thisisfissy
read-only
- 20 јануари 2022
- 5
- 2
НеДали веќе влегла во Македонија
Дасè уште е во Унарија?
Македонска поштакоја пошта ја доставува пратката
Вероватно сум грешка, sorryМакедонска пошта
Се сложувам.преку Viapost
Плати со пејпал balance или картичка преку пејпал?Договарав еден custom-order со продавница на Али, платив со Пејпал колку шо се договоривме, арно ама откоа ја пуштив нарачката испадна дека прескап бил шипингот до Скопје и дечкиве ми рекоа да ја откажам нарачката, т.е да побарам refund. Као иде процесов сеа, со оглед на тоа што не можеме да примаме пари од Пејпал? Ќе ми се вратат некако париве или тешко?![]()
Картичка преку пејпал.Плати со пејпалал balance или картичка преку пејпал?
Ако си платил со картичка директ на неа ќе ти ги вратат и на изводот од онлајн банкарството ќе видиш PayPal*Aliexpress прилив.
Ако си платил со пејпалал balance не сум запознаем за да ти дадам одговор.
Нема проблем, вака некако треба да ти изгледа ова ми е од Тему нешто за што ми вратија пари и ја не знам ама како што гледаш директ на картичка ги враќаат.Картичка преку пејпал.
Супер, фала ти.
Картичка преку пејпал.
Супер, фала ти.
не е проблем, ќе ти се вратат на картичката што си платил. Ама мора да ти направат рефундација, да се поништи/поврати оригиналната трансакција.Договарав еден custom-order со продавница на Али, платив со Пејпал колку шо се договоривме, арно ама откоа ја пуштив нарачката испадна дека прескап бил шипингот до Скопје и дечкиве ми рекоа да ја откажам нарачката, т.е да побарам refund. Као иде процесов сеа, со оглед на тоа што не можеме да примаме пари од Пејпал? Ќе ми се вратат некако париве или тешко?![]()
Можеби пробуваат да копираат нешто од Тему.Алиекспрес, ничим изазван, ми спои четири нарачки од тројца продавачи во еден пакет и, се разбира, Царина ме одра.
Во исти ден беа нарачките и ни на крај памет не ми беше дека така ќе направи. Сега, кога ќе размислам, а и сум го кажал ова порано, тоа му е целта на Али со оние криења која пошта е зад „Али стандард селекшн“ и слично.
Поединечно три ќе поминеа без ништо бидејќи беа лесни и евтини, ама споено доаѓа голем пакет и релативно тежок, плус цената се собира. Царина ми побара фактура и не сакав да лажам.
Како доказ, еве ги тракинг бројчињата:
LP00746043557771
LP00747047120087
LP00748052359419
LP00746068793303
Сите преминуваат во овој:
RE049914247NL
Набрзо после тоа, уште пред да го видам ова, пак направив две нарачки во ист ден и ги споија, за среќа тоа се ептен евтини и лесни работи. Тие патуваат со UB____HU бројче. Пак од двајца различни продавачи.
На сите поединечни нарачки, на тракингот на Али, си стои ова:
Погледнете го атачментот 153198
Ама мислам дека се појави многу покасно, покасно и од кога добија NL бројче. А и кој да го види.
За среќа, ова лесно се избегнува ако не се прават повеќе големи/скапи нарачки во ист ден, ама кој да знае (и отсега да памти).
Јас дури и ќе чекам неколку дена да тргне пратката пред да направам следна нарачка.
Едит: Сите беа фри шипинг.
Одамна даваат такви бројчиња, ако го ставиш во Track24 апликацијата после некој ден ќе ти го даде и алтернативниот, односно вистинскиот тракинг број RRHU.Ми се појави некој ваков тракинг на последната пратка CNG00xxxxxxxxxxxx
Има некој добиено ваков тракинг?
Исто и кај мене, па да видеме.ми спои четири нарачки
Не, одамна ја имаат оваа тактика. Ова е проверено од моја страна. Години наназад имам вака нарачувано и ми се случувало да ги спојат нарачките од различни продавници /продавачи.Можеби пробуваат да копираат нешто од Тему.
Тоа ти е најдобра тактика. Јас секогаш така правам. Жално е шо те дрпнале по џебот.Јас дури и ќе чекам неколку дена да тргне пратката пред да направам следна нарачка.
Баш тоа се прави заради купоните, се групира нарачката... За да се фати Х долари купон за нарачка од хх долари. Ама отсега никако бркање купони.За среќа, ова лесно се избегнува ако не се прават повеќе големи/скапи нарачки во ист ден, ама кој да знае (и отсега да памти).![]()
Спакувани беа во еден пакет со еден тракинг број.И чекај малку... Па твоиве се 4 одделни нарачки од 4 одделни продавачи. Зошто царина да ги групира за царинење?
Кој tax? За ЕУ е локалниот ДДВ плус и цените како да се поинакви (можеби е царина). За Македонија само ДДВ? Или и царина?
Појма немам, нешто ново е ова... И ништо добро не е. Ќе видиме следниве денови.Кој tax? За ЕУ е локалниот ДДВ плус и цените како да се поинакви (можеби е царина). За Македонија само ДДВ? Или и царина?
Ама никогаш не била цената со вклучен ддв не знам шо зборите.Појма немам, нешто ново е ова... И ништо добро не е. Ќе видиме следниве денови.
На последната нарачка од пред 3-4 дена немаше ништо такво, а секако беше над 22 евра (номинално подлежи на данок):
Погледнете го атачментот 153405
Choice ознака имаше до продуктот/продавницата? Мене ми споија 2 пратки и беа со таа ознака, веројатно ги имаат во магацин на Али и ги групираат како Тему. Воедно ако има Choice ознака и вистинската цена ја ставаат.Алиекспрес, ничим изазван, ми спои четири нарачки од тројца продавачи во еден пакет и, се разбира, Царина ме одра.
Во исти ден беа нарачките и ни на крај памет не ми беше дека така ќе направи. Сега, кога ќе размислам, а и сум го кажал ова порано, тоа му е целта на Али со оние криења која пошта е зад „Али стандард селекшн“ и слично.
Поединечно три ќе поминеа без ништо бидејќи беа лесни и евтини, ама споено доаѓа голем пакет и релативно тежок, плус цената се собира. Царина ми побара фактура и не сакав да лажам.
Како доказ, еве ги тракинг бројчињата:
LP00746043557771
LP00747047120087
LP00748052359419
LP00746068793303
Сите преминуваат во овој:
RE049914247NL
Набрзо после тоа, уште пред да го видам ова, пак направив две нарачки во ист ден и ги споија, за среќа тоа се ептен евтини и лесни работи. Тие патуваат со UB____HU бројче. Пак од двајца различни продавачи.
На сите поединечни нарачки, на тракингот на Али, си стои ова:
Погледнете го атачментот 153198
Ама мислам дека се појави многу покасно, покасно и од кога добија NL бројче. А и кој да го види.
За среќа, ова лесно се избегнува ако не се прават повеќе големи/скапи нарачки во ист ден, ама кој да знае (и отсега да памти).
Јас дури и ќе чекам неколку дена да тргне пратката пред да направам следна нарачка.
MOUSEPAD BLIZZARD Naruto Shippuden - Itachi Uchiha XL, 900 x 420 x 3, FNRMPSPEED24ITCXL
1.550,00 ден
SSD M.2 512GB KIOXIA EG6 (2230) NVMe Gen4 KEG60ZNS512G
7.050,00 ден
FLASHLIGHT EXTRALINK, EFL-1008 FREYA 10W LED 200LM BATTERY
610,00 ден
VGA BRACKET (Holder) BRACE SUPPORT ESTILLO WHITE
470,00 ден
USB Flash Drive Type-C 256GB KINGSTON DATA TRAVELER 70 (USB 3.2 Gen 1 speeds), Black, DT70/256GB
1.480,00 ден
HEADPHONES LOGITECH ZONE 305 MIDNIGHT BLACK Wireless + bluetooth, w/microphone 981-001458
5.790,00 ден