Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!
Статус
Затворена за нови мислења.
28 јануари 2017
2.066
4.729
Ресен
@gokica Можиш да земиш Ego One со овие греачи (Кога веќе не ти се чека Ендура). Убајната на баш овие греачи е шо не се скапи, погодни се за МТЛ плус можиш да ги искористиш барем уште 2 пати со минимален ефорт, немора жица да им менуваш, само памук.
Беља со Ego One е пред година дена зедовме 2 со другар и двата имаја различен отвор, едната поотворена ко Его Аио другата можеше доста да се затвори и тешко да се трга, не разбравме каква треба да е оригиналната.
Нај нај погодна за тебе али ја нема кај нас би била Nautilus 2 или Кит или пак ваква уште подобра комбинација, можеш да си експериментираш со вати и воздух колку да ти е отворена (4 нивоа) и имаш 2 типа на греачи, еден за строг МТЛ друг за рестриктивен ДТЛ. По мое ова е најдобар кит кој можиш да го имаш со готови греачи и без замарање.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
@gokica Можиш да земиш Ego One со овие греачи (Кога веќе не ти се чека Ендура). Убајната на баш овие греачи е шо не се скапи, погодни се за МТЛ плус можиш да ги искористиш барем уште 2 пати со минимален ефорт, немора жица да им менуваш, само памук.
Беља со Ego One е пред година дена зедовме 2 со другар и двата имаја различен отвор, едната поотворена ко Его Аио другата можеше доста да се затвори и тешко да се трга, не разбравме каква треба да е оригиналната.
Нај нај погодна за тебе али ја нема кај нас би била Nautilus 2 или Кит или пак ваква уште подобра комбинација, можеш да си експериментираш со вати и воздух колку да ти е отворена (4 нивоа) и имаш 2 типа на греачи, еден за строг МТЛ друг за рестриктивен ДТЛ. По мое ова е најдобар кит кој можиш да го имаш со готови греачи и без замарање.
AIO со 1ом греачи или ако има мод Cubis со 1ом или 1.5ома. Нема промашај поготово со Cubis

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.707
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Разногласие. :hay:

Јас би да поедноставам. И Его Уан и Наутилус 2 се „мешанци“, малку повеќе наклонети кон МТЛ од АИО/Кубис, но сепак мешанци.

Бидејќи @gokica има две патеки пред себе: да стиска копче и да не му ја мисли (Ендура) или да билда, тогаш зошто да не отиде докрај и да земе комплетче за билдање. Не е тешко, многу брзо се учи и не зависи од никого. Комплет за билдање е овој (од средината натаму), жицата ќе се замени со потенка и ќе одбереме некој тесен атомизер за усно (веројатно Кајфунче).

А и проблемот со Ендурата (што нема глави кај нас) не е тежок - ќе земе поголемо количество или ќе се снаоѓа (ќе ги чисти постоечките додека да стигнат новите) , а го има и АИО-то за резерва.

Трошоците во сите случаи не се големи ако помислиш дека една кутија цигари од подобрите е 2$, и колку $$$ ти одат во ветар за само неколку дена. Треба само малку поголемка почетна инвестиција во опрема.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
Нов развој на настаните. Експресно (т.е.) сега @DeJaVu ме снабди со Endura Т18. Па згора на се ме снабди и со нови сознанија исто како и сите кои придонесуваат на темава. Срцка е човекот и топла препорака за соработка.

Чекам да ја распакувам и пробам на раат. Само уште неколку домашни обврски ме делат од задоволството. Ама морав да пишам овде што е можно побрзо оти срце не ме траеше.

Ќе пишам импресии и споредба со AIO онака од прва рака што се вика.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
endura gokica.jpg

Охохо, првите впечатоци ектра позитивни. Разликата од Ego AIO D22 до Endura T18 е огромна.

Додека AIO D22 е направена за поголема популација и потреби мислам дека е изгубен концептот барем за MTL. Аирфлоуто и топлината на чадот е основната разлика меѓу двете. Исто и брзината на создавање на чад.

AIO D22 бара да притиснеш, да почекаш бар секунда додека зачврча течноста па да повлечеш. Треба да подржиш уште бар една секунда до две за да до тебе дојде топлина од грејачот преку чадот. Топлината се зголемува нагло. Се ова со 0.6 омски грејач.

Endura T18 е активна со производство на чад при самото притискање. Не знам како да објаснам ама е поинстантна што е многу поблиско до аналогна цигара. Протокот на воздух е забележително помал. Всушност баш треба да се помачиш за да повлечеш, баш како на аналогна цигара. А додека кај AIO D22 е скоро слободен проток на воздух. И на најмалиот сетинг на воздух кај АИО Д22 едноставно разликата е голема и нема шанси со ендурата. Endura T18 иако со 1.5 омски грејач загрева побрзо до степенот кој емулира чад запалена тутунска цигара.

За крај Ендура е практично нечујна во споредба со АИО Д22. Ова ми е значајно за онаа потребна емулација на аналогна цигара. АИО Д22 не може лесно да ја цугате на состанок на пример. Со Ендура освен чадот никој нема да забележи.

Пресреќен сум и мислам дека конечно го најдов она што го барав. Дури и да земам посовремен мод би го користел овој атомизер. Но водете сметка дека сега за сега јас воопшто не сум заинтересиран за дробно. Значи исклучиво MTL. Не знам каде ќе ме води патот во иднина. Се надевам дека ќе се откажам од било какво пушење. Ама за сега барем од аналогни.

Ви благодарам многу. И јас се приклучувам кон препораките за Ендура на секој кој сака да се откаже од пушење. Неверојатно добар избор.

28 јануари 2017
2.066
4.729
Ресен
Погледнете го атачментот 62781

Охохо, првите впечатоци ектра позитивни. Разликата од Ego AIO D22 до Endura T18 е огромна.

Додека AIO D22 е направена за поголема популација и потреби мислам дека е изгубен концептот барем за MTL. Аирфлоуто и топлината на чадот е основната разлика меѓу двете. Исто и брзината на создавање на чад.

AIO D22 бара да притиснеш, да почекаш бар секунда додека зачврча течноста па да повлечеш. Треба да подржиш уште бар една секунда до две за да до тебе дојде топлина од грејачот преку чадот. Топлината се зголемува нагло. Се ова со 0.6 омски грејач.

Endura T18 е активна со производство на чад при самото притискање. Не знам како да објаснам ама е поинстантна што е многу поблиско до аналогна цигара. Протокот на воздух е забележително помал. Всушност баш треба да се помачиш за да повлечеш, баш како на аналогна цигара. А додека кај AIO D22 е скоро слободен проток на воздух. И на најмалиот сетинг на воздух кај АИО Д22 едноставно разликата е голема и нема шанси со ендурата. Endura T18 иако со 1.5 омски грејач загрева побрзо до степенот кој емулира чад запалена тутунска цигара.

За крај Ендура е практично нечујна во споредба со АИО Д22. Ова ми е значајно за онаа потребна емулација на аналогна цигара. АИО Д22 не може лесно да ја цугате на состанок на пример. Со Ендура освен чадот никој нема да забележи.

Пресреќен сум и мислам дека конечно го најдов она што го барав. Дури и да земам посовремен мод би го користел овој атомизер. Но водете сметка дека сега за сега јас воопшто не сум заинтересиран за дробно. Значи исклучиво MTL. Не знам каде ќе ме води патот во иднина. Се надевам дека ќе се откажам од било какво пушење. Ама за сега барем од аналогни.

Ви благодарам многу. И јас се приклучувам кон препораките за Ендура на секој кој сака да се откаже од пушење. Неверојатно добар избор.

Убо објаснување и компарација, мило ми е да прочитам некој шо не ја проповеда да кажи шо е како е, аферим, само то последното... и да земиш мод ќе го користиш тенкот од Ендура Т18 :) ај пред да се одлучиш на таков чекор, читни наназад или во индексот на Метузалем да не дојт работата “хај што не сум читал“... уствари шо да ти го е*ам филмот уште не почнат, уживај си.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
Убо објаснување и компарација, мило ми е да прочитам некој шо не ја проповеда да кажи шо е како е, аферим, само то последното... и да земиш мод ќе го користиш тенкот од Ендура Т18 :) ај пред да се одлучиш на таков чекор, читни наназад или во индексот на Метузалем да не дојт работата “хај што не сум читал“... уствари шо да ти го е*ам филмот уште не почнат, уживај си.

Благодарам. Претпоставувам дека мислиш на фиксната ватажа на Ендурата. Јас под мод подразбирав само поголема батерија со овој атомизер. Иако можеби ќе одам на варијанта да купам уште една Т22.

Но во право си треба да читнам повеќе ако решам да правам било какво промени на овој сетап.

Убавината на Т18 наспроти Т22 или AIO D22 е што е најтенка. Полесно може да се држи меѓу прсти и да асоцира на аналогна.

28 јануари 2017
2.066
4.729
Ресен
Благодарам. Претпоставувам дека мислиш на фиксната ватажа на Ендурата. Јас под мод подразбирав само поголема батерија со овој атомизер. Иако можеби ќе одам на варијанта да купам уште една Т22.

Но во право си треба да читнам повеќе ако решам да правам било какво промени на овој сетап.

Убавината на Т18 наспроти Т22 или AIO D22 е што е најтенка. Полесно може да се држи меѓу прсти и да асоцира на аналогна.

Фикснате 14 вати не се некој проблем, немаш простор за играње многу, ако намалиш ќе ти фали пареа и малце вкус, ако зголемиш (по мое не повеќе од 16вати) ќе треба да тргаш малку побрзо и можда ќе ти ги троши побрзо греачите.
Проблемот на Т18 и Т22 е шо не љубат други модој бидејќи нивниот оригинал има зарези, останативе немаат или пак имаат ама нема да се погодат со овај тенк, тргањето кај шо е сега тешко се прави дупло потешко, то е проблемот. Има и за ова герила решение ама то е колку сакаш да се замараш.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.178
Фикснате 14 вати не се некој проблем, немаш простор за играње многу, ако намалиш ќе ти фали пареа и малце вкус, ако зголемиш (по мое не повеќе од 16вати) ќе треба да тргаш малку побрзо и можда ќе ти ги троши побрзо греачите.
Проблемот на Т18 и Т22 е шо не љубат други модој бидејќи нивниот оригинал има зарези, останативе немаат или пак имаат ама нема да се погодат со овај тенк, тргањето кај шо е сега тешко се прави дупло потешко, то е проблемот. Има и за ова герила решение ама то е колку сакаш да се замараш.

Знаев за ватите ама не ми текна за воздухот. Мислев бидејќи зарезите се на главата а не на батеријата, нема да менува. Но сигурно дека мора да се внимава на мод на кој лепи убаво од овој аспект т.е. не ја држи главата оддвоена од врвот на батеријата.

Инаку DeJaVu ја вози призмата (од ендура) на мод. Но претпоставувам дека тој мод му останал од набавките и експериментите со други атомизери. Не ми текнува кој мод беше.

Упс: исправка, сега гледам дека два од зарезите се и на батеријата т.е. долниот сегмент. Извинување. А е па тогаш мод за призмата е само Т22 :) Или да правиш финти.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
@Chaeld10_8 како се вика атомизерот? А тоа 510 конекторот е преголем за истик20W. Ако е за новиот проект тоа е друго. И што е тоа плавото округло што личи на 510 конектор?

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
@Chaeld10_8 како се вика атомизерот? А тоа 510 конекторот е преголем за истик20W. Ако е за новиот проект тоа е друго. И што е тоа плавото округло што личи на 510 конектор?

