Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 лиценци

28 ноември 2015
577
230
Скопје
tunephp.blogspot.com
JensenInterceptor's setup  
Processor & Cooler
i5-7500 Kabylake
Motherboard
Asus Prime b250m plus
Storage
1TB HDD Western Digital
PSU
Cooler Master 500 Watt
RAM
16 GB, DDR 4, 2133 MHz, Non-ECC, DIMM, CL15
Video card
GeForce GTX 1050 2B
Case
Cooler Master Elite 343
OS
Dual boot: Ubuntu 16.04, Windows 10
За да се види тоа треба да се прочита EULA-та (end user license agreement). Виндоусот е активиран, со некаков тип на лиценца но треба да се заклучи дали таа лиценца легално се поседува или не односно под кои услови ти ја користиш, односно дали не го прекршуваш договорот за лиценцно право.
Хмм, ме замисли сега :)
Ќе мора некогаш да го прочитам делот каде што сите стискаме „некст“, „некст“, „некст“ :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Незнам на кој начин ама еднаш го имам активирано Windows-от со активатор и сум се најавил на Microsoft акаунт и веќе година дена ми е линкнат акаунтот и кога и да направам реинстал на ОС-от и се најавам со тој акаунт секогаш е активиран Windows-от. Дали е баг или шо е незнам точно по шо не сум стручен баш у тие ствари
Не е баг, така и треба да си работи. Тоа се вика Digital Entitlement License. Може да се дистрибуира на два начина, или врзана за Microsoft account или пак да е врзана хардверски, доколку е ОЕМ лиценца за матичната плоча на компјутерот. Штом се врзеш онлајн, Windows се закачува во Мајкрософт и го проверува статусот. Ако е се во ред си се активира сам и тоа е тоа.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
здраво дечки септември 2019 зедов клуч за Office 2016 Professional преку Ebay по цена од 4 евра. Клучот го внесов и си се инсталира офис супер работеше. Пред 3 месеци купив SSD и го инсталирав одново windows 10 pro (активиран со клуч од Ebay ) со мојот профил од емаилот од Outlook после инсталацијата немав потреба да го активирам Windows. Меѓутоа сега имам проблем со Office го инсталирам и после тоа ми пишува дека не е активиран.

xCorbe

hello world
1 мај 2014
249
203
Prilep
здраво дечки септември 2019 зедов клуч за Office 2016 Professional преку Ebay по цена од 4 евра. Клучот го внесов и си се инсталира офис супер работеше. Пред 3 месеци купив SSD и го инсталирав одново windows 10 pro (активиран со клуч од Ebay ) со мојот профил од емаилот од Outlook после инсталацијата немав потреба да го активирам Windows. Меѓутоа сега имам проблем со Office го инсталирам и после тоа ми пишува дека не е активиран.

Друже активација преку телефон пробај со конфирмационен код

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258

Па активирај го офисот со истиот клуч со кој го активираше првиот пат. Тоа се однесува само за Windows автоматски да се активира, не и за Офис.

xCorbe

hello world
1 мај 2014
249
203
Prilep
Па активирај го офисот со истиот клуч со кој го активираше првиот пат. Тоа се однесува само за Windows автоматски да се активира, не и за Офис.

Јас имам офис 2013 и со афтоматско логирање дури се инсталира и се активира а доколку нејчи да се активира така мора микрософт да ѕвони

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Јас имам офис 2013 и со афтоматско логирање дури се инсталира и се активира а доколку нејчи да се активира така мора микрософт да ѕвони
Не знаеме неговата лиценца каква е. Ама треба од некаде да почне, на пример со клучот.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Не знаеме неговата лиценца каква е. Ама треба од некаде да почне, на пример со клучот.

kg7b1h9

ете што ми појавува кога ќе го внесам клучот.

Атачменти

• Annotation 2020-04-10 204542.jpg
    Annotation 2020-04-10 204542.jpg
    53,9 KB · Прегледи: 95

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Пиши му на продавачот од кај што си ја купил лиценцата.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
kg7b1h9

ете што ми појавува кога ќе го внесам клучот.

Како да не ти е точната верзија инсталирана.
Да не имаш инсталирано Office for Home and Small business а клучот да ти е за Office VL (Volume licensing)?
Дали инсталираше од истиот инсталациски пакет како претхониот пат?
Мора да ја грешиш везијата иначе ако е нешто проблем со клучот треба да ти јави дека клучот е веќе активиран или дека си victim of software counterfeit.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Како да не ти е точната верзија инсталирана.
Да не имаш инсталирано Office for Home and Small business а клучот да ти е за Office VL (Volume licensing)?
Дали инсталираше од истиот инсталациски пакет како претхониот пат?
Мора да ја грешиш везијата иначе ако е нешто проблем со клучот треба да ти јави дека клучот е веќе активиран или дека си victim of software counterfeit.

не може да ја грешавам верзијата кога прв пат го внесов клучот овде на сајтот од офис продолжи понатаму со Get Office и се спушти еден инсталациски фајл од 5,5 MB и толку беше. Ама сега не работи ете тоа излага од сликата.

Не можам да му пишам на продавачот на Ибеј веќе е избришан.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
не може да ја грешавам верзијата кога прв пат го внесов клучот овде на сајтот од офис продолжи понатаму со Get Office и се спушти еден инсталациски фајл од 5,5 MB и толку беше. Ама сега не работи ете тоа излага од сликата.

Не можам да му пишам на продавачот на Ибеј веќе е избришан.
Зимај нов, 2019

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.514
Не. Првите се ОЕМ лиценци кои би требале да ги продаваат само со компјутер.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.514
ОЕМ лиценци доделини на производител за конкретен производ.

Овие првите 3 како ги земаат?
Како продавачи на конфигурации. ОЕМ не е само Делл, ХП и слично. Сега дури и не ги викаат ОЕМ, нешо друго измислија, ама у превод секој што склопува компјутер, и продава на 3то лице. Овие лиценци се непреносливи, од хардвер на хардвер.

П.с. Да бе Астро, Систем Билдер беа.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Како продавачи на конфигурации. ОЕМ не е само Делл, ХП и слично. Сега дури и не ги викаат ОЕМ, нешо друго измислија, ама у превод секој што склопува компјутер, и продава на 3то лице. Овие лиценци се непреносливи, од хардвер на хардвер.

П.с. Да бе Астро, Систем Билдер беа.

Па ОЕМ е генерално неточен термин од ИТ аспект, башка сега со Digital Entitlement активациите е многу полесно и систем билдери можат да бидат многу повеке фирми кои директно ќе можат со Mirko$oft да се договараат.

Како и да е, луѓето сеуште не прават разлика меѓу активирање и лиценцирање, па после зошто толку разлика у цената.

Software

lurker
15 август 2007
591
357
Пред недела дена купив офис 2019 од Ибеј ми прати продавачот линк како да го активирам. Пробав не функционираше линкот за актовација преку трлефон. Пријавив измама да ми ги вратат парите. Уште се тегнеме да ми се рефундираат. Ме мафта продавачот ми пишува како може да ти ппмогнеме. Продавачот имаше продадено 1500 клучеви за офис 2019

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.168
16.258
Пред недела дена купив офис 2019 од Ибеј ми прати продавачот линк како да го активирам. Пробав не функционираше линкот за актовација преку трлефон. Пријавив измама да ми ги вратат парите. Уште се тегнеме да ми се рефундираат. Ме мафта продавачот ми пишува како може да ти ппмогнеме. Продавачот имаше продадено 1500 клучеви за офис 2019

Те мафта а?
Колку го плати офисот? 250 евра така?

Тоа е све мачка у вреќа братче.

Последна промена:

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Kупив офис лани во август и си работи без проблем.
Ми прати податоци за најава на office 365 се најавувам и од таму го доанлоадирам офисот, инсталирам и автоматски се активира без никаков проблем.
upload_2020-4-21_12-44-46.png

Jovan123

read-only
6 декември 2012
43
65
Некој скоро да земал од ибеј, ми треба некој со валидни лиценци, да не си правам фрустрации.

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
Има, земав Офис и Прозорец 10. Се си е океј, врзани на Мајкрософт акаунт.

Filmk20

read-only
5 јануари 2021
12
1
Здраво, зедов нов лаптоп и ме интересира фората со лиценците што се нудат од cdkoffers
Дали е тоа легално, дали следат апдејтови, што би било ако се реинсталира виндоус и што би се случило со лаптопот ако самиот виндоус клуч престане да работи после некое време, затоа што како шо знам самиот клуч се врзува за матичната плоча?
Ве молам да ми кажете искуство со оваа работа, затоа шо не сакам да избрзам и да направам беља на лаптопот (legion5)
Поздрав

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.798
5.514
Здраво, зедов нов лаптоп и ме интересира фората со лиценците што се нудат од cdkoffers
Дали е тоа легално, дали следат апдејтови, што би било ако се реинсталира виндоус и што би се случило со лаптопот ако самиот виндоус клуч престане да работи после некое време, затоа што како шо знам самиот клуч се врзува за матичната плоча?
Ве молам да ми кажете искуство со оваа работа, затоа шо не сакам да избрзам и да направам беља на лаптопот (legion5)
Поздрав
Дека е најлегално НЕ е. Дека ќе работи и како најлегално купена лиценца 99.9%. Друго се си е најнормално, ќе си ја врзеш на МС акаунт и слично. А за лаптопот ич не се секирај ништо нема да му биде и со тотално пиратска верзија ;)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно