Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Можам и јас да објаснам
Се додека е конципирано на апаратот да му се обраќам како на личност со "Хеј" па макар тоа било и "Друже"... хмм.. тука ќе застанам за да не навредам еден куп луѓе.

Хуманоидниот аспект ме живцира. Супер е користење на асистент. Под услов да не го снима и праќа секој мој збор кај некое over educated Qурле
Кај се сега оние дежурнине со "OK бумер" коментари кога најмногу требаат ;)

Како би се дехуманизирал асистентот според тебе? Со кој wake word? Или ти пречи гласовeн интерфејс како таков?

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Нема Хеј, само Сири се обраќаш :)

Кажи ми сега фала за мирниот сон вечер
Моеш и само да стиснеш на дугмето десно ... па не мораш ни хеј ни меј ни сири мири.
Мислењето е автоматски споено:

Кај се сега оние дежурнине со "OK бумер" коментари кога најмногу требаат ;)

Како би се дехуманизирал асистентот според тебе? Со кој wake word? Или ти пречи гласовeн интерфејс како таков?
Поентата е само да се мрчи само нешто :) не е битно колку е поврзано со реалноста.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ми пречи гласовни команди. Пошо не може да се изолираат да бидат само меѓу тебе и апаратот, не се приватни итн. Надвор кога се користи сите те слушаат, да не збориме дека општо глупо делува. Единствена ситуација каде одобрувам и сметам дека се идеални е дури возиш на пример, или ете дури и во некои услови на работа каде ептен мора фокус на друго нешто па да не ти биде телефонирањето дистракција...

Но дури и тогаш снобовското според мене е во тоа што не може да се почека, да се паузира, да се прекине што и да се прави и да се обави телефонски повик или гугл срч или шо и да е тоа што ти треба од телефонот.

Лично претпочитам да го користам телефонот дискретно, и кога сум во можност. Ако нешто ми е итно а да речеме возам, се паркирам па ќе ѕвонам.

Пак ќе кажам дел од овие работи се субјективни и не гледам причина за дебатирање. Јас си иам мои навики други луѓе си имаат нивни. Јас не се мешам во навиките на другите, но секако ако ете објективно е попрактично со гласовни команди моето е пак објективно понеинтрузивно во било која околина (со други зборови не ме слуша никој како му наредувам на телефонот, илу уште полошо не ми ги слушаат гугл срч кверињата).

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Ми пречи гласовни команди. Пошо не може да се изолираат да бидат само меѓу тебе и апаратот, не се приватни итн. Надвор кога се користи сите те слушаат, да не збориме дека општо глупо делува. Единствена ситуација каде одобрувам и сметам дека се идеални е дури возиш на пример, или ете дури и во некои услови на работа каде ептен мора фокус на друго нешто па да не ти биде телефонирањето дистракција...

Но дури и тогаш снобовското според мене е во тоа што не може да се почека, да се паузира, да се прекине што и да се прави и да се обави телефонски повик или гугл срч или шо и да е тоа што ти треба од телефонот.

Лично претпочитам да го користам телефонот дискретно, и кога сум во можност. Ако нешто ми е итно а да речеме возам, се паркирам па ќе ѕвонам.

Пак ќе кажам дел од овие работи се субјективни и не гледам причина за дебатирање. Јас си иам мои навики други луѓе си имаат нивни. Јас не се мешам во навиките на другите, но секако ако ете објективно е попрактично со гласовни команди моето е пак објективно понеинтрузивно во било која околина (со други зборови не ме слуша никој како му наредувам на телефонот, илу уште полошо не ми ги слушаат гугл срч кверињата).
Асистент не се користи само за повици и не само кога си надвор. 90% од времето го користам дома. Надвор го користам најчесто кога сум на слушалки, рацете ми се полни со торби, телефонот кујзна каде во ташна и треба да свртам да прашам дали треба уште нешто да се докупи.

Дома го користам да палам/гасам светло, да поставам тајмери, аларми, да ми запамети што имам во лилаковиот куфер кога складирам летни/зимски алишта, кога гледам во некој рецепт со мусави раце да ми конвертира imperial to metric мерки итн. итн. И тоа најчесто комуницирам преку звучници поставени во секоја соба. И не ми пречи хуманоидниот однос дури и фала му кажувам :) И тука секако следи реакција "Знаеш дека збориш со робот, така?" ама мене баш ми е гајле ;)

Инаку во право си, субјективни се работиве, но не дека не треба да се дискутираат. Веројатно не треба да се дискутираат во оваа тема.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Се извинувам, малце оф топик.
Ама, каде може да најдам во Скопје, ранец или sleeve за Мекбук??
Сите поголеми продавници ги свртев, нема нигде...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.300
11.842
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Имаше интересни туторијали на јуптуп за amazon echo dot, и финтата беше што сите што го гледаат туторијалот слушаат на некои звучници, и секојпат кога јутјуберот ќе кажеше Алекса, им ги активираше уредите на сите што го гледаат и слушаат :ROFLMAO:
Имам и јас дома ама некако глупава работа ми е тоа, повеќе почитувам touch команди, мада како што рече некој погоре, се е тоа субјективно и зависно од потребите.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.076
6.011
Имаше интересни туторијали на јуптуп за amazon echo dot, и финтата беше што сите што го гледаат туторијалот слушаат на некои звучници, и секојпат кога јутјуберот ќе кажеше Алекса, им ги активираше уредите на сите што го гледаат и слушаат
Имам и јас дома ама некако глупава работа ми е тоа, повеќе почитувам touch команди, мада како што рече некој погоре, се е тоа субјективно и зависно од потребите.
Мислам дека хаптички команди како на Онеплус и на Ипхоне копчето за сајлент се тоа што се бара.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.104
А коа сте двајца другари ајфонџии со Сири навики на кафе и едниот сака да му збори на телефонот, како му затнувате уши на другиот телефон? (ова е само едно од многу прашања кои ги имам за користењето Сири)
Што мислиш, зашто ја тренираш твојата Сири?
Пробај седни со другар и тестирајте, па кажи ми.

Милион и пол автоматизации има со Сири, ако вие не ги правите, не значи дека не се корисни. Инаку, Сири во комбинација со Airpods? Е тоа е веќе next level, ама ај да не ви кршам филм.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.565
19.252
Треба да ми дозволат да го тренирам и да му се обраќам на начин кој мене ми одговара.

Конкретно, јас би го користел само за хендс фри повици за време на возење со кола. Порано, веќе се повторувам, бирањето (кога имаш хендс фри) беше решено со задржување на дугме од слушалката или на телефонот. Секое име во именикот си имаше поле за тренинг односно снимање.

Сега ситуацијата е ваква:
Hey Google, call Pero Gipskarton
  • Found 3 entries for Pero Gipskarton (рецитирање) which one would you like to call?
  • Првото све ти *бам!!
Didn't recognise that. Would you like to try again?

Ова ти се дешава на автопат со 140 на сат. Бука, радио, нервозни деца итн.

Домашните асистенти не ги коментирам (засега)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Што мислиш, зашто ја тренираш твојата Сири?
Пробај седни со другар и тестирајте, па кажи ми.

Милион и пол автоматизации има со Сири, ако вие не ги правите, не значи дека не се корисни. Инаку, Сири во комбинација со Airpods? Е тоа е веќе next level, ама ај да не ви кршам филм.

Мојата Сири е off, and it's just the way I like it.

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Треба да ми дозволат да го тренирам и да му се обраќам на начин кој мене ми одговара.

Конкретно, јас би го користел само за хендс фри повици за време на возење со кола. Порано, веќе се повторувам, бирањето (кога имаш хендс фри) беше решено со задржување на дугме од слушалката или на телефонот. Секое име во именикот си имаше поле за тренинг односно снимање.

Сега ситуацијата е ваква:
Hey Google, call Pero Gipskarton
  • Found 3 entries for Pero Gipskarton (рецитирање) which one would you like to call?
  • Првото све ти *бам!!
Didn't recognise that. Would you like to try again?

Ова ти се дешава на автопат со 140 на сат. Бука, радио, нервозни деца итн.

Домашните асистенти не ги коментирам (засега)
Сценариово не дека е баш секојдневие. За вртење по ојлевци дојлевци по автопатишта може и нема полн потенцијал. Ако сакаш да го користиш за ужи круг на контакти со кои најчесто контактираш има опција Your People. Се подесува релација, па можеш да ги повикаш со call wife, call father и сл. па дури и да снимиш сопствен изговор на имињата за секој контакт. Али како и да е, секој со своето. Едно време викаа и "не можам со тоа тачот да се зафркавам, маус си е маус" ;)

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.104
Сценариово не дека е баш секојдневие. За вртење по ојлевци дојлевци по автопатишта може и нема полн потенцијал. Ако сакаш да го користиш за ужи круг на контакти со кои најчесто контактираш имаш опција Your People. Се подесува релација, па можеш да ги повикаш со call wife, call father и сл. па дури и да снимиш сопствен изговор на имињата за секој контакт. Али како и да е, секој со своето. Едно време викаа и "не можам со тоа тачот да се зафркавам, маус си е маус" ;)
Nokia si e nokia, kakvi iphone-i kakvi gluposti

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.732
Искрено зборење на телефонот као „Еј Сирење напрај ова“ или „напрај она“ мене ми е снобовско и глупо. Не користам асистент за ништо. Кој како сака нека си го користи телефонот глупо е да се критикува. Неам против Тајлер да си кажува вицови со Сири, ама неќам ни он да критикува ја како го користам телефонот.
Well, не дај боже да мора со штаки да се движиш… Одма ќе го прогласиш Сири на Епл воч за најбоља ствар на свет.
Мислењето е автоматски споено:

Се извинувам, малце оф топик.
Ама, каде може да најдам во Скопје, ранец или sleeve за Мекбук??
Сите поголеми продавници ги свртев, нема нигде...
Гјирафа?

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.194
1.198
Скопје
Денеска од Телеком ги добив следниве пораки али не гледам апдејт на иосот во телефонот, уште од пред некоја недела сум на 16.1.1 FF3FFAF9-8BBB-4C06-8A75-121E6168E27E.png

Fidan

hello world
18 април 2017
143
148
Денеска од Телеком ги добив следниве пораки али не гледам апдејт на иосот во телефонот, уште од пред некоја недела сум на 16.1.1Погледнете го атачментот 119488
Тој е последен, рандом си ги праќаат поракиве. Мене ми стигна пред недела дена, на жена ми денес истата порака.

wali

read-only
19 март 2022
3
0
Zdravo decki,

Kade da smenam baterija za iPhone 11 Pro Max osven iStyle?
Sakam telefonot potoa da bide kako sto bil, da ne se odlepuva displejot. Nekade gi vrakaat samo strafcinjata, bez lepak na displejot.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Zdravo decki,

Kade da smenam baterija za iPhone 11 Pro Max osven iStyle?
Sakam telefonot potoa da bide kako sto bil, da ne se odlepuva displejot. Nekade gi vrakaat samo strafcinjata, bez lepak na displejot.
Никаде. Да не праам муабет за тоа шо батеријата од мобиларите не можеме ни да почнеме да ја споредуваме со оригинална батерија.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Blagodaram...
Znaci nema kvalitetno i poeftino resenie osven 6.000 vo iStyle :/
Да, поскапо е ама на долг рок се исплати, мирен си во наредните две години. Ако не планираш да го менуваш во скоро време, исто како да си купил нов телефон за 6000 денари. А 11 Pro Max ќе биде поддржан барем до 2025та.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно