Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Мораш потекло на парите да пријавеш со некој документ. Во спротивно пак ги враќаат назад за 3-4 дена.
Па, во случајов се работи за пари од биткоин од Mtgox. Документ во електронска форма може или мора оригинален некаков од берзата? Во банката знаат точно каков документ сакаат? Да не имаш такво инфо?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Па, во случајов се работи за пари од биткоин од Mtgox. Документ во електронска форма може или мора оригинален некаков од берзата? Во банката знаат точно каков документ сакаат? Да не имаш такво инфо?
Сите банки различно кажуваат , позитивно искуство сум имал само со охридска банка без да ми побараат некој доказ од каде ми се парите си ги подигнав. Инаку другите еден куп документи бараат за да на крај да ти речат дека е нелегално криптото и мора да се врате назад на испраќачот иако во овој случај ти самиот на себе си ги испраќаш. Мој совет најди некој што има во некоја ЕУ земја пасош и дебитна картица од некоја ЕУ банка и преку СЕПА трансферот ке си префрлеш пари. Или на некој од тука доколку е голема сума на пари да се договорете со одредена провизија да ти ги изваде. Овака или онака данокот во првиот и вториот случај не ти бега.
Третата варијанта тие подобра и побрза .

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Сите банки различно кажуваат , позитивно искуство сум имал само со охридска банка без да ми побараат некој доказ од каде ми се парите си ги подигнав. Инаку другите еден куп документи бараат за да на крај да ти речат дека е нелегално криптото и мора да се врате назад на испраќачот иако во овој случај ти самиот на себе си ги испраќаш. Мој совет најди некој што има во некоја ЕУ земја пасош и дебитна картица од некоја ЕУ банка и преку СЕПА трансферот ке си префрлеш пари. Или на некој од тука доколку е голема сума на пари да се договорете со одредена провизија да ти ги изваде. Овака или онака данокот во првиот и вториот случај не ти бега.
Третата варијанта тие подобра и побрза .
Браво Пане, доста си информиран во оваа област. Го ценам гестов!
Инаку, не ми е до данокот, туку да не ми ги оспоруваат па да не можам да си ги земам никако...Данок ќе си платам поштено, нека лапа плата администрациjaта! :)
Работата е што во случајов се работи за средства кои произлегуваат од крипто активност уште пред да се изјасни државава дека е нелегално. Парите ќе мора да бидат префрлени на моја сметка кога ќе дојде време. Не би сакал да им комплицирам на јапонците, доволно им сме антипатични на светот, па уште да им комплицирам со исплатата...ми е страв да не речат што те матиме, твој проблем, ќе ти ги "чуваме" ние тука. :)
Ќе се консултирам со некој од банката каде што ќе треба да се префрлат, ака НЛБ. Со НЛБ си имал некакво искуство?

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Со НЛБ си имал некакво искуство?
Не сум имал искуство со НЛБ , само Охридска банка , Стопанска и Халк банк .
Од наведената порано пред 1-2 години Халк не правеше проблеми али у последно време и тие се искурназија. Стопанска па не сакаа ни да чујат за одобрување , едноставно ги вратија назад и сопреа нивна провизија за трансакција. Најјдобро е да си прашаш.Ако те прашат под која основа ке му одговореш едноставно интернет заработка. Исто така и под тој основ ке си пријавеш на УЈП за данок.
Патем не смеат да ги успоруваат или да си ги присвојат иако е нелегално криптото . Едноставно тие мораат да ги вратат на испраќачот во спротивно можат да наебат и банките како затајување на приходи :) .

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Да се надоврзам овде, во цел свет се стега обрачот за потеклото на парите заради спречување на перење пари и спречување на тероризам.
Едноставно е.

И Халк се освестија откако им изби скандалот со сомнителните пари.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Не сум имал искуство со НЛБ , само Охридска банка , Стопанска и Халк банк .
Од наведената порано пред 1-2 години Халк не правеше проблеми али у последно време и тие се искурназија. Стопанска па не сакаа ни да чујат за одобрување , едноставно ги вратија назад и сопреа нивна провизија за трансакција. Најјдобро е да си прашаш.Ако те прашат под која основа ке му одговореш едноставно интернет заработка. Исто така и под тој основ ке си пријавеш на УЈП за данок.
Патем не смеат да ги успоруваат или да си ги присвојат иако е нелегално криптото . Едноставно тие мораат да ги вратат на испраќачот во спротивно можат да наебат и банките како затајување на приходи :) .
Значи теоретски како интернет заработка и исплата од страна на компанијата нема да биде проблем? Теоретски. Бидејќи моментално не функционира веќе Mtgox во форма во која функционираше за последен пат-берза за биткоин, значи не е ниту крипто заработка, туку пари од граѓанска постапка за обесштетување. Теоретски се би било во најдобар ред. Колку толку ми е појасно сега. Благодарам Пане!

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Да се надоврзам овде, во цел свет се стега обрачот за потеклото на парите заради спречување на перење пари и спречување на тероризам.
Едноставно е.
Па...криминалот претежно со кеш функционира.
Перењето на пари со толку мали суми, доколку не е 100x месечно, нема никакво значење за една држава. Во пракса значи оставање на вентил да дишат граѓаните. Не можеш сите да ги третираш како терористи и криминалци. Има луѓе без досие, без дамка на своето минато. За да постават на таков човек обрач треба дебели докази да приложат, а не само покрај сувото и суровото да изгори.
Постои многу силно изразена хипокризија кога станува збор за овие нови модерни закони за спречување на тероризам и перење пари и се во многу тесна корелација со ускратувањето на правата и слободата на граѓаните. Постојат многу сегменти каде што треба да се посвети внимание за да се спречи тероризам, а хистеричното однесување на банките не е една од соодветните мерки. Фактички кај нас за се што не знаат како да постапат - го одбиваат. Така им е најсигурно, макар и да нема никаков основ. Тоа е најмногу од недоедуцираност на вработените во банките и во голема мера на недореченоста на законите, оставени со низа недоследности што даваат можност да се толкуваат по вкус.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.803
youtu.be
Банките не се проблем, која банка не сака да земе провизија за пари што ќе пројдат преку неа, него они се плашат да не протечат преку нив пари кој што ќе им го наруше угледот на банката, затоа понекогаш како што велиш ги одбиваат таквите побарувања.

Проблемот кај криптовалутите е во тоа како да се докаже дека тие пари се ископани на поштен начин, еве некои земји ги признават овие валути но верувам дека нема да биде тоа долгорочно.

Ајде да не одиме многу офтопик, вие гледајте да си извадите пари колку ви треба а со рестото тргувајте или купувајте си онлајн. :)

И

Избришан член 18474

Гостин
Биткоин кратка техничка анализа на 4 часа.

Имаме bear brake од rising wedge. Тоа е техничка фигура во која цената од нагол пад пробува да се крене нагоре и мечките ја спуштаат цената под support и цената паѓа нагло. Ако цената на 4 часа падне под 55 EMA очекувам да се корегира до следниот таргет 200 MA. Ако не сте во игра еве ви трејд што е сигурен и доста профитабилен. Слика подоле.

Ако мислевте дека ова e reversal мене не ми изгледаше така. Ова беше чист знак дека моментот за нагоре е во крај и дека треба да има корекција.

Очекувам реакција на 4400-4600 долари.
Ако сакате апдејт на TA за маркетот со криптовалути линк тука.
upload_2019-4-15_20-11-0.png

DeepImpact

hello world
8 ноември 2017
274
104
bitcoin-p2p.com
Продавам 4773 усд вредност на бтц, етх или друга валута(ПП)

Продавам/откупувам криптовалути 24/7
Продавам/откупувам ригови, графички карти

12 април 2017
1.918
1.259
Биткоин кратка техничка анализа на 4 часа.

Имаме bear brake од rising wedge. Тоа е техничка фигура во која цената од нагол пад пробува да се крене нагоре и мечките ја спуштаат цената под support и цената паѓа нагло. Ако цената на 4 часа падне под 55 EMA очекувам да се корегира до следниот таргет 200 MA. Ако не сте во игра еве ви трејд што е сигурен и доста профитабилен. Слика подоле.

Ако мислевте дека ова e reversal мене не ми изгледаше така. Ова беше чист знак дека моментот за нагоре е во крај и дека треба да има корекција.

Очекувам реакција на 4400-4600 долари.
Ако сакате апдејт на TA за маркетот со криптовалути линк тука.
Погледнете го атачментот 74197

Шортнав од 5050 и имав штопна на 5030, овој се качи до 5037 само за да ме извади од игра :D

И

Избришан член 18474

Гостин
Абе играј на swing трејд. Тоа се емотивни одлуки и јас така правев и добив многу малце спрема ако се држев по планот.

И

Избришан член 18474

Гостин
Swing trades е подолг период ти си направил грешка. Уклучи Williams fractals ќе ти каже да ставиш stop loss.

12 април 2017
1.918
1.259
Swing trades е подолг период ти си направил грешка. Уклучи Williams fractals ќе ти каже да ставиш stop loss.
Па мене штопната затоа ми беше, не беше stop-loss, туку stop-market, додека сеуште сум во профит. 100x беше трејдот, затоа :D

И

Избришан член 18474

Гостин
Па мене штопната затоа ми беше, не беше stop-loss, туку stop-market, додека сеуште сум во профит. 100x беше трејдот, затоа :D
Почнав да стримам, конекцијата ми е тиња а компјутерот топ. Аплоудот ми е само 1мбит лол.
Еве ако те интересира трејдање што правам.
View: https://www.youtube.com/watch?v=WdrwzjJ5pqs

12 април 2017
1.918
1.259

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Mi trebaat BTC co suma od 1.150$ pp.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Типична манипулација со цената на криптото... Наводно украдени за да турнаат цена . Ги продаваат наеднаш и потоа на пониска цена ги купуваат и бингоо гратис 70 биткоина во 3 часа работа на трејдинг. И со цел да се оправдаат мораат да објаваат дека биле хакнати.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Типична манипулација со цената на криптото... Наводно украдени за да турнаат цена . Ги продаваат наеднаш и потоа на пониска цена ги купуваат и бингоо гратис 70 биткоина во 3 часа работа на трејдинг. И со цел да се оправдаат мораат да објаваат дека биле хакнати.
Си го знаеш ти занаетот ;)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно