Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Safe City - Камерите за казнување

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.168
Колку безбедно се почувтвувавте вие bookworms денес ? 1 час ми требаше да стигнам од почеток на 3-та мак. бригада (од кај крстот) до "кај Злате". Си помислив, ако имаше брза помош дефинитивно ќе отидеше човекот.
Жив пример зошто не треба толку многу книги да читате.
Се надевам ќе падне на уставен.
Не ќе да е од камерите ова, чим капне капка дожд цело Скопје е закочено.
Камерите низ Скопје го „скротија“ сообраќајот

Зошто мислиш дека би паднало на суд кога цела Европа го има инсталирано ова?

Може да се одложи додека испеглаат некои ствари ама дека проектов ќе пропадне на дадени милиони има мала шанса.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје

Може да се одложи додека испеглаат некои ствари ама дека проектов ќе пропадне на дадени милиони има мала шанса.
сериозно на статија од кАнал5 најде да се потпреш ? 3та мак бригада ја возам секој ден во годината минимум по 2 пати и ваква гужва досега немало.
И не е само тој еден изолиран случај. Секое одење на работа неделава ми траеше подолго, секое излегување до град повеќе заглавив во сообраќај, не ми треба канал5 панче и мицко да ми кажат дека било подобро и побезбедно вака.

Последна промена:

Aowek

user
14 април 2012
1.212
1.168
сериозно на статија од кАнал5 најде да се потпреш ? 3та мак бригада ја возам секој ден во годината минимум по 2 пати и ваква гужва досега немало.
И не е само тој еден изолоран случај. Секое одење на работа неделава ми траеше подолго, секое излегување до град повеќе заглавив во сообраќај, не ми треба канал5 панче и мицко да ми кажат дека било подобро вака.
Возев од 13:20 од Енрико до Хиподром бев 13:55 таму точно.
Последниве 4 дена не гледам разлика од претходно.
Нормално е денес да има гужва излез на Скопје и сл ама дека нешто центаров е закрчен ради камериве е..

Dr_House

read-only
18 јуни 2021
8
21
Денес од трета македонска бригада до Тафталиџе од работа за рекордни саат ипол, пута 3 од нормално темпо за враќање од работа. Спој од масовен мозочен удар ради три капки дожд и сејф сити <3

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Денес од трета македонска бригада до Тафталиџе од работа за рекордни саат ипол, пута 3 од нормално темпо за враќање од работа. Спој од масовен мозочен удар ради три капки дожд и сејф сити <3

Лажеш. Отвори канал5 за да видиш дека сообраќајот е всушност растеретен и побрзо се стига од проста причина што луѓето возат побавно. Ај сеа.

View: https://youtube.com/shorts/VXtTEqCfEas?si=8-ikEncExSHkChf8

Последна промена:

Skorp

hello world
25 август 2016
488
505
Skopje
Колку безбедно се почувтвувавте вие bookworms денес ? 1 час ми требаше да стигнам од почеток на 3-та мак. бригада (од кај крстот) до "кај Злате". Си помислив, ако имаше брза помош дефинитивно ќе отидеше човекот.
Жив пример зошто не треба толку многу книги да читате.
Се надевам ќе падне на уставен.
Повеќето од луѓево што се најголеми поддржувачи на камериве, не возат ни 15-20 мин неделно.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Епа добро тогаш, да оставиме да се лета низ град со 80-90 минимум, да се минува на црвено и да гинат пешаци како да нема утре.
Само за дома да си стигнете „како порано".

Абе не се нормални вие во главата, нема друго објаснување.

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
Епа добро тогаш, да оставиме да се лета низ град со 80-90 минимум, да се минува на црвено и да гинат пешаци како да нема утре.

Ти си ненормален бе брат. Уште во тест фаза системов се покажа како епски промашај од аспект на безбедност. Добар е за bookworms што ги пријавувале соучениците дека немаат домашно, и луѓе со фетиш да бидат камшикувани како робови.

Последна промена:

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro

Нема ни 1 денар да пропадне. Проектов е Швајцарска инвестиција во вредност од 7 милиони евра. Договорот е трошковите за инсталација и имплементација да ги сноси фирмата од Швица и после да кркаат 30% од казните/парите што ќе им се земат на граѓаните.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Во ниеден закон нема клаузула дека морам да имам телефон (и тоа поскап, не обичен), ниту дека морам да имам мејл адреса.

Исто така, не мора да имаш автомобил.
Ако сакаш да возиш, ќе мора да набавиш мобилен.
Ништо не е морално, освен едно нешто, ама скраја да е. Млади сме.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Одамна пишував за ова, па ме обвинија дека сум против напредокот, дека не смеам да возам ако имам проблеми со слухот, на крај дури и да се фрлам под воз ме испратија.

Во ниеден закон нема клаузула дека морам да имам телефон (и тоа поскап, не обичен), ниту дека морам да имам мејл адреса.

Ако уставниот суд е независен и реален треба да ја укине оваа одредба.
Оваа "Група граѓани" повеќе ќе биде опозициски политичари или таканаречени невладини. Ни име ни презиме имаат, само Група биле хахахах

Dr_House

read-only
18 јуни 2021
8
21

Пред една недела бев во Загреб каде има многу помалку камери на рута него ли кај нас али се вози многу по нормално без тензија и со флуиден сообраќај. Неколку пати излегов и влегов од различни страни на градот. Ќе се осврнам чисто за пример на влезот Загреб запад бидејќи највеќе го поистоветувам со влез на Скопје исток поради малтене ист калибар на патишта. Главната разлика е во тоа што има синхронизирани семафори прво и основно, а не како му прдне на политичариве кај нас кога треба некаде да тргне да се гасат семафори и јово на ново калибрација цел ден после тоа.

Но втор многу потценет момент е тоа што секаде има различен speed limit. Делот што е еквивалент во Загреб на влез на Скопје после Шехерезада кај што е дозволено 50км на саат до семафорот пред ист гејт е во Загреб ограничен на 80кмх, потоа иде 70 па 60 па 50. Значи разликата се сведува на тоа дали и колку има пешачки премини со или без семафор. Доколку има пешачки без семафор 300-500м пред тоа се мења лимитот на 50 дозволено и сите намалуваат како попчиња, повторно иде синхронизирано движењето, поминуваш таа зона, следи еден км пат без пешачи(читај после сити мол семафорот) лимитит се дига на 70-80км. Објасни ми како е нормално да биде иста дозволена брзина на партизанска со пешачки само со семафори и на уличка во Тафталиџе од каде ти искачат 10 коли од секое ќоше. Нели е логично во Тафталиџе да е дозволено 30км во такви улици и сите толку да возат а на партизанска да е барем дупло?Да биде вака поставено кај нас дистанца од 15км стигаш за пола саат во rush hour.

Пред да пробаш да залепиш етикета имам 15 годишно искуство со единствено казна за паркинг. Не возам диво и секој дневно имам 20км минимум во град.

Јасно ми е дека нормалните го јадат курот ради мнозинството со iq 82, но веќе кога се пресликуваат европски модели како што се прави во сите свери кај нас без комон сенс, за проблем како овој што влијае и еколошки и економски нели вреди еднаш саглам да се проба асален модел да се направи?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Но втор многу потценет момент е тоа што секаде има различен speed limit. Делот што е еквивалент во Загреб на влез на Скопје после Шехерезада кај што е дозволено 50км на саат до семафорот пред ист гејт е во Загреб ограничен на 80кмх, потоа иде 70 па 60 па 50. Значи разликата се сведува на тоа дали и колку има пешачки премини со или без семафор. Доколку има пешачки без семафор 300-500м пред тоа се мења лимитот на 50 дозволено и сите намалуваат како попчиња, повторно иде синхронизирано движењето, поминуваш таа зона, следи еден км пат без пешачи(читај после сити мол семафорот) лимитит се дига на 70-80км. Објасни ми како е нормално да биде иста дозволена брзина на партизанска со пешачки само со семафори и на уличка во Тафталиџе од каде ти искачат 10 коли од секое ќоше. Нели е логично во Тафталиџе да е дозволено 30км во такви улици и сите толку да возат а на партизанска да е барем дупло?Да биде вака поставено кај нас дистанца од 15км стигаш за пола саат во rush hour.
Дап, апсолутно има улички каде треба да биде 30 км/ч па и пониско од тоа. На булевар на Партизанска со семафори на пешачки јас би рекол ~60, и друг пример на Никола Карев булеварот, делницата од Момин Поток пња до пластичарска семафорите - тука минимум 80 км/ч. Нема пешачки ниту пешаци, и целосна видливост без кривини. Не знам дали има тука камери ставено.

Со клизачи упадна со загрепскиот пример. Како се влезени во инквизиција филмот се кладам дека никој не очекуваше ваква реалност. :)

дистанца од 15км стигаш за пола саат во rush hour.
Е сега муката за овој дел... Тешко е ова можно во Скопје, пошто јавниот сообраќај е НИКАКОВ и го користат само тие што мораат. Да има подобри опции во јавен сообраќај, повеќемина ќе го користат и ќе се растерети возењето. Не знам каков јавен сообраќај имаат во Загреб ама извесно е многу подобар од тој во Скопје.

Овде само надземна железница не спасува, таман по две линии над булеварите. Од Ѓорче до Лисиче, и од Кисела Вода до Гази баба/Чаир.
Мислењето е автоматски споено:

Донекаде нелогична е репликава. Дефинитино не мора да имаш автомобил, ама тоа не значи дека мора да имаш интернет конекција и информатичка писменост за да возиш автомобил. Посебно сениорите кои успешно возеле аута (и подобро од мнозинството денешни копиљаци), без никакви маил акаунти и слично. :)

Ако падне на Уставен, ќе падне (времено) баш заради ова. Пошто не нудат алтернатива за тие што немаат и објективно не можат да имаат маил адреса.

Последна промена:

kolesk

lurker
6 февруари 2016
757
1.171
Држи вода, ама ќе најдат цака и за сениорите. Ќе им стига смс да се јават во полиција, или пак број од дете/роднина да остават.
Сега ќе падне заради друго, и намерно одложуваат за 1 месец, заради пеглање на закони а и на самиот софтвер.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.672
3.757
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ич да не се секирате, ќе најдат начин и за Постарите како што викате :))))

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.098
2.341
Нема ни 1 денар да пропадне. Проектов е Швајцарска инвестиција во вредност од 7 милиони евра. Договорот е трошковите за инсталација и имплементација да ги сноси фирмата од Швица и после да кркаат 30% од казните/парите што ќе им се земат на граѓаните.
Извор за ова?

Дискусија за кој ги поставува камерите на waze.

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Многу ми е интересен феноменот каде што сите што не се соогласувате со мислењето на тие што го поддржуваме проектов за да се среди дивеењето во сообраќајот, не етикетирате дека не знаеме да возиме коли, не возиме воопшто, bookworms израз кој веројатно треба да биде навредлив (еве на дијазепами сум цел ден), и какви не изрази кои се користат кога соговорникот нема издржани аргументи и почнува со навреди.

Возам кола 15 години, не поминувам на црвено, не се престројувам каде што не треба, не сечам две полни за да свртам полукружно затоа што ме мрзи да извозам уште 300 метри за да свртам на раскрсница, и не гледам како законов ќе биде против мене за да ме засегне.
Единствено нешто за кое се соогласувам кое не е исправно е тоа што мора да постават некое ниво на толеранција за брзината, затоа што возење 53 на ограничување 50 не треба да се третира како прекршок, бидејќи не сите имаат лимитери на брзина во колите.

Од мене толку во темава, факт е дека во државава сите сакаме да градиме подобро општество, побезбедно, да се средат многу проблеми, ама само мене да не ме фаќаат мерките.

П.С. Пред една недела за влакно избегнав да ме удри дечко со пикап затоа што наместо да го гледа патот, гледаше во телефон и влезе во спротивна лента, а такви пациенти го има колку ги сакаш.

18 август 2019
1.210
1.174
Нема закон (барем засега) кој ми забранува да имам автомобил.
Нема закон кој ме обврзува дека морам да имам мобилен ако сакам да возам.
Автомобил можам да имам, а да не возам. Друг ќе го вози.

Секоја дискусија околу ова е само колку да се напише нешто, без размислување и без аргументи.

15 септември 2012
1.157
1.299
Значи дека не е решено.
Јас не зборувам за опционална можност за достава навечер. Зборувам за целосна забрана да доставуваат роба од 06:00 до 18:00 ч.

Ова може да значи дека не си информиран, не сакаш да се информираш и информациите ги толкуваш како ти одговара.

Еве, за месец дена ќе почне нова календарска година и побарај од Град Скопје, Оддел за сообраќај да ти издадат одобрение за достава и прочитај што пишува.
Или помини покрај првото доставно возило (камион), одобрението мора да е залепено на внатрешната страна од стаклата.

Одобрението е за задолжителна достава од 22 до 06. Во други термини сообраќајната полиција казнува иако имаш одобрение.

Ама никој не го почитува.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.437
11.481
Скопје
Авид го нема никаде
Тука сум!
Утрово ја поминав скоро цела Партизанска напред назад со брзина на одење од над дозволените 9мин/км и не добив казна. Иако 2-3 семафори само што ќе се сменат во црвено ги фаќам со спринт доколку сум на 30-50 метри од пешачкиот. Тоа секогаш го правам, еден ден или ќе ме казнат или ќе ми се деси нешто па може ќе ми дојде паметот под услов да преживеам. Секогаш мислам дека сум hyper-aware of my surroundings, дека е безбедно и дека сè ми е пресметано во глава, се до денот кога нема да ми биде. (radi takvi kako tebe go jademe nie vozacite, debili kako tebe si se slobodni a nie so ke vozime 51km/h ke go jademe)
1765022750577.png
Уз пат си земав и blueberry almond smoothie од Вега а и протеинска гранола со путер од лешник. Подоцна одам да почастам друштво во Синеплекс, па на вафли во Мартини. Бујрум!

Како и да е, форумов стана малку досаден. Ретко има нешто од мој интерес или корисно. Само бледо скролам низ мислењата во темите што ги надгледувам и ретко кое целосно го читам. Веројатно читам само од луѓе што ги поштувам, или луѓе што добиле соодветен број на реакции на постот.

Кола возам еднаш во неделата па законов не ме тангира. Само делумно се смеам на сите оние што секогаш мислат дека се во право и се стриктно на едната или на другата страна во „дебатава“ зависно од нивниот карактер и нивните навики на живеење.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.758
6.461
SK
Ова може да значи дека не си информиран, не сакаш да се информираш и информациите ги толкуваш како ти одговара.
Еве, за месец дена ќе почне нова календарска година и побарај од Град Скопје, Оддел за сообраќај да ти издадат одобрение за достава и прочитај што пишува.
Или помини покрај првото доставно возило (камион), одобрението мора да е залепено на внатрешната страна од стаклата.
Одобрението е за задолжителна достава од 22 до 06. Во други термини сообраќајната полиција казнува иако имаш одобрение.
Ама никој не го почитува.
Значи дека не решен проблемот. :)
Мислењето е автоматски споено:

Но сериозно, фала за информацијата. Не знаев дека конечно донеле регулатива за ова... Само повторно: Што К. фајде имаме од регулативи кои не се спроведуваат. Полн К. имаме такви, ниту се есапат ниту има некакво значење нивното правно постоење.

Пошто непочитување на регулативите (заради нивно неспроведување)... Значи дека реално ништо не е решено. :-/

thexfiles125

hello world
29 април 2013
409
276
Ова со 51 kmh опомениве не се реални, кога добив опомена знам дека возев 60, значи 57-58 минимум на целиот пат по булеварот, така да веројатно системот праќа опомена прерано после и смета било кој мал прескок како 51, сигурно така е и за повеќето што се бунат по facebook дека ќи фатиле за 51...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно