Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Може да слика автоматски, меѓутоа целиов систем треба да има цел сектор вработени позади него.
Во процесов ако во било кој макар и најмал чекор има човек, џабе се радуваме. Нема многу да се смени, ќе останат тие што и сега дивеат пак да дивеат. Ако целиот процес не е автоматски ништо од работава.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.721
3.856
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Во процесов ако во било кој макар и најмал чекор има човек, џабе се радуваме. Нема многу да се смени, ќе останат тие што и сега дивеат пак да дивеат. Ако целиот процес не е автоматски ништо од работава.
Секогаш кај нас се наоѓа начин да се заобиколи системот и ќе биде баш тоа што го кажа. Ама ќе видиме кога ќе почне со снимање и казни

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Кога ќе почне да функционира, ќе казнат неколку такви, ќе ги објават јавно за да се создаде мислење дека системот навистина е неселективен и по некое време ќе ја активираат листата за кого сѐ автоматски да се бришат записите.

А можеби и во старт ќе е активирана, со тоа што овие што ќе служат за пример ќе ги додадат подоцна.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.721
3.856
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
На крај системот ќе функционира за обичниот народ а не за тие што треба.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
616
1.506
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
А кога и за што не било така, кој закон во Македонија па би рекол и на целиов Балкан не бил селективен ? нема апсолутна никаква шанса да почнат самите да се казнуваат... ова е циркуз за нас "обичните смртници", само уште еден начин како повеќе "данок" да ни наплатат.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Може да слика автоматски, меѓутоа целиов систем треба да има цел сектор вработени позади него. не завршила приказната откако камерчето ќе сликне. Згора на се овој систем и овие камери треба да имаат maintenance, треба некој да се осигура дека системов ќе работи без грешки 24/7.
Како и да е, прашањето ми беше баш за секторов, дали има некаков напредок.

Има и тоа, во тек се обуки за работа со системот.

no_retreat

lurker
22 јануари 2011
616
1.506
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Се носат обемни измени во законот од кои најзначајна е секако оваа со камерите и казнувањето. Сепак медиумите за да создадат некоја тема и да билдаат читаност се фаќаат за една од измените која ајде да речеме е контроверзна но реално има многу мало значење - казнување пешаци со слушалки на пешачки или коловоз. Секако тука влијае и предизборниот период па сега наоѓаат теми као види власта сака да го соголи народот.
Вистината е дека ова е само за на хартија т.е. ако очигледно има некоја будала што не внимава околу улица со слушалки а има полицаец во близина да има конкретен член преку кој ќе биде казнет. Не дека ќе има масовен лов на луѓе со слушалки - а и реално колку има такви?

Ова ме потсети на весникот ВЕСТ сегашен SDK чиј сопственик се прави голем мудрец со своите неделни колумни а придонесуваше за ширење на жута штампа кај нас. Некаде 2008-9 имаше измени за законот за прекршоци, каде главна измена беше начинот на доставување на казните за прекршоците и плус уште некои есенцијални измени. Обемни измени на кои е работено со месеци. Е сега он забележал нешто што му е смешно и го бапна на насловна - За мочање ќе ве казнуваат 50 евра. И вистина, имаше измени со кои се казнува за мочање на јавно место со 50 евра и плус за пружање веш на тераса не знам некои 20 евра да речеме. И одма го буцна народов - ете ќе не казнуваат за мочање, све се среди до ова ли дојде, се полни буџет со вакви глупости итн. Реалноста - не памтам дали некој е казнет за тоа? А сепак треба да постои а богами и треба да се казнува, секако не да се прават специјални акции, ама сепак треба да постои бидејќи најпосле "се што не е забрането со закон е дозволено".
Не е во тоа проблемот. Ако го чукнат некој пешак што поминува пешачки а носел слушаки ќе видат камери и ќе речат еј овај носел слушалки и треба да го чукнат. Во тоа е проблемот.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Не е во тоа проблемот. Ако го чукнат некој пешак што поминува пешачки а носел слушаки ќе видат камери и ќе речат еј овај носел слушалки и треба да го чукнат. Во тоа е проблемот.
Не.

389mk

hello world
16 јануари 2020
281
306
Иронично со измените е што за пешаците и велосипедистите ќе има поригорозни правила отколку за возачите. Возачите ќе смеат да носат слушалки, на пример, исто така и не им е изричито забранета употребата на електронски уреди, туку само "употреба на начин со кој ја загрозуваат безбедноста".
Значи пешак кому едната рака му е зафатена со телефонот, е поризичен од возач кој чепка во медиа системот.
Исто така, ако слушалките се забрануваат за пешаците да слушаат пред некој да ги изгази, дали не е логично да биде забрането глуви лица да се пешаци и велосипедисти?

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.535
1.037
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
баш си размислувам пред некој ден и го читам исто така претходниов коментар...

На тема ми беа пешаците со слушалки бидејќи мометално се поистоветувам во таква улога....

пршањето ми е следно и ќе се обидам да го формулирам најјасно што би можел:
(прво знам дека забраниве се со цел за внимавање на тинејџерите кои се со слушалки во сообраќај и кои немаат доволно Сообраќајна Култура)

имено доколку сум на некое моторизирано возило со две тркала и треба да комуницирам со совозачот зад мене или евентуално со било кој друг
логично би било да имам Bluеtooth слушалка на едно уво под кацига.

прашањето ми е
дали ако имам возачка дозвола имам право како пешак да носам слушалка на едно уво
или би морал да носам и кацига...

или како што рече членот погоре, зарем лицата, доколку имаат попреченост во слухот, треба да не учествуваат во сообраќајот???

малку небулозно е да се казнуваат пешаци што слушаат музика по пешачки или тротоар,
додека некој чатува (а можам да приметам во денот десетина такви додека слушам музика)
"наједноставно" чатува со тестатура на телефон во кола во движење

Точно е дека треба да се почитуваат постојни коко и воведуваат нови правила и закони
сепак неселективно
како и разумно
и без недвосмислености како и недискриминаторно

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
баш си размислувам пред некој ден и го читам исто така претходниов коментар...

На тема ми беа пешаците со слушалки бидејќи мометално се поистоветувам во таква улога....

пршањето ми е следно и ќе се обидам да го формулирам најјасно што би можел:
(прво знам дека забраниве се со цел за внимавање на тинејџерите кои се со слушалки во сообраќај и кои немаат доволно Сообраќајна Култура)

имено доколку сум на некое моторизирано возило со две тркала и треба да комуницирам со совозачот зад мене или евентуално со било кој друг

прашањето ми е
дали ако имам возачка дозвола имам право како пешак да носам слушалка на едно уво

или како што рече членот погоре, зарем лицата, доколку имаат попреченост во слухот, треба да не учествуваат во сообраќајот???

малку небулозно е да се казнуваат пешаци што слушаат музика по пешачки или тротоар,
додека некој чатува (а можам да приметам во денот десетина такви додека слушам музика)

Точно е дека треба да се почитуваат постојни коко и воведуваат нови правила и закони
сепак неселективно
како и разумно
Ќе те сопрат, ќе видат дека си глувонем и ќе те пуштат. Нема некаква филозофија.

• ми се допаѓа
Реакции: marv

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.509
Значи пешак кому едната рака му е зафатена со телефонот, е поризичен од возач кој чепка во медиа системот.
Освен што во претходната реченица сам си го даде одговорот. Т.е. чепкање на медиа системот или било што друго спаѓа под "употреба на начин со кој ја загрозуваат безбедноста". А пешакот не му е само раката зафатена, туку и очите, вниманието, итн...

прашањето ми е
Клучниот дел од законот што сите не го читаат го кажа и сам. „Bluеtooth слушалка на едно уво под кацига“. Значи и како пешак имаш право да носиш ЕДНА слушалка.
Не, бидејќи тие и да сакаат да слушаат не можат (но затоа внимаваат повеќе), а и во законот никаде не вика дека за да учествуваш во сообраќај мораш да слушаш, туку дека ако можеш да слушаш треба да слушаш. Тоа е логички многу различно.
Првите нема да бидат казнувани ако се движат на тротоар (само на печашки или велосипедска патека и ако имаат слушалки во ДВЕТЕ уши). А вториот случај сигурно ќе бидат казнети, дури и денес, нормално ако ги фати некој.
сепак неселективно
како и разумно
Некогаш законите се селективни намерно, и намерно се со „позитивна дискриминација“. Дека има нелогичности има да, и треба да се коригираат. Ете на пример законов е на ЕНЕР и може секој да даде забелешки и да ги поткрепи.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Нема да биде така. Продолжувате со фантастични, да не речам фантазмагорични сценарија.
Слеп, глувонем пешак со вградени слушалки во увото. Ама ајде ви се молам.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Нема да биде така. Продолжувате со фантастични, да не речам фантазмагорични сценарија.

Исто така не е покриено и сценариото за сферна кокошка во вакуум зошто преоѓа улица.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.772
4.497
Неготино
Јас никако не можам да ја сфатам логиката за казнување ако слушам музика додека минувам пешачки.

Гледам пред мене, е сеа ако има некој со кола позади мене што треба да го помине пешачкиот и ми свири а јас не го слушам, тоа е друго.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
А што поточно измислуваме? Нема да има казни ако носиш слушалки? Нели за тоа зборуваме страници уназад?!
Мислењето е автоматски споено:

Јас никако не можам да ја сфатам логиката за казнување ако слушам музика додека минувам пешачки.

Гледам пред мене, е сеа ако има некој со кола позади мене што треба да го помине пешачкиот и ми свири а јас не го слушам, тоа е друго.
Баш. Значи пешачкиот треба да е safe zone за пешакот и мораш да запреш и да го пропуштиш. Макар и со микрофон пеел.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.530
3.133
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Вака бегло што погледнав во законот.

Член 116, став 1 - Пешакот е должен преку коловозот и велосипедската патека или лента да преминува внимателно и по најкраток пат, откако пред стапувањето на коловозот, ќе се увери дека тоа може да го стори на безбеден начин.

Член 118, став 3 - На обележан пешачки премин на кој сообраќајот не е регулиран со светлосни сообраќајни знаци, ниту со знаци што ги дава полициски службеник, пешакот е должен пред стапувањето на пешачкиот премин да обрне внимание на оддалаченоста и на брзината на возилата што му се доближуваат.

Слушалките може да влијаат на вниманието на пешакот. Може да се случи воопшто да не погледне кога преминува или да застане на сред пешачки и да игра. Пешакот е должен да помине во разумно време. Кога ќе стапне на пешачки не значи дека станал цар и може да седне и да одмори таму или да слуша поткаст (или подкаст беше...).
Бидете сериозни. Сите сме учесници во сообраќајот, никој не е противник со никого. Престанете да ги гледате работите низ таа призма!

Последна промена:

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
Законов го има тоа што се дискутираше неколку страни назад, за тие што носат слушалки и поминуваат преку пешачки или возат точак со слушалки..
Некој го чита форумов изгледа :)))
Ќе видиме во пракса како ќе биде општо, треба ред да се воспостави во сообраќајов и не само Скопје, Куманово и Тетово туку цела држава
Ехееее уште Март сум јадел трици
Во Ниш, камерите им детектираат и пешаци што зборат на телефон кога поминуваат на пешачки. И ги казнуваат.
Да видиш какви се сите бајчиња...
Сите можни пешачки што се пред училишта (средни) и факултети, има минимум 1 што проаѓа на пешачки и што блада у телефон. Овие пред молови и повеќе од 1.

И они се дел од сообраќај на некој начин, така да...

Ја би казнувал и ашљлаци со точаци и тротинети што возат по булевари кога апла нема услови за такво нешто. Каде што има ленти за нив, ок, на булевари каде знаеш дека е критично и дека нема услови за точак... казни го. А после жали се по општини дека не ти направиле услови.

Тошковски, ако читаш брату пиши да ти пратам таблица да ја white-листнеш.

Иначе кога реално ќе казнуваат и ќе имаме примери од сами себе или од комшии,другари,пријатели.... на работа тие што возат пола Скопје за да стигнат... нема да стигнат.
Ова ќе биде општ хаос кога сите ќе возат 45 на булевари.

Нема да умираат луѓе... барем не од болесници на булевари.

Баш. Значи пешачкиот треба да е safe zone за пешакот и мораш да запреш и да го пропуштиш. Макар и со микрофон пеел.

Така е. Ама и такви, извини вака сеа, може и шамар да попијат.

Пошто пешачки е за да поминеш улица од една до друга точка. Возачот е „должен“ да те препушти кога има реални опции, а не сообраќајка да направи позади со 10 коли пошто на некој абдал му текнало да проаѓа некаде.

