Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Tреба да се разработи каналов на евтини квалитетни клими од Грција. Тогаш може ќе им дојде умот на нашиве импортери кои никако да сватат дека овде цените треба да се пониски од грција, не повисоки за 70%. Не може лебот да чини исто овде и во Грција, нашата просечна плата е 360 евра, нивната е 920 eвра, лебот овде мора да е 3x поефтин, а климата барем 2x, но да речеме климата нека кошта исто, не бараме многу.
Секој што ќе внесе клима треба и јавно за тоа да се пофали и што е можно повеќе луѓе да дознаат како може да заштедат 300-500 евра на клима. Доколку стварно може двајца да пренесат клима, еден надворешна единица, друг внатрешна единица, тоа би било идеално решение за легален увоз на клима во МК без давачки, а притоа ќе може и да се добие поврат на ДДВ при повторно одење во Грција па заштедите ќе бидат уште поголеми. Време е и ние да се грееме квалитетно на Фуџитсу.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Никој нема право да внесе роба за 350 евра. Ако мислиш на олеснувањето - тоа е за стока што ти била неопходна при престојот во странство. Пробај да убедиш цариник дека си морал да купиш надворешна единица. Или внатрешна.
На жутилото (другиот форум) на слична тема има барем десетмина корисници кои внеле клими од Гр. во вредност до 350 Евра без плаќање царина, еден се пофали дека внел и квалитетна клима на црниот четврток, ако не се лажам Fujitsu дури мислам дека и на овој форум се некои од нив! Ако не се лажам @FLEGMA си набави LG од Гр (е сега како помина на царина нека си каже не ми текнува) Еден од нив се пофали дека така внел Toyotomi од 340 Евра, без да плати на царина, друг внел Carrier 3,5ка .... исто и таму прочитав за она со двоење на надворешна и внатрешна единица во фактурите. Но секако не во исто возило двајцата! Иначе и тоа како има логика да си купиш само внатрешна единица. Овде ако ти се расипе по гарантниот рок кој ќе ти набави? Да не имаат ценовник и залиха на внатрешни... кој од импортерите продава само внатрешна? Од сервис само ќе ти речат, јави се по три месеци да ја нарачаме (ко ќе заврши зимото) да ти ја смениме и авансирај толку и толку ... Во Гр (прашање е дали се исплати) но ако имаш скапа клима, оди у Солун извади 100-150 Евра, купи си и смени си ја истиот ден. Има многу логика за купување само внатрешна.
А надворешната ќе си ја пријавиш (со фактура од каде си ја купил) како клима уред поевтин од 350 Евра..

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
лажам @FLEGMA си набави LG од Гр
Грешка си нешто.
Иначе за цените си 100% во право. Овде не само што продаваат поскапо туку се дрзнуваат да вршат притисок врз оние кои имаат реални цени.

15 септември 2012
1.157
1.299
На жутилото (другиот форум) на слична тема има барем десетмина корисници кои внеле клими од Гр. во вредност до 350 Евра без плаќање царина, еден се пофали дека внел и квалитетна клима на црниот четврток, ако не се лажам Fujitsu дури мислам дека и на овој форум се некои од нив! Ако не се лажам @FLEGMA си набави LG од Гр (е сега како помина на царина нека си каже не ми текнува) Еден од нив се пофали дека така внел Toyotomi од 340 Евра, без да плати на царина, друг внел Carrier 3,5ка .... исто и таму прочитав за она со двоење на надворешна и внатрешна единица во фактурите. Но секако не во исто возило двајцата! Иначе и тоа како има логика да си купиш само внатрешна единица. Овде ако ти се расипе по гарантниот рок кој ќе ти набави? Да не имаат ценовник и залиха на внатрешни... кој од импортерите продава само внатрешна? Од сервис само ќе ти речат, јави се по три месеци да ја нарачаме (ко ќе заврши зимото) да ти ја смениме и авансирај толку и толку ... Во Гр (прашање е дали се исплати) но ако имаш скапа клима, оди у Солун извади 100-150 Евра, купи си и смени си ја истиот ден. Има многу логика за купување само внатрешна.
А надворешната ќе си ја пријавиш (со фактура од каде си ја купил) како клима уред поевтин од 350 Евра..

Што зборите бре?
Грција е во ЕУ. Таму важат правила за квалитет. Таа истата клима што ја гледате во продавница во ГР, ја НЕМА во МК.
Што сте купиле во ГР и се расипало? Се приметува дека овдешниве трговци не е*ат за сите пари * 2 - на матеница дувате. И со цени и со квалитет.
Еве ви цени за климатизери Τοίχου Оние најевтините модели ве ладат кога сте на одмор по тоа апартманите... Оди купи инвертер за ладење со ддв за 260 евра кај нас...

И не им се секирајте на битолчани, гевгеличани и струмичани, многу поквалитетно и поевтино живеат...

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Грешка си нешто.
Иначе за цените си 100% во право. Овде не само што продаваат поскапо туку се дрзнуваат да вршат притисок врз оние кои имаат реални цени.
Се извинувам, моја грешка, сепак друг беше...

Последна промена:

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Што зборите бре?
Грција е во ЕУ. Таму важат правила за квалитет. Таа истата клима што ја гледате во продавница во ГР, ја НЕМА во МК.
Што сте купиле во ГР и се расипало? Се приметува дека овдешниве трговци не е*ат за сите пари * 2 - на матеница дувате. И со цени и со квалитет.
Еве ви цени за климатизери Τοίχου Оние најевтините модели ве ладат кога сте на одмор по тоа апартманите... Оди купи инвертер за ладење со ддв за 260 евра кај нас...

И не им се секирајте на битолчани, гевгеличани и струмичани, многу поквалитетно и поевтино живеат...
како за исто да зборуваме!?

15 септември 2012
1.157
1.299
како за исто да зборуваме!?

Да бе. Ај сега ти објасни им како се купува Sony KD75XE8596 75" за 1900 евра (75 инчи дијагонала СОНИ ТВ) во Коцоволос во Лариса? Царина? добар виц... Купувајте во нептун каде истата димензија, постар модел, е 3000 евра...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Сигурен си дека сакаш јавно да разговараме во врска со ова?
Не вршете притисок и терајте си го бизнисот. Мислам дека разбираш за што зборувам, така?
Слободно јавно, што апашки ви имаме направено ?!

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Откако видовте дека сум ги набавил по толкава цена еден куп "ботови" (ЧЕСТ на исклучоците) ми се обратија преку приватна порака за телефон и локација на продвачот.
До тука, ок.

После извесно време продавачот се жали на притисок од Паком после "нечија" реакција.
Само, не ми е јасно зошто тој "некој" не се пожалил од АМЦ за цената од 24.000 со која тие настапуваат?

Многу ниско и мизерно.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
И на крај краева гаранцијата не е 3 години туку 1 година.
Останатите 2 се 1+1 со доплата од 600 денари. Цена која ја одредува Паком, како што ми беше кажано од монтерите.

IMHO, не е страшен издаток за некој со една клима . За некој со повеќе клими кои се местени во ист ден (или размак од неколку дена) тогаш претставува сериозен издаток .

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Што е разлика меѓу Aeri и Aevi? На прв поглед слични параметри,со 5000ден. разлика во цена.
Клими.мк

Sent from my SM-A520F using Tapatalk
Козметичка е како што ми кажаа кога прашував, за внатрешната единица. Другото е генерално исто. Ако има некој дополнително инфо, нека сподели.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Yoooo сте расправале за AERI 12ka. Ене ја дома фучи на 24'C сега ја пуштив на 25 преку мобилниот.
Топли онака... задоволен да речеме.
То ест задоволен бев Декември со 2460ден. сметка додека Јануари не толку со 3890ден. сметка... Ако земеме во предвид дека Сметка за струја без греење ми е 1000-1200ден. макс.
Е сега деновиве Кичево наврна 40цм. снег али пошто климата е на поткровје и така стратешки позиционирана па целиот снег од лимениот покрив се излизгува и паѓа на неа или околу неа. Еве денеска ми јавија грутки смрзнат снег од по неколку кг. траскале врз нејзе... Фала богу целата осцилира кога ќе ја замрдаш инаку надворешната единица ќе ја збирав од пред влез.
Ако преживее оваа тогаш памет за другата зима да ја опремам или да ја вртам на другата страна од парапетот. :p

Е сега околу енерџи ефишенси:
Разликата помеѓу Auto Fan и Medium Fan speed е во просек 2-3 степени. Замислете, На зададена температура од 26 да речеме... на 4-5 метри од климата со ауто имам 19'C со медиум фан speed имам 21-22. На медиум е малку побучно али ништо страшно. Добивам подобро затоплување со поголем издув али незнам колку тоа се отсликува на потрошувачката...
Генерално кога ќе осетам дека ми е ладно зголемувам јачина на дување, не и температура. Дали е тоа правилен начин на работа?!?
Разлика во топлење имаше и пред и по исчистени филтри. Поооо кое затестување се имаше створено за 2 месеци работа... Случајно отворив.. Сакав цела сезона да терам па напролет да очистам пластиките...глуп....

Дефрост се дешава навечер кога ќе ја намалам. Значи за спиење ја терам на 22-23'C, Заеби ти евтина струја ова она.
Само што ќе намалам од 25-26 на 22-23 и за 5-10мин влага во dF па се созема и продолжуе со работа. После тоа што се дешава додека хибернирам, незнам....

Тоа модулот рака на срце јака работа... Контрола на греење дома - и кога не си дома. 2-3 пати ми се има десено да излезе од sync па сум барал QR кодот па скенирање наново за да синхронизирам. Последно 3-4 недели беше нешто сјебано, ме мрзеше. Вчера снема струја реков ќе измрзнеме ко глувци.. среќа дојде за 1 саат. Се беше рестартирала климата, рутерот... се среди само од себе.
Еве еден пинг за @FLEGMA

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
RAM
Video card
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Windows 11
@Jedah
Колку квадрати загреваш со климата?

Btw
Стави ја апликацијата од Midea (Midea Air)
30тина квадрати. Отворен простор дневна и кујна и уште една мала соба со отворена врата мада таму кога е ладно без панелката ништо не правам.
Не сум стоплен, за жал. али е подносливо.
Ова ми е прва зима со клима.. Значи од трпање дрва во шпорет и 30'C амбиентална и курчење по маица со куси ракави сега зимувам во трењерки до грло, со папучи нa нозе и сум среќен ако имам 21-22'C.
Под мене нема никој, над мене нема ништо. На пролет таванот го постилам со стаклена волна. а под мене се надевам конечно ќе ги добијам комшиите кој мислам имаат начукано детенце така да за следната зима не му ја думам :D

Апликацијата ќе ја пробам, мада по сликиве е 99% иста како и оваа што ја имам NEtHome PLus

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
30 квадрати за таа клима се многу. Во стан, со изолација ,со комшии, со пвц и без клима е над 16.
Јас загревам 2x15 и таман е. Температурата се постигнува и на ауто фан.
Апликацијата од Midea е подобра. Самодијагностиката функционира на оваа апликација . И прикажува температура на надворешниот сензор.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Keyboard
Monitor
OS
Windows 11
Screenshot_2018-02-15-19-58-11-382_com.midea.aircondition.obm.png Screenshot_2018-02-15-19-58-59-729_com.midea.aircondition.obm.png

Outdoor temp едини бенефит. Во проспект мислам пишуваше дека овие апликации прикажуваат моментална потрошња на kW/h ... за тоа и го земав да следам колкав power consumption прави при зададена функција... Изгледа сепак ќе треба да набавам од тоа мерачите што идат на штекер.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Ако преживее оваа тогаш памет за другата зима да ја опремам или да ја вртам на другата страна од парапето
Направи натстрешница од Лексан или лим. Сеедно. Не ја лепи и остави барем 1м.

Замислете, На зададена температура од 26 да речеме... на 4-5 метри од климата со ауто имам 19'C со медиум фан speed имам 21-22. На медиум е малку побучно али ништо страшно. Добивам подобро затоплување со поголем издув али незнам колку тоа се отсликува на потрошувачката...
Генерално кога ќе осетам дека ми е ладно зголемувам јачина на дување, не и температура. Дали е тоа правилен начин на работа?!?
Насочи ја према средината од собата на фан 2. Скроз долу трупа жежок воздух пред неа и таа намалува снага.
Внатрешниот и надворешниот вентилатор заедно со компресорот се во содејство. Поголем проток побрзо ќе ја лади и оваа ќе зголемува снага.

Поооо кое затестување се имаше створено за 2 месеци работа... Случајно отворив.. Сакав цела сезона да терам па напролет да очистам пластиките...глуп...
Многу е битно какви прекривки имаш, дали има мали деца и сл. Пушењето и влагата се катализатори.
Само што ќе намалам од 25-26 на 22-23 и за 5-10мин влага во dF па се созема и продолжуе со работа. После тоа што се дешава додека хибернирам, незнам....
И кај мене се случува тоа. После команда за намалување компресорот работи со истата снага но со намален надворешен и внатрешен вент. Ова трае точно 3 мин.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Една солидна клима PANASONIC CS/CU-TZ35TKEW и по се убава понуда на Техномаркет (од 51К на 40) Техномаркет - PANASONIC CS/CU-TZ35TKE ... 3,5ка R32 има ли на пазаров под 40K? Ако се земе во обзир дека е релативно нов модел, а понуда на иста во Германија е CS-TZ35TKEW / CU-TZ35TKE 1-fach Set Panasonic Standard 880 Евра... се надевам за истата клима се работи!?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Една солидна клима PANASONIC CS/CU-TZ35TKEW и по се убава понуда на Техномаркет (од 51К на 40) Техномаркет - PANASONIC CS/CU-TZ35TKE ... 3,5ка R32 има ли на пазаров под 40K? Ако се земе во обзир дека е релативно нов модел, а понуда на иста во Германија е CS-TZ35TKEW / CU-TZ35TKE 1-fach Set Panasonic Standard 880 Евра... се надевам за истата клима се работи!?
во ознаката со 1 на крајот е понов модел

Yoana

read-only
10 јануари 2018
7
3
30 квадрати за таа клима се многу. Во стан, со изолација ,со комшии, со пвц и без клима е над 16.
Јас загревам 2x15 и таман е. Температурата се постигнува и на ауто фан.
Апликацијата од Midea е подобра. Самодијагностиката функционира на оваа апликација . И прикажува температура на надворешниот сензор.
Дали и кај вас после постигната температура издувот се подигнува и продолжува да дува ладен воздух

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно