Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Хард дискови - тестови и искуства

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
Не бе па ти. Ние сме туцачи камена и врска немаме од животот

blog-chart-lifetime-stats-2017.jpeg

blog-table-3-years.jpeg

Убедливо најкварливи дискови. И спрема статистиките на Google се најрасипливи.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Нарачувaл некој HGST преку Нексио? Или некој друг начин да се набави а да не е нарачка од нет?

Loaded_Dice

hello world
22 мај 2010
142
159
Скопје
Loaded_Dice's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-8600k @5.0Ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming
Storage
Samsung 970 Evo Plus 250GB, Samsung 850 250GB, Samsung 830 128GB
PSU
Gembird 500W Bronze
RAM
16GB DDR4 2666Mhz
Video card
Aorus NVIDIA GTX1060 6GB 9Gbps
Case
SAMA GameStorm Time 2
Mouse
A4 Bloody V7
Keyboard
Microsoft Reclusa
Audio
Realtek 1120
Monitor
Dell 2412m
OS
Windows 10 64-bit
Вчера купив еден Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue 7200rpm WD10EZEX
wd10ezex.jpg

како замена за Seagate Barracuda 500GB (кој полека испушти душа после повеќе од 9 години работа ) од Анхоч, цена регуларна:

Anhoch PC Market Online - HDD 3.5" 1TB Western Digital SATA3 64MB Caviar Blue 7200rpm WD10EZEX

Еве некои статистики од HD Tune:

osL6uyU.jpg

Како за хард диск изгледа солидно, ќе видиме колку ќе издржи ...

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Секој има право на свое мислење.
Backblaze не е некоја фирма, туке е една од најголемите фирми за онлаиј бекап. кај нив дневно се менуваат по стотици дискови. Сите објавени статистики се базирани на нивни бројки и искуство. И како релевантни ги превземаат најголемите онлајн магазини и поратали, youtube-ри, блогери, форуми итн... кои ги пратат и читаат повекето членови тука.
И овде може да се развие дискоусија како за иПхоне и Самсунг или Алфа Ромео и Голф или Канон и Никон итн итн.

И покрај се Сигејт е најлош избор. Да не ги спомувам SSHD.

tastatura

read-only
24 септември 2016
14
8
ме мрзи да ти објаснувам
се сведува на рекла казала

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
ме мрзи да ти објаснувам
се сведува на рекла казала
ај кога не те мрзи пиши нешто што не е рекла казала...можеби ке кажеш информации и сознанија кои несум ги научил/знаел до сега....човек се учи додека е жив

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Ако може мислење за следниот хард диск кој е изваден од лаптоп и ќе се користи во кутија како екстерен.

Атачменти

• 14-__ðò-2018_02-17.png
    14-__ðò-2018_02-17.png
    55,1 KB · Прегледи: 45

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Ако може мислење за следниот хард диск кој е изваден од лаптоп и ќе се користи во кутија како екстерен.
Ако ти е за трансфер на податоци нема проблем, можеш да го тераш. Ако ти е за бекап тогаш батали.

Можеш да направиш неколку тестови да видиш дали reallocated sector counts ќе растат или нема да растат.
Направи low level format на дискот едно 5-6 пати и погледни повторно. Ако остане ист бројот тогаш терај, но секогаш биди претпазлив, проверувај дали ќе расте бројот еднаш во месецот.

7 февруари 2013
948
1.086
Дечки, избришани 12гб слики од хардиск, recovery тул да предложите нешто? :/

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
PhotoRec по препорака од @Astro. Пробано и работи одлично особено за медиа фајлови.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
После 6,7 години дискот кај брат ми почна да испушта душа, премногу тропа и бавен е... Се работи за 500 ка WD Blue, мислам EZEX.
Ми треба нов диск, 500/1ТБ со нормална цена. Преферирам да биде WD иако моментално како секундарен диск користам Toshiba DT01ACA100 земен пред 2,3 години од Анхоч.
Немам многу искуство со дисковиве, особено не последниве неколку години, мада би преферирал WD пошто сум презадоволен со 4,5 диска од нив (3,4 Blue, 1 Green). Гледам Анхоч имаат 1тб ezex , исто како и Сет. Мислам дека ова е старата серија, онаа како што ја имам 500 кава дома.

Препорака некоја, не мора да е WD но да е солиден диск. Немам време искрено да барам многу по темава назад пошто има 40 страни. :)

Благодарам, поздрав.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
После 6,7 години дискот кај брат ми почна да испушта душа, премногу тропа и бавен е... Се работи за 500 ка WD Blue, мислам EZEX.
Ми треба нов диск, 500/1ТБ со нормална цена. Преферирам да биде WD иако моментално како секундарен диск користам Toshiba DT01ACA100 земен пред 2,3 години од Анхоч.
Немам многу искуство со дисковиве, особено не последниве неколку години, мада би преферирал WD пошто сум презадоволен со 4,5 диска од нив (3,4 Blue, 1 Green). Гледам Анхоч имаат 1тб ezex , исто како и Сет. Мислам дека ова е старата серија, онаа како што ја имам 500 кава дома.

Препорака некоја, не мора да е WD но да е солиден диск. Немам време искрено да барам многу по темава назад пошто има 40 страни. :)

Благодарам, поздрав.

Или WD или Тошиба, како сакаш ти.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ке пишам во темава пошто се работи за хдд-а. Потребни ке бидат неколку диска со капацитет од ~10ТВ, гледам само цениве се солени малку и како што барам, не најдов поголем диск од 10ТБ никаде.
Мислам дека би било добро да се оди со NAS, но дали има некој што би држел 5+ хдд? (не успеав да најдам кај нашиве продавници)

Ке се складираат поголем број на фото/видео материјали, па мислам WD Purple/Red би бркале работа за тоа. Како е поисплатливо да се направи ова, некоја идеја од поискусните у вие работи?

Благодарам, поздрав.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Не ти треба NAS. Земи компјутер со целерон и 6 SATA порти и намести RAID каков сакаш. Зачукај Линукс со Самба сервер и ете ти NAS.
Тоа ти е најпросто решение за складирање на податоци. Пиши подетално што ти е замислата, на кој начин ќе се пристапува до податоците и што ќе се прави со нив.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.081
1.380
Најдобра опција е со WD Red бидејќи тие се баш наменети за NAS (NASware), а Purple се за DVR повеќе се за константен запис отколку периодичен read/write. Што ти треба тебе највеќе околу податоците? Која е потребата на 5+ дискови, капацитет, мирор да имаш, тип на raid?

smole

poweruser
18 април 2007
3.900
4.580
Ке пишам во темава пошто се работи за хдд-а. Потребни ке бидат неколку диска со капацитет од ~10ТВ, гледам само цениве се солени малку и како што барам, не најдов поголем диск од 10ТБ никаде.
Мислам дека би било добро да се оди со NAS, но дали има некој што би држел 5+ хдд? (не успеав да најдам кај нашиве продавници)

Ке се складираат поголем број на фото/видео материјали, па мислам WD Purple/Red би бркале работа за тоа. Како е поисплатливо да се направи ова, некоја идеја од поискусните у вие работи?

Благодарам, поздрав.

Купи си мешани WD Red/Seagate Ironwolf - уште ако можеш различни датуми на производство топ - ако една серија (batch) се погоди фалична да не ти цркнат сите (ако си ги купил сите хдд од ист batch и марка).

За NAS- Synology ако ти влага у буџет.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Се работи за материјали до кои ретко ке се пристапува преку мрежа, но нема да биде лошо и да го има како опција ова. Другаров е сликар и слика/снима свадби, сесии и сл. Е сега, да не се купуваат дискови на секои 2 месеци, сака да ги зачува тие материјали на едно место.
Целерон + неколку хдд а мислам дека би било најдобра варијанта сепак, но првично ми беше дилемата околу дисковите, бидејќи јас сум користел Green, Blue, Black.

Не ти треба NAS. Земи компјутер со целерон и 6 SATA порти и намести RAID каков сакаш. Зачукај Линукс со Самба сервер и ете ти NAS.
Тоа ти е најпросто решение за складирање на податоци. Пиши подетално што ти е замислата, на кој начин ќе се пристапува до податоците и што ќе се прави со нив.
Размислував и за ова јас, ми дојде како првично решение. Ке разгледам и ова, само да побарам солидно куќиште со место за повеќе хдд.

Најдобра опција е со WD Red бидејќи тие се баш наменети за NAS (NASware), а Purple се за DVR повеќе се за константен запис отколку периодичен read/write. Што ти треба тебе највеќе околу податоците? Која е потребата на 5+ дискови, капацитет, мирор да имаш, тип на raid?
Потребата ми е голем капацитет на меморија.

Купи си мешани WD Red/Seagate Ironwolf - уште ако можеш различни датуми на производство топ - ако една серија (batch) се погоди фалична да не ти цркнат сите (ако си ги купил сите хдд од ист batch и марка).

За NAS- Synology ако ти влага у буџет.
Фала ти, ке го имам ова на ум. Synology е надвор од буџет иако и јас бев за тоа.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.161
16.251
Се работи за материјали до кои ретко ке се пристапува преку мрежа, но нема да биде лошо и да го има како опција ова. Другаров е сликар и слика/снима свадби, сесии и сл. Е сега, да не се купуваат дискови на секои 2 месеци, сака да ги зачува тие материјали на едно место.
Целерон + неколку хдд а мислам дека би било најдобра варијанта сепак, но првично ми беше дилемата околу дисковите, бидејќи јас сум користел Green, Blue, Black.

Размислував и за ова јас, ми дојде како првично решение. Ке разгледам и ова, само да побарам солидно куќиште со место за повеќе хдд.

Потребата ми е голем капацитет на меморија.

Фала ти, ке го имам ова на ум. Synology е надвор од буџет иако и јас бев за тоа.

А дали ти треба редундантност?
Размислувај за WesternDigital RED, тој е предвиден за работа 24/7 или за Western Digital Purple кој е исто предвиден за работа 24/7. Тоа дека се оптимизирани за NAS или Video не ти прави особена разлика, битно се предвидени за 24/7

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Порано дисковите кои беа наменети за dvr, pvr и останати vr варијанти, (purple од WD, Skyhawk од Seagate итн.) се разликуваа по тоа што ги игнорираа евентуалните грешки во запишување и читање на сметка на задржување на перформансите. Значи дозволуваа да има грешка во записот што резултира со некаков ситен дефект на сликата, за да нема прекин во снимањето (drop frames).
Тоа е сосема различнен начин на функционирање од податочните дискови, каде и еден бит погрешен запис може да предизвика корумпиран документ или да го падне оперативниот.
Затоа секој диск треба да се користи според намената.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Јас имам одлично искуство со WD Red во многу слична намена, така да ги препорачувам. Секако дека препорачувам Синолоџи како подобра опција одколку да се заебаваш со недајбоже софтверски рајдови.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно