Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Со здравје да се користи.
Можиш бесконтактно да вадиш пари од банкомат?
Фала! Мoже, 2 пати месечно без доплата, после тоа 0.50 ЕУР од вадење. Никад не користам кеш така да веројатно нема да вадам :D

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Видов во тоа што никогаш никој не го чита. Додуша помалце ако причекаш 14 дена, уште помалце после некој месец...
Секако им плаќаш 16€/месец, или колку и да им е планот. Искалкулирано им е.

Ни јас не го прочитав, кажувам од искуство. :geek:

Ata

hello world
21 април 2007
418
15
Dali nekoj uspeal da isprati pari od Wise na Komercijalna banka skopje. Probav i mi vika "
Sorry, we dont support payments to this bank.
"

NinaaniN

read-only
28 февруари 2017
5
0
Нема врска каде и како ги вадиш парите. Земјата каде што си работела, т.е. Македонија, бара данок на парите што си ги заработила додека си работела тука. Ако си во Бугарија (и имаш дозвола за работа или пасош) таму должиш. Ако работиш во ЕУ зашто имаш бугарски пасош - таму должиш. Не викам да не се обидуваш да избегнеш данок како што прави пола Македонија, АМА, 11,11% данок е премногу малце за мир во душа :) Нема да најдеш толку низок данок никаде, па гледај да се објасниш да си ги добиеш парите во банка во Македонија и после еве ти упатство Е-Данок?
Здраво дечки. Ја читам темава и нешто ме збуни ова 11,11%. Нели данокот кој што се плаќаме е 10% или сум грешка?

Kamcevik1

read-only
4 јануари 2020
26
15
Дали има некој со Шпаркасе Виса да му помине на трансакцијата на Wise, кај мене никако не сака да помине, стига кодот од Шпаркасе на смс, го внесувам и ми излегува следната порака Погледнете го атачментот 128574
од шпаркасе неможе wise, исто и кај мене беше проблемот, им се обратив дури и во банка и неможе да се активира, викаат """Согласно Вашата реакција подолу дека се обидувате да реализирате трансакции кон трговецот WISE, Ве известуваме дека како Банка не дозволуваме да се извршуваат трансакции кои што се водат како обложување, игри на среќа итн и за истите во моментов е креирана блокада." Оди кај НЛБ, немаш проблем

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.135
1.533
Скопје
Здраво почнав да тргувам на америчка берза преку Interactive Brokers. Најоптимален начин за трансфер на пари беше преку Wise. Со моја дебитна картичка ставам пари на Wise. Спојувам Interactive Brokers со Wise и ги префрлам моите пари од Wise кон Interactive Brokers. Трансферот трае 2 дена. Доколку во иднина би сакал да ги подигнам овие пари, можам Withdraw to Wise.

Потоа прашањето ми е следно. Дали е возможно да подигнам од Wise кон NLB Банка преку Wire/SEPA Трансфер И дали е возможно да подигнам од Wise директно на VISA/MasterCard дебитна картичка? Кои обврски ги имам кон УЈП во 2те сценарија? Дали би се даночела само добивката? Во кој случај е можно да ми се побара invoice од Interactive Brokers за сите купувања/продажби? Дали има некој слично искуство со вадење/даночење/оправдување пари без разлика дали е берза или друга добивка.

Благодарам за одговорот.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.616
1.782
од шпаркасе неможе wise, исто и кај мене беше проблемот, им се обратив дури и во банка и неможе да се активира, викаат """Согласно Вашата реакција подолу дека се обидувате да реализирате трансакции кон трговецот WISE, Ве известуваме дека како Банка не дозволуваме да се извршуваат трансакции кои што се водат како обложување, игри на среќа итн и за истите во моментов е креирана блокада." Оди кај НЛБ, немаш проблем
Најлоша банка во државава, исто беше и додека Охридска Банка работеше, секогаш се 10 чекори позади конкуренцијате.

Kamcevik1

read-only
4 јануари 2020
26
15
некој да имал ваков проблем со нлб? "Your card payment attempt was unsuccessful as your bank did not authorize the payment. Please try again and if the problem persists, contact your bank's card payment department and ask them to allow card payments to Wise. Alternatively, you can fund this payment via another payment method or by using a different card."

И

Избришан член 41324

Гостин
некој да имал ваков проблем со нлб? "Your card payment attempt was unsuccessful as your bank did not authorize the payment. Please try again and if the problem persists, contact your bank's card payment department and ask them to allow card payments to Wise. Alternatively, you can fund this payment via another payment method or by using a different card."

Ко нова картичка додај така работи и можеш да платиш.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kamcevik1

read-only
4 јануари 2020
26
15
Пробав да ја сликам личната карта но ова само врти uploading и ништо не се дешава, пробав 10 пати и ништо. Не враќаат вајс на емаил. Некое решение?

Атачменти

• Screenshot_2023-09-19-11-04-55-975-edit_com.transferwise.android.jpg
    Screenshot_2023-09-19-11-04-55-975-edit_com.transferwise.android.jpg
    972,2 KB · Прегледи: 68

reflexmk

hello world
13 март 2014
292
342
Велес
Стави на Wise Country Region Australia ќе си ја стави македонската адреса и макњдонски пасош и ќе ти работи се како што треба и ќе можеш и картичка да порачаш да ти стигне на македонска адреса.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Здраво, успеа ли методов?

NinaaniN

read-only
28 февруари 2017
5
0
Здраво, 2023-10-15_18h17_28.png сакам да прашам дали со Wise може да примаме US dollars. Се регистрирав и кога ќе одам на request не ми дава опција да селектирам US dollars

Kamcevik1

read-only
4 јануари 2020
26
15
Здраво дечки, како имате отворено Вајс бизнис профил од Македонија? Пишува дека во Македонија не бива, а од Вајс ми викаат дека ми треба бизнис профил и покрај моите 5 имејлови дека Вајс бизнис профил неможе од Македонија. Добивам де еден ист одговор "These type of transactions qualify as a business movement, and that's why we would need you to open and verify the business account."

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Здраво дечки, како имате отворено Вајс бизнис профил од Македонија? Пишува дека во Македонија не бива, а од Вајс ми викаат дека ми треба бизнис профил и покрај моите 5 имејлови дека Вајс бизнис профил неможе од Македонија. Добивам де еден ист одговор "These type of transactions qualify as a business movement, and that's why we would need you to open and verify the business account."
Што трансакции се тие ?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно