Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

M.2 плочка во Enclosure преку USB 3.2

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.505
2.958
Ниту едно од тие, ќе се кува внатре ссдто. Барај сендвич варијанта(не фиока како овие горе), каде што горниот капак има допир со чиповите.
Еве едно во тој стил колку за пример.
Јаска имам неколку кутичина за ССД, и сите ми се, согласно твојава дефиниција, „фиока“ систем.
Не ми се од тему (од АлиЕкспрес се- ама исти к*рац, башка пакување).
Да не отворам нова тема. Кое од овие ефтини "џубриња" е најдобро да се земе? Ќе се користи тек тук, може 1-2 месечно или 7-8 пати годишно
ССД-то е NVMe M.2 2230 PCIe 4.0

Земи го то што има најпоќе ривјуа, и притоа битно е да е со најмал процент на една ѕвезда (ова од аспект на доверливост кон продавницата и производот).
По можност, одбери некое кое ќе биди компатибилно и со постарите SATA SSD, односно не само овие NVME, туку и тие пред нив што беа генерациски (во случај да ти се меткаат по дома и постари М2 SSD-иња, па да ти се најди).

Моето „фиокиче“ го користам барем еднаш неделно, правам бекап од компјутер, копирам по 25ГБ наеднаш, и уште неколку последователно, не сум имал проблем со прегревање или слично.
Му немам залепено ниту лепенка за одвлекување топлина, или па хитсинк, аламинче, бак'рче, нит бутур.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.902
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јаска имам неколку кутичина за ССД, и сите ми се, согласно твојава дефиниција, „фиока“ систем.
Не ми се од тему (од АлиЕкспрес се- ама исти к*рац, башка пакување).

Земи го то што има најпоќе ривјуа, и притоа битно е да е со најмал процент на една ѕвезда (ова од аспект на доверливост кон продавницата и производот).
По можност, одбери некое кое ќе биди компатибилно и со постарите SATA SSD, односно не само овие NVME, туку и тие пред нив што беа генерациски (во случај да ти се меткаат по дома и постари М2 SSD-иња, па да ти се најди).

Моето „фиокиче“ го користам барем еднаш неделно, правам бекап од компјутер, копирам по 25ГБ наеднаш, и уште неколку последователно, не сум имал проблем со прегревање или слично.
Му немам залепено ниту лепенка за одвлекување топлина, или па хитсинк, аламинче, бак'рче, нит бутур.
Не ми треба за ништо посебно, ќе имам вишок нвме м2 ссд од лаптоп па реков да го искористам за нешто. Затоа и барав нешто поефтино.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.902
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Шо да речам, вие си знаете...
Ај ваљда не се толку лоши со температури па да се запалат ссд-њата внатре :))) Има и кај нас ама прескапи се (за мене и употребата), над 1500-1700 ден

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.505
2.958
Ај ваљда не се толку лоши со температури па да се запалат ссд-њата внатре :)))
Нема.
Има и кај нас ама прескапи се (за мене и употребата), над 1500-1700 ден
Да, солени се.
Празно кутиче, а кошта колку SSD од 200 гигиња :)

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Ај ваљда не се толку лоши со температури па да се запалат ссд-њата внатре :))) Има и кај нас ама прескапи се (за мене и употребата), над 1500-1700 ден
Зависи какво ссд ќе ставиш внатре, во исти услови некои се пожешки некои поладни, зависно од тоа колку струја влечат.
Зависи како ќе го користиш.
Ако копираш иљадници мали фајлови брзината на запишување/читање е далеку помала и може и да не прегрејува/тротла, ако копираш големи фајлови ќе ти тротла а може и да стигне до критична температура ако ссд-то е такво кое што може да одржи максимална брзина при цело времетраење на трансферот.
Ако ти се погоди ссд-то што го имаш да е некое ссд со мала потрошувачка па да не надминува 70 степени и при трансфери на големи фајлови, следното што ќе го ставиш веќе може да не е такво.

Како за пример имам ссд што после некои 20ина гига брзината му паѓа на нешто под 300МБ/с. При 10 минутен трансфер на 2 игри, една со 65000 фајла и 11ГБ вкупна големина а друга со 3000 фајла и 55ГБ вкупна големина, крева температура до 73 степени во кутивче каде што нема додатно ладење(70 степени е генерално територија каде што почнува тротлање, а 80-85 веќе е критична). Доколку ссд-во би можело да ја одржи брзината како иницијалните горе доле 800МБ/с би греело уште повеќе. Со ситни фајлови(дур се копира помалата игра со многу фајлови) крева негде до 64 степени.
Кога ќе завршиш со префрлање, температура во мирување е горе доле 10 степени повисока отколку со ладилник.
При истиот тој трансфер на тие 2 игри, кога капачето на кутивчето игра улога на ладилник, максималната температура е 50 степени(споредено со 73).
Кај полупроводници, секои 10 степени помалку им го дуплираат животниот век, или секои 10 степени повеќе го преполовуваат, како повеќе ти одговара.
Рапидни промени во температура исто имаат негативно влијание, а ладилниче го митигира и тој момент до одреден степен.

Така да видиш, многу аспекти има причата, одговор на кои е кутивче со сендвич стил каде што капачето игра улога на ладилник.
Да не те боли глава.
И сега на тебе останува да си решиш, дали ќе прифатиш мона лиза стил на совет, или совет од петковци трајковци, улична уметност(К*Р напишано на тараби со спреј) :p :)

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.902
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Зависи какво ссд ќе ставиш внатре, во исти услови некои се пожешки некои поладни, зависно од тоа колку струја влечат.
Ако копираш иљадници мали фајлови брзината на запишување/читање е далеку помала и може и да не прегрејува/тротла, ако копираш големи фајлови ќе ти тротла а може и да стигне до критична температура ако ссд-то е такво кое што може да одржи максимална брзина при цело времетраење на трансферот.
Ако ти се погоди ссд-то што го имаш да е некое ссд со мала потрошувачка па да не надминува 70 степени и при трансфери на големи фајлови, следното што ќе го ставиш веќе може да не е такво.

Како за пример имам ссд што после некои 20ина гига брзината му паѓа на нешто под 300МБ/с. При 10 минутен трансфер на 2 игри, една со 65000 фајла и 11ГБ вкупна големина а друга со 3000 фајла и 55ГБ вкупна големина, крева температура до 73 степени во кутивче каде што нема додатно ладење(70 степени е генерално територија каде што почнува тротлање, а 80-85 веќе е критична). Доколку ссд-во би можело да ја одржи брзината како иницијалните горе доле 800МБ/с би греело уште повеќе. Со ситни фајлови(дур се копира помалата игра со многу фајлови) крева негде до 64 степени.
Кога ќе завршиш со префрлање, температура во мирување е горе доле 10 степени повисока отколку со ладилник.
При истиот тој трансфер на тие 2 игри, кога капачето на кутивчето игра улога на ладилник, максималната температура е 50 степени.
Кај полупроводници, секои 10 степени помалку им го дуплираат животниот век, или секои 10 степени повеќе го преполовуваат, како повеќе ти одговара.
Рапидни промени во температура исто имаат негативно влијание, а ладилниче го митигира и тој момент до одреден степен.

Така да видиш, многу аспекти има причата, одговор на кои е кутивче со сендвич стил каде што капачето игра улога на ладилник.
Да не те боли глава.
И сега на тебе останува да си решиш, дали ќе прифатиш мона лиза стил на совет, или совет од петковци трајковци, улична уметност(К*Р напишано на тараби со спреј) :p :)
Потполно те разбирам ама како кажав погоре нема да се користи многу. Ќе бидеи извадено од лаптоп па да не оди фира реков да го ставам во кутивче.
За одвреме на време копирање мислам не ми треба скапо кутивче па затоа и барав поефтино :)
ССД-то е Сolidigm P41 Plus NVMe M.2 2230 PCIe 4.0 значи ништо посебно, ефтино QLC ссд
Горе долу темптературата во лаптоп беше како на сликата во атачмент

Атачменти

• cVXctbow.jpeg
    cVXctbow.jpeg
    125,6 KB · Прегледи: 7

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Потполно те разбирам ама како кажав погоре нема да се користи многу. Ќе бидеи извадено од лаптоп па да не оди фира реков да го ставам во кутивче.
За одвреме на време копирање мислам не ми треба скапо кутивче па затоа и барав поефтино :)
ССД-то е Сolidigm P41 Plus NVMe M.2 2230 PCIe 4.0 значи ништо посебно, ефтино QLC ссд
Горе долу темптературата во лаптоп беше како на сликата во атачмент
Па не беа нешто многу разлика тие што ти ги дадов како пример, околу 750ден. Грубо 200 ден плус од примерите ти што ги имаше дадено.
Ако ништо друго, и да е фиока, гледај да е метално(колку толку ќе помогне), и да има термален пад со него.
Покрај тоа што тие фиоките што идат со термален пад, падот скоро па да нема никаков контакт со телото, бар ќе додаде малку термална маса, и ќе го успори качувањето на температура колку толку.
Имаше мислам во тие твоите примери 1-2 такви , со пад.

gocetan

hello world
6 октомври 2011
201
165
Skopje

Атачменти

• 990pro usb 4.0.png
    990pro usb 4.0.png
    103,9 KB · Прегледи: 5

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.185
1.623
Скопје
Самсунг 990pro во MAIWO USB 4.0 NVME CASE , поврзано на USB 4.0 порт na Gigabyte X870E. Задоволен од резултатите.
Ја па вакво меркам - QWIIZLAB Lüfterloses USB4 M.2 NVMe SSD-Gehäuse, 40 Gbit/s Typ-C, PCIe Gen 4 UASP, passend für Größe 2280/2260/2242/2230 mm, unterstützt M Key B&M Key, robustes Aluminiumgehäuse (grau) - AliExpress 7
или небрендирана верзија за поефтино(да се надеваме со ист контролер) - 40 Gbit/s M.2 NVMe USB 4.0 SSD-Gehäuse Thunderbolt USB-C SSD-Gehäuse kompatibel mit USB 3.2/3.1/3.0 für MacBook iPad iPhone Hülle - AliExpress 7
Изгледа солидно изведено ладењето, а на овие од 40Gbit и те како им треба.

Како се покажува твоево при реални трансфери на големи фајлови, што брзина вади?
Пошто ова што го имам од 10Gbit немам појма како го лаже CrystalDiskmark, али при тест на него ми дава околу 1000МБ/с а при реален трансфер околу 800МБ/с макс.

И како стои со температури? Пример на тест со дискмарк до колку крева? Ако стигне да крене од што е брзо :)

gocetan

hello world
6 октомври 2011
201
165
Skopje
Како се покажува твоево при реални трансфери на големи фајлови, што брзина вади?
При копирање големи фајлови од 2.7 до 3.2GBPS
Мислењето е автоматски споено:

И како стои со температури?
не сум го тестирал, ќе го тестирам и ќе постирам

И како стои со температури
По 10 минутно тестирање еве ги температурите

Атачменти

• Screenshot 2025-10-27 192202.jpg
    Screenshot 2025-10-27 192202.jpg
    117,9 KB · Прегледи: 17
  • 990 pro temp.jpg
    990 pro temp.jpg
    59,6 KB · Прегледи: 15
Последна промена:

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.255
2.690
ако е на Тему и има екстра рејтинг значи испробано е од многумина. У глобала тему иако е најефтино место ретко има ствари што не функционираат за намената.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.505
2.958

При истиот тој трансфер на тие 2 игри, кога капачето на кутивчето игра улога на ладилник, максималната температура е 50 степени(споредено со 73).

Да не те боли глава.
Ок, ок, чил малце.

ако е на Тему и има екстра рејтинг значи испробано е од многумина. У глобала тему иако е најефтино место ретко има ствари што не функционираат за намената.
Не е правило.
Има отстапки.
Моето искуство со едно USB 3.2 EAGET 256 GB од ТЕМУ баш е пример за отстапката.
А го купив конкретно баш тоа, бидејќи член од форумот имаше споделено крајно позитивно искуство за тоа усб, во некоја тема разменувавме мислења, и ми потврде супер функционира кај него, со супер брзини, па го купив.
Ама моето не се погоде ич :)
Се укочуваше и не сакаше да копира.
Не сакаше ни да се форматира.
На најмалку 5 различни компјутери пробано, низ различни усб порти, дури и со телефоните пробував да го форматирам, ама ништо, тула беше.
Тему беа фер, ме рефундираа.
TLDR:
Отстапки и ризик имало и ќе има.

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.749
3.902
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не е правило.
Има отстапки.
Моето искуство со едно USB 3.2 EAGET 256 GB од ТЕМУ баш е пример за отстапката.
А го купив конкретно баш тоа, бидејќи член од форумот имаше споделено крајно позитивно искуство за тоа усб, во некоја тема разменувавме мислења, и ми потврде супер функционира кај него, со супер брзини, па го купив.
Ама моето не се погоде ич :)
Се укочуваше и не сакаше да копира.
Не сакаше ни да се форматира.
На најмалку 5 различни компјутери пробано, низ различни усб порти, дури и со телефоните пробував да го форматирам, ама ништо, тула беше.
Тему беа фер, ме рефундираа.
TLDR:
Отстапки и ризик имало и ќе има.
Може таков примерок ти се погодил. Кај мене уште си работи иначе ова е усб-то од 128гб: https://share.temu.com/FzGo91GERnB
Во атачмент слика од cristal diskmark и видео каде се копира фајл од 7 gb (немав ништо поголемо)
btw Тестирано на усб 3,0 порт на декстоп од 2016 година. Предходно тестирано на лаптоп со усб 3.2 gen 1 порт

Атачменти

• CrystalDiskMark1.jpg
    CrystalDiskMark1.jpg
    40,8 KB · Прегледи: 2
Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.505
2.958
Може таков примерок ти се погодил. Кај мене уште си работи иначе ова е усб-то од 128гб: https://share.temu.com/FzGo91GERnB
Во атачмент слика од cristal diskmark и видео каде се копира фајл од 7 gb (немав ништо поголемо)
btw Тестирано на усб 3,0 порт на декстоп од 2016 година. Предходно тестирано на лаптоп со усб 3.1 порт
Е, да, баш тоа е.
Прекрасна изработка, одлични метални материјали, супер финиш на капачината, арно ама... :)
Го прежалив.
Некни си купив од анхоч едно вакво уесбе: Netac 512 GB 3.2 gen 2 и многу е брзо. Потсеќа на тоа од тему, метално е, добро изработено, само поголемо по димензии. И се надевам, нема да се расипи :)
На thunderbolt 4 копира со брзини од еден гигабајт во секунда (зборувам за големи компактни фајлови).
Задоволен сум со него.

Иначе, еве ги моите „кинезарија-фиоки“ за SSD:
IMG_20251027_224134.jpg
IMG_20251027_224214.jpg
Во едното (тоа лево на сликата) имам ставено 1TB WD Black, на тандерболт 4 постигнува брзина на трансфер до 1GB/s за големи фајлој. Иначе тоа ми е најстаро кутивче (од АлиЕкспрес), и е компатибилно и со постарите сорти на SSD (на горната страна пишува NGFF & NVMe).
Десно е кутивче од Kingspec (од АлиЕкспрес), тоа е поново и поддржва само NVMe, го користам со 500 GB Samsung 980. Не е така брзо како старото.
На средина (црното) е најново, од пред некој месец, можда пролетоски ќе да го купив, исто од Али, за некоја смешна сума од некои си 200 денари - но сепак е NGFF & NVMe компатибилно . Во него е старо SSD со 256 GB Toshiba, кутивчето е со 2 штрафа, и ме мрзеше да ги отштрафувам. Мислам дека нема добри контролери во него, и е поспоро од другите кутии (испробано и со побрзи SSD-a), ама не ми е гајле, го купив колку да не стој на голо тоа малото SSD од 256 GB.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Пих, аматери. :)

IMG_20251028_001836.jpg

Сум инсталирал Виндоус од него, сум вадел десетици гигабајти од лаптопи, сум го оставил уклучен со денови (лаптопот подигнат од него) додека скенирал друг хард диск за лоши сектори... Не е ептен интензивно користен, ама на допир е шприцер. :)

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.505
2.958
Пих, аматери. :)

Погледнете го атачментот 154974

Сум инсталирал Виндоус од него, сум вадел десетици гигабајти од лаптопи, сум го оставил уклучен со денови (лаптопот подигнат од него) додека скенирал друг хард диск за лоши сектори... Не е ептен интензивно користен, ама на допир е шприцер. :)
Дали ти е IP68 и зошто не?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Дали ти е IP68 и зошто не?

За жал, при тестирањето на производот мојот R&D тим утврди дека е само IP54, но има и други квалитети како што е наведено во описот во мојата Aliexpress продавница за производот:

New! 2026 model fashionable elegant metalic compact advanced modern portable IP54 dust-proof splash protection anti-static mechanical protection wind/promaja resistant elastic anti-fall pocketable heatsinkless foldable driverless Windows/Mac/Linux compatible toolless sturdy screwless replaceable strong memory expansion expert M.2 M Key & B+M Key 2280 NVME SATA NGFF SSD USB enclosure box case.

• Cable sold separately
  • Without controller
  • No NVME included

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно