Ако снема струја кај мене, можно е да снема струја и кај топлификација (или пумпите им работат на плин)?Мда...
Ако споредуваш греење на парно со греење на клима ...еве не знам.
Комфорот е немерлив. Еден испад на електрична мрежа и ќе се сликаш со клима.
5 (пет?) кубика друже, за резерва?Затоа кај мене си стои каминот спремен и 5м3 дрва за случај да нема струја и за случај ако климата не ме топли доволно на ниски температури...![]()
Пумпата во најлош случај може да троши 80W.Ако снема струја кај мене, можно е да снема струја и кај топлификација (или пумпите им работат на плин)?
Кои клими се поскапени? Не забележав на клими.мк Не би ме чудело, наша посла е тоа...Слушнаа субвенции и одма цените нагоре.
Јасен е муабетот.
Друже на клими.мк сите клими се е со по 2 до 4000 а можи и повеќе поскапи за разлика од др места,јас шо ја зедов Panasonic cs/cu-e12qke на клими.мк беше 53 или 54000 , му се јавував за да купам ,па ми викаа јави се покасно има уште 2-3 во магацин па после една недела јавување излезе дека ја немало,па на крај ја зедов од Сетек за 45000ден,значи 8 или 9000 поевтина,за еден другар прашував за mitsubishi sf50ve vo klimi.mk 72590ден а во Прилеп му ја продаваа од 63 до 65000ден, haier tundra 5kw во клими мк 38490ден за еден другар ја зедовме од Сетек за 33300ден е па сега со тие цени само си бркаат муштерии.Кои клими се поскапени? Не забележав на клими.мк Не би ме чудело, наша посла е тоа...
Абе затоа требаше како геслото што им беше “за ского“ наместо субвенции, намали на година или две данокот од 18% на 5% како компјутерите храна и бебешка опрема... намали царината од 15 на 5% или на нула (нема да пропадне државава ниту ќе се зголемат предвидените 250,000ли беа Евра предвидени за субвенции)... и кој сака евтино да си купи клима, ќе купи овде ако не поскапуваат те ако поевтинат, или во Грција како многумина што се пофалива на форумите и тоа без даночни ослободувања ...од Битола еден спомна се опреми со Daikin, друг со Mitsubichi, трет со Fujitsu ....пред година дена Маци ми се чини се опреми со многу фин LG со двореден изменувач кој се на сѐ го коштал 22.000 Денари (откако си го повратил дел од данокот), па нека ја нуди Нептун за +30,000 истата ... нека дигаат после цените и останатите локални лоповишта и профетери јбг....не сме ние за субвенции! Ако е поентата масовно купување топлотни пумпи, те клима-инвертери и префрлање на оние кои се на цврсто гориво и загадуваат на еколошко економично греење со инвертери .... а не примарна цел прибирање данок за државата од голем промет, треба само ослободување од давачки, не субвенции! Субвенции ако треба, воведи за ранливи категории, за да прекинат со цврсто... или купи им 5,5ка клима, па нека греат евтино 2-3 соби, или печка на плин од 7-8кв + бесплатно бонови за 100-200 литри плин по сезона... само да им се зациментира оџакот!
Надвор од муабетот, видел ли некој ваков уред? Мерач на потрошувачка на електрична енергија - ватметар, мери kW, kWh, CO2 сите купуваат од СЕТЕК или АНХОЧ, или од АљиЕкс... овие Купи алат, носат еден бренд на алат од Чешка, Екстол (Еxtol) па во понуда го имаат и овој мерач кој велат во параметрите: Мерач на моќност kW, потрошувачка kWh, и јаглерод диоксид CO2. Аман бе...!?
Еве ме пак.
Прво, благодарност на сите за советите во последните месеци.
Поминаа малку повеќе од два месеци откако ја имаме климата. Јас уште ја немам видено, ни осетено колку грее, но според кажување, за сега, покрај малиот инцидент, е супер. Цела вечер со бројки, пресметки, временски прогнози, се на се задоволна сум.
Климата што ја зедовме е оваа GREE AMBER -30 GWH12YD-S6DBA2A по супер цена од 49.990 ден.
50к плус местење 4300
Сега гледам и зголемиле квадратура, претходно помалку ја пишеше.
Климата работи 24/7. Вечер се пушта на 16 степени, после работа, околу 2 до 10 е на 21 до 23.
Просторот е 20м2 соба кај што е климата, плус ходник, купатило и уште една соба, се на се околу 50м2. Последниов месец другата соба се догреваше со греалка, па сега на сметката се осети. Од кога залади, вратата е се почесто затворена, значи само 20м2 се греат. Неделава температурите идат под -12, ќе видиме наредната сметка колку ќе е.
Јас сум презадоволна со потрошувачката, т.е. штедачката.
И да идат сметките 7 месеци по ред, по 3000 денара, тоа е 21000. Просек сметка месечно иде по 700 на месец, имаме и соларно, обичен фрижидер, светилки, лаптоп, перална, само 1 особа живее во куќата.
Значи со помалку од 16 000 денари, се грее пола спрат за 7 месеци.
Претходно за дрва дававме околу 36000, за пелети 25000 на година. Плус на струја се догревавме. Само лани пелети и струја беа 40 000, кога беше поларниот бран. Рекорд беше -29 степени.
Не знам зошто, но немаме ефтина струја ние.
Сега една молба. Гледам има мерачи на струја за потрошувачката. Ај име на некој добар бренд, сакам на амазон да си порачам. Денес ја поврзавме на вифи, ако може плус некој совет за некој модерен и полезен гаџет.
Добро кој ти препорача амбер за 20 квадрата?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Пумпа за парно може да биде конфигурирана да работи од 55w (на кец) до 100W (на тројка)80 вати @FLEGMA, ама ДЦ или АЦ?
Се разбира дека не е ракетна физика, ама не е ни толку едноставно како што изгледа на прв поглед. Ќе ти треба или пумпа на ДЦ (пробај да најдеш), или инвертор на АЦ, па после ќе видиш дека не секој UPS може да го користиш во комбинација со инвертор. Итн, итн... Затоа ретко кој во реалност има UPS, како бекап, а се грее на дрва/пелети.
A aко прекинот трае повеќе од 3 часа? Точак со динамо и ќе го пуниш упс-от?
„Обезглавен“ си и со пелети, печки на дрва со котли за парно... Ако снема струја во иста вреќа се сите, сите освен тие со класична печка на дрво.
Факт е дека некоја алтернатива треба да се има, зависно од потребите ама ете на пример некое ќумбенце на дрва и пола кубик дрва годишно.
https://library.e.abb.com/public/58f96070ebc547799c3cae35025f1e85/White_Paper_Power_factor_UPS.pdfПумпа за парно може да биде конфигурирана да работи од 55w (на кец) до 100W (на тројка)
Пумпа ко пумпа, работи на 220 AC. Просечен UPS на 50W може да издржи околу еден час. Со DIY решение (акумулатор и инвертер) може да биде подолго.
Времиња доволни да престанеш да го ложиш парното за да не се деси да избие сигурносен вентил па топлата вода да истече во канализација.
Што му е битно на UPS-от дали напојува AC пумпа или компјутер?
Добро, и?
Ти праша што е разликата, ете тоа е. Треба да го предвидиш за 300w потрошувач и ќе издржи 50w пумпа сосе нејзините пикови на старт.Добро, и?
Дилемата е дали ќе издржи доволно долго да напојува 50 ватна пумпа?
Онака ги спомнав клими.мк инаку и на Тим Компјутерс сајтот исти цените... BTW и јас се опремив со Haier Tundra 3,5ка од SETEC за 22,500, на споменатите сајтови и Енергија цената е 26,000Друже на клими.мк сите клими се е со по 2 до 4000 а можи и повеќе поскапи за разлика од др места,јас шо ја зедов Panasonic cs/cu-e12qke на клими.мк беше 53 или 54000 , му се јавував за да купам ,па ми викаа јави се покасно има уште 2-3 во магацин па после една недела јавување излезе дека ја немало,па на крај ја зедов од Сетек за 45000ден,значи 8 или 9000 поевтина,за еден другар прашував за mitsubishi sf50ve vo klimi.mk 72590ден а во Прилеп му ја продаваа од 63 до 65000ден, haier tundra 5kw во клими мк 38490ден за еден другар ја зедовме од Сетек за 33300ден е па сега со тие цени само си бркаат муштерии.
Здраво Дечки,
Ретко пишувам, го следам форумов со години и годинипа ајде да споделам и јас едно искуство поврзано со клими, за жал лошо..
...
На лето здравје, го демонитрам целосно целиот систем, само ми прави гужва по ѕидовите.
Поздрав.
Бојан.
Здраво Дечки,
Ретко пишувам, го следам форумов со години и годинипа ајде да споделам и јас едно искуство поврзано со клими, за жал лошо..
Имено при вселување во нова зграда пред 3 години, во сите станови си имаше вградено Gree клими 7.5ки (GWHD(24)NK3) со 2 внатрешни единици (ниско монтажни), што и беше голем адут при купување на станот, економично греење, топ. Да ја скратам приказната, се беше фино првата зима, ниски сметки, си дојде и втората зима (минатата) ниски температури си истера без проблем, но во Март едната внатрешна единица почна да откажува издувува ладно и покажува error code (E1), се јавив кај инвеститорот тој ме препрати кај фирмата што ги монтирала/набавила, доаѓа екипа, вика дечко имаш среќа надворешната единица ти е со 4 излези ќе те премостиме, вентилот за фреон (некој си 3-Way) е затнат, греемак немаат резервни делови, јас со мало дете дома, викам премостувај опорави ја со договор во меѓу време штом добијат вентил да го заменат дефектниот. Ѕвонев секаде досаѓав вентили нема, дописи до греемак (зорба-б) до ден денес ми се немаат јавено, до пред еден месец сите 4 излези отидоа, останав без греење, со мало дете, морав да купам нови клими, буквално немав каде да се обратам за помош, а мораше да се делува брзо, отидоа 1600е за 2 нови клими засебни.
Да напоменам, гаранција немав, бидејќи климите биле монтирани 2012, греемак наводно кје ми реиздале гаранција (ништо до денес не се случи), можно е јас да неmav среќа со целата околност, но Gree никогаш повеќе, никаква поддршка од дистрибутерот ниту од официјалните сервисери. Стварно не ми е јасно како даваат 10 години гаранција кога немаат резервни делови, или ќе треба да останеш без греење и да го чекаш делот од Кина.
На лето здравје, го демонитрам целосно целиот систем, само ми прави гужва по ѕидовите.
Поздрав.
Бојан.
Надвор од муабетот, видел ли некој ваков уред? Мерач на потрошувачка на електрична енергија - ватметар, мери kW, kWh, CO2 сите купуваат од СЕТЕК или АНХОЧ, или од АљиЕкс... овие Купи алат, носат еден бренд на алат од Чешка, Екстол (Еxtol) па во понуда го имаат и овој мерач кој велат во параметрите: Мерач на моќност kW, потрошувачка kWh, и јаглерод диоксид CO2. Аман бе...!?
Лошо... Баш ме интересира дали (и што) ќе одговорат на ова. Сеедно што продавачот е директно одговорен, веднаш после него на листата одговорни е главниот увозник/застапник. Мислам дека имаш основа да се пожалиш во ДПИ затоа што надлежните се должни да обезбедат резервни делови на одреден период (не знам точно колку години, ама чинам повеќе од твоето сопствеништво). Фала што го сподели искуството.Ѕвонев секаде досаѓав вентили нема, дописи до греемак (зорба-б) до ден денес ми се немаат јавено, до пред еден месец сите 4 излези отидоа, останав без греење, со мало дете, морав да купам нови клими, буквално немав каде да се обратам за помош, а мораше да се делува брзо, отидоа 1600е за 2 нови клими засебни.
Да напоменам, гаранција немав, бидејќи климите биле монтирани 2012, греемак наводно кје ми реиздале гаранција (ништо до денес не се случи), можно е јас да неmav среќа со целата околност, но Gree никогаш повеќе, никаква поддршка од дистрибутерот ниту од официјалните сервисери.
NET ROUTER WIRELESS DUAL BAND AC1200 4G LTE CUDY LT500D, w/4 antennas, 1x WAN/LAN port, 3x LAN ports, LT500D
3.950,00 ден
MOUSE WIRED USB A4TECH Bloody Gaming W60 Max Stone, 10000 cpi, 1ms, RGB, Black
1.400,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU900
680,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден
EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL KEYCHRON BLACK MYTH WUKONG DELUXE EDITION 75% , Metal Body, HS, RGB, 2.4 GHz & BT, Pre-lubed TTC Golden Pink switch, w/knob, WKD-21
16.050,00 ден