Атомизерот е Original Coil Father ClaptonQ и користи Melo и ijust2 коил а тоа ко 510 е heatsink а 510 конекторот не е пре голем чекам dreamol tool да ми стигни ќе му правам дрвена кутија ова на слика не планирам да ја користам пре мала е :)

Испратено од SM-J330FN преку IT.mk форум апликација

Chaeld10_8

user
29 март 2011
1.064
926
Највеќе прашав за танкот зошто за него има греачи тука а некој нови колеги сакаат готови греачи

Ефтин и добар тенк и дообра продавница 2 ми е за 15дена до мк

Original Coil Father ClaptonQ Subohm Tank 0.5ohm Coil Replacement Coils Heads for 510 thread Electronic Cigarette Mod Vaporizer-in Electronic Cigarette Atomizers from Consumer Electronics on Aliexpress.com | Alibaba Group to Clipboard

Испратено од SM-J330FN преку IT.mk форум апликација

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.617
Скопје
Знаев за ватите ама не ми текна за воздухот. Мислев бидејќи зарезите се на главата а не на батеријата, нема да менува. Но сигурно дека мора да се внимава на мод на кој лепи убаво од овој аспект т.е. не ја држи главата оддвоена од врвот на батеријата.

Инаку DeJaVu ја вози призмата (од ендура) на мод. Но претпоставувам дека тој мод му останал од набавките и експериментите со други атомизери. Не ми текнува кој мод беше.

Упс: исправка, сега гледам дека два од зарезите се и на батеријата т.е. долниот сегмент. Извинување. А е па тогаш мод за призмата е само Т22 :) Или да правиш финти.
Не ми падна на памет тој момент со воздухот, пошто како заљубеник во Wismec Presa(TC75 модел беше тој што го носев) не сум имал потреба да обрнувам внимание, пошто и на 40 и 75 ватната верзија има канал за воздух и на надворешниот прстен од конекторот на модот.
Presa 75 silver.jpg

За жал веќе неможат да се купат тие модели, а на поновиве сега гледам дека престанале да ставаат каналче. Едини мод што со брзо пребарување го најдов да има таков канал е овој.
Во ваква конфигурација, има повеќе воздух отколку со неговата батерија(бар на пресава е така).

На ваков конектор
Pico squeeze.jpg
Се влече потешко него со неговата батерија.Покрај тоа што можеби на некој и тоа би му се свиѓало, заебанцијата е што од многу влечење се ствара поголем притисок во комората и има добра шанса да се поплави греачот и да протече од доле.

На ваков конектор
Pico.jpg
Не ми е пробано , ама претпоставувам дека не би имало проблем.
Едини предуслов за да се биде посигурен дека ќе пиче, би било да се осигура дека внатрешниот дијаметар на надворешниот прстен е поголем од 18мм за да има подобар проток на воздух.На пико сквизот(погорната слика) е 18.5мм, па претпоставувам и на обичново пико дека е исто или бар тука негде, може да измери некој што има.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.617
Скопје
Пробано со пико ко последново, обично, мега... не ја бива.
Ај извади шублерот ако не ти е тешко , ме интересира колку им е внатрешен дијаметар на прстенот на обичното и мегата.

Во краен случај , едно дискче од 2-3мм дебелина со дремел, и еротски додир

28 јануари 2017
2.066
4.729
Ресен
Се ми е раздадено, резерва не ми остаја... ќе ѕирнам покасно да видам интермецов шо ќе кажи.

bicikle

poweruser
3 март 2018
2.061
1.013
А значи ќе делкаш кутија, ќе склопуваш електроника, 90% диу... Уште атомизерот на дребонг да го направиш :) Интересно.
Патем, ако не ти е патент, ако сакаш шема за електрониката, линкови од кај набави.
П.с. На pwm принцип работат али бук конвертер?
Интересни се тие претварачите(а богами и осцилоскоп треба), али се малу компликовани, али ете и овде се наоѓаат.

MikickoHC

user
26 февруари 2016
1.802
1.365
Скопје - Аеродром
Само ќе се замешам во една работа. На сите нови колеги им препишувате рецепт Ендура исто како за сите болести Аналгин. Еве пример јас и скоро сите што ги знам парат Д2Л. Почнав со аеротанкови па Субтанк мини и си продолжив. Сега Gajche, guru Metuzalem,Dejavu i uste 2-3ca познавам што парат М2Л

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно