Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Си помуабетив малку со ГПТ. Проблемот не го решивме, ама ме интересираше колку знае „човекот“. Му замерувам што не го памети претходниот негов одговор, па повторно објаснува иста работа која не успева. Не памети ни дека му нагласувам дека не сакам да го исклучам календарот. Постојано го потенцира како можно решение.
Секогаш пробувај и други ВИ. Дипсик на пример (добар е за код и општо, ама не за пребарување и актуелни најнови работи). Гугл е одличен за пребарување ама не за анализа. Грок е ал-араунд. На DDG имаш неколку ВИ модели да пробаш, и приватност ама па немаш наставување сесии... Сите си имаат своја намена и најдобри резултати се добиваат кога се комбинираат.

Ова долу не сум го пробал, а можеби треба:

18 август 2019
1.245
1.238
Ова долу не сум го пробал, а можеби треба:
Јас најмногу со него работам. За конкретниов случај не најде решение, ама за кодови во Visual Basic и формули и макроа во Excel ме воодушевува. Многу прецизно и детално објаснува.

Инаку другите општи работи ги чита најчесто од Википедија, а таму е каша-попара.
Мислењето е автоматски споено:

Мислам ова е проблам само на win10, намерно може го туркаат од миркософт за да се прерфрлат луѓево на win11. На win11 не ми излегува ваква порака, ај може јас нешто грешам.
Направи потсетник за утре, па обиди се да го избришеш. Ако дозволува, сѐ е во ред.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.840
4.058
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Јас најмногу со него работам. За конкретниов случај не најде решение, ама за кодови во Visual Basic и формули и макроа во Excel ме воодушевува. Многу прецизно и детално објаснува.

Инаку другите општи работи ги чита најчесто од Википедија, а таму е каша-попара.

Направи потсетник за утре, па обиди се да го избришеш. Ако дозволува, сѐ е во ред.
Пробав и си функционира...Со локален акаунт сум на лаптопов ако е битно, немам акаунт од мс

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK

Koлку што гледам Комет го користи GPT‑4 моделот.
Во контраст ако идеш директно на четџипити, со четџипити веб клиентот ти го даваат да го користиш GPT‑5 моделот, ама има лимит на број на интеракции. После те става на пауза час и нешто (те мотивира да идеш на платно наместо на бесплатно). Сега има и некој (нов?) GPT-OSS модел, може да се проба на DDG на пример.

Баш деновиве имав прилика да ги пробам/проверам повеќето ВИ, работев/работам на средување имиџи за диплојмент на Windows 10 и треба подоста powershell код за средување на некои специфични потреби... Накратко еве го рејтингот (мојот) за асистирање во вакви работи:
1. дипсик
2. четџипити
3. грок
4. гугл

Четџипити не е лош, ама влегува во нешто налик тунелска визија кога ќе наиде на посложен проблем. Дипсик повеќе може да гледа и да најде "out of the box" решенија, иако имаше моменти кога и четџипити се покажа. Затоа велам дека најдобро е да се комбинираат. Исто кај четџипити лимитот на бесплатен акаунт знае да смета.
Гугл е штур, треба како со клешта да му ги вадиш одговорите и решенијата, некогаш не ги ни нуди (кога нема доволно контекст, или кога прашањето го гледа како незгодно/политички некоректно), и општо не е на ниво на претходниве два. Нивниот Gemini веројатно користи слични модели, не знам не сум истражил. Притоа исто фер е да нагласам дека грок не му ни дадов озбилно шанса, пошто немав многу време.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.054
1.140
Куманово
Koлку што гледам Комет го користи GPT‑4 моделот.
Во контраст ако идеш директно на четџипити, со четџипити веб клиентот ти го даваат да го користиш GPT‑5 моделот, ама има лимит на број на интеракции. После те става на пауза час и нешто (те мотивира да идеш на платно наместо на бесплатно). Сега има и некој (нов?) GPT-OSS модел, може да се проба на DDG на пример.

Баш деновиве имав прилика да ги пробам/проверам повеќето ВИ, работев/работам на средување имиџи за диплојмент на Windows 10 и треба подоста powershell код за средување на некои специфични потреби... Накратко еве го рејтингот (мојот) за асистирање во вакви работи:
1. дипсик
2. четџипити
3. грок
4. гугл

Четџипити не е лош, ама влегува во нешто налик тунелска визија кога ќе наиде на посложен проблем. Дипсик повеќе може да гледа и да најде "out of the box" решенија, иако имаше моменти кога и четџипити се покажа. Затоа велам дека најдобро е да се комбинираат. Исто кај четџипити лимитот на бесплатен акаунт знае да смета.
Гугл е штур, треба како со клешта да му ги вадиш одговорите и решенијата, некогаш не ги ни нуди (кога нема доволно контекст, или кога прашањето го гледа како незгодно/политички некоректно), и општо не е на ниво на претходниве два. Нивниот Gemini веројатно користи слични модели, не знам не сум истражил. Притоа исто фер е да нагласам дека грок не му ни дадов озбилно шанса, пошто немав многу време.
Деновиве паралелно ги реметев GPT-5 и Claude каде Claude испадна многу подобар за конфигурации и решавање проблеми.

(ги користам преку Perplexity)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.054
1.140
Куманово
сменив рутер (ист оперативен но понов фирмвер + повеќе порти) ама излезе дека има баг во dnsmasq (dns, dhcp)
сетапот работеше ок на претходниот рутер а со помош на аи-то успеав да го решам на различен пристап

но имам приметено и за кодинг/алгоритми/пристап до решавање многу подобро ми враќа Claude

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.368
12.003
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Не е темава за Windows 10?

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.054
1.140
Куманово
битен е контекстот за што го споменуваме аи-то, ете има мала споредба кој модел го бива највеќе при решавање проблеми

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
сменив рутер (ист оперативен но понов фирмвер + повеќе порти) ама излезе дека има баг во dnsmasq (dns, dhcp)
сетапот работеше ок на претходниот рутер а со помош на аи-то успеав да го решам на различен пристап

но имам приметено и за кодинг/алгоритми/пристап до решавање многу подобро ми враќа Claude
Баш ќе го пробам и Claude во следна прилика.
Фан факт: Дипсик е навистина многу подобар во дебагинг на код, во однос на Четџипити. 3 пати му го удрив usage лимитот додека Дипсик веднаш го лоцираше проблемот, тоа со буквално истите воведни параметри. Четџипити некогаш сериозно влегува во тунелска визија.

До другите на темава: Муабетот тргна од употреба на ВИ во асистирање при дебагинг на powershell скрипти... Во Виндовс. Конкретно скрипти за припрема на деплојмент на стандардна 10-ка про.

Скроз сме онтопик, посоодветна тема би било ако некаде нема наменска тема за деплојмент на Виндовс - за што јас не сум свесен дека постои таква. И впрочем помалку глумење интернет полиција би било подобро за сите, барем тоа е мое мислење.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.368
12.003
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.054
1.140
Куманово
не секој проблем се решава со промена на една registry value најдена на Google
особено во последно време кога има се повеќе несодржајни страници без вистинска помош и проверени решенија како порано

понекогаш ситуацијата е специфична и зависи од конфигурација, хардвер, build верзија или нешто што се појавува само кај одредени корисници

во такви случаи AI-то може да помогне со анализа на контекстот и сценариото и да предложи решение

работите се сменија
AI-то веќе е дел од сите сфери и за некои е секојдневен алат
денес дискутираме околу Win10, утре Win11… 26… итн
на крај ќе треба да почнеме да делиме теми
„со AI“ и „без AI“

како кафе со и без кофеин

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Абе Копиљот ВИ/AI на 11-ката ни го бутаат низ врат, не можеш да го откачиш без магии. Ај на домашна машина релативно лесно ќе се снајдеш, ама за deployment во бизнис околина навистина е проблем. Лесните методи за вадење на блоатот го „расипуваат“ после sysprep процесот. Баш сега и со тоа се занимавам.

Да мораше сам од нула да учам Powerscript немаше ни да се нафаќам на работата.
Тек ќе го бутаат ВИ во сите сфери, на декстоп веќе го има како дифолт компонента, исто и на мобилен. Кај да е ќе почнат во предмети за една употреба да го ставаат.

Темава е веќе како да се разговара за win 95/98/XP/7/8.1.....

Одамна мртви, може слободно да се затвори темава. :D
Од вчера е официјално прогласно за мртво... Ама верувај дека ќе го има окулу нас уште долго време. Куп фирми се испозаглавени со релативно употребливи виндовс 10 компјутери, ама не исполнуваат критериум за надградба на виндовс 11 иако со ОЕМ лиценца за 10-ка им следува и лиценца/надградба на 11-ка.

Некои или не можат или не сакаат да купуваат нова опрема само за да користат виндовс 11.
Она погоре што пишував(ме) за аплицирање на бесплатни апдејти за вин10, тоа не важи за „корпорациски“ компјутери (на пример такви што се во Domain мрежа). Никој нема намера да им плати арач на Микро$офт за една година позајмување време... И ќе мора да се снаоѓаат или да наоѓаат луѓе да им инсталираат 11ка со заобиколување на ограничувањето за инсталација.

Или да преминат на Линукс, ама слабо тоа. Нема персонал за одржување, и нема воља ни визија за транзиција на подобро ама релативно различно. Некои и реално не можат да идат на Линукс.

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.368
12.003
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
Video card
Case
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
не секој проблем се решава со промена на една registry value најдена на Google
особено во последно време кога има се повеќе несодржајни страници без вистинска помош и проверени решенија како порано

понекогаш ситуацијата е специфична и зависи од конфигурација, хардвер, build верзија или нешто што се појавува само кај одредени корисници

во такви случаи AI-то може да помогне со анализа на контекстот и сценариото и да предложи решение

работите се сменија
AI-то веќе е дел од сите сфери и за некои е секојдневен алат
денес дискутираме околу Win10, утре Win11… 26… итн
на крај ќе треба да почнеме да делиме теми
„со AI“ и „без AI“

како кафе со и без кофеин
Многу грешиш. Ако не ај сите мислења од форумов да ги споиме во една тема без разлика за што се дискутира. Чинам неодамна се отвори и посебна тема или подфорум за AI, овие мислења 100% треба да се префрлени таму, бидејќи Windows 10 скоро и да не се спомнува во нив.

Chiller

user
8 март 2012
1.576
1.189
Скопје Аеродром
Абе Копиљот ВИ/AI на 11-ката ни го бутаат низ врат, не можеш да го откачиш без магии. Ај на домашна машина релативно лесно ќе се снајдеш, ама за deployment во бизнис околина навистина е проблем. Лесните методи за вадење на блоатот го „расипуваат“ после sysprep процесот. Баш сега и со тоа се занимавам.

Да мораше сам од нула да учам Powerscript немаше ни да се нафаќам на работата.
Тек ќе го бутаат ВИ во сите сфери, на декстоп веќе го има како дифолт компонента, исто и на мобилен. Кај да е ќе почнат во предмети за една употреба да го ставаат.

Од вчера е официјално прогласно за мртво... Ама верувај дека ќе го има окулу нас уште долго време. Куп фирми се испозаглавени со релативно употребливи виндовс 10 компјутери, ама не исполнуваат критериум за надградба на виндовс 11 иако со ОЕМ лиценца за 10-ка им следува и лиценца/надградба на 11-ка.

Некои или не можат или не сакаат да купуваат нова опрема само за да користат виндовс 11.
Она погоре што пишував(ме) за аплицирање на бесплатни апдејти за вин10, тоа не важи за „корпорациски“ компјутери (на пример такви што се во Domain мрежа). Никој нема намера да им плати арач на Микро$офт за една година позајмување време... И ќе мора да се снаоѓаат или да наоѓаат луѓе да им инсталираат 11ка со заобиколување на ограничувањето за инсталација.

Или да преминат на Линукс, ама слабо тоа. Нема персонал за одржување, и нема воља ни визија за транзиција на подобро ама релативно различно. Некои и реално не можат да идат на Линукс.

Тоа знам, мислам дека има уште книговодстветни бироа или бирцуси кои што си тераат на Win 98SE.

Додека работев сервис и тие чуда ми беа непоимниви и дури да преминат на нов ОС ме правеа будала што му фали на стариов ОС.... :ROFLMAO:

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.247
5.570
Скопје
Тоа знам, мислам дека има уште книговодстветни бироа или бирцуси кои што си тераат на Win 98SE.

Додека работев сервис и тие чуда ми беа непоимниви и дури да преминат на нов ОС ме правеа будала што му фали на стариов ОС.... :ROFLMAO:
Да, ама нив тоа им е само алатка да си ја завршат работата. Апсолутно не им е битно како изгледа ОЅ-от. За сметководителиве, важно да прокнижи, да пушти плата, завршна и слично и тоа да е навреме завршено.

Ко да ти кажам чеканот ти е стар, а ти го користиш да заковаш некоја шајка и не ти е битно тоа, важно шајката е закована.

kirev

senior
31 мај 2010
9.108
7.791
Не знаат дека 98SE сигурно е полн со дупки и може дебело да го јадат. Мора да им се објасни. И најдобро да не добијат подршка во ниеден сервис додека не се апгрејднат (и да ги вклучат апдејтите).
Смеат сметководители да работат со толку небезбедни алатки и да ги ставаат сопствените клиенти во опасност?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.247
5.570
Скопје
Не знаат дека 98SE сигурно е полн со дупки и може дебело да го јадат. Мора да им се објасни. И најдобро да не добијат подршка во ниеден сервис додека не се апгрејднат (и да ги вклучат апдејтите).
Смеат сметководители да работат со толку небезбедни алатки и да ги ставаат сопствените клиенти во опасност?
Пример дадов, не мора да значи дека 98ЅЕ користат, туку дека не им е тоа битно. Ништо чудно и да не им е онлајн компјутерот.

Chiller

user
8 март 2012
1.576
1.189
Скопје Аеродром
Да, ама нив тоа им е само алатка да си ја завршат работата. Апсолутно не им е битно како изгледа ОЅ-от. За сметководителиве, важно да прокнижи, да пушти плата, завршна и слично и тоа да е навреме завршено.

Ко да ти кажам чеканот ти е стар, а ти го користиш да заковаш некоја шајка и не ти е битно тоа, важно шајката е закована.
Не е до изгледот на ОС-от, туку програмот нема да им работи на понов ОС зошто е правен во Дос, па мора и 98се обавезно.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно