Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Лошо искуство со Анхоч сервис

Статус
Затворена за нови мислења.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Се мислам дали може или не може сиве овие искуства и обврски со Сетек и/или Анхоч да се амортизираат и префрлат некому друг, а да не ги сноси крајниот корисник којшто ќе избегне директна комуникација со Сетек/Анхоч.

ПРИМЕР, има голем број мали бизниси коишто продаваат компјутерска роба којашто ја земаат од СЕТЕК и/или АНХОЧ и други увозници. Човек со такво продавниче на своја рака набавува продукт за тебе од анхоч и/или сетек и ти нему му плаќаш. Тој ти дава фактура/гаранција и преку него оди и сервис и се. Во случај да има проблем со продукт, тој го праќа продуктот до СЕТЕК/АНХОЧ итн. На тој начин функционираат маливе бизниси за компјутерска опрема.

Ова што го велам е СЕБИЧЕН потег и јас го сфаќам тоа и не намеравам да заебам таков некој човек со таков мал бизнис, НО, ти од една страна ќе бидеш заштитен бидејќи ќе имаш посредник којшто ќе треба да ги средува потенцијалните грешки на АНХОЧ/СЕТЕК. Добиваш еден вид на buffer QA зона, бидејќи човекот што ќе порача за тебе ќе го провери продуктот пред да ти го продаде. Шансите да се средат некоректностите на Сетек и Анхоч се поголеми во тој случај бидејќи комуницираат бизнис со бизнис.

Последна промена:

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Се мислам дали може или не може сиве овие искуства и обврски со Сетек и/или Анхоч да се амортизираат и префрлат некому друг, а да не ги сноси крајниот корисник којшто ќе избегне директна комуникација со Сетек/Анхоч.

ПРИМЕР, има голем број мали бизниси коишто продаваат компјутерска роба којашто ја земаат од СЕТЕК и/или АНХОЧ и други увозници. Човек со такво продавниче на своја рака набавува продукт за тебе од анхоч и/или сетек и ти нему му плаќаш. Тој ти дава фактура/гаранција и преку него оди и сервис и се, во случај да има проблем со продукт. Тој го праќа продуктот до СЕТЕК/АНХОЧ итн.

Ова што го велам е СЕБИЧЕН потег и јас го сфаќам тоа и не намеравам да заебам таков некој човек со таков мал бизнис, НО, ти од една страна ќе бидеш заштитен бидејќи ќе имаш посредник којшто ќе треба да ги средува грешките на АНХОЧ/СЕТЕК. Шансите да се средат некоректностите на Сетек и Анхоч се поголеми во тој случај бидејќи комуницираат бизнис со бизнис.

Само се додава непотребен чекор во целата работа. Сетек и Анхоч веќе се посредници, баш како што ги опиша, бидејќи за многу од работите кои ги продаваат, не се увозници, нит сервисери. Како пример ќе ги земам Dell мониторите од Анхоч, за кои увозник и сервис е ИТД Дистрибуција. Имав искуство кај што монитор купен од Анхоч го вратив под гаранција, се јавив после недела дена да прашам до кај е, и првиот муабет беше "Не сме ние сервисери, немаме појма, јави се во ИТД Дистрибуција".

Како посредници, нема да ти го решат проблемот, туку само ќе те "префрлат" понатаму бидејќи не осеќаат никаква одговорност ако не се тие увозници. Истото би се случило и со 99% од ваквите мали бизниси за кои зборуваш. Контра ефект има целава работа.

Плус, кој би се нафатил да ти ги решава проблемите со Анхоч, Сетек и сличните за 150-200 денари заработка по производ? Ако оди со поголема заработка, купувачот плаќа повеќе и ќе си оди дирекно во Анхоч/Сетек.

dddragan

hello world
12 август 2014
434
595
Се додека не профункционираат законите како што треба и заштитата на потрошувачи, колку сакаш посредници стави меѓу посредниците исто ќе е. Пак ќе се сведува на добрата воља на давачот на услуга.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
Се додека не профункционираат законите како што треба и заштитата на потрошувачи, колку сакаш посредници стави меѓу посредниците исто ќе е. Пак ќе се сведува на добрата воља на давачот на услуга.

А замисли дека во Швицарска за одреден тип на артикли, освен што продавачот има обврска да ти го сервисира или замени артиклот, плаќа и казна. Ова е претежно за медицинска опрема и не само во Швицарска, така да производителот и продавачот особено ќе се помачат околу квалитетот и доверливоста на артиклот.

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Анхоч сервис - коректно искуство

1) 24.8 ја носам матичната сосе процесорот - не дава слика.

2) 01.09 ми се јавуваат дека процесорот (R5 3600) е цркнат и дека ќе го земат за RMA а мене ќе ми дадат нов, ќе ми се јавеле следниот ден кога да дојдам. Гарантен лист и фактура немав со мене, ми нагласија дека им треба скен или физичка копија ради папирологија (рекоа дека ја имаат у систем ама пак трбеало јас да ја донесам - малце нелогично ми беше ова) и ме замолија по мејл да ги пратам ако ги најдам, што и го сторив истиот ден.

3) 02.09 не ми се јавуваат.

4) 03.09 се јавувам јас, ми викаат овде е новиот процесор, ќе го тестираме.

Кажувам дека ќе дојдам ќе го земам процесорот и матичната и јас ќе си ги склопам.

Пред мене отвораат кутија со лепенка од процесорот (box варијанта) и ми го даваат само чипот бидејќи не ми требаат останатите делови (ги имам од стариот).

Ми даваат 2 налози - повратница за матичната и лист каде пишува дека стариот процесор е заменет со нов - и неговиот сериски - гаранцијата наводно ќе траела колку што ќе траела за стариот процесор бидејќи овој е замена (ова треба да проверам како е по закон но ок, има уште 2.5 години).

Зошто коректно искуство? Па не е ништо под очекуваното, а богами ни над - однесов, дијагностицираа, ме исветија и постапија како што треба.

Работни налози не скенирам бидејќи и остантите членови не го прават тоа иако можат.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230

2) 01.09 ми се јавуваат дека процесорот (R5 3600) е цркнат и дека ќе го земат за RMA а мене ќе ми дадат нов, ќе ми се јавеле следниот ден кога да дојдам. Гарантен лист и фактура немав со мене, ми нагласија дека им треба скен или физичка копија ради папирологија (рекоа дека ја имаат у систем ама пак трбеало јас да ја донесам - малце нелогично ми беше ова) и ме замолија по мејл да ги пратам ако ги најдам, што и го сторив истиот ден.

Кажувам дека ќе дојдам ќе го земам процесорот и матичната и јас ќе си ги склопам.

Пред мене отвораат кутија со лепенка од процесорот (box варијанта) и ми го даваат само чипот бидејќи не ми требаат останатите делови (ги имам од стариот).

Ми даваат 2 налози - повратница за матичната и лист каде пишува дека стариот процесор е заменет со нов - и неговиот сериски - гаранцијата наводно ќе траела колку што ќе траела за стариот процесор бидејќи овој е замена (ова треба да проверам како е по закон но ок, има уште 2.5 години).

Зошто коректно искуство? Па не е ништо под очекуваното, а богами ни над - однесов, дијагностицираа, ме исветија и постапија како што треба.

Работни налози не скенирам бидејќи и остантите членови не го прават тоа иако можат.

Демек ако не покажел работен налог значи дека лажеш? Измислуваш позитивно искуство?

The_EvilLord

hello world
26 октомври 2019
237
193

малку чудно,мене не сакаа тастатура од 1500 денари да ми ја заменат што ми ја цркнаа они,а тебе ти даваат нов процесор од 200 евра

Испратено од Redmi 7 преку IT.mk форум апликација

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
малку чудно,мене не сакаа тастатура од 1500 денари да ми ја заменат што ми ја цркнаа они,а тебе ти даваат нов процесор од 200 евра
Затоа што на почетокот беше познато дека некои плочи (на пример првата MSI B450 Tomahawk која ја заменија со Tomahawk MAX) ги цркаат Zen2+ процесорите, па сите продавачи на такви модели очекуваа RMA.

• ми се допаѓа
Реакции: Mao

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Демек ако не покажел работен налог значи дека лажеш? Измислуваш позитивно искуство?

Викам да се стават сервисните налози на форумов за да де осигураме дека не е контра тема на темата за Сет.

Процесор не се поправа. Се заменува.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Законите за потрошувачи функционираат како така.
Но пред да се купи нешто или да се зборува, треба да се прочита хартијата која ти ја даваат во продавницата. Или просто кажано да ги прочиташ гаранциските услови кои се склопуваат според закон и законски обврски.
Но за жал никој не ги чита гарантните услови. Сервис и сервисна подршка ги обезбедува фирмата увозник/застапник, а не продавач. Ти маус можеш да купиш во трафика или КАМ маркет, но на гаранцијата фино си пишува кому треба да се обратиш доколку имаш проблем со производот.

The_EvilLord

hello world
26 октомври 2019
237
193
Процесор не се поправа. Се заменува.
токму тоа и го реков,дека 1500 денари не сакаа да ми заменат а тебе ти замениле 200 евра.А у мојов случај ми ја расипаа они а у твојот случај ти си однел нешто веќе расипано

Затоа што на почетокот беше познато дека некои плочи (на пример првата MSI B450 Tomahawk која ја заменија со Tomahawk MAX) ги цркаат Zen2+ процесорите, па сите продавачи на такви модели очекуваа RMA.
сето тоа е океј меѓутоа ме чуди како не пробале да се оградат или да измафтаат како што прават секогаш,тоа ми беше целта на муабетот

Изменето од модератор:

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Се јавија од Анхоч.
Ставиле ново копче но кажаа матичната плоча сега не работела на камерата.

Јас им ја однесов во комплетна работна состојба. Камерата се користеше нормално.
Само сакав да ја ресетирам пошо ќе менував пасс на мрежата.

Месец и пол чекав за ова да ми кажат.

Совет дечки? Камерата работеше. Тврдам.

Maxtor

hello world
22 април 2012
95
225

Стандардна процедура е, писмената потврда дека стариот процесор е заменет со нов ја чуваш заедно со гаранцијата. Во случај да имаш потреба од поправка/замена во гарантниот рок ги приложуваш двата документи.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
@dipetar како сервис анхоч треба првин да ја упалат да видат дали е во состојбата која ја кажуваш ти т.е дали стварно е проблемот само до копчето.
Они треба првин да ја упалат да видат дека работи се друго освен копчето, а не одма да ја отвара и да менува копче.
Тука проблемот е каде што ти тврдиш едно они сега тврдат друго и тука наастанува проблем каде што они сега ќе те криват дека ти си им донел СКРОС РАСИПАНА КАМЕРА Т.Е ТИ СИ ГИ ИЗЛАЖАЛ НИВ.

Едит : Воедно камерата нема гаранција они не смеат да ја примат без да ја упалат да видат дали стварно е само копчето затоа што ти бараш од нив да ја сервисираат надвор гарантниот рок.

civikom

hello world
17 декември 2011
272
245
Ако сакаш вистинска камера, а не играчки за мали деца пиши ми
За тебе со 2 години гаранција и екстра дилерска цена пошто сочуствувам со претрпената загуба.
HikVision или Dahua бирај !!!

А во врска со сервисот Анхоч мислам дека е единствена фер фирма останата во МКД, другиве се каде каде бетер.

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
@dipetar како сервис анхоч треба првин да ја упалат да видат дали е во состојбата која ја кажуваш ти т.е дали стварно е проблемот само до копчето.
Они треба првин да ја упалат да видат дека работи се друго освен копчето, а не одма да ја отвара и да менува копче.
Тука проблемот е каде што ти тврдиш едно они сега тврдат друго и тука наастанува проблем каде што они сега ќе те криват дека ти си им донел СКРОС РАСИПАНА КАМЕРА Т.Е ТИ СИ ГИ ИЗЛАЖАЛ НИВ.

Едит : Воедно камерата нема гаранција они не смеат да ја примат без да ја упалат да видат дали стварно е само копчето затоа што ти бараш од нив да ја сервисираат надвор гарантниот рок.
Ама камерата ми работеше. До денот кога ја однесов имам снимки.
Сега не знам шо да правам.
Ја отворија, згрешија нешто и сега не работи.
Ме мотаат месец и пол!

Ако сакаш вистинска камера, а не играчки за мали деца пиши ми
За тебе со 2 години гаранција и екстра дилерска цена пошто сочуствувам со претрпената загуба.
HikVision или Dahua бирај !!!
Фала ама за кучето ми е. Плус станот го снима. Не ми треба нешто (из)вонредно

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.145
16.230
сето тоа е океј меѓутоа ме чуди како не пробале да се оградат или да измафтаат како што прават секогаш,тоа ми беше целта на муабетот

Па од што би се оградиле, демек ти си го цркнал процесорот? Процесорот треба да издржи се што плочата може да му даде, постои fail safe рутина, од оверволт, оверклок и слично. Ако цркне напојувањето плочата е таа која не смее да даде премногу напон и да го заштити процесорот. Ти и да сакаш да го цркнеш процесорот немаш начин како.

Во случајов и процесорот и плочата е од истиот добавувач, башка се знаеше и беше објавено дека fail safe рутините на плочата не биле добри заради малиот биос. Таа генарација на процесори беа почувствителни, не беше само MSI, туку и Асрок имаа ист проблем. Tomahawk MAX како замена за Tomahawk има поголем биос и пософистициран софтвер и сега нема опасност од истиот проблем.

Барем во тој случај ситуацијата е јасна како ден. Не дека Анхоч трпи штета од тоа што цркнал процесорот или плочата, производителот и нив ќе им надокнади. На нив ќе биде само трошокот за транспорт и хендлинг ама јебига тоа се пресметани трошоци, нив мора да ги има.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.078
1.378
Ама камерата ми работеше. До денот кога ја однесов имам снимки.
Сега не знам шо да правам.
Ја отворија, згрешија нешто и сега не работи.
Ме мотаат месец и пол!
Немаш нешто премногу што да направиш. Единствено прати им снимки ако имаш сочувано. Како доказ ако се смилуваат да го прифатат и да ја поправат камерата.
Инаку неверувам дека би се замарале дополнително бидејќи е без гаранција.

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Немаш нешто премногу што да направиш. Единствено прати им снимки ако имаш сочувано. Како доказ ако се смилуваат да го прифатат и да ја поправат камерата.
Инаку неверувам дека би се замарале дополнително бидејќи е без гаранција.
Тие одамна ја имаат згрешено и као чекаа дел...
Нема шанса, како да докажам.
Ме зафркнаа најпрофесионално

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.787
5.507
Тие одамна ја имаат згрешено и као чекаа дел...
Нема шанса, како да докажам.
Ме зафркнаа најпрофесионално
Ако имаш уреден работен налог, со прием и запишано само промена на ресет копче, оди и објасни се. Земи некоја снимка со тебе од денот кога ја носиш. Тоа што они не провериле и не запишале дека има рикната плоча на носење, пошто така ќе велат, е нивен проблем. Ако не запрети со пазарна, ако се понашаат оди право таму и пријави си. Па они со нив нека се замараат.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
Дипетар, колку пари ти дадоа Сетек да го одвлечеш вниманието на јавноста од Сетек на Анхоч?

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Нова камера у најмала рака хаха
emoji23.png
emoji23.png
emoji23.png

dipetar

hello world
1 мај 2019
370
150
Ако имаш уреден работен налог, со прием и запишано само промена на ресет копче, оди и објасни се. Земи некоја снимка со тебе од денот кога ја носиш. Тоа што они не провериле и не запишале дека има рикната плоча на носење, пошто така ќе велат, е нивен проблем. Ако не запрети со пазарна, ако се понашаат оди право таму и пријави си. Па они со нив нека се замараат.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Види тука
Налогот.
Секој втор ден викаат кога ќе
се јавам да прашам дека ќе ми јават обавезно.
Еве веќе две недели обавезно се јавуваат.
Камерата остана кај нив, еве веќе месец и две недели.
Погледнете го атачментот 90572

Сега сум убеден дека ме заебаваат тотално, ама тоа е ем бедно ем дрско и губат лојален купувач од кај нив.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно