На лаптоп Сони Ваио со инсталиран Убунту повеќе од месец дена си работеше нон стоп за спуштање торенти. Вчера, без никакво предупредување сите торенти ми се исклучија и ми напиша фајл коруптед или кенот аксес фајл така нешто. Ме зачуди проблемот зошто хардискот беше пола полн и реков дај ќе направам рестарт. Откако неправив рестарт ми напиша моунт диск фејлд па со фцск успеав да го поправам и да го бутирам убунтуто си работи ОК навидум но после 20 минути или 30 минути тотално блокира, сијаличките од хард дискот и напајањето светкаат синхронизирано на секоја секунда, екранот е или скроз блокиран или исклучен. Откако ќе направам хард ресет пак ми бутира и после 30 минути истото.
Пробав да ставам друга верзија на линукс на пола инсталација (и кај убунту и кај лубунту и кај дебиан) ми го дава истиот проблем на 60посто дека цдто или хардискот не чинат. А сигурен сум дека се ОК. Пробав со 2 различни хард диска резултатот е ист. Сега правам апдејт на најнов убунту преку апдејт менаџер да видиме дали ќе успее ама еднаш кога ми блокира хард дискот ми работеше многу чудно со крцкања и чудни звуци.
Што може маката да му биде, не верувам нешто во хард дисковите, може да е проблем со матичната? Компјутерот си седеше на едно место повеќе од 1 месец без мрдање нема никакво механичко оштетување.
Предлог?
Пробав да ставам друга верзија на линукс на пола инсталација (и кај убунту и кај лубунту и кај дебиан) ми го дава истиот проблем на 60посто дека цдто или хардискот не чинат. А сигурен сум дека се ОК. Пробав со 2 различни хард диска резултатот е ист. Сега правам апдејт на најнов убунту преку апдејт менаџер да видиме дали ќе успее ама еднаш кога ми блокира хард дискот ми работеше многу чудно со крцкања и чудни звуци.
Што може маката да му биде, не верувам нешто во хард дисковите, може да е проблем со матичната? Компјутерот си седеше на едно место повеќе од 1 месец без мрдање нема никакво механичко оштетување.
Предлог?