на доларот бил повисок и затоа ти се појавила разлика.
Не е глупо ниту пак непотребно. И кога плаќаш со картица некаде, читај секаде прво се резервираат парите од твојата сметка па се книжат.Ааааааа океј. Скроз глупо и непотребно ова ама тоа е. Фала многу.
Доколку си го гледал курсот на доларот/еврото во графата куповен(во курсната листа на кб) и си пресметал 14.040,00 а банката го смета од графата продажен(кој е повисок)па од тука ти е разликата од 160 и нешто денари.Имам едно прашање вака поинтересно малце. На 13ти месецов нарачав телефон од Али што сметав дека треба да ме фати нешто под 14 000 ден, уплатив во Комерцијална 14 000 и плус 80 денари што ми се наоѓаа нешто ситно, значи 14 080. Пошто прв пат нарачувам вака поскапо нешто од нет, не сакав да уплаќам повеќе пари за секој случај. Го нарачав телефонот и гледам ме фатило 14 040 денари. Океј топ, не е лошо. На 15ти ми го испратија и сега го следам периодов до кај е. Муабетов ми е, денеска се логирам на комерцијална онлајн акаунтот да проверам дали ми пратиле нешто пари што чекав, кога гледам пишува дека сум 122 денари во минус затоа што на 15ти декември (а на 13ти го нарачав телефонот), од Али ми биле повлечени 14 205 ден (а погоре пишав дека ми беше наплатено 14 040). Значи мене ми биле доземени тие 40 денари што ми останаа од уплатата, плус други 122 денари, што прави 162 денари вкупно. Како може не знам без моја активност (онлајн плаќање), или без мое овластување и одобрување да ми биде наплатено било што? Прашањево ми е што се десило овде? Единствено објаснување ми е да не ми наплатиле на 15ти за тракинг број нешто пошто тогаш го испратија, ама не бев известен за ова и не е посебна наплата, него истата наплата е сега изменета и наместо 13ти стои 15ти декември. Некој да има некое објаснување за ова?
Кој е лимитот до кој може да се оди без да се плати царинска тарифа.
Ова од искуство Ристе, или само од прочитано?Нема лимит, се се плаќа!
Парче по парче од Алиекспрес да си ги купуваш пак поефтино ќе ти се фати.![]()
Зависи. 22 евра е без царинење и данок, 45 евра е без царинење со данок.Здраво на сите, дали има некој искуство со нарачки од AliBaba, ме интересира купување на големо. Кој е лимитот до кој може да се оди без да се плати царинска тарифа. Исто колку изнесува таа тарифа.