А пешакот ако мисли дека е на модна писта и збори на телефон, поминува пешачки од 20 метри 45 секунди... тогаш за едно нешто е само.

Како што шоферот е должен да пази, да не се курчи по улици, итн итн итн, така и пешакот треба да почитува некакви правила (и он е дел од сообраќај).
И затоа камериве што имаат ваква функиција ми е позитивна ствар.

Последна промена:

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.501
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Возачот е „должен“ да те препушти кога има реални опции, а не сообраќајка да направи позади со 10 коли пошто на некој абдал му текнало да проаѓа некаде.
зашто да направи сообраќајка? ако ти е прилагодена брзината на околностите на патот, нема шанси да направиш сообраќајка.

пс.
ограничувањето на брзина е ограничување, не е гарантирана минимална брзина.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Ехееее уште Март сум јадел трици

Тошковски, ако читаш брату пиши да ти пратам таблица да ја white-листнеш.

Иначе кога реално ќе казнуваат и ќе имаме примери од сами себе или од комшии,другари,пријатели.... на работа тие што возат пола Скопје за да стигнат... нема да стигнат.
Ова ќе биде општ хаос кога сите ќе возат 45 на булевари.

Нема да умираат луѓе... барем не од болесници на булевари.

Така е. Ама и такви, извини вака сеа, може и шамар да попијат.

Пошто пешачки е за да поминеш улица од една до друга точка. Возачот е „должен“ да те препушти кога има реални опции, а не сообраќајка да направи позади со 10 коли пошто на некој абдал му текнало да проаѓа некаде.

А пешакот ако мисли дека е на модна писта и збори на телефон, поминува пешачки од 20 метри 45 секунди... тогаш за едно нешто е само.

Како што шоферот е должен да пази, да не се курчи по улици, итн итн итн, така и пешакот треба да почитува некакви правила (и он е дел од сообраќај).
И затоа камериве што имаат ваква функиција ми е позитивна ствар.
За шамар може и ти да "попиеш" а можда и пријава.
Должен си да застанеш на пешачки макар со 0.2 на саат се движел( стари, инвалиди, небитно).
Пробај удри некого на пешачки па види што ќе се деси, па објаснувај му на цајканот ми се "курчеше" на пешачки.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Должен си да застанеш на пешачки макар со 0.2 на саат се движел( стари, инвалиди, небитно).
Пробај удри некого на пешачки па види што ќе се деси, па објаснувај му на цајканот ми се "курчеше" на пешачки.
Патем должен си да не убиеш човек и кога не е на пешачки... За пресуда заради прекршок постои суд.

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.308
1.546
Skopje
зашто да направи сообраќајка? ако ти е прилагодена брзината на околностите на патот, нема шанси да направиш сообраќајка.

пс.
ограничувањето на брзина е ограничување, не е гарантирана минимална брзина.

Значи вие како пешаци сте решиле да пројдете и после вас потоп? Дај не заебавајте, глупости се пишуваат тука.
Затоа се камериве. Пројди така па све нека ве казнат.

Еве јас пазам возам со 20, ама позади мене вози мотор со 60 или стар пензионер оо 50.
Не може да реагира, слаби рефлекси... и не мава сите (па дури и тебе).

И сеа на сите цел ден заебан ќе ни биде, бидејќи пешакот не сака да почека 10 секунди, да види моментален сообраќај, да анализира што се случува околу него.

И ради пешакот, ќе се искршат колите или недај боже повреда на тој на мотор.

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Значи вие како пешаци сте решиле да пројдете и после вас потоп? Дај не заебавајте, глупости се пишуваат тука.
Затоа се камериве. Пројди така па све нека ве казнат.

Еве јас пазам возам со 20, ама позади мене вози мотор со 60 или стар пензионер оо 50.
Не може да реагира, слаби рефлекси... и не мава сите (па дури и тебе).

И сеа на сите цел ден заебан ќе ни биде, бидејќи пешакот не сака да почека 10 секунди, да види моментален сообраќај, да анализира што се случува околу него.

И ради пешакот, ќе се искршат колите или недај боже повреда на тој на мотор.
И пошто тој не може позади тебе да закочи ти ќе го удриш пешакот? Генијално.
Тоа што тој позади тебе нема прилагодена брзина и не држи доволно растојание до тебе, е негова кривица а не твоја. Ти си должен да застанеш на пешачки.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно