Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ако ти одговара, можеш да се договориш со Гојдо
Denon-ов има да ги дувне звучничињата од LG-то во неповрат...

zipppo

read-only
7 мај 2012
14
1
Единствена варијанта ти е на старо да најдеш некое сараунд појачало, најверојатно со оптички влез, на кое ќе можеш да ги приклучиш постоечките звучници од овој плеер.
Update: Начекав ресивер Sony STR-DE315 (види фото). Пред да го купам сакам да се осигурам дека ќе ми вади сараунд саунд и дека нема да ги одвее звучничињата од LGто, ако некој се разбира да ми каже, и како би го поврзал со ТВ за истото

Атачменти

• 331748160_158516436997890_2846108584544297527_n.jpg
    331748160_158516436997890_2846108584544297527_n.jpg
    48,8 KB · Прегледи: 61
  • 334460027_1125885978808967_6471662256784754801_n.jpg
    334460027_1125885978808967_6471662256784754801_n.jpg
    92,5 KB · Прегледи: 61

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.400
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Update: Начекав ресивер Sony STR-DE315 (види фото). Пред да го купам сакам да се осигурам дека ќе ми вади сараунд саунд и дека нема да ги одвее звучничињата од LGто, ако некој се разбира да ми каже, и како би го поврзал со ТВ за истото

Не го купувај, старо ѓубре е ова. Барај да има минимум toslink на него!

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Ова е стерео рисивер со долби пролоџик филтер, не е сараунд.
Ти треба 5.1 рисивер што поддржува долби диџитал и/или DTS.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Creative Gigaworks T3 - винтиџ звучници кои на времето беа рангирани меѓу подобрите 2.1 сетапи за на компјутер.

Случајно налетав на оглас па ај реков ќе ги земам. Чисто од љубопитство макар и да ги фрлам потоа.

Интересен пристап со три 6.5 инчни звучници во сабвуферот. Од нив еден е активен а другите два служат како бафер но и со мембраните да шират бранови латерално. Криејтив ова го нарекол SLAM технологија.

Димензиите на вуферот се минијатурни во однос на моќноста која може да ја испорача со доволно дефиницја. Користат D класа на засилувач.

Звукот е како на скоро секој 2.1 сетап што постои. Средните тонови не може да се пофалат. Но басот отскокнува и можат да завидуваат најголемиот број од вакви сетапи од среден ценовен ранг. Верувам се откажале од идејата зашто не им се исплатело. Денес со помала инвестиција во зучниците пак може да се продава по истата цена.

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
690
@zipppo Да те направам со квалитетен сараунд ресивер, погледни оглас Yamaha RX-V2500.

Со голем број на влезови и излези и можност за поврзување на голем број уреди, освен што нема хдми.

За понатака да си слободен ако се решиш да земеш поголеми звучници, и да осетиш звук за уживање.

И не, нема да ти ги дувне тие звучници што ги имаш ако слушаш со осет, бидејќи секогаш музика се слуша со осет, без разлика какви звучници или појачало имаш.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
Здраво дечки, некоја препорака за добри Bluetooth Headphones? Буџет од 3-4 илјади, би се користеле пред се за работа така што битно ми е да имаат добар микрофон да се слушам убаво и за малку гејминг. Фала ви :D

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Здраво дечки, некоја препорака за добри Bluetooth Headphones? Буџет од 3-4 илјади, би се користеле пред се за работа така што битно ми е да имаат добар микрофон да се слушам убаво и за малку гејминг. Фала ви :D
За тие пари и твоиве потреби подобро ќе пројдеш со жичени гејмерски слушалки.

Ама ако си запнал за bluetooth: Sony wh-ch520 ги имаш во Галерија.
Таман сега се со подобрен микрофон, погледни некое review на Youtube.

За работа и состаноци у тивка просторија се ок, за во галама не се добри пошто фаќаат доста од галамата.
За гејминг ќе имаш веројатно околу 100-300ms доцнење, ваљда зависи од природата на играта колку ти е важно тоа.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
За тие пари и твоиве потреби подобро ќе пројдеш со жичени гејмерски слушалки.

Ама ако си запнал за bluetooth: Sony wh-ch520 ги имаш во Галерија.
Таман сега се со подобрен микрофон, погледни некое review на Youtube.

За работа и состаноци у тивка просторија се ок, за во галама не се добри пошто фаќаат доста од галамата.
За гејминг ќе имаш веројатно околу 100-300ms доцнење, ваљда зависи од природата на играта колку ти е важно тоа.
Ух, многу често 90% од времето има галама околу мене..

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
@Qwerty29
И јас го размислувам во последно време истиов проблем. Нема често галама околу мене ама кога има страшно ме нервира и со Sony WH-CH710 што ги користам е непрактично пошто доста од галамата микрофонот ја снима и не ја изолира кога ќе се уклучам на состанок.
Имаат noise-cancelation кој што е просечен па и јас не сум изолиран од галамата доволно освен ако не пуштам музика.

Па дојдов до оваа табела на слушалки кои добро изолираат галама т.е. имаат микрофон кој што не собира звук од далеку, има noise gate итн...
Овие Corsair HS70 ги има во Анхоч и солидно изгледаат. Е сега за 100тина евра какви се во однос на квалитет на звук и изработка кој знае.

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Поздрав аудиофили, омилена бранша на луѓе.

Имам еден постар систем, има проблеми со среднотонците и најверојатно басот. Дали има некој малце поискусен да го сервисира ова чудо? Дали би вредело уопште (финансиски) да се сервисира?

Модел - Риз

Атачменти

• 20230504_200730.jpg
    20230504_200730.jpg
    124,2 KB · Прегледи: 45
  • 20230504_200724.jpg
    20230504_200724.jpg
    159,8 KB · Прегледи: 46
  • 20230504_200655.jpg
    20230504_200655.jpg
    180,4 KB · Прегледи: 46
  • 20230504_200652.jpg
    20230504_200652.jpg
    190,2 KB · Прегледи: 45
  • 20230504_200649.jpg
    20230504_200649.jpg
    124,3 KB · Прегледи: 45
  • 20230504_200646.jpg
    20230504_200646.jpg
    231,2 KB · Прегледи: 43
  • 20230504_200640.jpg
    20230504_200640.jpg
    15 KB · Прегледи: 46

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Поздрав аудиофили, омилена бранша на луѓе.

Имам еден постар систем, има проблеми со среднотонците и најверојатно басот. Дали има некој малце поискусен да го сервисира ова чудо? Дали би вредело уопште (финансиски) да се сервисира?

Модел - Риз
Имав ваков на времето, темно графитен.
Појасни што значи "има проблеми со среднотонците и најверојатно басот". И од кој source си го приметил проблемот.
А тоа што си го модифицирал декот, кој според мене е една невидена уникатна машина, мислам дека е грев невиден...

едит: на сликата се гледа селектиран phono input, а не гледам грамофон?

Mercilesss

hello world
20 февруари 2023
396
299
Имав ваков на времето, темно графитен.
Појасни што значи "има проблеми со среднотонците и најверојатно басот". И од кој source си го приметил проблемот.
А тоа што си го модифицирал декот, кој според мене е една невидена уникатна машина, мислам дека е грев невиден...

едит: на сликата се гледа селектиран phono input, а не гледам грамофон?
Го немам јас модифицирано, така ги купив. Phono input е за 3.5mm aux кабел кој дозволува поврзување со телефон, лаптоп етц..

Проблемот е тоа што крчи, губи звук на моменти.

Од двата sourca кои ги иам пробано и двата покажуваат јасен проблем - радио и аух-от.

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Здраво на сите, што ќе ми предложите за микрофон до кај 100е од некоја од нашите продавници? Би се користел за експериментирање со вокали и за снимање перкусии (не тапани, пример тропање/стргање на дрво) како позадински текстури во песни - евентуално и додека гејмам со некој но тоа не е примарната цел, имам слушалки со микрофон за тоа. По интернет што читав најпрепорачани се Shure SM57 и АТ2020, иако се 25 евра поскапи кај нас. Исто претпоставувам ќе морам да земам и барем држач за микрофон и/или некои аксесоари за микрофон? Или можам и без тоа, пошто можам да го држам за вокали и такви работи? Фала ви однапред.

(Можеби) корисно инфо: имам Scarlett Solo со 48V опција

edit: Можеби нешто како Tascam TM-80 би било доволно?

Последна промена:

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Shure SM57 е како некој општ стандард за инструментален микрофон.
Вокална верзија е SM58 или евентуално во ист ценовен ранг е и Sennheiser e835 и овие се како некој општ стандард (бар на нашиве простори имплицирано и од цената).
* ништо не те спречува да снимаш вокали со SM57 или инструмент со SM58... нијанси во бојата на звукот ќе имаш.

Овие се динамички микрофони, не ти треба 48V Phantom за нив и трпат повеќе ќотек, не мора да се тресеш да не ти падне...

АТ2020 и Tascam ТМ80 се кондензаторски и ти треба 48V. Не трпат ќотек така да ако тропнеш у микрофонот место у дрвото може да го расипеш па да не звучи исто... Мада се посензитивни па можеш од подалеку да снимаш евентуално иако тоа ќе значи повеќе Gain и импликативно поголем шум у позадина (пр. кога не збориш ништо, иако и ова зависи од микрофон до микрофон) ќе имаш на снимката. Позитивна страна на сензитивноста е што ќе фати повеќе детали од бојата на звукот што го снимаш.

Треба да пресечеш што ти е поважно од ова.
Имаш по youtube еден куп споредби на еден VS друг за да чуеш како звучат.
На крај, пошто не делува дека имаш строг критериум мислам дека со сите наведени ќе завршиш работа.
Како брендови Shure, Sennheiser и Audio Technica се поетаблирани во микрофонскиот бизнис. Tascam беше повеќе по снимачи, миксери, интерфејси... (ако не се смениле времињата, не познавам никој што купил Tascam микрофон)

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Shure SM57 е како некој општ стандард за инструментален микрофон.
Вокална верзија е SM58 или евентуално во ист ценовен ранг е и Sennheiser e835 и овие се како некој општ стандард (бар на нашиве простори имплицирано и од цената).
* ништо не те спречува да снимаш вокали со SM57 или инструмент со SM58... нијанси во бојата на звукот ќе имаш.

Овие се динамички микрофони, не ти треба 48V Phantom за нив и трпат повеќе ќотек, не мора да се тресеш да не ти падне...

АТ2020 и Tascam ТМ80 се кондензаторски и ти треба 48V. Не трпат ќотек така да ако тропнеш у микрофонот место у дрвото може да го расипеш па да не звучи исто... Мада се посензитивни па можеш од подалеку да снимаш евентуално иако тоа ќе значи повеќе Gain и импликативно поголем шум у позадина (пр. кога не збориш ништо, иако и ова зависи од микрофон до микрофон) ќе имаш на снимката. Позитивна страна на сензитивноста е што ќе фати повеќе детали од бојата на звукот што го снимаш.

Треба да пресечеш што ти е поважно од ова.
Имаш по youtube еден куп споредби на еден VS друг за да чуеш како звучат.
На крај, пошто не делува дека имаш строг критериум мислам дека со сите наведени ќе завршиш работа.
Како брендови Shure, Sennheiser и Audio Technica се поетаблирани во микрофонскиот бизнис. Tascam беше повеќе по снимачи, миксери, интерфејси... (ако не се смениле времињата, не познавам никој што купил Tascam микрофон)

Фала ти за јасното објаснување за разликите меѓу двата вида микрофони. Би ги сменил препораките ако не планирам да го користам за live настапи, туку само дома? И дали мислиш дека вреди да се земе SM57/АТ2020 наместо ТМ80, за двапати повисока цена од ТМ80 (а доаѓа и со сталка, за другите претпоставувам ќе морам и сталка да земам)

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Фала ти за јасното објаснување за разликите меѓу двата вида микрофони. Би ги сменил препораките ако не планирам да го користам за live настапи, туку само дома? И дали мислиш дека вреди да се земе SM57/АТ2020 наместо ТМ80, за двапати повисока цена од ТМ80 (а доаѓа и со сталка, за другите претпоставувам ќе морам и сталка да земам)
Разгледај по нет за T.bone како заменска поевтина алтернатива. Јас имам the t.bone MB 75, кој е всушност копија на Shure SM57, и за парите звучи страшно добро.
View: https://www.youtube.com/watch?v=c08jgfr8Ltc

Внимавај и на фактот дека Shure SM57/58 е еден од најкопирани (fake) микрофони ever.

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Разгледај по нет за T.bone како заменска поевтина алтернатива. Јас имам the t.bone MB 75, кој е всушност копија на Shure SM57, и за парите звучи страшно добро.
View: https://www.youtube.com/watch?v=c08jgfr8Ltc

Внимавај и на фактот дека Shure SM57/58 е еден од најкопирани (fake) микрофони ever.
Го имаш користено за вокали? И дали го зеде од локална продавница?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Не, ова е инструментален микрофон. Но во програма имаат и вокални. Проблемот е што го нема локално, јас го земав од Thomann.
Претпоставив, затоа и прашав. Не ми се исплаќа да го порачувам со 50е достава - во тој случај би го земал SM57, а и не ми се замара секој ден вртење на царина и пошта за да не стои во место 2 месеци. Како и да е, ти благодарам за препораката, навистина солидно звучи микрофонот

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Ако е само за дома во ред е да земеш кондензаторски микрофон.
Некои предизвици што треба да ги решиш:
Сталка земи си пошто не знам колку ефикасно ќе ти биде снимањто ако не е фиксиран микрофонот, затоа што cardioid polar pattern значи дека микрофонот снима најдобро од предна страна, а како идеш кон страна се намалува сензитивноста па ќе треба фиксна позиција да има. Друго, ако имаш голи зидови ќе собира и по нешто од одзивот, пожелно во домашни услови е да имаш во собата полица со книги, завеси, тепих и сличен мебел со звучно неутрелизирачки својства. Можеш и Gain да намалиш ама па така ќе треба да го доближиш до инструментот.

А за модел, може да шпекулирам пошто немам премногу искуство со вакви кондензери... јас за мене Shure condenser headset меркам моментално...
За Таскамов не се сите позитивни мислења по интернет гледам (Gearspace, Cakewalk форумите) мада има и луѓе што имаат премногу очекувања од буџет микрофони, мене сеуште не ми изгледа лош за парите.
Можеби јас кога би зимал во овој буџет базирано на интернет мислења би им дал предност на t.bone или Marantz да речеме. Вториов го има во Skymusic локално. Евентуално Behringer C1, AKG P120 како пораспространети брендови, мада овие мислам коштаат во ранг на AT2020.
Од страв да не патам со Tascam TM80 пошто нешто го искритикувале од квалитет на конекторот, тенок звук итн...

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Претпоставив, затоа и прашав. Не ми се исплаќа да го порачувам со 50е достава - во тој случај би го земал SM57, а и не ми се замара секој ден вртење на царина и пошта за да не стои во место 2 месеци. Како и да е, ти благодарам за препораката, навистина солидно звучи микрофонот
Секогаш постои можност за групна нарачка, така да...

musicenthusiast

hello world
15 октомври 2021
187
266
Ако е само за дома во ред е да земеш кондензаторски микрофон.
Некои предизвици што треба да ги решиш:
Сталка земи си пошто не знам колку ефикасно ќе ти биде снимањто ако не е фиксиран микрофонот, затоа што cardioid polar pattern значи дека микрофонот снима најдобро од предна страна, а како идеш кон страна се намалува сензитивноста па ќе треба фиксна позиција да има. Друго, ако имаш голи зидови ќе собира и по нешто од одзивот, пожелно во домашни услови е да имаш во собата полица со книги, завеси, тепих и сличен мебел со звучно неутрелизирачки својства. Можеш и Gain да намалиш ама па така ќе треба да го доближиш до инструментот.

А за модел, може да шпекулирам пошто немам премногу искуство со вакви кондензери... јас за мене Shure condenser headset меркам моментално...
За Таскамов не се сите позитивни мислења по интернет гледам (Gearspace, Cakewalk форумите) мада има и луѓе што имаат премногу очекувања од буџет микрофони, мене сеуште не ми изгледа лош за парите.
Можеби јас кога би зимал во овој буџет базирано на интернет мислења би им дал предност на t.bone или Marantz да речеме. Вториов го има во Skymusic локално. Евентуално Behringer C1, AKG P120 како пораспространети брендови, мада овие мислам коштаат во ранг на AT2020.
Од страв да не патам со Tascam TM80 пошто нешто го искритикувале од квалитет на конекторот, тенок звук итн...
Behringer C1 ми фати око, а дефинитивно не е во ранг на АТ2020 (7.500), а C1 е 2.800. Изгледав видеа на YouTube, ми се допаѓа како звучи.

Каква сталка/од каде би препорачал? Малце ми се гломазни тие огромните како подкастери што имаат. Претпоставувам нема да го збере на нешто како ова пошто изгледа подебел микрофонот

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно